fbpx

Laatste update: 8 maart 2021

Iquitos is de slechtst bereikbare jungle stad van Peru. Diep in de Amazone is Iquitos enkel bereikbaar per vliegtuig vanuit Lima. Of, als je meer tijd hebt en zin in avontuur, per boot. Vertrekpunt: Tarapoto/Yurimaguas.

Het is niet ver vliegen vanuit Lima naar Iquitos en de ticketprijzen zijn best goed te doen, want het is een route die vaak gevlogen wordt (check Momondo of Skyscanner voor actuele prijzen). De bootreis over de Huallaga rivier en Marañón rivier trekt me echter enorm. Dus ik wil met de boot heen en dan met het vliegtuig terug. Het voelt avontuurlijk en ik kijk uit naar eindeloos in mijn hangmat hangen en de Amazone in staren in de hoop aapjes, capibara’s of misschien zelfs jaguars te spotten. Uiteraard loopt het allemaal iets anders. Reizen is ook flexibel zijn!

Bootopties naar Iquitos

Tussen Iquitos en Yurimaguas varen zowel snelle als langzame boten de rivier op en af. De snelle boten gaan meestal niet verder dan Nauta. De langzame boten zijn vrachtschepen die van alles vervoeren (van kippen tot emmers) en zo de verschillende dorpen langs de rivier bevoorraden. Soms is het mogelijk om mee te varen als passagier, helemaal tot Iquitos. De snelle boten zijn puur bedoeld voor personenvervoer.

Eigenlijk wordt er geadviseerd om de route af te leggen van Yurimaguas naar Iquitos en niet andersom. Dit omdat je richting Iquitos stroomafwaarts reist, en ander stroomopwaarts. Dat gaat nog langzamer. Sommige reizigers kiezen ervoor om een tussenstop in te lassen bij Lagunas om daar een jungle tour te doen in het nationale park Samiria. Ik sla die over, omdat ik al bij Puerto Maldonado de jungle in ben geweest. Ik ga puur voor de boottocht, en dan het liefst die met het vrachtschip.

Met een vrachtschip naar Iquitos

In theorie gaan er dagelijks vrachtschepen van Yurimaguas naar Iquitos en andersom. In praktijk is dit anders. Ze gaan als ze vol zitten. Van een echt schema is geen sprake, maar “officieel” vertrekken de boten in de ochtend. De boten die passagiers meenemen heten Eduardo en Gilmer. Van iPeru ontving ik een handig overzichtje met info over de boten.

Bootinformatie Yurimaguas Iquitos

De bootreis duurt ongeveer twee nachten en drie dagen. Soms langer vanwege tussenstops en veel wachten. Aan boord mag je op het dek je hangmat hangen en je krijgt drie keer per dag eten. Overal online lees ik dat je daar niet al te veel van moet verwachten: onherkenbare, smakeloze (of vieze) goedjes.

Voor een plekje op het dek, inclusief de maaltijden, betaal je 100 sol. Betaal direct bij de kapitein en zorg dat je een betaalbewijs krijgt. Je kunt ook een kleine hut huren voor 150 sol per persoon. In je eentje kost ‘ie waarschijnlijk 300 sol, maar je kunt altijd proberen te onderhandelen natuurlijk. De hut neem je eigenlijk niet om in te slapen, maar om je spullen veilig in op te bergen. Er wordt namelijk regelmatig gestolen op de vrachtschepen. Je zult alsnog een hangmatje op het dek willen hangen om te chillen en om in te slapen. Een extra luxe bij de hut is dat je een bord en bestek krijgt, heb je enkel een hangmat, dan moet je dit meenemen.

Op de markt van Yurimaguas moet je dus even inkopen doen. Denk aan:

 • Hangmat (ongeveer 25-35 sol)
 • Touw om je hangmat op te hangen (ongeveer 5 sol)
 • Bord, lepel en vork
 • Water (niet te koop op de boot, dus neem een grootverpakking
 • Snacks
 • Fruit, bijvoorbeeld mandarijnen

Maar, als je aankomt in Yurimaguas ga dan eerst naar de haven (genaamd Puerto la Boca) om te kijken of er vandaag of morgen wel een boot gaat. Ik ga namelijk vrolijk met mijn mototaxichauffeur de markt op om inkopen te doen om vervolgens te ontdekken dat er de komende dagen geen vrachtschip vertrekt. Of nou ja, er gaat er wel eentje. Maar die neemt alleen dieren mee. Shit! Weg avontuurlijke globetrotter plan!

By the way, die mototaxi chauffeur is een held. Voor slechts 3 sol rijdt ‘ie me rond, draagt mijn tas op de markt en helpt onderhandelen. Da’s een hoop werk voor weinig, dus ik betaal ‘m wat extra.

Met de snelle boot naar Iquitos

Er zijn ook verschillende ‘snelle’ boten. Snel als in een uurtje of 12 tot 16. Dus alsnog een flinke onderneming. Ze varen tot Nauta en daar vandaan pak je een mototaxi naar de colectivo. De colectivo (8 sol) brengt je vervolgen in een uurtje naar Iquitos.

EduExpress vertrekt iedere ochtend om 5 uur vanuit Yurimaguas waarmee je rond 17 uur in Nauta aankomt. Dit is de meest comfortabele optie. Elke avond gaat er om 20 uur een boot van Yurimaguas naar Nauta waarmee je rond het middaguur in Nauta bent. Dit is de Romero boot en kost 150 sol.

Voor de Romero boot moet je uiterlijk 19 uur bij de boot zijn want dan wordt alle bagage ingeladen. Ik hoor van verschillende mensen dat deze boot echt geen pretje is. Uiteraard heb ik dan al een ticket gekocht. Top dit. Dus met frisse tegenzin ga ik aan boord en het valt me gelukkig mee.

Het ergste vind ik dat we lang in het haventje liggen terwijl het bizar heet is. Zweet gutst echt uit iedere porie. Na vertrek is het nog best even spannend zo in het donker varen. De motor lijkt af en toe af te slaan, soms raken we iets in het water en voorin beginnen er een paar dames te gillen. Niet alleen zweet van de hitte dus, maar ook wat angstzweet. Meh! De stoelen zijn medium comfortabel. En zeg nou zelf, 16 uur lang op welke stoel dan ook is geen pretje. Er is zowaar continu toiletpapier op de wc, er zijn tv schermen om te genieten van Braveheart in ‘t Spaans, er zijn stopcontacten om je telefoon op te laden en in de ochtend krijgen we een ontbijtje en later ook een snack. Ik erger me rot aan de Peruanen die hun plastic bordje en verpakkingen doodleuk in de rivier gooien. Zelfs al gaat de crew met een vuilniszak rond. De mensen hebben het hier echt nog niet begrepen hoor. 

Colectivo van Tarapoto naar Yurimaguas

De meeste mensen arriveren in Yurimaguas met een colectivo uit Tarapoto. Dit kost 12 sol en de colectivo kun je pakken bij Turismo Selva aan de Avenida Alfonso Ugarte. De colectivo rijdt letterlijk met piepende banden richting Yurimaguas. Remmen bij bochten is blijkbaar een overbodige luxe. Meerdere mensen worden ziek in de colectivo, geven over in een zakje en kieperen dat door het raam. Dus tip: sla je ontbijt over.

Bij aankomst in Yurimaguas staan de mototaxi’s al te wachten. Deze mannen rijden je graag naar de haven (Puerto la Boca) en begeleiden je over de markt voor een paar sol.

Als plannen in het water vallen

Maar stel dat je mooie plannen over een avontuurlijke meerdaagse bootreis door de Amazone van Peru in het water vallen… Zoals dus bij mij gebeurde. Misschien omdat er geen boten gaan, of omdat je een paar dagen moet wachten. In dat laatste geval laat de kapitein je soms wel toe op de boot en kun je daar in de hangmat slapen. Dan zit er niks anders op dan Yurimaguas toe te voegen aan je reisplan.

Yacuruna hostel in Yurimaguas

Anders is het Yacuruna hostel een fijne plek om een nachtje door te brengen. De vriendelijke Franse eigenaar helpt je graag, ook met tours naar Samiria. Ik mag er overdag rondhangen terwijl ik op de avondboot naar Nauta wacht. Het hostel ligt direct aan de rivier en het is dus heerlijk dagdromen terwijl je zo nu en dan een roze dolfijn spot.

Tijd doden in Yurimaguas

In Yurimaguas valt niet veel te beleven, maar een rondje lopen kan nooit kwaad. Ik vind nog wat streetart en bezoek de middagmarkt van Yurimaguas waar ik mijn ogen uitkijk. Hier verkopen ze gebarbecuede gordeldieren en dikke wormen. En in de avond vertrek ik dan eindelijk naar Nauta. Adios!

Meer Peru inspiratie?

PERU - blogoverzicht
 • Accommodatie. Favoriet blijft toch Booking.com. Verblijf je het liefst in een hostel? Check Hostelworld.
 • Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide en Viator. Je kunt het ook proberen bij WithLocals. Voor ‘gratis’ wandeltours: check Freetour.com en GuruWalk en voor fietstours moet je bij Baja Bikes zijn.
 • Attracties en musea. Neem ook een kijkje bij Tiqets voor tickets voor musea en attracties (je krijgt 5% korting met de code KIMOPREIS22)
 • Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Meer prijzen vergelijken? Dat doe je bij Discover Cars.
 • Bussen. Reserveer bussen en treinen in Peru met Busbud12Go of Omio.
 • Geld. Op sommige plekken wordt je Nederlandse bankpas misschien niet geaccepteerd, regel daarom een prepaid creditcard bij Revolut.
 • Reisgidsen. Noem me ouderwets, maar ik vind het nog altijd fijn om een papieren reisgids door te bladeren. Te koop bij onder andere Bol.com en Amazon.
 • Reisuitrusting. Koop je gear bij Bever of Decathlon, of gewoon bij Bol.com.
 • Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
 • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot Sawadee, of liever Tui of Shoestring?
 • Vliegtickets. Vergelijk je opties! Check in ieder geval MomondoSkyscanner en Kiwi.
 • Yoga retreat. Of ga voor een mooi yoga retreat in Peru!

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Reacties

  • Hey Ilse, yes, ik ben alleen gegaan. Als je dat niet zo fijn vindt, kun je waarschijnlijk bij het Yacuruna hostel wel mensen vinden die ook van plan zijn binnenkort de boot te pakken. Groetjes!

Schrijf een reactie