fbpx

This post is also available in: Engels

Wijn proeven in Toscane is één van de leukste dingen om te doen tijdens je vakantie in Italië. Vind ik dan. Ik kan er geen genoeg van krijgen en probeer verschillende wijnproeverijen in de Chianti-streek uit. En bij een wijnproeverij in Chianti proef je uiteraard Chiantiwijnen!

Wijnhuizen in Chianti

De Chianti-streek tussen Siena, Florence en Arezzo is een prachtig toneel voor de leukste wijnproeverijen. Het is er heuvelachtig, de dorpjes zijn klein en knus en de wijngaarden worden enkel afgewisseld door olijfbomen. Er is een chiantiwijnroute die je kunt volgen, of je kiest een aantal wijnhuizen zelf uit. Dat laatste heb ik gedaan. Ik ben geen echte wijnkenner, dus ik ga puur voor de ervaring en ik hoop hier en daar nog wat te leren over wijn. Ieder wijnhuis heeft zo z’n eigen aanpak en stijl. Zo is Antinori superprofessioneel en kom ik bij A Solatio thuis bij Raffaello en Donella. Een wijnproeverij in Chianti is daardoor nooit hetzelfde.

Tip! Ik gebruikte het Tuscany Roadtrips boekje van Lonely Planet voor route inspiratie.

Over de Chiantiwijnen

Wat wel overal hetzelfde is, is de basis van de wijn. Chiantiwijnen worden gemaakt van de Sangiovese druif. In 1872 werd het enige echte Chianti Classico recept opgeschreven in Castello di Brolio. De schrijver ervan deed ruim 30 jaar onderzoek naar de wijn. Zijn recept, inmiddels een harde voorwaarde, schrijft voor dat een Chianti Classico voor tenminste 80% gemaakt moet zijn van de Sangiovese druif. De andere 20% mag gemaakt zijn van bijvoorbeeld merlot of cabernet sauvignon. Een gewone Chianti (DOCG) moet van tenminste 70% Sangiovese druiven zijn gemaakt en daar mogen ook witte druivenrassen aan toegevoegd worden. Overigens liggen de percentages Sangiovese voor de meeste chianti’s in praktijk hoger.

Verder zitten er verschillen in de rijping van de wijnen. Een gewone Chianti is meestal een half jaar gerijpt terwijl de Chianti Classico een jaar lang op eikenhouten vaten moet rijpen. De Superiore, Riserva en Gran Selezione rijpen zelfs nog langer.

Alleen de wijnen die in de Chiantistreek worden geproduceerd, mogen Chianti Classico heten. Chianti’s buiten de streek mogen de naam Classico niet gebruiken.

Een vreemde wijn in de bijt: Vin Santo

In Chianti wordt ook de Vin Santo geproduceerd. Dit is een zoete dessertwijn gemaakt van druiven die een winterlang gedroogd zijn op strooien matten. Daardoor zitten er veel suikers in. In deze regio is het de bedoeling dat je een klein glaasje Vin Santo serveert met cantuccini koekjes (amandelkoekjes). Deze dip je eerst in de wijn en pas dan eet je ze op. Wijnbouwers uit andere delen van het land schudden hun hoofd om deze traditie: wat een onzin en wat zonde van de wijn! Ik vind de Vin Santo eerlijk gezegd enkel te pruimen met deze koekjes. De smaak is namelijk erg sterk.

De leukste wijnproeverijen in Chianti, Toscane

Het lukt me om vier Chianti-wijnhuizen in Toscane te bezoeken: Antinori, A Solatio, Castello di Brolio en Castello di Verrazzano. Allemaal totaal anders, dus lees snel wat ik ervan vond zodat jij de beste wijnproeverij in Chianti voor jou kunt kiezen!

Chianti wijntour bij Antinori – San Casciano in Val di Pesa

Een James Bond-achtige wijnproeverij? Als Lonely Planet het zo omschrijft, moet ik hier natuurlijk naartoe. Geen flauw idee wat ik erbij moet verwachten, maar bij aankomst snap ik het wel. Het gebouw is hypermodern, maar wel in de stijl van het landschap. De oprit is extreem breed en groots. Hier kan ik me wel een achtervolgingsscène inbeelden.

Tunnels bij Antinori wijnhuis

Het Antinori wijnhuis is een familiebedrijf. Al ruim 600 jaar maakt de familie onder andere Chianti wijnen. Dat doen ze op grote schaal en erg professioneel. Het is echt een productiebedrijf in mijn ogen. Mijn wijntour start met een video over de bouw van het gebouw en wordt gevolgd door een rondleiding door de wijnkelders. Op het eind proef ik drie Antinori wijnen. De gids is heel kundig en weet veel te vertellen. De ervaring vind ik alleen een beetje kil, terwijl wijn drinken voor mij ook synoniem staat aan gezelligheid. De wijntour bij Antinori raad ik je daarom alleen aan als je ook interesse hebt in het gebouw, dan is het heel tof! Bij Antinori moet je online je bezoek reserveren.

Mocht je thuis in Nederland al even willen proeven: Albert Heijn verkoopt gewoon een Antinori wijn hoor!

Lees meer in mijn uitgebreide blog (met meer foto’s!) over een bezoek aan het Antinori wijnhuis.

Wijntour bij Antinori, de plussen en minnen:

+ Super tof gebouw
+ Professionele gids
+ 3 wijnen proeven
- Kille sfeer
- Geen hapjes
- Relatief prijzig

Website wijnhuis Antinori
Google Maps Antinori  

Chianti wijnproeverij bij A Solatio – Certaldo

Volgens TripAdvisor is een bezoek aan A Solatio de beste activiteit die je kunt doen in Certaldo. Ik kan dat alleen maar onderschrijven. Wat een fantastische wijnproeverij bij fantastische mensen is dit! A Solatio is een kleinschalig wijnhuis gerund door Raffaello en Donella. Zodra je het erf op rijdt, voel je je thuis hier. Het stel doet er alles aan om het je naar de zin te maken. Ze hebben duidelijk plezier in het wijn maken en het verzorgen van hun gasten.

Wijntanks, wijnvaten en olijfolietanks bij het kleinschalige wijnhuis in Toscane

A Solatio is heel klein en daarom lekker toegankelijk. Het is precies het tegenovergestelde van Antinori. Ik drink hier dubbel zo veel wijntjes en krijg ik zoveel hapjes dat ik het avondeten kan overslaan. We sluiten af met de Vin Santo met cantuccini koekjes en rollen dan naar onze auto. Volledig onverantwoord met de hoeveelheid wijn die we op hebben.

Raffaello snijdt het vlees

Bij A Solatio is er uitgebreid de tijd om vragen te stellen, over wijnen, Italië en het leven. In principe kun je op de bonnefooi naar A Solatio, maar dan loop je wel het risico dat je even moet wachten op je beurt. Online reserveren is dus wel zo veilig.

Lees meer in mijn uitgebreide blog over een bezoek aan A Solatio. Inclusief extra foto’s!

Wijnproeverij bij A Solatio, de plussen en minnen:

+ Authentiek
+ Gezellige praatjes
+ Heel veel hapjes
+ 7 wijnen proeven
- Ongetwijfeld beland je semi-dronken achter het stuur

Website A Solati
Google Maps A Solatio

Chianti wijnproeverij bij Castello di Brolio – Gaiole di Chianti

Oké, eerlijk toegegeven: de wijntour bij Castello di Brolio is aan mijn neus voorbij gegaan. Online reserveren is een must. Als je zomaar komt opdagen, is er enkel een bezoek aan de kasteeltuinen en het proeflokaal mogelijk. Maar ook dat is zeker de moeite waard.

Het wijnhuis Castello di Brolio is één van de oudste wijnhuizen van Italië, van de wereld zelfs. Het stamt uit de middeleeuwen en in 1141 kwam het in handen van de Ricasoli familie. Vanwege verwoestingen is het kasteel regelmatig herbouwd en daarom zie je bouwstijlen van alle eeuwen terug. De Ricasoli familie heeft het kasteel goed onderhouden en de basis gelegd voor Chiantiwijnen.

Castello di Brolio in Chianti bezoeken

Hét recept voor Chianti

Op Castello di Brolio werd de regelgeving voor de productie van Chiantiwijnen geschreven. De baron schreef het recept voor Chianti Classico na 30 jaar zorgvuldig onderzoek (lijkt me geen vervelend onderzoek om te doen), toen nog niet wetende dat dit de basis van de gehele Chiantiproductie zou worden. Dat was in 1872, maar het wijnlandgoed van de familie was al in de 12e eeuw in gebruik.

Kasteelbezoek

Het kasteel is prachtig gelegen op een heuvel: fantastisch uitzicht gegarandeerd. Met je entreekaartje mag je rondom het kasteel lopen om zowel dat uitzicht als het kasteel te bewonderen. Je komt binnen bij het fort met de grijsgekleurde stenen en een kleine kapel. Eventueel kun je hier nog tegen betaling het museum van de familie bezoeken. Verder loop je langs de verdedigingsmuren, waar je ook een stuk overheen kunt lopen.

Wijnproeverijen bij Castello di Brolio

Bij kasteel Brolio kun je verschillende wijntours en wijnproeverijen doen. Van een middagprogramma op de e-bike tot een tour bij zonsondergang met een diner. Voor alle wijntours moet je online reserveren. Alleen het bezoek aan de tuinen van het kasteel is de hele dag door mogelijk. Bij dit bezoek mag je één glas naar keuze proeven in het proeflokaal beneden aan de berg. Dat kost slechts 5 euro (voor 3 euro extra mag je ook het kasteel in). Goeie deal! Castello di Brolio produceert Chianti Classico’s, maar ook grappa, merlot, chardonnay en meer.

Je kunt Castello di Brolio dagelijks vanaf 10 uur bezoeken. Het kasteel is van december tot en met maart vrijwel iedere dag gesloten. Kijk op de website voor de precieze data en tijden. Als je met de auto naar kasteel Brolio gaat kun je of helemaal beneden parkeren bij het proeflokaal, of je rijdt een stukje de heuvel op en neemt één van de parkeerplaatsen daar.

Wijntour bij Castello di Brolio, de plussen en minnen:

+ Indrukwekkend kasteel
+ Historische waarde
+ Veel verschillende wijntours
- Niet mogelijk zonder reservering

Website kasteel Brolio
Google Maps Castello di Brolio 

Tip! Bij Gall & Gall kun je de wijnen van Castello di Brolio kopen.

Chianti wijntour bij Castello di Verrazzano – Greve

Aan het pad langs de grote weg ligt een uit de kluiten gewassen kurk om aan te geven dat ik op de juiste plek ben aangekomen: deze weg leidt naar Castello di Verrazzano. Het is nog een stukje heuvelop en dan onthult zich het kasteel tussen de wijngaarden. Ik heb nauwelijks tijd om het te bewonderen, want ik ben te laat voor mijn tour doordat er allerlei wegen afgesloten waren op de route. Vertrek dus op tijd, want de Italiaanse bewegwijzering is ondoorgrondelijk.

Castello di Verrazzano in Greve

Avonturiersbloed van Verrazzano

Bij het restaurant Hosteria di Verrazzano meld ik me bij de receptie en snel begeleid iemand me naar mijn rondleiding. Dat is hier een goed geoliede machine: er zijn veel gidsen en de tours worden in meerdere talen aangeboden. Ik val middenin een verhaal over ontdekkingsreiziger Giovanni da Verrazzano. Hij ontdekte stukken van de oostkust van Amerika en ook de baai van New York. In New York verbindt de Verrazzano-Narrows brug Staten Island met Brooklyn. Drie stenen van het kasteel zijn verwerkt in de brug, en drie stenen van de brug zijn te vinden aan de gevel van de villa op het terrein van Castello di Verrazzano. De reislust van Giovanni is hem uiteindelijk noodlottig geworden. De gids vertelt dat hij, volgens één van de verhalen over zijn dood, is opgegeten door de inwoners van een eilandje bij de Bahama’s toen hij daar aan wal ging.

Gelukkig was de wijnproductie niet afhankelijk van Giovanni. Castello di Verrazzano verbouwt al sinds 1150 Sangiovese druiven voor Chiantiwijn. Eerst deden de Verrazzano’s dat zelf, daarna nam de familie Ridolfi uit Florence het over. Deze familie richtte ook de voetbalclub Fiorentina op. Eind jaren vijftig van de vorige eeuw was het tijd voor de familie Cappellini die het in verval geraken kasteel opknapten en ook de wijngaarden weer herstelden. Castello di Verrazzano produceert nu Chianti en Chianti Classico, maar ook Super Tuscans (wijnen die in de jaren 70 ontstonden maar niet voldeden aan de voorschriften voor de Chiantiwijn doordat ‘verkeerde’ druivenrassen werden gebruikt), grappa, honing, olijfolie en verrukkelijke balsamicoazijn.

Traditionele Chianti tour

Tijdens de tour bezoek ik de donkere wijnkelders uit de 16e eeuw, krijg ik uitleg over het productieproces en leer ik dat Leonardo da Vinci de uitvinder is van het systeem om lucht te laten ontsnappen uit de wijnvaten. De Chianti Tradition tour duurt ongeveer een uur en wordt gevolgd door een wijnproeverij in het restaurant. Het uitzicht over de wijngaarden is hier fenomenaal. We zitten met onze tourgroep aan een grote hoge tafel en krijgen ieder vier wijnen om te proeven en een enorm bord met hapjes. Dit kost €34 per persoon, maar er zijn ook goedkopere en duurdere arrangementen. Online reserveren is een must!

Wijntour bij Castello di Verrazzano, de plussen en minnen:

+ Fantastisch uitzicht
+ Gevarieerde tour
+ Flink bord met hapjes
+ 4 wijnen proeven
- Geen begeleiding tijdens proeven

Website Castello di Verrazzano
Google Maps Castello di Verrazzano

Meer Italië inspiratie

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Voor het eerst gepubliceerd: juli 2019. Daarna geüpdatet!

Schrijf een reactie