fbpx

Laatste update: 4 september 2023

Rode aarde, steile bergen van kalksteen en eindeloze tabaksvelden: ik bevind me middenin de vallei van Viñales in Cuba. De uitzichten zijn adembenemend mooi. Ik begrijp direct waarom Viñales één van de highlights van het land is. 

Onwerkelijk kleurenspel in Viñales, Cuba

De Valle de Viñales staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De natuur lijkt op sommige plekken haast onwerkelijk. De kleuren spatten er vanaf. Ook het stadje Viñales is kleurrijk, evenals de inwoners. Iets achter de hoofdstraat staan felgekleurde huizen tussen de bananenbomen. Iemand stapt van zijn ossenkar om een Cubaanse pizza te kopen bij een kraampje en een paar kinderen rennen vrolijk achter goed verzorgde straathonden aan. Het voelt hier gemoedelijk, zelfs al is het ontzettend toeristisch. Het stadje Viñales is de perfecte uitvalsbasis om de vallei te ontdekken en rust te pakken. Toeristen komen hier al jaren en dat merk je. Er is een ruime keuze aan restaurants en bars.

Uitgaan in Viñales

De 3J bar is één van de populairste keuzes. Mensen drinken hier rustig hun cocktail en hier en daar wordt een praatje gemaakt. Ik nip van mijn cancanchara. Dat is de eerste Cubaanse cocktail, is mij verteld. Er zit Cubaanse rum in, limoensap en honing. Heel simpel en heel lekker.

Naarmate de avond vordert, beweegt iedereen zich richting Polo Montañez. Dit is de plek waar het nachtleven zich afspeelt. Ik ga er met frisse tegenzin alleen op af omdat ik in ieder geval wil weten wat het is. Uitgaan in mijn eentje vind ik namelijk nog veel erger dan alleen eten. Ik spreek met mezelf dat ik een half uurtje ga. Maar dit is Cuba: aanspraak van mannen is nooit ver weg. Binnen tien minuten sta ik gezellig te dansen en proosten met een groep jonge Cubanen. De mojito’s kosten hier 3 CUC voor mij, voor de Cubanen 2,50. De Cubaanse jongens gooien op de dansvloer hun charmes in de strijd, ik houd het bij de mojito’s.

Begin de dag met mojito

De volgende dag betaal ik opnieuw voor die mojitos: met een lichte hoofdpijn deze keer. Ik word al vroeg opgehaald voor mijn paardrijtocht door de vallei en de gids heeft een verrassing voor me. “Mojito!” Mijn hoofdpijn is dan wel net verdwenen, maar dit kan ik echt nog niet aan. Hij moet lachen om mijn licht gepijnigde gezicht, want Mojito is de naam van mijn paard. De toon voor deze tocht is gezet.

Paardrijden in Viñales

Ruim vijf uur trekken we samen met twee andere toeristen door de vallei. Er is vrijwel continu een 360 graden uitzicht. We passeren tabaksplantages, mooie uitkijkpunten en bergen. We maken korte stops bij een grot waar het pikdonker is (en ik vooral veel nieuwe muggenbulten verzamel), een koffieplantage en een tabaksplantage. Bij de koffieplantage krijg ik voor 2 CUC een minuscuul kopje koffie. Dit is zonder twijfel mijn duurste koffie in Cuba. Eén van de medewerkers houdt een passieloos praatje over de koffieplantage.

Steile bergen van kalksteen in Viñales.

Tabaksplantage in Viñales

Hoe anders is dat bij de tabaksplantage! Een oud omaatje hangt de tabaksbladeren aan stokken. De planten worden geplukt als ze drie maanden oud zijn en dan moeten ze drogen. Alles gaat handmatig, ook het rollen van de sigaren. De gefermenteerde bladeren worden gerold en met honing bij elkaar gehouden. De jonge sigarenboer legt alles vol overgave uit terwijl er een sigaar op zijn lippen rust. Het plaatje is compleet als hij met cowboyhoed op mojito’s mixt en sigaren rolt. Hij dipt de sigaar voor me in wat extra honing, misschien dat ik het dan wel lust? Helaas, het is niet aan mij besteed.

Cubaanse charmes

We laten de tabaksplantage achter ons en gaan terug naar het stadje. Ik kijk mijn ogen uit en probeer alles in me op te nemen. De gids heeft juist geen ogen voor de omgeving, die is druk met de 22-jarige charmeur uithangen. De hele dag noemt hij me reina en princessa en probeert zo dicht mogelijk bij me te rijden. Omdat ik kan paardrijden wordt het charmeoffensief uitgebreid met complimenten over mijn professionele houding op het paard. Hij speelt op zijn telefoon liedjes voor me af en roept me uit tot de mooiste toerist van het jaar. Ik wijs hem er maar niet op dat het pas februari is…

Meer Cuba inspiratie?

Cuba blog overzicht
 • Accommodatie. In Cuba is Homestay je beste optie.
 • Activiteiten. Meld je aan voor een gratis wandeltour bij GuruWalk.
 • Autohuur. Het makkelijkst regel je een auto bij TUI Cars.
 • Bus. Reserveer busritten bij Viazul.
 • Geld. Neem sowieso contant geld mee. Moet je toch pinnen: op sommige plekken wordt je Nederlandse bankpas misschien niet geaccepteerd, regel daarom een prepaid creditcard bij Revolut.
 • Reisgidsen. Ik houd van papieren reisgidsen om doorheen te bladeren, te koop bij onder andere Bol.com en Amazon.
 • Reisuitrusting. Koop je gear bij Bever of Decathlon, of gewoon bij Bol.com.
 • Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
 • Visum. Voor Cuba heb je een visum nodig. Cubavisa is een fijne Nederlandse organisatie die je daarbij helpt.
 • Vliegtickets. Vergelijk je opties! Check sowieso Momondo en Skyscanner bijvoorbeeld.
 • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot Tui of de Vakantie Discounter. Of ga naar Cuba met Shoestring.

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Schrijf een reactie