Straatsburg wat te doen

Een dagje Straatsburg: wat te doen?

Laatste update

Straatsburg in Frankrijk is een leuke stad voor een weekendje weg of een fijne tussenstop op weg naar Zuid-Europa, of juist op de terugweg naar huis. In een paar uur tijd raak ik al gecharmeerd van Straatsburg en ontdek ik dat er genoeg bezienswaardigheden zijn om me een weekend te vermaken.

Waar ligt Straatsburg eigenlijk?

Straatsburg, of Strasbourg, ligt in helemaal in het noordoosten van Frankrijk. De stad ligt aan de Rijn en aan de overkant van de Rijn ligt Duitsland al. Straatsburg ligt in de regio de Elzas, het is zelfs de hoofdstad van de Elzas. De Elzas is de kleinste regio van Frankrijk.

Een Franse stad met Duitse schwung

Straatsburg ligt niet alleen extreem dichtbij Duitsland, het is ook regelmatig onderdeel van Duitsland geweest. In oorlogstijden hebben beide landen om de beurt de stad geclaimd.     Het ene moment hoorde Straatsburg bij Duitsland en het andere weer bij Frankrijk. Na de Tweede Wereldoorlog is Straatsburg definitief Frankrijk geworden. Op z’n Frans noem je de stad Strasbourg, op z’n Duits Strassburg en wij noemen het dan weer Straatsburg.

Door deze Franse en Duitse invloeden, is Straatsburg een heel bijzondere stad. Je ziet de mix terug in de bouwstijl, hoort het aan het dialect en proeft het in het eten.

Pleintje in Straatsburg

Bezienswaardigheden in Straatsburg

Straatsburg heeft naam en faam verkregen omdat hier de zetel van de raad van Europa, het Europees Hof voor de Rechten van de Mens én de zetel van het Europees Parlement gevestigd zijn. Saaie stad dus? Nee hoor, er is nog veel meer te doen in Straatsburg. Zo is de kathedraal van Straatsburg imposant, het oude stadscentrum lijkt uit een sprookjesboek te komen en een wandeling langs de rivier is heerlijk ontspannend.

Tip 1 – De kathedraal van Straatsburg

De kathedraal van Straatsburg ligt op Grande Ill. Het is het toeristisch epicentrum van de stad. Rondom de kathedraal vind je veel terrassen en souvenirwinkels. Laat je daar niet door afschrikken want een bezoek aan de kathedraal is echt de moeite waard. Ten eerste is het een enorme kathedraal en ten tweede is er binnen veel te zien. Er is veel glas-in-lood, religieuze kunst en ik ben fan van het enorme orgel. Dat is voor mij het hoogtepunt, maar officieel is het hoogtepunt de astronomische klok uit de 19e eeuw die het nog steeds doet.

Als je zin hebt, kun je de toren beklimmen (332 treden) voor een mooi uitzicht over de stad. Daarvoor betaal je €5 per persoon.

Tip 2 – Historisch stadscentrum op een eiland

Langs Straatsburg loopt de Rijn en door Straatsburg stroomt de rivier Ill. De Ill splitst zich rondom het historisch centrum in tweeën. Het tussengelegen gedeelte heet Grande Île. Hier vind je onder andere de kathedraal en het Paleis Rohan. Dit stukje Straatsburg staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Grande Île is op die lijst beland vanwege de vele monumenten en de goed geconserveerde middeleeuwse gebouwen.  Absoluut de moeite waard om hier eens door de straatjes te dwalen en omhoog te kijken dus.

Het oudste gedeelte van Grande Île is La Petite France. Vroeger woonden hier vissers, molenaars en leerlooiers. Nu is het het meest toeristische deel van de stad. Logisch ook, want de huizen lijken uit een sprookjesboek te komen en de kanalen en smalle straten nodigen je uit om steeds een stukje dieper de wijk in te duiken.

Smalle straatjes in Straatsburg

Tip 3 – Flaneer langs de rivier Ill

Zeker op een mooie dag is het heerlijk wandelen langs de rivier. Er ligt een wandelpad langs het water en er zijn veel bankjes om even te zitten. Bij de Quai des Bateliers is het goed toeven en als je het leuk vindt, kun je ook even bij de sluizen kijken. Met een beetje geluk passeert er net een bootje en kun je zien hoe het water daalt en stijgt zodat het bootje z’n weg kan vervolgen.

Tip 4 – Wandel over de Barrage Vauan

Voor een mooi uitzicht over het historische centrum van Straatsburg, moet je richting de Barrage Vauan. Het is een verdedigingswerk, overdekte brug en stuw ineen. Je kunt zowel over deze dam heen lopen naar de andere kant van het water, of juist overdekt doorsteken. Uiteraard moet je de trap nemen en naar boven gaan om van het uitzicht te genieten. Je ziet dan niet alleen La Petite France, maar ook de Ponts Couverts: de drie bruggen en vier torens die in de 13e eeuw werden gebouwd om de stad te beschermen.

Tip 5 – Modern Straatsburg

Hoewel het hart van de stad me eeuwen terug gooit in de tijd, kent de stad ook veel modernere stukken. Omdat het historisch centrum zo indrukwekkend is, zou je dat bijna vergeten. Loop dus voor een completer beeld van de stad ook even door de straten rondom het centrum. Daar vind je alle winkelketens, restaurants en zelfs hier en daar wat streetart.

Muurschildering in modern Straatsburg

Tip! Ontdek Straatsburg lekker Hollands op de fiets. Boek je fietstour bij bijvoorbeeld Baja Bikes. De fietstours zijn beschikbaar in het Duits en Engels.

Tip 6 – Bezoek het Europees Parlement in Straatsburg

Verrassing! Het Europees Parlement ligt in Straatsburg. Eén keer per maand maar hoor, dan verhuist het hele circus van Brussel naar Straatsburg. Eigenlijk is dat heel geleidelijk ontstaan na de Tweede Wereldoorlog en werd deze situatie, die bestaat uit compromissen, officieel vastgelegd in het EU-verdrag in 1992. Je kunt het parlementsgebouw en de Hemicycle (de enorme hoefijzervormige vergaderruimte) gratis bezoeken. Er is een audiotour van ongeveer een uurtje beschikbaar in alle talen van de Europese Unie. Je kunt niet reserveren, maar gewoon naar het gebouw toegaan. Op vrijdagmiddag en zaterdag kun je op ieder moment naar binnen. Doordeweeks is het wel op basis van wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Er zijn 75 plekken beschikbaar per tijdslot. Check dus de tijdsloten op de website van het Europees Parlement in Straatsburg. En vergeet je identiteitsbewijs niet!

Tip 7 – Eten in Straatsburg

In Straatsburg zal je in restaurants veel Duits en Frans eten treffen. Verwacht dus voedzame, vullende kost gecombineerd met veel wijn. De Rieslingdruif komt uit de Elzas regio en gerechten met zuurkool zijn populair. Dat heet ook wel choucroute hier. Overal kun je ook een tarte flambee bestellen. Dat is hetzelfde als een flammkuchen, dat moet je maar net weten.

Omdat ik in Frankrijk ben, moet en zal ik een steak tartare eten. Dat blijkt niet overal op het menu te staan. The place to be is La Hache. Een Franse bistro met enorme porties en een enorme wijnkaart. Het is ingericht met veel hout en blauwkleuren, het heeft een ambachtelijke uitstraling. De bediening worstelt duidelijk met de Engelse taal, maar weet dat charmant op te lossen en wij hebben hier een heerlijke lunch.

Hotel in Straatsburg

Overnachten in Straatsburg is zeker niet goedkoop. Ik vind een goede deal bij Hotel ibis Styles Strasbourg Petite France. Een goed verzorgd hotel op loopafstand van alle bezienswaardigheden. Prima voor een kort verblijf. Ik heb een kamer op de hoek met een leuk erkertje. Het ontbijt is simpel omdat er geen keuken is, maar ruim voldoende om je maag goed te vullen voor een dagje Straatsburg. Ibis heeft overigens nog meer hotels in Straatsburg, dus bekijk ze allemaal even voor je boekt.

Het hotel heeft een eigen parkeerplaats tegen betaling en als die vol is kun je bij een parkeergarage in het centrum tegen een gereduceerd tarief parken. Een dag parkeren kost zo’n €18. Mocht je dat te duur vinden, dan kun je naar een P&R plek aan de rand van de stad gaan. Je betaalt dan ongeveer €4 en dat is dan inclusief openbaar vervoer (tram) naar de stad.

Hotel Straatsburg Ibis Styles La Petite France

Meer hotelopties vind je bij Booking of kijk ook even bij Airbnb.Booking.com


In deze blog staan affiliate links. Mocht je via deze links iets kopen, dan ontvang ik mogelijk een kleine commissie, zonder extra kosten voor jou.

Kim

Kim is de vrouw / de dame / het meisje achter Kimopreis.nl. Soms reist ze alleen, soms met vrienden. Zowel dichtbij als ver weg is ze altijd op zoek naar de mooiste ervaringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.