fbpx

This post is also available in: Engels

Laatste update: 20 juli 2023

Het kan wél! Onontdekt Ibiza bestaat. Het zijn plekken waar je je even (bijna) alleen op de wereld waant, of op z’n minst je even onttrekt aan de standaardopties. Van een onbekende markt tot het mooie Atlantis, ontdek snel de verborgen plekjes van Ibiza.

Onontdekt Ibiza (sssst! geheim Ibiza)

Dat Ibiza alsmaar populairder lijkt te worden, begrijp ik wel. Het is een fantastisch eiland met de mooiste baaitjes, de lekkerste restaurants, de beste feestjes en de fijnste sfeer. Ik kom er inmiddels al jaren bijna iedere zomer. Reken er maar op dat ik volgend jaar wéér ga, want een tripje naar Ibiza hoeft helemaal niet duur te zijn (check ook mijn low budget Ibiza tips). Daarnaast is het ook zo dat hoe vaker ik op Ibiza kom, hoe meer ik ook de minder bekende plekken van het eiland ontdek, en stiekem zijn dat vaak de leukste plekjes van het eiland. Ik zet de mooiste plekken van onontdekt Ibiza voor je op een rijtje. Niet verder vertellen hè? 😉

Ontdek al mijn Ibiza tips!

Tip 1 – Vlooienmarkt op de renbaan

Op de voormalige renbaan in Sant Jordi kun je op zaterdagen op koopjesjacht. De Hipódromo staat dan vol kraampjes. Sommige mensen verkopen hun troep/pareltjes vanuit de kofferbak, anderen hebben een tafel en weer anderen leggen gewoon een paar doeken op de grond en doen zo zaken. Ik vind de markt in de Hipódromo veel leuker dan de hippiemarkten van Punta Arabi en Es Canar. Het is rustiger, je treft meer lokale bevolking en het is een stuk minder commercieel van opzet.

Tip 2 – Cala Llentrisca: verlaten strand en uitzicht op Es Vedra

Cala Llentrisca klinkt als een ideale plek: afgelegen en uitgestorven. Ik rijd met twee vrienden richting Es Cubells en vanaf daar moeten we lopen. Maar ergens gaat het mis. Het strand van Cala Llentrisca hebben we nooit gevonden. Wil jij een poging wagen? Hier vind je de routebeschrijving. Laat me vooral weten of je het hebt gevonden, ik doe graag nog eens een poging namelijk.

Wat we wel vinden is een slecht begaanbaar wandelpad wat ons langs verschillende uitzichten op Es Vedra brengt. Hoewel dit niet op de planning stond, ben ik wel heel blij dit te hebben ontdekt. Ik kijk namelijk nu precies vanaf de andere kant op Es Vedra dan dat ik van het normale uitkijkpunt doe. Voor de zonsondergang moet je weliswaar bij Cala d’Hort zijn, maar zo overdag is Es Vedra vanaf deze kant erg mooi, zelfs op een beetje regenachtige dag. Bijkomend voordeel: we zijn alleen. We komen slechts twee personen op het wandelpad tegen. Doe trouwens wel goede schoenen aan, want het is geen eenvoudige wandeling.

Es Vedra, bij Cala Llentrisca - de rots Es Vedra in zee op een mistige, grijze dag

Tip 3 – De verzonken stad Atlantis vinden

De hippies op Ibiza doopten in de jaren 50 en 60 doopten Sa Pedrera om tot Atlantis. Zij vonden het verhaal van de god van de zee die verliefd werd op een gewone vrouw en daarom de heuveltop Atlantis voor haar maakte, zo mooi dat ze het wilden eren.

Het is niet alleen een mooi verhaal, Atlantis is ook een mooie plek op Ibiza. Omdat het moeilijk te bereiken is, is het er meestal ook lekker rustig. De afdaling is steil en pittig, en niet ideaal als je hoogtevrees hebt, kan ik je uit ervaring vertellen. Maar de zwembassins en de omgeving zijn ontzettend de moeite waard. Neem voldoende water en snacks mee want er is daar niets te koop. Denk ook aan (duurzame) zonnebrand!

Wil je Atlantis vinden? Check dan mijn blog over Atlantis inclusief de route.

Tip 4 – Stonehenge op Ibiza

Het échte Stonehenge bevindt zich in Engeland, maar Ibiza heeft een eigen variant. Eigenlijk is Stonehenge Ibiza een kunstwerk. In 2014 maakte de Australiër Andrew Rogers deze cirkel van 13 kolommen in opdracht van Guy Laliberté, de oprichter van Cirque du Soleil. Het kunstwerk heet eigenlijk Time and Space. En zoals bij vrijwel ieder kunstwerk, vindt de maker dat het aan jou is om te bepalen wat het voorstelt.

Het schijnt dat de opdrachtgever een hoge boete heeft moeten betalen omdat het kunstwerk illegaal is neergezet. Maar ik denk niet dat we medelijden hoeven te hebben met Guy Laliberté. De enorme pilaren zijn gemaakt van steen uit Turkije en zijn vervolgens vervoerd naar Ibiza. Op de hoogste pilaar zie je aan de top 23 karaats bladgoud. De beste man heeft blijkbaar een goed gevulde portemonnee.

Locatie Stonehenge Ibiza

Om bij Stonehenge Ibiza te komen, volg je de borden naar Cala Codolar. Je kiest bij de splitsing niet voor het strand, maar voor de weg zonder bordje. Daar vind je een kleine parkeerplaats en dan is het nog maar een klein stukje lopen naar Stonehenge Ibiza. Loop ook zeker nog even richting de zee voor mooie uitzichten.

Tip 5 – Punta de Sa Pedrera

Punta de Sa Pedrera wordt ook wel Little Atlantis genoemd. De indrukwekkende rotsformaties maken Punta de Sa Pedrera een adembenemend uitstapje. Het is deels ook adembenemend omdat je best een eindje moet wandelen over onverharde, rotsige wegen in de volle zon. Bereid je dus voor op een beetje klauteren. Een waterfles meenemen is geen overbodige luxe. Gebruik dit als locatie op Google Maps. Parkeer je auto ergens langs de zandweg, tot het punt waar het te moeilijk wordt om door te rijden. Vanaf daar moet je lopen.

Maar weinig mensen kennen dit fantastische uitkijkpunt, waardoor het over het algemeen heerlijk rustig is. Je hebt het rijk min of meer voor jezelf. Een heerlijk stukje rustig Ibiza, een prachtig plekje.

Tip 6 – Torre del Pirata (Torre de Savinar )

Als je naar het beroemde uitkijkpunt gaat om Es Vedra te bewonderen, dan kun je hier ook de weg omhoog volgen. Je komt dan bij de Torre del Pirata uit (Google Maps locatie). Er is eigenlijk niet echt een weg, maar je loopt op gevoel richting de toren. Houd rechts aan en houd de toren zo goed mogelijk in het oog. Ik deed er ongeveer een kwartiertje over. Doe een beetje fatsoenlijke schoenen aan, want het is op slippers echt gevaarlijk.

De Torre del Pirata is een oude uitkijktoren en je kunt er op klimmen. In het hoogseizoen ben je waarschijnlijk niet de enige, maar omdat het best wel een klim omhoog is, slaan toch veel mensen dit uitkijkpunt over.

Tip! Voor al deze mooie plekken heb je eigenlijk wel een huurauto nodig. Ik kies altijd voor Sunny Cars of EasyTerra, omdat zij all-inclusive verhuren en goede service bieden.

Tip 7 – Cova de Can Marçà

In het Noorden van Ibiza, in Puerto de San Miguel, ligt een meer dan 100.000 jaar oude grot op je te wachten. Dit is de Cova de Can Marçà, ooit ontdekt door smokkelaars, nu een kleinschalige toeristische attractie. In 2019 zijn twee van die smokkelaars nog leven. Ze hebben de respectabele leeftijd van 94 en 95 jaar op dat moment.

Bewonder de hangende en staande druipstenen die iedere 100 jaar slechts een centimeter groeien. Een gids leidt je door het ondergrondse gangenstelsel langs watervallen en poeltjes. Omdat de grot inmiddels droog staat, is het water niet natuurlijk. Dat valt vooral op bij de waterval die met een druk op de knop aangaat. Groene, blauwe en rode lampen wisselen zich af terwijl het water neerstort. Ik kan niet anders dan lachen om de sufheid hiervan. Dit was zo niet nodig! De grot zelf is echt interessant genoeg.

Houd er rekening mee dat je veel moet traplopen. Maar eerlijk gezegd: dat wil je! Het uitzicht over de baai is hier heel indrukwekkend. Je kunt gewoon op de bonnefooi naar de grot toe. Je hoeft meestal niet lang te wachten op de volgende rondleiding. Maar uiteraard kun je ook online alvast een ticket regelen. Dit is de locatie.

Tip 8 – De grot van Tanit op Ibiza (Cova des Culleram)

Tanit is de godin van de onderwereld, vruchtbaarheid én Ibiza. Drukke dame. Zij wordt aanbeden in de Cova des Culleram grot. Deze ligt op ongeveer 150 meter hoogte, dat is nog best een klim kan ik je vertellen. De grot van Tanit is een belangrijke archeologische plek op Ibiza. De honderden keramische beelden die er werden gevonden in 1907, staan nu grotendeels tentoongesteld in het archeologische museum in Ibiza-stad.

De grot heeft twee verschillende ruimtes, eentje is waarschijnlijk gebruikt voor offers aan Tanit. Mensen zorgden er zo voor dat hun overleden geliefden een goede overgang naar het hiernamaals kregen.

Als je niet zo’n zin hebt om in je eentje er naartoe te wandelen, check dan de agenda van Walking Ibiza. Zij wandelen regelmatig met een groepje naar de grot van Tanit.

Tip 9 – De verlaten bunkers bij Es Bol Nou

Bij het Es Bol Nou strand, ook Sa Caleta strand genoemd, zit een fijn restaurantje, maar ook een geheim. Verken de prachtige terracotta gekleurde kliffen en ontdek bunkers, een tunnel en een historische ruïne. Volg vanaf het restaurant het pad omhoog de rotsen op. Je loopt hier de verrassingen vanzelf tegen het lijf (Google Maps locatie). De bunkers stammen uit de Tweede Wereldoorlog en zijn nu verlaten. Ze zijn vrij toegankelijk en je kan er gewoon doorheen lopen.

Iets verder vind je een omheind gedeelte waar je de resten van een nederzetting van vele eeuwen geleden ziet. De ruïne kun je alleen van een afstandje bewonderen.

En bezoek ook de tunnel van Es Bol Nou in. Een Instagram-waardig plekje op Ibiza.
Benieuwd hoe je hier precies komt? Ik beschrijf het in mijn blog over Sa Caleta Ibiza.

Tip 10 – Cala Salada en Cala Saladeta

Hmm, als ik net aankom op Sala Salada en Cala Saladeta denk ik nog dat dit een onontdekt stukje Ibiza is. Maar blijkbaar ben ik één van de weinigen die dit strand nog niet had ontdekt, want al snel stroomt het vol. Je parkeert je auto op de parkeerplaats Cala Salada en daar volg je de trap naar beneden. Je bent nu op Cala Salada. Op zich al erg mooi, maar je kunt je ook rechts de rotsen over lopen/klimmen/klauteren om bij Cala Saladeta uit te komen. Wil je wel graag naar Cala Saladeta, maar heb je niet zo’n zin in de wandeling, dan pak je op de parkeerplaats van Cala Salada de bus voor nog geen twee euro.

Tip 11 – De grot van Cala Llonga

Als je de grot van Cala Llonga wilt bezoeken, stel je navigatie in op de Carrer des Munt Kilimanjaro. Nu ben ik nooit naar de Kilimanjaro geweest, maar ik kan je verzekeren dat het bezoek aan de grot van Cala Llonga een stuk makkelijker is. Vanaf het strand is de grot echt te ver weg, pak dus de auto. Je rijdt de weg helemaal uit tot je niet meer verder kunt en daar parkeer je je auto. Volg het pad door het bos voor zo’n vijf minuten en dan ligt de grot aan de rechterkant. Ik ben er als het regent en dan is het helaas veel te glad om de grot van dichtbij te bekijken, maar het donderende geluid maakt ook op afstand al indruk. Loop ook nog even een stukje door voorbij de grot voor het uitzicht over zee.

Tip 12 – Lange trap met uitzicht over Ibiza stad

In een woonwijk in aanbouw is een lange, witte trap over de berg aangelegd. Hij leidt naar een uitkijkpunt over Ibiza stad. Op een heldere dag zou je zo ver kunnen kijken, dat je Formentera ziet liggen. Is het bewolkt, dan is het alsnog een goede work-out. Veel lokale bewoners komen hier ’s ochtends graag sporten en rennen dan de trap op en af. Maar, je kunt ook gewoon naar boven rijden en daar parkeren. Dit is de Google Maps locatie.

Tip 13 – Paller des Camp

Tja lieve lezer, niet iedere bezienswaardigheid kan legendarisch zijn. De rots van Paller des Camp is dat helaas niet in ieder geval. Het is een rots (die verdacht veel op een piemel lijkt) en dat is het eigenlijk wel. Het uitkijkpunt is nog wat opgeleukt met rode hartjes. Leuk voor een snelle fotostop dus! Dit is de locatie.

Tip 14 – De grot van Sa Figuera Borda (oftewel: de Rave Cave)

Vanaf het strand van de Sunset Ashram en Cala Escondida kun je met je auto nog een stukje doorrijden richting Sa Figuera Borda. Je parkeert bij het elektriciteitshuisje. Lopen kan ook trouwens. Op het puntje van de klif (Google Maps locatie) loopt een trap naar beneden die je naar deze prachtige grot brengt. Mensen komen hier graag yoga beoefenen, foto’s maken (er wordt hier ongegeneerd en eindeloos gefotografeerd voor de Insta) en gewoon lekker chillen. Wie durft kan langs de rotsen de hele baai rond klauteren en daar een plekje vinden om te zonnen. Vroeger vonden hier ook illegaal feestjes plaats, voor zo ver ik weet, gebeurt dat nu niet meer.

Tip 15 – Hotel ruïne van Cala d’en Serra

Cala d’en Serra is een heel mooi baaitje in het noorden van Ibiza (Google Maps locatie). Er is een klein strandtentje en je kunt er dus prima een paar uurtjes zonnebaden. Je kunt je auto bovenaan parkeren, of, als je een stevige wagen hebt, kun je helemaal naar beneden rijden. Maar voordat je het strand op gaat: neem eerst even een kijkje bij de met graffiti “versierde” overblijfselen van een hotel. Hier en daar is het niet meer dan een lelijke tag, maar er zitten ook prachtige muurschilderingen tussen. Pas wel goed op waar je loopt, want er ligt veel glas en het gebouw is echt niet overal even veilig. Het gebouw is nooit in gebruik geweest, de bouw is gestaakt en van de wilde plannen is niets terecht gekomen.

Tip 16 – beklim de Sa Talaia berg (hoogste berg van Ibiza)

In Sant Josep ligt de Sa Talaia berg en dat is de hoogste berg van Ibiza: zo’n 475 meter. Je kunt je dus voorstellen dat je hier prachtig uitzicht hebt over het eiland – op een heldere dag. Ik ga als het een beetje regent en bewolkt is, maar dat is dan eigenlijk ook wel weer prima qua warmte. Het pad naar de top begint pittig met flink wat klauterwerk, daarna volgt een gewoon wandelpad maar net voor de top zijn het weer vooral rotsen. Trek dus goede schoenen aan, want deze beklimming is echt niet bedoeld om op je slippers te doen. Onderweg staan verschillende bordjes die je de weg wijzen, dus verdwalen gaat niet lukken. Wel wordt je af en toe ingehaald door fanatieke hardlopers.

Ik vind de klim goed te doen. Het is op stukken pittig, maar het is niet een enorm lange wandeling. Wij zijn in een half uurtje boven, naar beneden gaat ietsje sneller. Het startpunt van de wandeling vind je hier. Geen zin om te klimmen? Je kunt er ook gewoon met de auto naartoe. De weg is wel behoorlijk hobbelig, dus doe dat alleen als je een goede auto rijdt.

Tip 16 – de grotten van Punta Xarraco

Bij Punta Xarraco kun je een fijn stukje wandelen, maar voor de oplettende wandelaar is er nog meer te ontdekken. Er zijn namelijk twee verborgen grotten: Cova d’en Jaumet en Cova Llevant. Het internet lijkt er alleen nog niet helemaal over uit welke welke is. Ik heb er in ieder geval maar eentje kunnen vinden, en ik denk dat dat de Cova d’en Jaumet is. Ik heb mijn auo hier geparkeerd en ben vervolgens naar rechts gegaan en ben langs de muur gewandeld. Door rechts te blijven houden, kwam ik uit op een soort plateau aan zee. Hier ben ik rechts naar beneden geklauterd en vervolgens de kustlijn naar links gevolgd. En tadaah: de eerste grot.

Daarna heb ik me suf gezocht naar de Cova Llevant, maar helaas. Ik heb het opgegeven en het rondje gewoon afgemaakt door het pad langs de kust te blijven volgen. Da’s op zich ook geen straf hoor: het uitzicht is prachtig en ik ben nog ergens naar beneden geklauterd om het maanlandschap van Punta Xarraco te bewonderen. Als je de grotten en het maanlandschap overslaat, is dit echt een eenvoudige wandeling omdat je gewoon een pad volgt. Geen geklauter. Wil je ook de grotten proberen te vinden, dan moet je wel echt goede schoenen aantrekken hoor!

Tip 17 – Torre des Molar

De Torre des Molar is één van de verdedigingstorens van Ibiza. Een andere bekende is de Torre de Pirata bij Es Vedra. Wat leuk is aan de Torre des Molar, is dat je er ook in en op kunt. Het trappetje is wel supersmal, maar het kán. Bovenop de toren wordt je getrakteerd op prachtig uitzicht op Port de Sant Miquel én de kust van Benirràs. Je kunt met je auto redelijk dichtbij komen (Google Maps locatie). Vanaf de parkeerplaats is het nog zo’n tien minuten wandelen naar de Torre.

Tip 18 – Punta Galera en de hippiegrot

Punta Galera is een prachtig plateau van rotsen aan het water, echt een heel mooie plek op Ibiza. De rotsen lijken over elkaar heen te schuiven. Het is een mooie plek waar stilte heerst. Mensen komen hier in alle rust wat zwemmen en zonnen, yoga beoefenen of van de zonsondergang genieten. In de rotswand zit een grot verscholen, hier woont Alex (hoewel ie af en toe weer wordt weggestuurd door de politie). Hij woont hier zonder moderne voorzieningen, hij leidt een echt kluizenaarsbestaan. Af en toe komt ‘ie een praatje maken met de bezoekers en dan vertelt hij graag over zijn leven en Ibiza.

Parkeer je auto hier en vervolg je weg te voet.

Tip 19 – de Instagram schommel van Cala Xarraca

Laat de niet foppen door de prachtig gestylede Instagramfoto’s van deze schommel in het water. Het ziet er super idyllisch uit, maar in werkelijkheid moet je eerst een stukje zwemmen of over de rotsen klauteren en je dan nog op de schommel hijsen – om er vervolgens achter te komen dat de schommel veel te laag in het water hangt en je dus helemaal niet kan schommelen én dat het touw in je benen schuurt. Snel de foto schieten en wegwezen, want de volgende staat al klaar om ook een foto te maken. MAAR! Het is wel een heel mooi baaitje, dus toch een bezoekje waard. Je auto parkeer je bovenaan aan de grote weg. Daar zit een vluchtstrook waar je kunt parkeren.

Tip 20 – de natuurlijke brug van Cala d’Albarca

In mijn hoofd klinkt een natuurlijke brug als iets wat ik graag wil zien. Als ik er eenmaal ben, slaat mijn hoogtevrees toe en maak ik met knikkende knieën snel een foto. Ik wéét heus wel dat de brug behoorlijk breed is en dat ik er niet zomaar af zal vallen, maar toch… Vanaf de parkeerplaats (Google Maps locatie) volg je zo’n 25 minuten lang het pad naar beneden. Het is goed bewandelbaar, maar er liggen wel veel stenen en rotsen. Once again: trek goede schoenen aan. In de ochtend is het nog lekker rustig op de route en je kunt dus uitgebreid de tijd nemen voor foto’s en gewoon om van het uitzicht te genieten.

Tip 21 – Pi ver de can Besuró

Hallo enorme boom! Het gerucht gaat dat dit de grootste en oudste boom van Ibiza is. Dat geloof ik direct als ik ‘m zie. Wow, wat een indrukwekkende boom is dit zeg. Hij is hoog en vooral ook heel breed. Op sommige plekken worden de takken ondersteund om te voorkomen dat ze breken. Prachtige, vrijwel onontdekte plek op Ibiza om foto’s te maken. Dit is de Google Maps locatie.

Pi ver de can Besuró: grootste boom van Ibiza

Tip 22 – Verlaten Festival Club

In de buurt van Sant Josep ligt een oude, verlaten club (exacte locatie op Google Maps). In de jaren zeventig werd er hier gefeest in de Festival Club. Niet zo lang helaas: in 1972 ging de club open en in 1974 moest ‘ie alweer sluiten vanwege torenhoge schulden. Er zijn nog wel wat pogingen gedaan om de club weer in gebruik te nemen, maar zonder succes. De Abandoned Festival Club is een bijzondere plek om doorheen te dwalen. Het terrein is enorm en de natuur wint het langzaam van het beton. En hoewel het verval duidelijk is, kun je nog goed de verschillende ruimtes van elkaar onderscheiden: dansvloer, restaurant, amfitheater… Echt overal is graffiti aangebracht, en dat is dan weer leuk voor de foto’s.

Tip 23 – Torre d’en Rovira

Inmiddels weet je dat een toren (Torre) op Ibiza niet zo uniek is. Er zijn er meerdere die je kunt bezoeken. Maar het gaat niet alleen om het gebouw, het gaat ook om het uitzicht. En dat is supermooi bij de Torre d’en Rovira (Google Maps locatie). Eenmaal bij het gebouw, zie ik dat verschillende auto’s dichterbij zijn geparkeerd. Hoe ze dat hebben gedaan, geen idee. Wij hebben geparkeerd langs de Carrer Cala Embarcado en zijn vanaf daar de kustlijn gevolgd. Een wandeling van ongeveer een kwartiertje, twintig minuten. Onderweg komen we geen toeristen tegen, maar wel enkele vissers en prachtige uitzichten. De kliffen zijn hoog! Ik durf niet te dicht op de rand te gaan staan hoor.

Tip 24 – Torre de Campanitx

Ja hoor, nog een verdedigingstoren. Ook hier kom je voor het uitzicht. Je volgt een hobbelige weg naar de toren tot je niet meer verder kunt rijden, daar parkeer je (Google Maps locatie). Dan is het vijf minuutjes lopen naar de toren. Op de route ben je langs een baaitje gereden. Die heet Pou des Lleó. Op je terugweg kun je hier een mooie fotostop maken, zelfs in de regen is het mooi. Of neem een drankje bij het restaurant of de strandtent.

Tip 25 – de Spaik graffiti tunnel

Ietsje buiten Ibiza stad, maar nog wel beloopbaar, vind je een tunnel die tijdens een street art festival gemaakt is door de artiest Spaik. Aan de ene kant van de tunnel zie je een enorme vogel en aan de andere kant een slang. Eigenlijk liep de schildering van de slang ook over de grond, maar dat is inmiddels weggevaagd. De tunnel vind je hier.

Tip 26 – Sagrat Cor de Jesus

Verstopt in een woonwijk staat een enorm beeld van Jezus die uitkijkt over Ibiza stad. Een beetje afhankelijk van het seizoen kun je van hetzelfde uitzicht genieten, want soms is het simpelweg te begroeid om tussen de bomen door te kijken. Het beeld is 23 meter hoog en werd in 1947 opgeleverd. Onderaan het beeld is een altaar vol bloemen, knuffelbeertjes, foto’s’ en meer. In theorie kun je je auto vlakbij parkeren (Google Maps locatie) . Wij vinden de weg ietwat discutabel en lopen het laatste stukje liever. Ook geen straf, want zo loop je langs mooie huisjes midden in de natuur.

Tip 27 – de hippiegrot van Es Vedra

Vroeger (vroegûh) was de hippiegrot bij Es Verda een bonte verzameling van prullaria. Inmiddels is ‘ie helemaal leeg gehaald en ligt er enkel een vieze matras en een notitieblokje. Niet super indrukwekkend dus, maar als je toch Es Vedra gaat bewonderen, waarom zou je dan niet even snel een kijkje nemen? Je moet wel even op zoek. Vanaf het uitkijkplateau moet je een klein stukje de kustlijn omhoog volgen en dan zie je vanzelf een plek waar je naar beneden kunt. Je volgt de kustlijn weer terug en dan ziet ‘ie aan je rechter hand. Het is echt maar klein stukje hoor! Als je de Torre de Pirata bezoekt, zie je de grot waarschijnlijk liggen op je terugweg. Dan weet je precies waar je moet zijn. Parkeren doe je hier, vanaf dit punt volg je de weg eigenlijk alsmaar rechtdoor richting de kust.

Tip 28 – Puertas Can Soleil

Vlakbij Stonehenge vind je de Puertas Can Soleil. Helaas zijn de deuren eruit gesloopt en staan er nu slechts nog poortjes. Het moois is er wel een beetje af. Op de vloer ligt een soort mozaïekpatroon en op de poorten zelf vind je ook inscripties. Als je door de grote poort in de verte tuurt, zie je Stonehenge. Oftewel, heb is misschien niet de meest legendarische bezienswaardigheid die je op Ibiza zult treffen, maar als je toch Stonehenge al bezoekt, kun je net zo goed ook hier even een kijkje nemen. Dit is de Google Maps locatie.

Tip 29 – de Moscarter vuurtoren bezoeken

De Faro des Moscarter is niet alleen de hoogste vuurtoren van Ibiza, maar ook de hoogste van de Balearen. De Faro des Moscarter is zo’n 52 meter lang en werd in 1977 opgeleverd. Hij ligt op het puntje van Sa Punta Moscarter (Google Maps locatie). Wij hebben een parkeerplekje op een zandweg langs de Cami Cala d’en Serra gezocht en zijn verder gaan lopen. Een deel door het bos en langs roodgekleurde stukken land en vervolgens langs de kustlijn, via de kliffen. Dat levert prachtig uitzicht op, maar zorg dat je niet te dicht langs het randje loopt en kijk uit voor losse stenen. De wandeling duurde voor ons ongeveer 20 minuten.

Mooie, verborgen plekjes op Ibiza

De mooie, verborgen plekjes op Ibiza zijn meestal vrij kleinschalig. Je kunt er dus makkelijk een paar op een dag bezoeken, want een bezoek kost niet zo veel tijd.

Meer Ibiza inspiratie?

 • Accommodatie. Favoriet blijft toch Booking.com. Ga je liever voor een hostel? Check HostelWorld.
 • Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide en Viator. Ook WithLocals heeft leuke opties. Voor ‘gratis’ wandeltours moet je bij Freetours of GuruWalk zijn en Baja Bikes organiseert fietstours.
 • Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Bij Discover Cars kun je nog meer prijzen vergelijken.
 • Boot. Je kunt vanaf het vasteland van Spanje met de boot naar Ibiza met Balearia. Balearia vaart ook tussen Ibiza en Formentera. Vergelijk de prijzen van alle aanbieders bij Direct Ferries.
 • Clubs. Koop hier je clubtickets.
 • Geld. Op sommige plekken wordt je Nederlandse bankpas misschien niet geaccepteerd, regel daarom een prepaid creditcard bij Revolut.
 • Reisgidsen. Ik houd van de praktische gidsen van Lonely Planet, maar voor Ibiza ga ik liever voor de inspiratiegidsen en daar heeft Bol.com er heel veel van. Maar je kunt ook bij Amazon terecht.
 • Reisuitrusting. Koop je gear bij Bever of Decathlon, of gewoon bij Bol.com.
 • Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
 • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot Tui, of liever D-reizen, SunwebVakantie Discounter of Corendon?
 • Vliegtickets. Kijk sowieso bij Transavia en Vueling, maar vergelijk je opties! Check in ieder geval ook MomondoSkyscanner, en Kiwi.
 • Yoga retreat. Of, ga voor een heerlijk yoga retreat op Ibiza.

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Dit blogartikel is tot stand gekomen in samenwerking met Transavia.
Voor het eerst gepubliceerd: december 2018. Daarna geüpdatet!

Reacties

 1. Hoi Kim, heerlijk verslag.
  Ik ga voor het eerst in oktober 5 dagen naar Ibiza voor de onontdekte plekjes.. Love nature. Dat plekje atlantis.. Ik probeer de zoekresultaten in te typen bij maps maar dan kom ik uit op het ieland Formentera. Is het daar?

  gr, Marco

 2. Bedankt voor jouw tips Kim! Wij hebben er heel veel aan gehad tijdens onze ontdekkingstocht op Ibiza. 🙂

Schrijf een reactie