fbpx

Het is er muisstil en het woord ‘afgelegen’ is een understatement. Het grottenkloostercomplex Davit Gareja in Georgië lijkt haast van een andere planeet of een verlaten filmset te komen. Maar nee hoor, hier wonen zelfs nog monniken en je kunt het grottenklooster bezoeken.

Eeuwenoud grottenklooster

Ergens in de 6e eeuw bedachten missionarissen dat het echt een goed idee zou zijn om een klooster in een berg te stichten. Ze pakten hun 6e-eeuwse hamer en beitel erbij en 18 eeuwen later loop ik hier rond. Hoe bizar is dat? 

Ik ben al in de grottenstad Uplistsikhe geweest in Georgië, maar dat is echt compleet anders dan Davit Gareja. Davit Gareja is een grottenklooster. Maar! Ik heb dan ook niet heel Davit Gareja kunnen zien, want door moeilijkheden aan de grens is in de winter van 2024 een groot deel off limits

Gevoeligheden aan de grens

Online lees ik over de mooie frescoes in het klooster. Maar helaas is dat deel niet te betreden tijdens mijn bezoek. Het Davit Gareja grottenklooster ligt tegen de grens van Azerbeidzjan en dat zorgt voor onrust. Beide landen ‘claimen’ Davit Gareja en dat zorgt ervoor dat het onverwacht dicht kan zijn. Het Udabono klooster, die met de fresco’s, is sinds januari 2024 niet toegankelijk. Je wordt door grenswachters tegengehouden. Check dus even goed de situatie als je van plan bent die kant op te gaan. 

Davit Gareja, wie? 

Het is jammer dat deze onenigheid juist op deze plek parten speelt. Op een plek waar streng gelovigen juist rust en stilte zoeken. De naam Davit Gareja komt van de apostel Davit Gareja. Hij stichtte dit grottenklooster in het oosten van Georgië. Het leek hem de perfecte plek voor monniken om zich ongestoord op het geloof te storten. In Tbilisi staat de Kasveti kerk op de plek waar een vrouw die beweerde dat ze zwanger was van Davit een steen baarde. Precies zoals Davit Gareja had voorspeld. 

Extreme stilte

Davit Gareja is omgeven door heel veel glooiende heuvels. Zo ver als de horizon reikt. Als mijn vader en ik vanuit Signagi naar het klooster rijden, voelt het haast alsof we alleen op de wereld zijn. Heel af en toe komen we een auto tegen, maar dat is op één hand te tellen. Net zoals de schaapherders. 

Op deze heldere winterse dag is het extreem rustig bij het klooster. Zodra wij aan komen rijden snelt er een dame naar het toiletgebouwtje om een lari te verdienen. Binnen zien we één orthodoxe monnik. Boven horen we de grenswachters. Verder is er niemand te bekennen. 

Het is haast geruisloos stil. Alleen de wind die ruist. Het landschap is bruin en dor. Woestijnachtig. Of misschien is het officieel wel een woestijn? Ik kan me voorstellen dat het hier in de zomer snikheet wordt. Omdat er geen echte voorzieningen zijn, moet je er dus echt voor zorgen dat je voldoende water bij je hebt.   

De kloosters van Davit Gareja

Davit Gareja is eigenlijk niet maar één klooster. Het bestaat uit vijftien kloosters die verspreid zijn over een groot gebied. Degene die ik, en de meeste mensen, bezoeken is Lavra. En bij Lavra kun je ook nog de heuvel op om naar Udabno te gaan. Maar ik lees dat als je dat allebei wilt doen, dat je moet rekenen op twee a drie uur en een flinke wandeling (3 kilometer). Je hebt dan ook nog kans grenswachters tegen te komen die je paspoort willen zien en je ook weer terug naar je auto kunnen sturen. 

Ik en mijn vader houden het dus bij het Lavra klooster. Het is jammer dat er na zo’n lange rit eigenlijk niet zo heel veel van dit grottenklooster te zien is. Ook wel logisch, want er wonen hier orthodoxe monniken. Ik zou zelf ook niet zo’n zin hebben in toeristen in mijn huis. Maar ook het kapelletje is niet open. We moeten het dus doen met de buitenkant. 

Lavra klooster

Het Lavra klooster is een combinatie van grot, hout en stenen. Rondom de grotten is nog van alles aangebouwd om het ook in deze tijd nog leefbaar te maken. In de muren zijn met slim metselwerk decoraties aangebracht. Er is een lager gelegen binnenplaats waar je vrij rond kunt lopen. Sommige delen zijn met bordjes afgezet. Respecteer dat alsjeblieft ook. Ook mag je hier niet met je drone vliegen

Rainbow mountains van Georgië

Vanaf de parkeerplaats kijk je bovenop de ‘rainbow mountain’: een rits heuvels die met het juiste licht allerlei kleurschakeringen laten zien. Met een beetje photoshop kun je dat misschien nabootsen, maar ik vind het op het oog niet superduidelijk. Op mijn foto zie ik het wel beter. De beste rainbow mountains schijnen ook een stukje verderop te liggen. 

Zelf grottenklooster Davit Gareja bezoeken

Het is zo’n 1,5 tot 2 uur rijden van Tbilisi naar Davit Gareja en ongeveer 1,5 uur vanuit Signagi. Ik ben er met een huurauto naartoe gegaan en heb echt genoten van de rit. Wat een prachtig weids landschap. De wegen zijn over het algemeen goed te doen. Het vervelendst is nog het verkeer in Tbilisi. 

Ik huurde bij Sunny Cars, maar je kunt ook even kijken bij Discover Cars om meer prijzen te vergelijken. Ik vind Sunny Cars altijd fijn omdat ik dan meteen alles geregeld heb qua verzekeringen. 

Met een privéchauffeur naar Davit Gareja

Ok ok, dat klinkt heel chique, maar een privéchauffeur is zeker als je met meerdere mensen reist goed betaalbaar. Misschien ben je zelfs goedkoper uit met een privétransfer dan met een tour. En een groot voordeel is natuurlijk dat je op je eigen tempo kan reizen. Op de site van GoTrip kun je verschillende tussenstops toevoegen en dan zie je direct wat de kosten zijn. Ideaal. 

Met een tour naar Davit Gareja

Vanuit Tbilisi vertrekken dagelijks tours naar Davit Gareja en de ‘rainbow mountains’. Sommige tours combineren het grottenklooster met een bezoek aan Sighnaghi, een wijnproeverij of iets anders. 

Powered by GetYourGuide

Meer Georgië inspiratie?

Georgië blog overzicht
 • Accommodatie. Favoriet blijft Booking.com. Verblijf je het liefst in een hostel? Check Hostelworld.
 • Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide, Klook en Viator. ‘Gratis’ wandeltours boek je bij Freetour.com of GuruWalk.
 • Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Als je meer prijzen wilt vergelijken in Discover Cars een handige site.
  In Georgië is een privétransfer of tour met privéchauffeur vaak goed betaalbaar. Gebruik hiervoor GoTrip.
 • Geld. Op sommige plekken wordt je Nederlandse bankpas misschien niet geaccepteerd, regel daarom een prepaid creditcard bij Revolut.
 • Leestip. Als je van lezen houdt, raad ik je aan dit fantastische boek aan te schaffen: Het achtste leven (voor Brilka). Het gaat over generaties vrouwen die in Georgië hun leven leiden én lijden. Meer dan 1000 pagina’s, dus je moet er wel even voor gaan zitten.
 • Reisgidsen. Ik houd van papieren reisgidsen om doorheen te bladeren, te koop bij onder andere Bol.com en Amazon.
 • Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
 • Trein en bus. Reis met Busbud12Go of Omio met de trein of bus door Georgië.
 • Vliegtickets. Vergelijk je opties! Check sowieso Momondo, Transavia, Skyscanner en Kiwi.
 • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot de Vakantie Discounter. Of kies voor Shoestring of Sawadee.
 • Yoga retreat. Of trakteer jezelf op een yoga retreat in Georgië.

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Schrijf een reactie