fbpx

Read in: Engels

Laatste update: 16 juli 2022

Dat je op Ibiza eindeloos kunt dansen in de club en fantastisch kunt eten in restaurants weet je vast al wel. Maar wist je dat het eiland zich ook uitstekend leent voor mooie wandelingen? Don’t worry, geen eindeloze wandelingen. Hoewel die er vast ook zijn. Ik zet hier een paar korte hikes voor je op een rijtje. 

Eerst even dit: ik weet dat het heerlijk is om op je slippers rond te lopen. Maar voor al deze wandelingen zou ik toch echt even goede schoenen aantrekken. Op z’n minst je sneakers, maar liever nog echte wandelschoenen. Het zijn maar korte wandelingen, dus je dtaat binnen no-time weer op een mooi strand om je voeten af te koelen in de zee. 

Koop je wandelschoenen bijvoorbeeld bij Decathlon of Bever.

Sa Talaia berg ‘beklimmen’

Met zo’n 475 meter is de Sa Talaia berg is de hoogste berg van Ibiza. Voor de beklimming moet je op ongeveer een half uur rekenen (alleen omhoog). Naar beneden gaat voor de meeste mensen iets sneller. De wandeling begin je hier. Dit is waar je je auto parkeert en waar je een bordje ziet staan dat naar een steil pad vol rotsen wijst. Dat is wel even een pittig begin, maar er volgt al snel een gewoon wandelpad. Vanaf dit pad heb je eerst nog uitzicht over het eiland, maar daarna verdwijn je het bos in. Nou ja, verdwijnen. Er staan voldoende bordjes die de route naar de top van de Sa Talaia berg wijzen. 

Sommige stukken van de route zijn behoorlijk steil – voor ons Nederlanders tenminste, want ik word hier en daar ingehaald door Spaanse hardlopers die nergens last van lijken te hebben. Richting de top wordt het opnieuw wat uitdagender. Het wandelpad maakt plaats voor een rotsachtig gebied. Let dus goed op waar je je voeten neerzet. Als het een warme dag belooft te worden, begin dan lekker vroeg aan je klim, of juist zo laat mogelijk. En neem sowieso voldoende water en zonnebrandcrème mee. 

Wandelen naar Atlantis

De wandeling naar Atlantis is een uitdagende voor mensen met hoogtevrees (lees: ik). De afdaling vind ik nogal steil en eenmaal bij Atlantis aangekomen, blijkt dat ik daar over stukken steen moet klimmen en me langs hoge rotsen moet laten zakken op plekken waar ik maar net m’n voeten kan plaatsen. Maar, het is me de angst (en de tranen) waard. 

Parkeer je auto op de parkeerplaats bij uitkijkpunt bij Es Vedra (Google Maps locatie). Hier volg je de weg rechtdoor, eigenlijk loop je dus gewoon richting Es Vedra. Maar! Zodra je door een vernield hekwerk bent sla je linksaf. Rechtdoor is dus Es Vedra. Daar wil je (nu) niet heen. Op dit punt staat ook een metalen paaltje met een A4tje erop. Dikke kans dat dat weg is gewaaid of verwijderd is als jij er bent, maar wie weet. 

Eigenlijk kan het vanaf dit punt al niet meer missen, want alle routes die je naar beneden volgt, komen uiteindelijk uit bij Atlantis. Check ook deze blog voor meer info. Vanaf hier doe ik ongeveer een half uur over de afdaling en het kost me bijna drie kwartier om weer boven te komen. En dan nog het stukje van en naar de parkeerplaats natuurlijk, maar dat is lekker makkelijk wandelen. 

Korte hike naar de grot van Tanit

De wandeling naar de grot van Tanit doe ik onder begeleiding van Walking Ibiza. Zij organiseren regelmatig wandelingen over het eiland tegen een zacht prijsje. Ik moet dus toegeven dat ik niet zo goed op de route heb gelet en gewoon vrolijk achter de gids ben aangehobbeld. Met de groep doen wij er zo’n 2,5 uur over. Nu zitten daar best wel wat pauze en wachttijd bij, dus ik denk dat je zonder groep met 1,5 uur wel klaar bent. Maar, je kunt je route ook uitbreiden. Check hier de wandelroute van zo’n 10 kilometer. 

Wij starten onze wandeling in Cala Vicente bij The Boat House (Google Maps locatie) en duiken daar het binnenland van Ibiza in. De grot van Tanit vind je hier

Wandeling naar de natuurlijke brug van Cala d’Albarca

Het eindpunt van deze wandeling is de natuurlijke brug van Cala d’Albarca. Een mooie plek om foto’s te nemen. Van de brug uiteraard, maar ook het uitzicht van de kliffen over de baai is prachtig. En het is hier zo rustig!

De wandeling naar de natuurlijke brug is een heerlijke wandeling – op de heenweg. Want de terugweg gaat omhoog. De heenweg leg ik dus met gemak binnen het half uur af, de terugweg valt zwaarder en dus doe ik daar een stuk langer over. 

Verdwalen op deze wandeling is vrijwel onmogelijk. Parkeer op deze parkeerplaats (Google Maps locatie). Als je dan met je neus naar het water staat heb je aan je rechterhand twee opties. Kies het linkerpad, die leidt je naar beneden. De route spreekt voor zich en het pad is goed beloopbaar, maar ligt wel vol stenen en rotsen. 

Op grottenjacht bij Punta Xarraco

Het rondje van Punta Xarraco is een eenvoudige wandelroute over een duidelijk wandelpad. Af en toe is het wat minder goed begaanbaar door de vele stenen, maar over het algemeen is het goed te doen. Je hebt tijdens deze hike vrijwel continu prachtig uitzicht op zee. Als je je auto hier parkeert, zie je links een bordje staan dat je de route wijst. 

Maar, je kunt het rondje ook rechtsom lopen natuurlijk. Dat doe ik, want ik wil de grotten van Punta Xarraco ook ontdekken. Daarmee wijk je wel af van de reguliere route. Ik wandel rechts langs het muurtje en houdt rechts aan tot ik uitkom bij een soort plateau aan zee. Hier ben ik rechts naar beneden geklauterd om vervolgens de kustlijn naar links te volgen en daar is Cova d’en Jaumet. Hier ergens in de buurt moet ook de Cova Llevant zijn, maar die heb ik niet gevonden. Wellicht dat het jou wel lukt met deze beschrijving van Besos de Ibiza

Weer terug op de route en net voordat het pad me omhoog leidt, klauter ik opnieuw naar beneden om daar het maanlandschap te bewonderen. Opeens voelt het alsof ik op het einde van de wereld ben beland, maar dan op Ibiza. 😉 Vanaf hier klim ik weer terug omhoog om de rest van de route af te leggen.

Wandelen naar de Torre d’en Rovira

In theorie kun je helemaal vanaf Cala Comte wandelen naar de verdedigingstoren Torre d’en Rovira. Alleen, dat vind ik te ver. Dus ik parkeer mijn huurauto (van Sunny Cars trouwens) langs de Carrer Cala Embarcado. Volg gewoon de kustlijn richting de toren, hetzelfde doe je als je wel bij het strand begint. Vanaf mijn startpunt is het ongeveer een kwartier tot twintig minuten lopen naar de toren. Waarschijnlijk is het dubbel zo ver vanaf het strand. 

Deze korte wandeling langs de kustlijn staat garant voor prachtige vergezichten over zee. Het water is zo blauw, de kliffen zijn zo hoog. Op het puntje staat de verdedigingstoren. Als ik er ben, is ‘ie gesloten. Het schijnt dat je er soms wel in kan, maar ik zou er niet vanuit gaan. 

Wandelroute Portinatx naar Moscarter

Vanuit het noordelijke plaatsje Portinatx wandel je vrij eenvoudig naar de vuurtoren van Moscarter. Parkeer hier ergens in de buurt en je ziet waarschijnlijk de vuurtoren al liggen in de verte. Je loopt voornamelijk langs de kustlijn. Hier en daar is met witte verf een pijl geschilderd, maar de route is redelijk vanzelfsprekend. Je kunt bij de vuurtoren omkeren, of je maakt het rondje af. Hier vind je een route. De wandeling naar de vuurtoren duurt nog geen half uur, met de volledige route ben je wel een uurtje of twee zoet. 

Een andere optie is om ergens langs de Cami Cala d’en Serra te parkeren. Als je dat doet, loop je eerst door een stuk bos voordat je de kust vindt. Er staat geen bewegwijzering, dus je loopt wel een beetje op de gok.

Sociale wandeling Es Amunts

Een andere mooie plek om te wandelen is het gebied van Es Amunts. Het is het platteland van Ibiza met enkele heuvels en prachtige uitzichten, bossen met pijnbomen en overblijfselen van cal-ovens – veel afwisseling. Ik heb dit gebied eigenlijk weer verkend met Walking Ibiza, met Sheila als mijn gids. De wandeling heet ‘Short & Sweet’, maar ik vond het toch best heftig op een warme dag. Vooral de bergopwaartse stukken waren dodelijk.

Cosmo, de hond die oorspronkelijk het hele eiland heeft gelopen met zijn baasje Toby (wat leidde tot het idee om Walking Ibiza te starten), sluit zich bij ons aan en weet precies waar alle toffe plekjes in de schaduw zijn.

Half mei, na veel regen, is het gebied bedekt met wilde bloemen. Sheila (Toby’s moeder trouwens) wijst op wilde kruiden en vertelt verhalen over het gebied en haar leven. En ondertussen leren we de groep kennen. Na de wandeling serveert Sheila koffie, thee en cake. Zo mooi! We gingen zelfs naar een nabijgelegen bar voor een biertje met de groep. Dus als je zin hebt in een sociale wandeling, bekijk dan zeker de opties van Walking Ibiza.

Meer Ibiza inspiratie?

  • Reisgidsen. Ik houd van de praktische gidsen van Lonely Planet, maar voor Ibiza ga ik liever voor de inspiratiegidsen en daar heeft Bol.com er heel veel van.
  • Vliegtickets. Kijk sowieso bij Transavia, maar vergelijk je opties! Check in ieder geval ook MomondoSkyscanner, en Kiwi.
  • Boot. Je kunt vanaf het vasteland van Spanje met de boot naar Ibiza met Balearia. Balearia vaart ook tussen Ibiza en Formentera.
  • Accommodatie. Favorieten blijven toch Booking.comNatuurhuisje en Airbnb. Of probeer BelVilla. Ga je liever voor een hostel? Check HostelWorld.
  • Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide en Viator.
  • Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod.
  • Korting! Voor korting op restaurants, activiteiten en clubs, check de Locopass van LocoLife.
  • Reisuitrusting. Koop je gear bij Bever of Decathlon, of gewoon bij Bol.com.
  • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot Tui, of liever de Vakantie Discounter of Corendon?

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie. Hier betaal jij uiteraard niet extra voor. 

Voor het eerst gepubliceerd: juli 2021. Daarna geüpdatet!

Schrijf een reactie