fbpx

Laatste update: 30 juli 2020

Het kan wél! Onontdekt Ibiza bestaat. Het zijn plekken waar je je even (bijna) alleen op de wereld waant, of op z’n minst je even onttrekt aan de standaardopties. Van een onbekende markt tot het mooie Atlantis, ontdek snel de verborgen plekjes van Ibiza.

Onontdekt Ibiza (sssst! geheim Ibiza)

Dat Ibiza alsmaar populairder lijkt te worden, begrijp ik wel. Het is een fantastisch eiland met de mooiste baaitjes, de lekkerste restaurants, de beste feestjes en de fijnste sfeer. Ik kom er inmiddels al jaren iedere zomer. Reken er maar op dat ik volgend jaar wéér ga, want een tripje naar Ibiza hoeft helemaal niet duur te zijn (check ook mijn low budget Ibiza tips). Daarnaast is het ook zo dat hoe vaker ik op Ibiza kom, hoe meer ik ook de minder bekende plekken van het eiland ontdek. Ik zet de negen mooiste plekken van onontdekt Ibiza voor je op een rijtje. Niet verder vertellen hè? 😉

Ontdek al mijn Ibiza tips!

Tip 1 – Vlooienmarkt op de renbaan

Op de voormalige renbaan in Sant Jordi kun je op zaterdagen op koopjesjacht. De Hipódromo staat dan vol kraampjes. Sommige mensen verkopen hun troep/pareltjes vanuit de kofferbak, anderen hebben een tafel en weer anderen leggen gewoon een paar doeken op de grond en doen zo zaken. Ik vind de markt in de Hipódromo veel leuker dan de hippiemarkten van Punta Arabi en Es Canar. Het is rustiger, je treft meer lokale bevolking en het is een stuk minder commercieel van opzet.

Tip 2 – Cala Llentrisca: verlaten strand en uitzicht op Es Vedra

Cala Llentrisca klinkt als een ideale plek: afgelegen en uitgestorven. Ik rijd met twee vrienden richting Es Cubells en vanaf daar moeten we lopen. Maar ergens gaat het mis. Het strand van Cala Llentrisca hebben we nooit gevonden. Wil jij een poging wagen? Hier vind je de routebeschrijving. Laat me vooral weten of je het hebt gevonden, ik doe graag nog eens een poging namelijk.

Wat we wel vinden is een slecht begaanbaar wandelpad wat ons langs verschillende uitzichten op Es Vedra brengt. Hoewel dit niet op de planning stond, ben ik wel heel blij dit te hebben ontdekt. Ik kijk namelijk nu precies vanaf de andere kant op Es Vedra dan dat ik van het normale uitkijkpunt doe. Voor de zonsondergang moet je weliswaar bij Cala d’Hort zijn, maar zo overdag is Es Vedra vanaf deze kant erg mooi, zelfs op een beetje regenachtige dag. Bijkomend voordeel: we zijn alleen. We komen slechts twee personen op het wandelpad tegen. Doe trouwens wel goede schoenen aan, want het is geen eenvoudige wandeling.

Es Vedra, bij Cala Llentrisca - de rots Es Vedra in zee op een mistige, grijze dag

Tip 3 – De verzonken stad Atlantis vinden

De hippies op Ibiza doopten in de jaren 50 en 60 doopten Sa Pedrera om tot Atlantis. Zij vonden het verhaal van de god van de zee die verliefd werd op een gewone vrouw en daarom de heuveltop Atlantis voor haar maakte, zo mooi dat ze het wilden eren.

Het is niet alleen een mooi verhaal, Atlantis is ook een mooie plek op Ibiza. Omdat het moeilijk te bereiken is, is het er meestal ook lekker rustig. De afdaling is steil en pittig, en niet ideaal als je hoogtevrees hebt, kan ik je uit ervaring vertellen. Maar de zwembassins en de omgeving zijn ontzettend de moeite waard. Neem voldoende water en snacks mee want er is daar niets te koop. Denk ook aan (duurzame) zonnebrand!

Wil je Atlantis vinden? Check dan mijn blog over Atlantis inclusief de route.

Tip 4 – Stonehenge op Ibiza

Het échte Stonehenge bevindt zich in Engeland, maar Ibiza heeft een eigen variant. Eigenlijk is Stonehenge Ibiza een kunstwerk. In 2014 maakte de Australiër Andrew Rogers deze cirkel van 13 kolommen in opdracht van Guy Laliberté, de oprichter van Cirque du Soleil. Het kunstwerk heet eigenlijk Time and Space. En zoals bij vrijwel ieder kunstwerk, vindt de maker dat het aan jou is om te bepalen wat het voorstelt.

Het schijnt dat de opdrachtgever een hoge boete heeft moeten betalen omdat het kunstwerk illegaal is neergezet. Maar ik denk niet dat we medelijden hoeven te hebben met Guy Laliberté. De enorme pilaren zijn gemaakt van steen uit Turkije en zijn vervolgens vervoerd naar Ibiza. Op de hoogste pilaar zie je aan de top 23 karaats bladgoud. De beste man heeft blijkbaar een goed gevulde portemonnee.

Locatie Stonehenge Ibiza

Om bij Stonehenge Ibiza te komen, volg je de borden naar Cala Codolar. Je kiest bij de splitsing niet voor het strand, maar voor de weg zonder bordje. Daar vind je een kleine parkeerplaats en dan is het nog maar een klein stukje lopen naar Stonehenge Ibiza. Loop ook zeker nog even richting de zee voor mooie uitzichten.

Tip 5 – Punta de Sa Pedrera

De indrukwekkende rotsformaties maken Punta de Sa Pedrera een adembenemend uitstapje. Het is deels ook adembenemend omdat je best een eindje moet wandelen over onverharde, rotsige wegen in de volle zon. Bereid je dus voor op een beetje klauteren. Een waterfles meenemen is geen overbodige luxe. Gebruik dit als locatie op Google Maps. Parkeer je auto ergens langs de zandweg, tot het punt waar het te moeilijk wordt om door te rijden. Vanaf daar moet je lopen. Trouwens…. voor een huurauto op Ibiza adviseer ik altijd SunnyCars omdat je daar all-inclusive huurt en dus niet voor vervelende verzekeringsverrassingen komt te staan.

Maar weinig mensen kennen dit fantastische uitkijkpunt, waardoor het over het algemeen heerlijk rustig is. Je hebt het rijk min of meer voor jezelf. Een heerlijk stukje rustig Ibiza.

Tip 6 – Torre del Pirata (Torre de Savinar )

Als je naar het beroemde uitkijkpunt gaat om Es Vedra te bewonderen, dan kun je hier ook de weg omhoog volgen. Na een minuut of twintig kom je dan bij de Torre del Pirata uit (Google Maps locatie). Er is eigenlijk niet echt een weg, maar je loopt op gevoel richting de toren. Zorg wel dat je een beetje fatsoenlijke schoenen aanhebt, want wij hebben de Torre del Pirata niet bereikt vanwege iemand die op z’n slippers niet meer verder kon.

De Torre del Pirata is een oude uitkijktoren en je kunt er op klimmen. In het hoogseizoen ben je waarschijnlijk niet de enige, maar omdat het best wel een klim omhoog is, slaan toch veel mensen dit uitkijkpunt over.

Tip! Voor al deze mooie plekken heb je eigenlijk wel een huurauto nodig. Ik kies altijd voor Sunny Cars, omdat zij all-inclusive verhuren en goede service bieden.

Tip 7 – Cova de Can Marçà

In het Noorden van Ibiza, in Puerto de San Miguel, ligt een meer dan 100.000 jaar oude grot op je te wachten. Dit is de Cova de Can Marçà, ooit ontdekt door smokkelaars, nu een kleinschalige toeristische attractie. In 2019 zijn twee van die smokkelaars nog leven. Ze hebben de respectabele leeftijd van 94 en 95 jaar op dat moment.

Bewonder de hangende en staande druipstenen die iedere 100 jaar slechts een centimeter groeien. Een gids leidt je door het ondergrondse gangenstelsel langs watervallen en poeltjes. Omdat de grot inmiddels droog staat, is het water niet natuurlijk. Dat valt vooral op bij de waterval die met een druk op de knop aangaat. Groene, blauwe en rode lampen wisselen zich af terwijl het water neerstort. Ik kan niet anders dan lachen om de sufheid hiervan. Dit was zo niet nodig! De grot zelf is echt interessant genoeg.

Houd er rekening mee dat je veel moet traplopen. Maar eerlijk gezegd: dat wil je! Het uitzicht over de baai is hier heel indrukwekkend. Je kunt gewoon op de bonnefooi naar de grot toe. Je hoeft meestal niet lang te wachten op de volgende rondleiding. Dit is de locatie.

Tip 8 – De grot van Tanit op Ibiza (Cova des Culleram)

Tanit is de godin van de onderwereld, vruchtbaarheid én Ibiza. Drukke dame. Zij wordt aanbeden in de Cova des Culleram grot. Deze ligt op ongeveer 150 meter hoogte, dat is nog best een klim kan ik je vertellen. De grot van Tanit is een belangrijke archeologische plek op Ibiza. De honderden keramische beelden die er werden gevonden in 1907, staan nu grotendeels tentoongesteld in het archeologische museum in Ibiza-stad.

De grot heeft twee verschillende ruimtes, eentje is waarschijnlijk gebruikt voor offers aan Tanit. Mensen zorgden er zo voor dat hun overleden geliefden een goede overgang naar het hiernamaals kregen.

Als je niet zo’n zin hebt om in je eentje er naartoe te wandelen, check dan de agenda van Walking Ibiza. Zij wandelen regelmatig met een groepje naar de grot van Tanit.

Tip 9 – De verlaten bunkers bij Es Bol Nou

Bij het Es Bol Nou strand, ook Sa Caleta strand genoemd, zit een fijn restaurantje, maar ook een geheim. Verken de prachtige terracotta gekleurde kliffen en ontdek bunkers, een tunnel en een historische ruïne. Volg vanaf het restaurant het pad omhoog de rotsen op. Je loopt hier de verrassingen vanzelf tegen het lijf (Google Maps locatie). De bunkers stammen uit de Tweede Wereldoorlog en zijn nu verlaten. Ze zijn vrij toegankelijk en je kan er gewoon doorheen lopen.

Iets verder vind je een omheind gedeelte waar je de resten van een nederzetting van vele eeuwen geleden ziet. De ruïne kun je alleen van een afstandje bewonderen.

En bezoek ook de tunnel van Es Bol Nou in. Een Instagram-waardig plekje.
Benieuwd hoe je hier precies komt? Ik beschrijf het in mijn blog over Sa Caleta Ibiza.

Meer Ibiza inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer leuke tips voor Ibiza, bekijk dan even dit overzicht. Ik heb namelijk heel veel Ibiza blogs voor je. Wil je ook graag een papieren reisgids mee? Bij Bol.com heb je een ruime keuze.

In deze blog staan affiliate links. Mocht je via deze links iets kopen, dan ontvang ik mogelijk een kleine commissie, zonder extra kosten voor jou.

Dit blogartikel is tot stand gekomen in samenwerking met Transavia.
Voor het eerst gepubliceerd: december 2018. Daarna geüpdatet!

Reacties

  1. Hoi Kim, heerlijk verslag.
    Ik ga voor het eerst in oktober 5 dagen naar Ibiza voor de onontdekte plekjes.. Love nature. Dat plekje atlantis.. Ik probeer de zoekresultaten in te typen bij maps maar dan kom ik uit op het ieland Formentera. Is het daar?

    gr, Marco

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.