fbpx

Laatste update: 12 juni 2021

Wat het strand van Sa Caleta, ook wel Es Bol Nou genoemd, zo bijzonder maakt? De geheime tunnel met fantastisch uitzicht op de baai, de verborgen oorlogsbunkers en de eeuwenoude ruïnes. Dit is niet zomaar een leuk strandje!

Het Sa Caleta / Es Bol Nou strand (Google Maps locatie) is eigenlijk maar een heel klein strookje strand. Vanwege de prachtige ligging tussen de roodoranje gekleurde kliffen, is het erg populair. In het hoogseizoen kan het dan ook erg druk worden. Hoewel ik het hier echt fantastisch mooi vind, ben ik geen grote fan van een stranddagje hier. Ik fik hier zowat weg omdat er nauwelijks wind staat. Het is mij iets te heet op Sa Caleta op Ibiza. 

Toch kom ik er graag. Ten eerste vanwege het restaurant Sa Caleta. Vanaf de parkeerplaats loop je er zo tegenaan. Het terras lonkt. Op de kaart staan traditionele Spaanse gerechten opgesomd in alle talen. Met vis zit je altijd goed, zou ik zo zeggen. Bestel er een kan sangria bij en je wilt nooit meer weg. Maar er zijn meer redenen waarom ik graag naar Sa Caleta ga…

Bunkers van Sa Caleta

Volg langs het restaurant het zandpad omhoog de rotsen op. Daal dus (nog) niet af naar het strand. Tussen de rotsen en op de klif zul je de geheime bezienswaardigheden van Sa Caleta ontdekken. Volg het pad en je loopt zo op de oorlogsbunker en een luchtafweergeschut uit 1940 af. Tijdens de Tweede Wereldoorlog moesten ze de kusten van Ibiza beschermen. Ze hebben (gelukkig) nooit serieuze actie gezien. 

Mensen hebben de overblijfselen volgespoten met graffiti. Soms leuk en kleurrijk, soms alleen maar lelijke tags. Je kunt trouwens gewoon de bunkers in. Binnen is het behoorlijk donker en de grond is bezaaid met lege flessen en wat vuilnis. Meestal heb je het rijk voor jou alleen, omdat lang niet iedereen weet van het bestaan van de bunkers. De combinatie van graffiti, verlaten bunkers, droge grond, bedwelmende hitte en stilte geven dit stukje Ibiza iets rauws. 

De ruïnes van Sa Caleta

Als je verder doorloopt, kom je uit bij de ruïnes van een Fenicische nederzetting. Oke, ik heb echt geen flauw idee wat of wie dat waren, maar het is in ieder geval oud. Heel oud. Al zo’n 8 eeuwen voor Christus werd de nederzetting gesticht en waarschijnlijk zo’n twee eeuwen later verlaten. De overblijfselen zijn omheind met een hek dus alleen van een afstand te bekijken. 

historische nederzetting Es Bol Nou - lage muren van steen omheind met een hek

Iets voorbij de ruïnes heb je mooi uitzicht over het Sa Caleta baaitje met vissershuisjes.

De tunnel van Sa Caleta

Tot slot wandel je terug richting het Sa Caleta restaurant, maar zodra je voorbij het verlaten gebouw aan je linkerhand bent, klouter je omhoog. Aan je rechterhand zie je dan de tunnel. Het is een soort spleet tussen de rotsen waar je makkelijk doorheen kan lopen. Alleen dat is al leuk, maar het uitzicht over de baai van Sa Caleta is pas de echte verrassing. Het is adembenemend mooi. Die terracottakleur tegenover dat helderblauwe water, wow! 

Vind je Sa Caleta / Es Bol Nou tof? Check dan nog meer onontdekte plekken op Ibiza

Meer Ibiza inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer leuke tips voor Ibiza, bekijk dan even dit overzicht. Ik heb namelijk heel veel Ibiza blogs voor je. Wil je ook graag een papieren reisgids mee? Bij Bol.com heb je een ruime keuze.

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie. Hier betaal jij uiteraard niet extra voor. 

Schrijf een reactie