fbpx

This post is also available in: Engels

Laatste update: 21 juni 2023

Tijdens je vakantie in Toscane een kleinschalige, authentieke wijnproeverij doen? Wijnhuis A Solatio in Certaldo is waar je zijn moet. De persoonlijke benadering, eindeloze voorraad wijn en de vele heerlijke hapjes maken dit een onvergetelijke wijnproeverij in Toscane, Italië.

Wijnproeverij in Certaldo, Toscane

Het wijnhuis A Solatio is klein, knus en gezellig. Eigenaren Raffaello en Donella zijn een goede gastheer en gastvrouw. Dankzij hen is dit een wijnhuis waar je nooit meer weg wilt. En dat hoeft ook niet, want Raffaello en Donella geven je uitgebreid de tijd om wijn te proeven in Toscane.

Bij A Solatio kun je een wijnproeverij doen, of gewoon een glaasje komen drinken. Wat je ook doet, je wordt sowieso in de watten gelegd. Op de dag van mijn bezoek werkt het weer helaas niet mee en dus kunnen we de wijngaarden niet bezoeken. Het is te drassig en nat. Dat vinden mijn beste vriend en ik erg jammer, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door vele glazen wijn en smakelijke hapjes. Deze wijnproeverij is duidelijk niet voor niks de beste activiteit op TripAdvisor in Certaldo!

De wijnproductie van A Solatio

We beginnen met een uitleg van Raffaello bij zijn wijntanks. Hij legt ons het hele productieproces uit. Nu Raffaello met pensioen is, heeft hij zich volledig gericht op het wijn maken. Niet in gigantische hoeveelheden: de wijn die hij maakt, verkoopt hij enkel zelf en het wordt bij één restaurant in de buurt verkocht. Alle wijnen zijn volledig biologisch geproduceerd, net als de zelfgemaakte olijfolie. Hier in Certaldo bij Raffaello en Donella thuis staan de wijnen enkel te rijpen. Op een gehuurde locatie worden de druiven geperst en gebotteld. Vervolgens belanden ze in de wijnwinkel van het stel.

Een a-typisch wijnlokaal in Certaldo

In de wijnwinkel hebben wij ook onze proeverij. Het voelt hier bijna alsof ik op visite kom bij familie. Bij de entree staat alles nog netjes uitgestald. Hoe verder we naar achter lopen, hoe rommeliger het wordt. Het is een kantoor, winkel en proeflokaal ineen. Achterin staat een grote tafel waar we plaatsnemen. We zijn omringd door Raffaello’s privéwijncollectie, voorzien van een flinke stoflaag. Boven de tafel hangt oude biljartverlichting. De cd-speler draait de Dire Straits, onophoudelijk op herhaling. We wachten ietwat sceptisch en stilletjes af: komt dit goed?

Toscaanse wijnen van A Solatio

Dan tovert Raffaello mooie houten plankjes tevoorschijn en komen de eerste glazen Toscaanse wijn op tafel. In totaal proeven we zes wijnen, maar drinken we zeven glazen. Onder de naam A Solatio worden verschillende wijnen gemaakt: merlot, chianti, syrah en meer. Ook witte wijnen behoren tot het assortiment, eentje is zelfs vernoemd naar gastvrouw Donella.

Een fles wijn varieert hier in prijs van 10 tot 35 euro. Maar Raffaello heeft het liever niet over prijzen. Het gaat hem om de kwaliteit van de wijn. Toch koopt hij wel wijnen van concurrenten in dezelfde prijsklasse. Puur uit interesse en om van te leren, zegt hij. Hij is benieuwd hoe anderen wijn maken, hoe die wijnen zich ontwikkelen en tja… Raffaello wil ook gewoon weten hoe goed zijn wijn is. Hij lacht, want eigenlijk komt hij altijd tot de conclusie dat zijn wijn beter is.

Tip! Nog meer wijn proeven in Toscane? Lees dan ook mijn blog over de leukste wijnproeverijen in Chianti.

Mooie wijn-spijscombinaties

Proeven doe je het best met volle glazen, is het motto hier. De wijnen worden opgebouwd van licht naar zwaar. En overal krijgen we een hapje bij. Niet gewoon een blokje kaas of een stukje worst, maar een mooi klein gerechtje. Raffaello snijdt parmaham op zijn vleessnijmachine en druppelt subtiel truffelhoning over ons bordje terwijl Donella de bruchetta voorbereidt. Er wordt hier zo goed voor ons gezorgd! Donella spreekt nauwelijks Engels, maar omdat ze langzaam Italiaans spreekt, komen we er met z’n allen prima uit. Misschien dat de wijn daar ook een beetje bij helpt.

Ondernemende wijnbouwers in Toscane

Bij Raffaello en Donella stroomt er niet alleen wijn door hun aderen, ze hebben ook ondernemersbloed. Donella heeft een winkeltje met zelfgemaakte producten in Certaldo waar zelfs prinses Beatrix komt. Vol trots toont ze ons een oude krant met een foto van het bezoek van prinses Beatrix.

Ook wijn proeven in Certaldo, Toscane bij A Solatio?

Het is slim om van tevoren je wijnproeverij te reserveren, maar je kunt ook gewoon langsrijden bij A Solatio. Mocht er dan al een proeverij gaande zijn, dan kun je misschien nog aansluiten of anders even wachten in de tuin en daar wat rond wandelen. Voor onze wijnproeverij betaalden we €40 per persoon, inclusief hapjes. Op de website staan verschillende opties voor proeverijen en diners genoemd. Het makkelijkst is om even contact op te nemen om af te stemmen wat je wilt. Bijna alles is mogelijk!

En doe Donella en Raffaello even de groetjes van mij! Al heel wat lezers hebben me laten weten dat ze echt een toptijd hebben gehad bij deze lieve wijnliefhebbers.

Wil je voor- of naproeven in Nederland? De wijnen van A Solatio zijn te koop bij Down to Earth.

Foto met Rafaello

Meer Italië inspiratie

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Voor het eerst gepubliceerd: juli 2019. Daarna geüpdatet!

Reacties

  1. Een plek om absoluut tot rust te komen en te genieten van wat Toscane je te bieden heeft. Raffaello en Donella zijn warme en gastvrije mensen die wij inmiddels vrij goed kennen. En mocht je na thuiskomst nog eens willen nagenieten van de heerlijke wijnen van a Solatio: wij hebben ze gewoon op voorraad! 🙂

Schrijf een reactie