fbpx

Laatste update: 7 juli 2021

Tarapoto in Peru ligt aan de voet van de Andes en spreidt zich uit richting de jungle. Dit levert een fantastisch groene omgeving op waar het overdag extreem heet kan zijn terwijl het ’s avonds behoorlijk afkoelt. Tarapoto staat niet op iedereens reisplan, maar onder de Peruanen is het een geliefde bestemming.

Het centrum van Tarapoto

Tarapoto is vooral in het centrum een drukke stad. Mototaxi’s vliegen me om de oren. Een paar blokken verder is het veel rustiger. Het leven gaat hier op de eerste versnelling vanwege de drukkende hitte. Het valt me op dat ik, ook in het centrum, meer met rust word gelaten als ik over straat loop. Misschien komt dat doordat ik het vergelijk met mijn vorige stop in Peru: Paracas, waar mensen me non-stop tours en restaurants probeerden aan te smeren. Ik vind het heerlijk, zo rustig door de stad wandelen. Rondom het centrum zijn er straten aangelegd, wat verderop zijn het zandwegen, met een stoep weliswaar.

Het Plaza de Armas is vooral in de avond goed bezocht omdat de avondlucht wat verkoeling biedt. Op sommige avonden zijn er optredens op het plein (van vrij slechte kwaliteit als je het mij vraagt). Twee blokken van het Plaza de Armas, op de straat Jiron Lamas, is het ’s avonds vaak druk. Hier zitten veel kroegen en restaurants.

Sigarenfabriek in Tarapoto bezoeken

In Tarapoto is niet veel te bewonderen. Er is een chocoladefabriek die je kunt bezoeken, een opvangcentrum voor jungle dieren, een orchideeëntuin en een sigarenfabriek. Ik bezoek enkel de sigarenfabriek. Eerst lijkt het even alsof de fabriek nog niet open is, maar ik rammel wat aan de grote deur en dan komt er iemand open doen. Ik krijg een mondkapje en een haarnetje. De rondleiding begint met wat foto’s van de plantage twintig kilometer verderop. Het is jammer dat ik dat niet kan zien, maar gelukkig heb ik dat al eens mogen aanschouwen in Viñales in Cuba. Zeker waar de mannen met de gedroogde tabaksbladen bezig zijn, is het mondkapje hard nodig. De lucht slaat direct op mijn ogen en keel. Zo’n 90% van de productie is bedoeld voor de export. De rest blijft gewoon in Peru.

De rondleiding is alleen beschikbaar in het Spaans, en dat gaat best goed vind ik zelf. De gids doet ook erg haar best langzaam te spreken, dus ik kan het hele productie- en fermentatieproces van de Peruaanse sigaren goed volgen. Ook als je geen Spaans spreekt, is het visueel wel zo duidelijk, dat dit een goed besteedde 2 sol is. Uiteraard kun je de sigaren hier ook kopen.

Tours en dagtrips in Tarapoto

Vanuit Tarapoto zijn er verschillende tours die je kunt doen. Van hele actieve (raften en abseilen) tot lekker zwemmen in watervallen, en ook ayahuasca ceremonies behoren tot de mogelijkheden. Ik maak de verkeerde keus: een dagtrip naar Laguna Azul. Mijn advies: Doe. Het. Niet.

Tip! Ik deed geen ayahuasca ceremonie in Tarapoto, maar wel in de jungle bij Nauta. Check de blog!

Dagtrip naar Laguna Azul

Voor 85 sol kun je een dagtour doen naar Laguna Sauca, ook bekend als Laguna Azul. Het water is overigens niet blauw maar groen. Dit is by far de meest verschrikkelijke tour die ik heb gedaan tijdens mijn verblijf in Peru. Nu moet ik zeggen dat de regen ook niet meehelpt, maar toch… Het begint al bij het ophalen: ruim een uur te laat. Mij werd toegezegd dat de gids Engels kon, maar verder dan zichzelf voorstellen komt ‘ie niet. Hij spreekt idioot snel Spaans en houdt van kinderlijke spelletjes die mij mateloos irriteren. De Peruaanse mede-toeristen lijken het wel fantastisch te vinden. Het merendeel van de dag zijn we onderweg of aan het wachten op iets. Het veerbootje over de rivier heeft moeite iedereen vlot aan de overkant te krijgen vanwege de modder en regen.

Het boottochtje over het meer duurt ongeveer een half uur. En ja, het is een mooi meer, maar niet legendarisch. Daarna hebben we ongeveer drie uur de tijd bij een recreatiegebied. Daar kunnen we zwemmen, ziplinen of op een paardje aan een touw zitten. Neeeeee, hou op met me!
Rond 14.30 uur krijgen we eindelijk lunch. Ik kies de vega optie en dat is rijst met sla, een plakje komkommer, een plakje tomaat en een oude avocado. Op de terugweg is er nog een uitkijkpunt waar de bewakers om fooi vragen. Ik ben al zo klaar met deze dag dat ik besluit dat ik ze niet begrijp en mijn Spaans nog veel dramatischer is dan dat het eigenlijk is. Daarna staat er nog een stop bij thermale baden op het programma, mits de meerderheid van de groep dat wil. Dat wil de meerderheid van de groep niet, en we gaan toch. Pffff, ik wil naar huis! Bespaar jezelf deze tour en het geld.

Dagtrip naar Lamas

Lamas ligt op ongeveer 40 minuten met een colectivo (5 sol) van Tarapoto.  Je vindt de colectivo (gedeelde taxi) aan de Avenida Alfonso Ugare ter hoogte van Turismo Selva. Zodra de colectivo vol zit, vertrekt ‘ie. Veel mensen reizen op en neer tussen Lamas en Tarapoto, dus je hoeft waarschijnlijk niet lang te wachten.

Lamas is een rustig dorpje met een gekke indeling. Op het hoger gelegen gedeelte wonen de mensen met gemixt Spaans en inheems bloed en op het lager gelegen gedeelte woont de inheemse bevolking. Het verschil is ook duidelijk te zien in de manier van leven: in het lager gelegen gedeelte is het een stuk primitiever. Ik besef me hier opeens hoe verschrikkelijk ver ik van huis ben. En ik vind het prachtig.

De voornaamste trekpleister in Lamas is het kasteel Castillo de Lamas (Google Maps locatie). Het is een kasteeltje zoals ik verwacht in Italië te zien. De ontwerper blijkt ook een Italiaan te zijn. Voor 7 sol mag ik het van binnen bewonderen en dat is de moeite waard. Binnen is het vrij chique, met zelfs een infinity pool. Het is een bijzondere verzameling van stijlen: aan het zwembad grenst een enorm stenen paardenhoofd, bovenop het kasteel staat een soort draak die niet zou misstaan in Game of Thrones en één van de plafonds staat vol schilderingen van vogels. Ik kijk mijn ogen uit. Peruanen gaan helemaal los met hun selfiesticks in de verschillende ruimtes. Dat is sowieso een hobby van ze hoor: eindeloos foto’s nemen.

Verder bezoek ik in Lamas het museum Chanka y de la Diversidad Lamista (Google Maps locatie) voor 6 sol. Een klein museum met hier en daar Engelstalige uitleg. Het is gewijd aan Lamas en de omgeving en geeft een leuk inkijkje in de geschiedenis en het leven van de mensen nu. Ik vind het vooral leuk om over de lokale mythes te lezen. Zoals het verhaal over een oud vrouwtje dat in de bergen woont en kinderen die niet lief zijn opeet.

Ik lunch bij El Abuelo Felipe voor 7 sol. Overal in het dorpje kun je trouwens terecht voor een extreem goedkope lunch. Ik krijg een soepje, een hoofdgerecht en een sapje dat steeds wordt bijgeschonken. De man achter de bar, geen idee of het echt op Felipe of de opa van Felipe is, lijkt het erg leuk te vinden dat ik er ben. Ik moet zeggen dat ik ook nauwelijks Westerse toeristen heb gezien in het laagseizoen.

Ik ben, zoals je merkt, wel gecharmeerd van het dorpje. Het is er heerlijk rustig en het is goed onderhouden. Hier en daar vind ik een prachtige muurschildering of wat marktkraampjes. Het is een ideaal dorp om eventjes in rond te dwalen.

Overnachten in Lamas

Ik heb er trouwens voor gekozen om ook te overnachten in Lamas. Het dorpje is echter klein genoeg voor een dagtrip en met de colectivo ben je zo weer terug in Tarapoto. Ik verblijf in Hospedaje La Sangapilla. Ik voel me er helemaal chique na alle hostels. Ik heb voor $35 een privékamer met badkamer en die is heerlijk ruim en schoon. Het terrein van La Sangapilla is een prachtige tuin met een enorm zwembad. Een paar hondjes volgen iedere beweging die ik maak. De ene is volledig blind en de ander mist een stuk van zijn voorpoot en lijkt haast astma te hebben. Er wordt goed voor me gezorgd door het personeel. In de ochtend eet ik mijn ontbijt letterlijk in de wolken. Lamas ligt namelijk in de bergen en de koele Andes lucht trekt er overheen.  

Restaurant tips in Tarapoto

La Patarashca

Bij restaurant La Patarashca kun je allerlei gerechten uit de regio proberen. Oh kon ik maar meer eten op een dag. Ik kom een keertje lunchen en ga voor de salade van palmhart (yum!) en neem er een maduro relleno bij: een gebakken plantaan met pindasaus. La Patarashca is niet de meest voordelige keuze, maar het is wel een onwijs goed aangeschreven restaurant waar ook de Peruanen graag komen.

La Patarashca op Google Maps
Website La Patarashca

Zygo Café

Bij Zygo Café vind je een uitgebreid vegetarisch en veganistisch menu. Het is een klein tentje waar je lekker vers en gezond kan eten. Ik ben helemaal gelukkig met de salade met kaas: deze kaas smaakt naar echte kaas! Vaak is kaas in Peru vrij smakeloos, dus sla je slag hier.

Zygo Café op Google Maps
Website Zygo Café

Café d’Mundo

Café d’Mundo is een romantisch, zachtjes verlicht restaurant waar je chique kan eten en wijntjes kunt drinken. Een restaurant waar je ook heel prima in je eentje een fantastische pizza met heel veel kaas kunt eten. Ja, alweer kaas ja. Op dit punt in mijn reis is mijn kaasbehoefte blijkbaar enorm groot. Er staat een piano in de zaak waarvan ik vermoed dat die enkel in het weekend wordt gebruikt.

Café d’Mundo op Google Maps
Website Café d’Mundo

Cafe d'Mundo Tarapoto

Overnachten in Tarapoto

Er is niet zo veel keuze eigenlijk in Tarapoto qua hostels. De stad trekt gewoon nog niet zo heel veel backpackers. Ik verblijf bij Kitara House Backpacker Hostel. Het ligt een paar blokken verwijderd van de colectivo’s aan de ene kant en het centrum van Tarapoto aan de andere kant. Kitara is een kleinschalig hostel in de tuin van een lieve Peruaanse familie. Ze zijn bezorgd, kletsen graag en helpen waar mogelijk. De wi-fi is prima en voor een paar sol kun je een wasje draaien. De kamers zijn klein en ik ben blij dat er geen andere mensen in m’n kamer slapen. In de openlucht keuken kun je lekker chillen en wat andere reiziger ontmoeten.

Ik besluit ook twee nachten in het jungle gebied van Tarapoto door te brengen bij Chirapa Manta. Deze accommodatie is een stukje duurder en eigenlijk vooral geschikt voor stelletjes omdat het zo afgelegen en stil is. Lees alles over mijn verblijf bij Chirapa Manta.

Hoe kom je in Tarapoto?

Tarapoto heeft een klein vliegveld en is vanuit Lima daarom goed te bereiken. Check de ticketprijzen op Momondo of Skyscanner. Je kunt ook over land reizen, maar dat duurt wel extreem lang. Check de website of app van Busbud voor actueel reisadvies met de bus.

Tarapoto is ook een handige stop al je graag met de boot naar Iquitos wilt reizen. Je pakt dan een colectivo voor 12 sol naar Yurimaguas en regelt daar een boot. Lees daarover meer in deze blog.

Meer Peru inspiratie?

PERU - blogoverzicht
  • Accommodatie. Favoriet blijft toch Booking.com. Verblijf je het liefst in een hostel? Check Hostelworld.
  • Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide en Viator. Je kunt het ook proberen bij WithLocals. Voor ‘gratis’ wandeltours: check Freetour.com en GuruWalk en voor fietstours moet je bij Baja Bikes zijn.
  • Attracties en musea. Neem ook een kijkje bij Tiqets voor tickets voor musea en attracties (je krijgt 5% korting met de code KIMOPREIS22)
  • Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Meer prijzen vergelijken? Dat doe je bij Discover Cars.
  • Bussen. Reserveer bussen en treinen in Peru met Busbud12Go of Omio.
  • Geld. Op sommige plekken wordt je Nederlandse bankpas misschien niet geaccepteerd, regel daarom een prepaid creditcard bij Revolut.
  • Reisgidsen. Noem me ouderwets, maar ik vind het nog altijd fijn om een papieren reisgids door te bladeren. Te koop bij onder andere Bol.com en Amazon.
  • Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
  • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot Sawadee, of liever Tui of Shoestring?
  • Vliegtickets. Vergelijk je opties! Check in ieder geval MomondoSkyscanner en Kiwi.
  • Yoga retreat. Of ga voor een mooi yoga retreat in Peru!

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Schrijf een reactie