fbpx

Laatste update: 22 maart 2021

Paracas is een stoffig toeristenstadje. Aan de boulevard wordt me om de haverklap een tour of een restaurant aangeboden. In het weekend stroomt het vol met Peruanen uit Lima. Doordeweeks is het aan de Westerse toeristen om de vraag wat er te beleven is in Paracas te beantwoorden.

Eerst even een weetje. Gek genoeg is Paracas geen stadje, maar een schiereiland. Paracas is dus eigenlijk het hele gebied rondom het stadje. Het stadje zelf heet El Chaco. Ik heb helemaal niemand ’t ook zo horen noemen. Dus laten we het lekker op Paracas houden!

Hoe lang heb je nodig in Paracas?

Paracas biedt voldoende vermaak voor een dag of twee. Een beetje afhankelijk van hoeveel tijd je zelf hebt. In theorie kun je in de ochtend de Islas Ballestas aftikken en in de middag het Paracas National Reserve ontdekken, en dan ben je klaar. Of je voegt daar nog wat strand-/zwembadtijd aan toe en verdeelt je activiteiten over twee dagen. It’s up to you!

Wat kun je doen in Paracas?

Islas Ballestas boottocht

Met stip op één staat de Islas Ballestas tour. Dit is een korte tour van twee uur waarbij je naar de Islas Ballestas vaart en honderden, zo niet duizenden, vogels ontmoet, pinguins spot en zeeleeuwen bewondert. Voor veel mensen is het bezoek aan Islas Ballestas DE reden dat ze naar Paracas komen.

Ontdek snel alles over de Islas Ballestas tour.

Paracas National Reserve bezoeken

Bezoek ook het Paracas National Reserve. Dit natuurgebied is eenvoudig zelfstandig te bezoeken met een fiets, of je kunt meedoen aan een tour. Er zijn veel verschillende opties. Zo kun je met een ATV Paracas National Reserve ontdekken, je kunt er paragliden of een wandeling maken.

Ik ga voor de Sombras Doradas trekking. Die duurt in totaal drie uur (inclusief de tijd dat je in de auto er naar toe zit) en daarmee bezoek je het gebied tussen Playón en Mendieta. Het is een surrealistisch landschap: heel droog, verschillende tinten rood. We bekijken de zoutwinning van Salinas de Otuma en wandelen langs de klif omhoog en omlaag. Iedereen heeft een wandelstok meegekregen en die is heel welkom. Het is geen zware trek, maar voor de stabiliteit op sommige stukken is de stok erg fijn.

Pas tijdens de tour begrijp ik de naam Sombras Doradas: gouden schaduwen. De gids is namelijk een onwijs enthousiaste fotograaf en zorgt dat we de meest creatieve plaatjes krijgen tijdens de zonsondergang. Ik boekte deze trek voor 80 sol exclusief entee voor het park (11 sol, of 17 sol als je een tweede keer naar binnen wilt) bij het Kokopelli hostel. Aanrader!

Door El Chaco slenteren

El Chaco is het centrum van Paracas. Het is de strandboulevard en enkele straatjes er omheen. Het zit vol restaurants en souvenirwinkels. Het stadje heeft weinig charme. Veel is of lijkt nog in aanbouw en alles is gericht op de toerist. Omdat het centrum zo klein is, zul je al snel uitgekeken zijn en op het strand neerploffen. Verwacht geen fantastisch wit zandstrand. Ik durf het strand wel lelijk te noemen. Zeker in het weekend is het barstensvol en kies ik liever voor het zwembad van mijn hostel.

Restaurant tips in Paracas

Het straatje dat haaks loopt op het strand, vlakbij Kokopelli, staat vol kleine cevicheria’s. Vrijwel identiek. Aan de boulevard vind ik na een paar keer proberen eindelijk een plek waar ze goede cappuccino’s maken: El Arizal. En bij Disfrutalo eet ik een heerlijke fruitsalade. Een andere aanrader is het gezellige restaurant Misk’i in de avond. Hier is het leuk borrelen en pizza’s eten. Bij Vegano Peruano kun je terecht voor vegan eten. Het zit op de vijfde verdieping, dus je krijgt er een fijn uitzicht gratis bij.

Overnachten in Paracas

Ik kies voor het levendige hostel Kokopelli. Dat betekent dat er in het weekend volop gefeest wordt, maar doordeweeks is het een stuk rustiger. Dat ligt natuurlijk ook een beetje aan de gasten, of die zin hebben in een feestje. Er is een fijn zwembad waar iedereen dankbaar een verfrissende duik inneemt. Mijn slaapzaal heeft helaas een naar geurtje, dus ik ben blij dat ik naast het raam lig om frisse lucht op te snuiven. M’n matras is verschrikkelijk, zo eentje met een diepe kuil in het midden. Hoewel het aantal douches beperkt is, zijn ze wel altijd schoon. Het schoonmaakpersoneel is constant in de weer. En ik vind de ruimte om de bar super relaxed. Je maakt er eenvoudig een praatje en kunt er ook een hapje eten.

Kokopelli Paracas boek je op Booking.com.

Hoe kom je in Paracas?

Vanuit onder andere Lima, Arequipa, Nazca en Ica rijden er regelmatig bussen naar Paracas. Het stoffige stadje heeft een Cruz del Sur Terminal en andere bussen stoppen veelal gewoon bij een kantoortje ergens op straat. Check de website of app van Busbud.com om je beste busoptie te vinden.

Meer Peru inspiratie

Peru blogoverzicht afsluiter

Op deze website staan affiliate links. Als jij via zo’n link een aankoop doet, ontvang ik daarvoor mogelijk een kleine commissie. Hier betaal jij uiteraard niets extra’s voor.

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.