fbpx

This post is also available in: Engels

Laatste update: 9 juli 2024

Zal ik jou de weg naar Hamelen vertellen? Nou ja, de weg ga ik je niet vertellen, wél wat je er kan doen. Dit schattige stadje in het noorden van Duitsland is eigenlijk verplicht kost als je in Nedersaksen bent. Een paar uurtjes is genoeg voor een mini-stedentrip. 

Het verhaal van de rattenvanger

Hamelen is natuurlijk bekend vanwege het verhaal van de rattenvanger van Hamelen. Ik had me alleen nooit gerealiseerd dat Hamelen ook echt bestaat. Ik dacht dat het een sprookjesstad was. Het verhaal is dat de rattenvanger naar Hamelen kwam om de stad te ontdoen van ratten. Hij werd warm ontvangen en hij zou een beloning krijgen als het hem lukte de ratten te bestrijden. De rattenvanger lokte de ratten met zijn fluit richting de rivier waar ze verdronken, maar vervolgens weigerde het stadsbestuur de man te betalen. 

Verkeerde keuze. De rattenvanger lokte als wraak namelijk 130 kinderen Hamelen uit. Hoe het afloopt ligt een beetje aan de verteller: soms belanden de kinderen in een grot, soms op een berg, maar af en toe wordt er tóch nog betaald en brengt de rattenvanger de kinderen terug. 

Centrum van Hamelen

Hamelen is een stad, maar het centrum voelt als een dorp. Het is echt maar klein, dus met een paar uurtjes ben je al helemaal rond. De Duitsers noemen het stadje trouwens Hameln, niet Hamelen. Met het wereldwijd bekende rattenvanger verhaal zal het je vast niet verrassen dat Hamelen vol rattenreferenties zit. Het begint al bij de straatstenen waar ratjes in zitten verwerkt.

Mocht je Hamelen bezoeken, bijvoorbeeld vanuit Hannover, dan zou ik het plannen op een woensdag of zaterdag. Want: zie volgende puntje…. 

Openluchttoneelstuk Rattenvanger van Hamelen

In de zomermaanden wordt er iedere zondag om 12 uur een toneelstuk opgevoerd over de rattenvanger en iedere woensdag om 16.30 is er de musical Rats. Mocht je er dus op één van die dagen zijn, dan kun je gratis een kijkje nemen. 

Ik ben er op zondag en een uur van tevoren wordt het al druk op de bankjes bij het stadhuis. Blijkbaar is het de eerste vertoning van het seizoen, want de burgemeester van Hamelen houdt een praatje. Het is echt een dorpstoneelstuk: lekker kneuterig. Kindjes in rattenpakken die vrolijk naar opa en oma in het publiek zwaaien. Wel heel schattig dus. 

Google Maps locatie

Rattenvanger highlights straat: Osterstraße 

Aan de Osterstraße vind je niet alleen volop terrassen, maar ook prachtige vakwerkhuizen én wat bezienswaardigheden die uiteraard met de rattenvanger te maken hebben. Op nummer 23 (hier) vind je het Rattenfängerhaus. Het is een prachtig oud gebouw waar op de gevel een inscriptie staat die verwijst naar de verdwenen kinderen. Op een plakkaat staat te lezen: 

A.D. 1284 – on the 26th of June – the day of St. John and St. Paul – 130 children – born in Hamelin – were led out of the town by a piper wearing multicoloured clothes. After passing the Calvary near the Koppenberg they disappeared forever.

Nu zit er een Indiaas restaurant in het statige pand. Een stukje verderop in de straat staat een beeld van de rattenvanger (hier). Het beeld is nogal ingebouwd tussen de terrassen, maar als je in Hamelen bent kun je niet niet een foto maken toch?

Op nummer 8-9 vind je vervolgens het museum van Hamelen (hier). Het museum is gewijd aan het verhaal van de rattenvanger en ook de geschiedenis van de stad Hamelen. 

Neem de Rattenbrücke naar het eiland van Hamelen

Als het maar even kan, zetten ze in Hamelen een rat neer. Een grote gouden in dit geval. Bovenop de brug naar het kleine eilandje van Hamelen. Op het eiland kun je een heel kort rondje lopen en in het parkje rondkijken. Verder zit er een biergarten met een fijne tuin en is er een eeuwenoude sluis. 

Google Maps locatie

Even geen ratten in Hamelen…

Op een steenworpafstand van het centrum vind je nog een mooie kerk en een klein parkje met uitzicht over het water. Het is de Munsterkerk Sint-Bonifatius (Google Maps locatie) en aan de andere kant van de grote weg ligt het parkje Europaplatz (Google Maps locatie). Op een mooie dag is het fijn om hier wat rond te slenteren en van de rust te genieten. 

Als je het trouwens prettiger vindt om een beetje begeleiding bij het dwalen door Hamelen te krijgen, dan is er een interactieve wandeltocht die je op eigen houtje kan doen. Deze. De route is 4 kilometer lang en er zitten verhaal en quizjes in.

Powered by GetYourGuide

Koffietijd bij Barista

In zo’n traditioneel stadje als Hamelen, had ik eigenlijk niet zo’n hippe koffiebar verwacht. Als je niet zo’n zin hebt in de volle terrassen in het centrum, kun je een klein stukje verderop (richting de Munsterkerk en het parkje) lekker rustig zitten bij Die Barista Coffee & Eatery. Goeie koffie en je kunt er ook een ontbijtje of lunch bestellen. Of een stukje taart. Altijd een goed idee. 

Google Maps locatie

Die Barista Coffee & Eatery Hamelen

Meer Nedersaksen

Hamelen uitgespeeld? Er is nog meer te doen in de regio. Bezoek één van de andere steden van Nedersaksen: Braunschweig, Celle, Einbeck, Göttingen, Goslar, Hannover, Hildesheim of Wolfenbüttel. Celle en Hannover kan ik je in ieder geval vanuit persoonlijke ervaring aanraden!


Meer Duitsland inspiratie?

 • Accommodatie. Favorieten blijven toch Booking.com en Campspace. Verblijf je het liefst in een hostel? Check Hostelworld.
 • Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide en Viator. Je kunt het ook proberen bij WithLocals. ‘Gratis’ wandeltours boek je bij Freetour.com of GuruWalk en voor fietstours moet je bij Baja Bikes zijn.
 • Attracties en musea. Wil je met 5% korting naar musea en andere attracties? Gebruik dan deze kortingscode bij Tiqets: KIMOPREIS22
 • Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. En bij Discover Cars kun je eventueel nog meer opties vergelijken.
 • Geld. Op sommige plekken wordt je Nederlandse bankpas misschien niet geaccepteerd, regel daarom een prepaid creditcard bij Revolut.
 • Reisgidsen. Ik houd van de praktische gidsen van Lonely Planet, te koop bij onder andere Bol.com en Amazon.
 • Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
 • Trein en bus. Reis met NS International of FlixBus naar Duitsland. En reserveer bussen en treinen met Busbud12Go of Omio.
 • Vliegtickets. Vergelijk je opties! Bijvoorbeeld bij Transavia. Check in ieder geval ook MomondoSkyscanner en Kiwi.
 • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot Sawadee, D-Reizen en Sunweb, of liever Tui of de Vakantie Discounter?
 • Yoga retreat. Of trakteer jezelf op een yoga retreat in Duitsland.

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Schrijf een reactie