fbpx

Laatste update: 1 september 2021

Steeds meer merken brengen duurzame zonproducten op de markt. Dat is hartstikke tof. Want het is goed voor het milieu en goed voor onszelf. Ik leg je zo uit waarom. En ik vertel je ook wat de beste duurzame zonnebrandcrèmes van 2021 zijn, voor als je even niet meer weet welke je nou moet kiezen.

Veilig en duurzaam zonnen, hoe dan?

Een zonovergoten vakantie zette me aan het denken: hoe duurzaam zijn zonnebrandcrèmes eigenlijk? Ik hoorde steeds vaker over koraalschade door zonproducten en ik kon niet ontkennen dat er iedere keer als ik het water in ging er een olieachtig laagje om me heen verscheen. Dat kan niet goed zijn toch? Inderdaad, dat is niet oké. Ik dook in 2019 de wondere wereld van zonnebrandcrème in en dat resulteerde in een veel gelezen blog met tips voor duurzame keuzes. Lees die blog vooral ook nog even, er staat veel handige en helder uitgelegde (al zeg ik het zelf) achtergrondinformatie in. 

Nu, in 2021, is het tijd voor een update. Er zijn nieuwe producten op de markt, zonnebrandcrèmes zijn verbeterd of hebben nieuwe, duurzamere verpakkingen geïntroduceerd. En sowieso, de promotiemachine van duurzame zonnebrand staat aan. Heel erg AAN. Het blijft echter voor de gemiddelde Nederlander nog steeds lastig te bepalen wat nou echt een milieuvriendelijke keuze is. De ingrediëntenlijst is en blijft lastig te doorgronden. Daarnaast zitten er verschillende aspecten aan duurzaamheid. Het gaat natuurlijk over de ingrediënten die in de zonnebrand zitten, maar ook over plastic en biologisch afbreekbare verpakkingen, zonnebrandspray versus zonnebrandcrème, proefdiervrij of zelfs veganistisch. Oeffff, zoveel dingen om rekening mee te houden!

Zon zee duurzame zonnebrand: mooi uitzicht over de zee met een palmboom

Vriendelijke zonnebrand voor de zee

Laat ik beginnen met de ingrediënten. In iedere zonnebrandcrème zitten uv-filters om je huid tegen de zon te beschermen. Je hebt daarin grofweg twee keuzes: chemische filters of minerale filters. Waarschijnlijk kun je al raden welke filters het meest duurzaam zijn. Die minerale ja. Want de chemische filters, en vooral oxybenzone en octinoxaat, laten het koraal sneller verbleken en jong koraal raakt erdoor misvormd. 

Het voordeel van de chemische filter is dat de zonnebrand lekker snel in je huid trekt, één van de nadelen is dat de chemische stof daardoor ook in je bloedbaan en zelfs in je urine terecht kan komen. De chemische filter zet de uv-straling in de diepe huidlagen om in warmte, terwijl een minerale filter de zon (en dus de uv-straling) juist weerkaatst. Dat doet die minerale filter door een laagje op de huid te leggen, en dus niet in de huid te trekken. Zo belandt er met minerale zonnebrand dus niks in je lichaam. Nadeel is dat dat laagje vaak wel een witte waas oplevert. En dat is toch wat minder charmant. 

Oxybenzone is een veel gebruikte chemische filter, octinoxaat en PABA ook. De populaire minerale filters zijn zinkoxide en titaniumdioxide. Van zinkoxide wordt gezegd dat het betere bescherming biedt, maar titaniumdioxide is dan weer beter voor het zeeleven. Je kunt het dus lastig 100% goed doen. 

Duurzaam veilig zonnen: Kim uitkijkend op een rots naar de zee

Het witte laagje dat ontstaat door de minerale filters proberen de makers van zonnebrandcrèmes te voorkomen door nanodeeltjes toe te voegen aan het product. Een nanodeeltje is een ieniemienie deeltje die de crèmes beter smeerbaar maken. In het geval van titaniumdioxide betekent het dus simpelweg dat titaniumdioxide zo klein is gemaakt dat het onder de term nano valt. Een nanodeeltje is dus niet per se microplastic, maar kan dat wel zijn.

Geen witte waas, beter smeerbaar: dat klinkt goed. Maar hoe kleiner de deeltjes, hoe groter de kans dat ze je huid binnen dringen. Als je met zo’n zonnebrand gaat zwemmen in de zee, kunnen die nanodeeltjes ook weer terecht komen in bijvoorbeeld de kieuwen en hersenen van vissen. Dat is natuurlijk ook niet de bedoeling. 

Vanaf een bepaalde hoeveelheid of samenstelling zijn producenten verplicht om ‘nano’ op de ingrediëntenlijst te zetten. Dat betekent dus dat er ook in non-nano zonnebrandcrèmes alsnog nanodeeltjes kunnen zitten. Vaak is dat dan met een coating, waardoor de nanodeeltjes groter zijn zodat ze alsnog op je huid blijven liggen. Maar, niet helemaal eerlijk dus om het als non-nano op de verpakking te zetten.

Maar het gezondheidsrisico bij het gebruik van nano en non-nano zinkoxide en titaniumdioxide is enorm klein volgens de Environmental Working Group en het RIVM. Volgens de Environmental Working Group bestaan zonnebrandcrèmes met titaniumdioxide niet eens zonder nanodeeltjes. Bij titaniumdioxide zijn er volgens hen altijd nanodeeltjes, alleen zijn bij het ene merk de nanodeeltjes groter of kleiner dan bij het andere merk. Zij zeggen trouwens ook dat de titaniumdioxide-filters (inclusief nanodeeltjes) alsnog de beste optie zijn voor de oceaan en ook het RIVM zegt dat nanodeeltjes veilig zijn. Ze zouden niet of nauwelijks in je huid trekken.

Nanodeeltjes zijn dus niet per definitie fout. Maar verwarrend is het wel. 

Vriendelijke zonnebrand voor je huid en lichaam

Naast vriendelijke ingrediënten voor de natuur, wil je natuurlijk ook vriendelijke ingrediënten voor je huid en lichaam. Met die wens beland je opnieuw in verwarring. Sowieso omdat iedere huid anders is natuurlijk. Waar de een prima mee kan smeren, krijgt de ander een vervelende uitslag. Het is wat dat betreft helaas behoorlijk trial & error

Veel mensen kunnen slecht tegen alcohol en parfums in zonnebrandcrèmes. Jeuk, bultjes, schrale huid: het kan allemaal voorkomen. 

En ik zie ook steeds meer merken die trots vermelden dat er geen parabenen in hun producten zitten. Als jij stiekem ook geen idee hebt wat parabenen zijn… Het is een conserveringsmiddel dat ervoor zorgt dat je zonnebrandcrème niet bederft. Het is een chemische stof en is mogelijk kankerverwekkend, vandaar dat het zo omstreden is en de producenten er trots op zijn als het niet in hun product zit. Terecht!

Kort door de bocht kunnen chemische filters allergische reacties oproepen, hormonen verstoren en kankerverwekkend zijn. Maar, dit is wel echt heel zwart wit gesteld hoor! Want niet alle chemische filters zijn even slecht. Bij de filters van minerale zonnebrand (zinkoxide en titaniumdioxide) zijn de gezondheidsrisico’s minimaal en allergische reacties zeldzaam. 

En dan zijn er nog die nanodeeltjes die niet goed zijn voor het milieu. Ze zijn ook niet goed voor jou. Volgens de Europese richtlijnen mogen de nanodeeltjes niet meer in sprays zitten, omdat kankerverwekkend kunnen zijn als je ze inhaleert.

Duurzame zonnebrand smeren in Mexico: Kim en moeder lachend op de foto

Wat er vooral WEL en NIET op de verpakking moet staan 

Ieder merk zegt natuurlijk de beste ingrediënten te gebruiken. Het is alleen voor ons, gewone Nederlanders, lastig te bepalen wie er gelijk heeft. Op Zaailingen vind je een heel uitgebreide uiteenzetting van allerlei ingrediënten en hun effecten (en een cheatsheet). Voor als je er even echt goed in wilt duiken. Maar gelukkig zijn er ook een paar ‘simpele’ uitgangspunten voor als je geen wetenschappelijke studie ervan wilt maken. Zo maak je in ieder geval de zo duurzaam mogelijke keuze. 

Scan verpakkingen op een aantal termen. Staan ze er niet op, dan zit je waarschijnlijk wel goed. Waarschijnlijk, want duurzame zonnebrand is nog volop in ontwikkeling en nieuwe onderzoeken en inzichten duiken nog regelmatig op. Dit zijn de drie grootste boosdoeners:

 • Oxybenzone / Benzofen-3 / bp-3
 • Octylmethoxycinnamaat / octinoxaat
 • PABA

En heb je een gevoelige huid, dan kun je ook dit beter vermijden: 

 • Alcohol
 • Parabenen
 • Parfum

Dit zijn ingrediënten waarvan je wel blij van mag worden:

 • Zinkoxide (voorkeur voor non-nano)
 • Titaniumdioxide 
 • Tinosorb

Liever een zonnebrandcrème dan een spray

Vaak kiezen we voor een zonnebrandspray in plaats van een crème omdat het beter smeert. Het is simpelweg wat dunner. Toch kun je beter kiezen voor een zonnebrandcrème, omdat bij het sprayen er zonnebrandspray verloren gaat. Het vervliegt en komt zo in de natuur terecht. Oftewel, niet zo milieuvriendelijk. Daarnaast is het ook gewoon zonde dat je niet alles van het product gebruikt. Economisch gezien is een crème dus ook de betere keuze. 

Diervriendelijke zonnebrand

Als je met zonnebrand op gaat zwemmen, komt er natuurlijk ook zonnebrand in het water terecht. In het zwembad is dat niet zo’n probleem, maar in de natuur wel. Zonnebrandcrèmes kunnen schadelijk zijn voor vissen en koraal. Koraal is trouwens ook een dier, even een feitje tussendoor 😉 . Hoe natuurlijker het product, hoe minder schadelijk. Veel merken doen dan ook hun best om koraalvriendelijke (reef friendly) zonnebrand aan te bieden. Het probleem zit ‘m vooral in de filters die ik al beschreef.

Er zijn nog twee punten waar je op kunt letten als je op zoek bent naar een diervriendelijke zonnebrand. Ten eerste, zijn er dierproeven uitgevoerd om het product te ontwikkelen? En ten tweede, is het een vegan product? 

Een proefdiervrije zonnebrand scoren, is eigenlijk niet zo moeilijk omdat er al een paar jaar een Europees verbod is op dierproeven voor cosmetica. Zonnebrandcrème valt daar onder. Alleen weten sommige merken dit te omzeilen door in China te produceren, of gewoon omdat ze simpelweg niet onder de Europese regelgeving vallen. In het overzicht van de beste duurzame zonnebrandcrèmes heb ik bij ieder merk vermeld of het wel of niet proefdiervrij is. Staat jouw favoriete zonnebrand er niet tussen? Check dan even de Nederlandse Proefdiervrije Cosmetica lijst

Vegan zonnebrand gaat nog een stapje verder. Die is uiteraard dierproefvrij, maar ook vrij van dierlijke ingrediënten. Bij dierlijke ingrediënten en hulpstoffen moet je bijvoorbeeld aan bijenwas denken. Gelukkig zijn er steeds meer merken die vegan zonnebrand maken.

Verpakkingen – zero waste zonnebrand?

De verpakking is ook nog een dingetje. Veel zonnebrandcrèmes komen in een chique doosje waar dan weer een tube of spray in zit. Er zijn nog nauwelijks zonproducten zonder verpakking op de markt. Ik heb er alleen bij LUSH eentje gezien. Gelukkig vinden de meeste duurzame zonnebrandmerken het hartstikke belangrijk om ook duurzame verpakking aan te bieden. Daar zijn verschillende mogelijkheden in: van recyclebaar plastic tot volledig biologisch afbreekbaar materiaal. Dit zijn termen die je kan tegenkomen:

 • BPA-vrij: BPA (Bisfenol A) maakt plastic en kunststof elastisch. Het is een chemische stof en kan (in grote hoeveelheden) hormoonverstorend zijn.
 • PP plastic: PP (polypropeen of polypropyleen) is een sterk en recyclebaar plastic.
 • Bio-based plastic of bioplastic: dit materiaal is gewonnen uit natuurlijke producten, zoals suikerriet.

Een disclaimer over witte waas en smeerbaarheid

Smeren met een duurzame zonnebrandcrème is even wennen. De meeste crèmes zijn wat minder goed smeerbaar, wat dikker. Zeker op behaarde benen kan het wat lastiger smeren zijn. En, omdat ze dus niet in je huid trekken, laten ze een witte waas achter. Bij de ene persoon wat meer dan de ander. Eigenlijk is die witte waas dus een heel goed teken, maar iedereen begrijpt dat je liever niet als een melkfles door het leven gaat. Daarom ging je juist in de zon zitten! De verschillende merken doen er alles aan om die witte waas zo onzichtbaar mogelijk te maken. Maar je zult het toch ook een beetje moeten accepteren. Wees gewoon voorzichtig met het aanbrengen van je zonnebrandcrème. Wees niet al te enthousiast met de hoeveelheid en breng een dunne laag aan. Dat is echt voldoende. Wel regelmatig herhalen natuurlijk.

En dan nu…. De grote duurzame zonnebrand test van 2021! 

De beste duurzame zonnebrand van 2021

Natuurlijke zonnebrand, duurzame zonnebrand, reef friendly zonnebrand, minerale zonnebrand, vegan zonnebrand, organische zonnebrand: zo veel merken, zo veel termen. En bij ieder merk betekent het net wat anders, er is geen keurmerk of iets dergelijks. En daarom is het ook een beetje aan jou wat je precies verstaat onder duurzame zonnebrand. Voor de een is het super belangrijk dat een zonnebrand duurzaam is, de ander krijgt allergische reacties op bepaalde ingrediënten. 

Ik kreeg van 12 zonnebrand merken mooie duurzame zonproducten toegestuurd om te testen.  

Al deze merken zijn sowieso een betere, duurzamere keuze in zonproducten. Ik testte ze allemaal voor je en hier vind je per merk een review en een korte checklist. Op omgekeerde alfabetische volgorde.

Suntribe – SPF 30

De natuurlijke zonnebrand van Suntribe komt uit Zweden. Drie Zweedse vrienden vonden het tijd voor een worry-free, betaalbare natuurlijke zonnebrand. Ik test de SPF 30 variant die licht getint is, daardoor is de witte waas een stuk minder. In de haarvaatjes blijft een lichte witte waas zitten, eentje waarmee ik trouwens prima over straat kan. De zonnebrandcrème is wat steviger, maar dat staat het uitsmeren niet in de weg. De Suntribe zonnebrand heeft de geur van kokos en cacao, ik ruik vooral de cacao.

Sinds dit jaar is de tube gemaakt van bioplastic van suikerriet. Daarnaast is de zonnebrand dierproefvrij, ook alle toeleveranciers van ingrediënten hebben een contract getekend dierproefvrij te werken. Wel zit er nog bijenwas in de zonnebrand. Het is nog even wachten op de vegan variant.

Suntribe richt zich op actieve zonaanbidders, of zoals ze zelf zeggen: adrenaline seeking surfers, laid-back beachgoers, kids, working moms, grandpas, grandmas and weekend hikers.

Suntribe zonnebrand in het kort

 • Soort uv-filter: mineraal
 • Actieve uv-filter: zinkoxide
 • Oxybenzone of octinoxaat: nee
 • Nanodeeltjes: non-nano
 • Dierproefvrij: ja
 • Vegan: nee, maar staat wel op de planning
 • Verpakking: bioplastic (suikerriet)
 • Handbagage proof: ja
 • Prijskaartje: € 22,99 voor 100 ml
 • Waar te koop: o.a. bij de webshop van Suntribe (iets langere verzendtijd), Bol.com en Big Green Smile

Sun Safe zonnebrand – SPF 30 (The Ohm Collection)

Sun Safe is de zonnebrand van The Ohm Collection. Als yoga-fan word ik alleen al blij van de merknaam The Ohm Collection en het prachtige design van de verpakking. De 100% recyclebare verpakking trouwens. Binnenkort hopen ze over te stappen naar 100% biologisch afbreekbaar plastic. De zonnebrand zelf is dat al. 

The Ohm Collection is een mooi merk uit Nederland (Haarlem) met een duurzame collectie producten. Ze maken bijvoorbeeld ook deodorant en dagcrèmes. En daarbij letten ze op de hele keten. Zo werken ze met natuurlijke en biologische ingrediënten van kleine boeren en distilleerderijen en worden bestellingen in Nederland met de fiets bezorgd. Maar goed, hoe zit het met het product? Is de zonnebrand de moeite waard?

De actieve filter van Sun Safe is zinkoxide. Dat is zo’n minerale filter waar ik het eerder over had, en dat is goed! Zeker omdat deze non-nano is. Veilig voor het koraal en voor jou dus. De SPF 30 zonnebrand is niet te dik, maar wel steviger dan niet-duurzame opties die je misschien gewend bent. Het smeert dus ietsje stroever. Breng het daarom ook niet te enthousiast aan. Hoe dunner je smeert, hoe minder witte waas. Hoewel die bij Sun Safe eigenlijk best meevalt. Ik moet echt drie keer kijken en dan zie ik het. Hier kun je prima mee over straat. 

De zonnebrand heeft een zoetfrisse geur, een beetje tropisch met een vleugje vanille en kokos. Wat ik leuk vind, is dat op de website van The Ohm Collection alle ingrediënten staan benoemd inclusief wat ze doen voor je. De zonnebrand is beschikbaar in 75 ml en 150 ml en in SPF 15 en SPF 30. Ook handig: je kunt voor een klein bedrag een tester bestellen.

The Ohm Collection zonnebrand in het kort

 • Soort uv-filter: mineraal
 • Actieve uv-filter: zinkoxide
 • Oxybenzone of octinoxaat: nee
 • Nanodeeltjes: non-nano, uncoated
 • Dierproefvrij: ja
 • Vegan: ja
 • Verpakking: recyclebaar plastic, binnenkort 100% biologisch afbreekbaar zelfs
 • Handbagage proof: ja
 • Prijskaartje: € 17,95 voor 75ml, en € 29,95 voor 150 ml. De lagere factor is iets goedkoper.
 • Waar te koop: o.a. bij de webshop van The Ohm Collection en Big Green Smile

SMPL zonnebrand – SPF 30

SMPL is een Nederlands zonnebrandmerk. Ik mag de SPF 30 bij mede-eigenaar Liselotte ophalen om te testen. Als ze me de natuurlijke zonnebrand overhandigd, ben ik direct blij. Wat een mooi product! Van buiten sowieso: wat een mooi flesje. En het wordt nog beter, want binnenkort komt SMPL beschikbaar in tubes van suikerriet.

SMPL SPF 30 is vooral voor het gezicht bedoeld, maar kun je eventueel ook op de rest van je lichaam smeren. Ik vind ‘m daar toch echt iets te duur voor. In principe hoef je niet eens een dagcrème te gebruiken, want SMPL zonnebrand is een voedende crème. Ik ben iets te enthousiast met de hoeveelheid en daardoor duurt het even voordat de zonnebrand is ingetrokken. De tweede keer ben ik zuiniger en dan is dat geen enkel probleem. Witte waas? Volledig afwezig. De geur is redelijk neutraal, ik herken wat cacaoboter in de verte.

Dat er geen witte waas is, komt door de minerale filter titaniumdioxide met nanodeeltjes. SMPL verwijst daarbij naar het onderzoek van de Environmental Working Group waaruit blijkt dat dit een van de beste oplossingen is voor het milieu, en dus ook het zeeleven. 

De uitgangspunten van het merk spreken me erg aan: eerlijk, praktisch (multifunctioneel, reisvriendelijk), stijlvol en no nonsense (geen vage marketingtermen, geen overbodige ingrediënten). Alle producten van SMPL (ze hebben meer huidverzorgingsproducten) zijn volledig natuurlijk. Op de site staat ook precies te lezen wat ieder ingrediënt is en waar het goed voor is.

SMPL zonnebrand in het kort

 • Soort uv-filter: mineraal
 • Actieve uv-filter: titaniumdioxide
 • Oxybenzone of octinoxaat: nee
 • Nanodeeltjes: ja, coated
 • Dierproefvrij: ja
 • Vegan: ja
 • Verpakking: de voorraad kunststof verpakkingen is bijna op en dan stappen ze over op bio-based tubes van suikerriet
 • Handbagage proof: ja
 • Prijskaartje: € 25 voor 50 ml
 • Waar te koop: o.a. in de webshop van SMPL, Bol.com en Cosmania

Skalaris zonnebrand – SPF 15 & SPF 30

De zonnebrand van Skalaris is 100% natuurlijk, biologisch en veganistisch. Skalaris is er in de varianten SPF 15 en SPF 30 en komt in een mooi natuurlijk uitziend (recyclebaar) doosje. Het product zelf zit in een stevige, witte pompflacon en heeft een heel moderne look. Ga ik te ver als ik zeg Scandinavisch design?

De SPF 30 zonnebrand smeert wat stroef, maar smeert wel uit met een beetje goede wil. In de poriën van je huid waar je haartjes uitgroeien blijft wel wat creme achter, maar heel subtiel. De SPF 15 van Skalaris is wat dunner en smeert daardoor soepeler uit. Het geeft me daardoor ook meteen het gevoel dat het een voedende crème is. Maar dat is echt slechts een gevoel, want de ingrediëntenlijst is vrijwel identiek. Het enige verschil is dat er bij de factor 15 in verhouding meer olijfolie in zit, wat de smeerbaarheid en het ‘moisturizing’ gevoel verklaart. Skalaris heeft trouwens ook nog een hele lijn gezichtsproducten en babycrèmes en lotions. Voor de liefhebber. 🙂

De Skalaris zonnebrand ruikt erg lekker. Licht bloemig en er zit een klein zuurtje in. Ik denk een heel klein verschil te ruiken tussen de SPF 15 en SPF 30, maar vind het extreem lastig om te omschrijven wat dat geurverschil precies is. Ik vind ze beiden lekker. Niet overheersend. Ik krijg er zin in de zomer van. 

Skalaris zonnebrand in het kort

 • Soort uv-filter: mineraal
 • Actieve uv-filter: zinkoxide
 • Oxybenzone of octinoxaat: nee
 • Nanodeeltjes: non-nano, uncoated
 • Dierproefvrij: ja
 • Vegan: ja
 • Verpakking: recyclebaar plastic en het doosje is van biologisch afbreekbaar karton gemaakt van gras
 • Handbagage proof: nee
 • Prijskaartje: € 28,95 voor 150 ml SPF 15 |  € 29,95 voor 150 ml SPF 30
 • Waar te koop: o.a. in de webshop van Skalaris en Bol.com

RoKai zonnebrand – SPF 25

De biologische zonnebrand van RoKai bestaat uit slechts 4 (!!) ingrediënten. Bizar weinig toch? Wel lekker duidelijk wat je op je huid smeert: kokosolie, sheaboter, bijenwas en zinkoxide. Op de verpakking staat een grote kokosnoot afgebeeld, maar die ruik ik helemaal niet. Als ik m’n neus helemaal in het potje duw, ruik ik de bijenwas. Ik moet zeggen dat de meningen verdeeld zijn over of dit nou een lekker geurtje is. Gelukkig is de geur totaal niet overheersend. Alleen direct bij het opsmeren en als ik heel bewust eraan ruik, komt de geur vrij.

Het product ziet er korrelig en hard uit, maar als ik mijn vinger in het blikje stop, blijkt het juist heel zacht. Omdat het een natuurlijk product is, kan het wel zo zijn dat je soms iets beter je best moet doen om alle korreltjes uit te smeren. RoKai geeft nauwelijks een witte waas als je goed smeert. Wel is ‘ie wat vettig, maar ik vind dat juist wel prettig omdat die vettigheid komt doordat er voedende ingrediënten inzitten. RoKai heet in het buitenland trouwens Shade, voor de verwarring. 😉

RoKai zonnebrand in het kort

 • Soort uv-filter: mineraal
 • Actieve uv-filter: zinkoxide
 • Oxybenzone of octinoxaat: nee
 • Nanodeeltjes: non-nano
 • Dierproefvrij: ja
 • Vegan: nee
 • Verpakking: aluminium
 • Handbagage proof: ja
 • Prijskaartje: € 13,95 voor 100 ml
 • Waar te koop: o.a. in de webshop van Not the Norm en bij Zepig

NIVEA SUN Mineral zonnebrand – SPF 50

Eindelijk! De grote, bekende merken gaan ook op de duurzame tour. NIVEA brengt dit jaar een minerale zonnebrand op de markt voor je gezicht en voor kinderen. Echt super goed, want zo wordt het nog makkelijker om duurzame keuzes te maken. Als mensen zomaar deze variant pakken en de ‘oude’ NIVEA zonnebrand verwachten, schrikken ze misschien wel even van de witte waas. Want zoals gezegd, de minerale crème trekt je huid niet in waardoor de zonnebrand als een laagje op je gezicht ligt. Dat is eigenlijk heel positief, want zo komt er niks in je bloedbaan terecht. Maar als je het niet verwacht, of als je een grote hoeveelheid opsmeert, is dat op z’n minst even wennen.

De minerale zonnebrand van NIVEA is bijna geurloos, misschien nog net licht fris, maar heeft voor mij geen duidelijke geur. Het is dan ook een parfumvrije zonnebrand, dus handig voor mensen die sowieso een gevoelige huid hebben. De zonnebrand is vrij dun en smeert goed uit. Totaal niet vettig. De minerale zonnebrand voor kinderen vind ik ietsje dikker en ik heb ook het idee dat de witte waas daar ietsje sterker is. NIVEA SUN Mineral is trouwens helemaal proefdiervrij én vegan.

NIVEA SUN Mineral zonnebrand in het kort

 • Soort uv-filter: mineraal
 • Actieve uv-filter: zinkoxide
 • Oxybenzone of octinoxaat: nee
 • Nanodeeltjes: nano
 • Dierproefvrij: ja
 • Vegan: ja
 • Verpakking: de tube is van plastic, maar het kartonnen doosje is gemaakt van 89% recycled materiaal en FSC mix certified karton
 • Handbagage proof: ja
 • Prijskaartje: € 18,99 voor 50 ml zonnebrand voor je gezicht en € 14,99 voor de zonnebrand voor kinderen
 • Waar te koop: de gezichtscreme o.a. bij Plein.nl en Bol.com en voor kinderen ook bij Plein.nl en Bol.com

Naïf zonnebrand – SPF 30

Naïf heeft een zonnebrand voor het gezicht met factor 30 en eentje voor je lichaam, ook SPF 30. Ik test de body variant en die is top. Het lijkt een stevig goedje, maar smeert verrassend lekker uit en laat geen witte waas achter. Dat komt door natuurlijke oliën, zegt Naïf. Daardoor voelt de zonnebrand wel een beetje vettiger aan dan de andere zonnebrandcremes, hoewel dat vrij snel wegtrekt. Ik bestempel dat ook gevoel ook meteen als een lekker voedende creme. Eentje die trouwens heel neutraal ruikt.  

De verpakking is gemaakt van bioplastic, van suikerriet. Alleen het dopje is nog van normaal plastic en ook de inkt is nog volop in ontwikkeling zodat Naïf snel van 94% bioplastic naar 100% bioplastic hoopt te gaan. 

Naïf is trouwens een Nederlands merk. Toen vrienden en kersverse vaders Jochem en Sjoerd erachter kwamen dat er in babyverzorging allerlei schadelijke ingrediënten kunnen zitten, ontstond Naïf. Geen harde chemicaliën, microplastics of ingrediënten die de oceaan aantasten is het doel. Alles zo natuurlijk en CO2-neutraal mogelijk dus. Toffe uitspraak op de website: “Difficult words don’t moisturize.” Dus gewoon ingrediënten die je begrijpt en waar mogelijk gewoon ingekocht in Nederland. 

Naïf zonnebrand in het kort

 • Soort uv-filter: mineraal
 • Actieve uv-filter: zinkoxide
 • Oxybenzone of octinoxaat: nee
 • Nanodeeltjes: non-nano
 • Dierproefvrij: ja
 • Vegan: ja
 • Verpakking: bioplastic van suikerriet
 • Handbagage proof: ja
 • Prijskaartje: € 21,95 voor 100 ml
 • Waar te koop: o.a. in de webshop van Naïf, Douglas en Bol.com

Lavera – SPF 30

De zonproducten van Lavera hebben een nieuw jasje gekregen. Een jasje van tenminste 97% gerecycled materiaal (exclusief de dop) en de doosjes eromheen zijn zelfs 100% gerecycled. Lavera plant trouwens ook bomen om de CO2 uitstoot te compenseren. En de producten zijn volledig vegan.

Ik test de zonnebrandcrèmes met SPF 30 voor het gezicht en die voor het lichaam. Ze ruiken allebei erg lekker, een beetje bloemig met een vleugje citronella. Ik vind de geur van de gezichtscrème sterker dan die voor het lichaam. Daarbij moet ik echt zo erg mijn best doen om iets te ruiken dat ik ‘m bijna geurloos zou noemen. De zonnebrand voor het gezicht smeert heerlijk weg en laat vrijwel geen witte waas achter. Het is daarvoor wel belangrijk natuurlijk om niet te dik te smeren.

De zonnebrandspray van SPF 30 is lekker dun, maar smeert wel wat stroever dan de zonnebrand voor het gezicht. Door de minerale filter zie ik ook absoluut de witte waas. Die moet je toch maar voor lief nemen vrees ik. Kies liever wel voor een crème van Lavera, zodat je spray niet verwaait.

De vernieuwe Sensitive Sun lijn van Lavera is volledig natuurlijk (alle producten van Lavera trouwens hoor) en is daarom ook een goede keuze als je gevoelig bent voor uitslag. De naam zegt het eigenlijk al hè?

Lavera zonnebrand in het kort

 • Soort uv-filter: mineraal
 • Actieve uv-filter: titaniumdioxide en zinkoxide
 • Oxybenzone of oxtinocaat: nee
 • Nanodeeltjes: non-nano
 • Dierproefvrij: ja
 • Vegan: ja
 • Verpakking: flesjes en tubes van minimaal 97% gerecycled materiaal en de doosjes 100%
 • Handbagage proof: ja
 • Prijskaartje: € 11.99 voor 50 ml gezichtscrème | € 12,99 voor 100 ml voor je lichaam
 • Waar te koop: o.a. bij Bol.com

Earth.Line zonnebrand – SPF 20 & SPF 15

Alweer een Nederlands merk! Wat zijn we lekker bezig hier! Earth.Line gebruikt fijne, aardse kleuren voor hun verpakkingen. Die verpakkingen zijn nu nog van recyclebaar plastic, maar Earth.Line is druk bezig met nog duurzamer oplossingen. De SPF 20 van Earth.Line is bedoeld voor zowel je gezicht als je lichaam. Hij ruikt lekker fris, een beetje bloemig, maar niet al te intens. De zonnebrand smeert goed uit. Bij de haarvaatjes zie je wel de bekende witte waas, maar als je niet te dik smeert, valt dat best mee. 

Naast de SPF 20 heeft Earth.Line ook een fijne zonnebrand voor je gezicht met factor 15. Die smeert fantastisch uit en laat geen witte waas achter. En voor je lippen is er een kleine tube met SPF 10. En als je gecharmeerd bent van de zonproducten, dan heeft Earth.Line ook nog meer producten voor je gezicht en lichaam. 

Dan nog even over de naam, want Earth.Line noemt hun zonnebrand namelijk Argan Sun Care. Maar wat is argan? Dat blijkt een plantaardige olie te zijn, van de arganboom waar dan weer vruchten aan groeien die een beetje vergelijkbaar zijn met olijven. Alle ingrediënten die Earth.Line in de zonnebrand gebruikt zijn natuurlijk. Je zou de zonnebrand kunnen eten! Bij wijze van spreken, voegt Earth.Line toe. 😉 Niet doen dus! Gewoon lekker smeren. 

Earth.Line zonnebrand in het kort

 • Soort uv-filter: mineraal
 • Actieve uv-filter: titaniumdioxide en zinkoxide
 • Oxybenzone of octinoxaat: nee
 • Nanodeeltjes: non-nano
 • Dierproefvrij: ja
 • Vegan: ja
 • Verpakking: recyclebaar plastic
 • Handbagage proof: de gezichtscrème en lipbalm wel, de gewone zonnebrand niet
 • Prijskaartje: € 24,95 voor 150 ml SPF 20 | € 19,95 voor 50 ml SPF 15
 • Waar te koop: o.a. bij The Green Chapter, Drogisterij.net en Bol.com

Australian Gold zonnebrand – SPF 30 & SPF 50

Australian Gold is misschien wel het bekendste merk in dit rijtje. Maar zijn die duurzaam bezig dan? Jazeker! Australian Gold heeft een supermooie botanical lijn ontwikkeld met een minerale filter. Er is een Botanical spray in SPF 15 en SPF 50, maar liever gebruik je de zonnebrandcrème, want die vervliegt niet. Die kun je krijgen in SPF 15, SPF 30 en SPF 50. En dan is er nog de gezichtscrème met factor 50. De verpakkingen zijn chique off-white met gouden details en een kleurrijke botanische tekening. 

Ik ben eerst een beetje huiverig voor de zonnebrand voor m’n gezicht. Die is namelijk tinted, oftewel, er zit een kleurtje in. Ik ben bang dat ik veel te wit ben voor de crème en zo’n geplamuurd gezicht eraan overhoudt, maar niks is minder waar. Met mijn lichte huid vol sproetjes en schoonheidsvlekjes is deze Australian Gold zonnebrand perfect. Ik gebruik de medium-tan variant, maar er is ook een rich-deep versie. Die is wat donkerder. Hij smeert lekker uit, alsof het een gewone gezichtscrème is. Hij is bijna geurloos trouwens. 

De zonnebrandcrèmes voor je lichaam van de botanical lijn zijn geuriger. Fris tot friszoet. Als je het aanbrengt, is de geur vrij intens maar dat neemt wel ietsje af als je eenmaal ingesmeerd bent. De SPF 30 is een stukje dikker dan die voor je gezicht maar smeert goed uit. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de SPF 50. Totaal niet droog, stroef of vet. Net als de gezichtscrème lijken deze bodycrèmes een beetje een matte afwerking te hebben, alsof er een zacht talklaagje is aangebracht. Dat voelt lekker fris. 

Australian Gold zonnebrand in het kort

 • Soort uv-filter: mineraal
 • Actieve uv-filter: zinkoxide en titaniumdioxide
 • Oxybenzone of octinoxaat: nee
 • Nanodeeltjes: non-nano
 • Dierproefvrij: ja
 • Vegan: nee, de zonnebrand voor je gezicht wel
 • Verpakking: biologisch afbreekbaar
 • Handbagage proof: de face variant wel, de rest niet
 • Prijskaartje: € 27,50 voor 89 ml voor je gezicht | vanaf € 22,50 voor 147 ml voor je lichaam
 • Waar te koop: o.a. bij de webshop van Australian Gold, Plein.nl, Amazon en Bol.com

ATTITUDE zonnebrand – SPF 30

De zonnebrandcrème van ATTITUDE heeft een kleine make-over gehad. Vorig jaar kwam ‘ie nog in een vrolijk rood doosje, nu heeft ‘ie de zonnige kleur geel. De face stick is er nog wel in het rood. Handig dingetje trouwens om je gezicht makkelijk mee in te smeren. Je brengt wat vegen aan op je gezicht en smeert dat dan uit. Heel simpel en lekker smeerbaar.De verpakking is zo klein dat je ‘m ook in je handtas mee kunt nemen. 

Als je heel hard je best doet, ruik je een gewone zonnebrandcrème. Maar eigenlijk is de geur van de ATTITUDE zonnebrand het best te omschrijven als neutraal. De lichaamscrème met factor 30 is een wat dikkere crème, je moet even je best doen om ‘m goed uit te smeren. Als je er te veel van gebruikt, krijg je een witte waas. Dus smeer zuinig. 

Worry-free staat er op de verpakking. En dat is ook echt zo. Het is niet getest op dieren, het is zelfs vegan en het is koraalvriendelijk. Het is ook nog eens hypoallergeen, dus als je gevoelig bent voor huidirritaties is de ATTITUDE zonnebrand een goede optie voor je. Het merk heeft ook nog andere zonproducten (ook voor kinderen, die is wel minder goed smeerbaar) en een lekkere after sun, check de site.

ATTITUDE zonnebrand in het kort

 • Soort uv-filter: mineraal
 • Actieve uv-filter: zinkoxide 
 • Oxybenzone of octinoxaat: nee
 • Nanodeeltjes: non-nano
 • Dierproefvrij: ja
 • Vegan: ja
 • Verpakking: recyclebaar plastic
 • Handbagage proof: nee, maar de face stick wel
 • Prijskaartje: € 29,99 voor 150 ml | € 14,99 voor de face stick

KORTING! Bij Coozaa krijg je maar liefst 25% korting op ATTITUDE Sun Care met deze kortingscode: KIMOPREIS

Alteya zonnebrand – SPF 30

Alteya maakt haar producten in Bulgarije en is vooral bekend van hun populaire Bulgaarse rozenwater. Maar ze hebben dus ook zonnebrand, voor volwassenen en kinderen. Het is een volledig biologisch product, wat betekent dat de boeren geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken op hun land. 

Alteya voorkomt een witte waas door een tint aan te brengen in de crème. De crème ziet er een beetje uit als een korrelige foundation. Dat werkt natuurlijk niet op iedere huidskleur goed, dus test dat even bij jezelf. Zelf kun je ook die waas helpen voorkomen door niet al te veel aan te brengen en flink te smeren. Ook de Alteya zonnebrand smeert namelijk wat stroever dan je misschien gewend bent van niet-duurzame varianten.

De zonnebrandcrème heeft een natuurlijke, aardse geur die lang blijft hangen. De vrolijke oranje tube is klein genoeg om mee te nemen in je handbagage. 

Alteya zonnebrand in het kort

 • Soort uv-filter: mineraal
 • Actieve uv-filter: zinkoxide 
 • Oxybenzone of octinoxaat: nee
 • Nanodeeltjes: non-nano, uncoated
 • Dierproefvrij: ja
 • Vegan: nee
 • Verpakking: recyclebaar plastic
 • Handbagage proof: ja
 • Prijskaartje: € 14,95 voor 90 ml
 • Waar te koop: o.a. bij de webshop van Alteya en Bol.com

Je favoriete duurzame zonnebrand kiezen

Veel keuze he? En dit is nog maar een selectie van het complete aanbod. Omdat de samenstellingen en verpakkingen van duurzame zonnebrand nog volop in ontwikkeling en in onderzoek zijn, heb ik helaas niet HET antwoord voor je. Er is niet één van deze zonnebrandcrèmes de beste. Ze zijn allemaal in ieder geval wel verstandige keuzes en een heel stuk duurzamer dan de zonproducten die je voorheen uitzocht. Het is daarom aan jou om te bepalen wat belangrijk voor je is. Wil je per se een vegan zonnebrand? Gaat je voorkeur uit naar zinkoxide? Of wil je graag een bepaalde factor of het liefst een Nederlands merk? Ik hoop je met deze blog in ieder geval een beetje op weg te hebben geholpen en iets wijzer te hebben gemaakt. 

Duurzame zonnebrand to do’s

Nog even kort over wat jij kan doen om duurzamer en gezonder te smeren: 

🌞 Koop zonnebrandcrème zonder oxybenzone (ook Benzofen-3 of bp-3 genoemd), octinoxaat en PABA.
🌞 Vermijd alcohol en parfums, zeker als je een gevoelige huid hebt.
🌞 Check of je zonnebrand proefdiervrij is, en misschien zelfs vegan.
🌞 Gebruik geen sprays.
🌞 Ga echt pas een half uur na het smeren het water in.
🌞 Deel deze blog met iedereen die je kent zodat we met z’n allen goed voor onszelf en de natuur zorgen. 

Ik heb alle duurzame zonnebrand gekregen om deze blog te schrijven. Geen enkel merk heeft echter invloed gehad op wat ik heb geschreven.

Voor het eerst gepubliceerd: mei 2020. Daarna geüpdatet!

Reacties

 1. Ik was op zoek in jou lijstje naar een factor 50 en bekeek die van Australian gold botanical, maar als ik op de ingrediënten lijst kijk dan staan er wel een aantal polymeren in, polymeren is een vorm van plastic. Zoals Polymethylsilsesquioxane, is een silicone kan ik vinden, maar hoe duurzaam en gezond zijn deze ingrediënten?

  • Hey Claudine, goeie!
   Ik ben er even ingedoken en heb helaas niet een sluitend antwoord. Hoewel alle plastics polymeren zijn, zijn niet alle polymeren per se plastic. Dus misschien dat daar ’t verschil in zit. Ik heb het ook nog even nagevraagd bij de Australian Gold Shop, dus zodra zij reageren laat ik het weten.

   • Hoi Claudine,
    Ik heb inmiddels een reactie gekregen:

    Polymethylsilsesquioxane is veilig en kan en wordt in vele cosmetica gebruikt. Daarnaast is het geen plastic. Dit product is dan ook veilig en koraalvriendelijk.

    • Bedankt voor het uitzoeken Kim! Dan kan ik met een gerust hart deze eens een keer uitproberen! Ga zo door met je werk, erg fijn! Groetjes Claudine

     • Ik heb een vraagje over de
      Australian Gold SPF 50 Spray Gel Zonnebrand met Bronzer –

      Er wordt gezegd dat uv A bescherming onvoldoende is? Is dit nog steeds zo en is dit een goeie zonnebrandcreme.

      Alvast bedankt voor de informatie.

     • Kim

      Hoi! Bedoel je deze https://bit.ly/2DF0idJ maar dan in factor 50? Die beschermt zowel tegen UVA als UVB. Maar nee, die staat helaas niet op de duurzame lijst. Er zit o.a. een vorm van oxybenzone in. Met de opties die ik in de blog noem, heb je wel een duurzamere optie in handen. Er staan ook Australian Gold producten tussen, maar dan van een andere lijn.

 2. Welk zonneprodukt heeft een antioxidant toegevoegd om je gezicht te beschermen?
  Dat kan ik nergens vinden?

  • Hoi Sabine, klopt! Dit artikel gaat vooral over duurzame keuzes, wellicht kun je ergens anders een blog vinden die meer ingaat op huidverzorging?

 3. Dag Kim, wat een heerlijk verhelderend artikel heb je geschreven!
  Kun je misschien aangeven welke producten ook parfunvrij zijn? Daar kan ik namelijk niet tegen, ook niet tegen citronella en limonella e.d.
  En wat is jou ervaring met deze producten en het onstaan van een onzuivere huid.
  Ik ben namelijk nog altijd op zoek naar een goede zonnebrandcrème voor mijn gezicht waar ik géén pukkels van krijg 🙂

  Alvast bedankt voor je antwoord!

  Groetjes Marieke

  • Hey Marieke,

   Dank je wel! Ik heb helaas niet zo’n verstand van huidtypes enzo, ik heb zelf namelijk niet zo snel last van irritaties. Maar als je er eentje wilt uitproberen, dan zou ik voor SMPL gaan. Die is helemaal parfumvrij. Hier is ‘ie bij Bol.com: https://bit.ly/2PQR8Ai En als je ‘m een beetje te duur vindt om te proberen, dan kun je ook op de site van SMPL een Sample Set kopen voor 12 euro. Dan krijg je ook meteen een dagcreme, serum en een reinigingscreme.

   Groetjes!

 4. Ramona Baaijens-Brugman Reageer

  Hi Kim!
  Fijn artikel! Gisteren was ik bij Kruidvat en zag daar van zowel Nivea als Garnier een soort reef-safe zonnebrand staan.
  Hoe beoordeel jij deze opties die ook veilig voor het zeeleven beweren te zijn?

  • Hoi Ramona, dat vind ik echt top nieuws! Ik heb ze zelf allebei nog niet in handen gehad, maar als ik zo op de site van Nivea kijk, lijkt het inderdaad een heel goede optie. Nivea gebruikt het Titanium Dioxide (nano) filter, en dat wordt op dit moment in ieder geval als een heel goede keuze gezien. Ik zie ook dat sommnige flesjes voor 95% uit gerecycled materiaal bestaan. Volgende stap is natuurlijk nog proefdiervrij en vegan. Maar dit is al zo’n mooie stap vooruit! Bij die van Garnier kan ik online weinig vinden over de duurzaamheid ervan helaas. Dus daar kan ik niets over zeggen. Maar uh… zon ze! 😉

 5. Hallo Kim,

  Je schrijft in dit artikel dat nanodeeltjes een vorm van plastic is. Dit is niet juist. Net zoals je in de eerste reactie op dit artikel aangeeft dat ieder plastic een polymeer is maar niet ieder polymeer een plastic, geldt dat ook voor nano. Er bestaan wel micro- en nano-plastics, maar niet ieder nano deeltje is plastic. In dit geval betekent het dat het titaniumdioxide zo klein is gemaakt dat het onder de term nano valt. Er zijn dus geen extra plastic ingrediënten aan toegevoegd.

  • Hey Marco, thanks voor de heldere uitleg. Ik zet het er meteen bij in het het artikel. Zonnige dag gewenst 😉

 6. Hoi, ik zie in de lijst bij een 2-tal producten bij “nanodeeltjes” zowel non-nano als uncoated staan. Wat is hierbij het verschil ten opzichte van de producten waarbij enkel non-nano vernoemd wordt?

  • Hey Marieke, wat een gedoe met die nanodeeltjes he?
   De merken moeten vanaf een bepaalde hoeveelheid of samenstelling ‘nano’ op hun verpakking zetten. Soms zitten er zo weinig nanodeeltjes in, dat ze het dus niet hoeven te benoemen, maar ze kunnen er dan toch inzitten. Om ervoor te zorgen dat die nanodeeltjes niet intrekken, maar op je huid blijven liggen, doen ze er een coating om (dan zijn ze ietsje groter) en dat coating goedje zorgt er ook voor dat de ingrediënten beter met elkaar mixen.
   Omdat het allemaal nogal ondoorzichtig is, ik geen wetenschapper ben, en non-nano dus niet per se betekent dat er geen nanodeeltjes inzitten, heb ik de benamingen van de merken gebruikt. Mijn interpretatie van de uncoated toevoeging is dat ze zowel de zorgen over nanodeeltjes als over coating weg willen nemen. Dubbel zeker dus.
   Geen eenduidige uitleg dus, maar hopelijk heb je zo wel wat meer inzicht!
   Groetjes, Kim

 7. Beste Kim, dankjewel voor je uitgebreide lijst. Dit scheelt me zo veel werk! Ik vroeg me wel af hoe het zit met de hoeveelheid zonnebrand die je moet gebruikt. Je schrijft meerdere keren dat het helpt om dun te smeren, maar ik las laatst juist een artikel van Jetske Ultee, dat de meeste mensen zonnebrand echt te dun aanbrengen. zij heeft het over minimaal een halve theeleper voor je gezicht. Als jij het hebt over dun smeren, hoeveel (in theelepels bijv) is dat dan?

  • Hoi Marjet, you’re welcome! En oei, theelepels. Ik denk dat ik al een flinke theelepel op mijn gezicht smeer, dus zeker veel meer op mijn lichaam. Ik bedoel er vooral mee te zeggen dat je niet te enthousiast de creme moet aanbrengen omdat sommige cremes nou eenmaal dikker en minder goed smeerbaar zijn dan de ander. Zeker met duurzame zonnebrandcremes heb je dan kans dat je een witte waas krijgt. Dus vooral eerst even voorzichtig een beetje opdoen! Helpt dat?

Schrijf een reactie