fbpx

Laatste update: 17 augustus 2020

Een vakantie in de Chianti-streek is niet compleet zonder een bezoek aan de slagerij of één van de restaurants van slager Dario Cecchini. Hiervoor moet je in Panzano in Chianti zijn. Een klein dorpje in Toscane waar je komt om te eten, wijn te drinken en te genieten van de omgeving.

Panzano in Chianti bestaat uit een hoofdstraat met enkele winkeltjes en restaurants. De weg loopt steil omhoog en nodigt je uit om de kleine zijstraatjes in te slaan om de schoonheid van het dorpje te ontdekken. Een mooi vergezicht, een waslijn vol was, het kerkje dat langzaam in de mist opduikt… Panzano in Chianti is klein, maar fijn. Voor de vluchtige bezoeker misschien niets speciaals en juist daarom nodig ik je uit om iets verder te kijken…

Een goede start van de ochtend

’s Ochtends start je op zoals de Italianen dat doen: met een koffietje en een croissant. Dat kan bij Sieni en bij La Curva. Ik vind de koffie en de bediening beter bij La Curva. Als je gaat zitten, betaal je zitgeld. Geen wonder dat de meeste Italianen het liefst staand aan de bar van hun cappuccino genieten. Ik vind het een prachtig ochtendritueel. Zeker in zo’n klein dorp als Panzano in Chianti zie je dat de koffietentjes ook de ontmoetingsplekken van de lokale mensen zijn.

La Curva Panzano in Chianti

Af en toe is er markt in Panzano in Chianti en dan loopt het hele dorp uit. Het kleine centrale pleintje wordt omgetoverd tot marktgebied, er mag ook geen auto meer door. Het zijn slechts een paar kraampjes. Leuk om te bekijken als je er toevallig bent, maar niet de moeite waard om ervoor om te rijden.

Wandelen in Panzano in Chianti

In de middag maak je een autoritje of ga je wandelen in de omgeving. Ik heb deze route gelopen. Dat duurt, met wat stops, ongeveer twee uur. Onderweg kom je hier en daar een hek tegen, maar dat mag je gewoon openen als je het ook maar weer dicht doet. Je loopt door het bos, de wijngaarden en de open natuur. Het is er heerlijk rustig en groen. Een ideale omgeving om je hoofd even leeg te maken en om te fotograferen.

Restaurants en café’s in Panzano in Chianti

Bij terugkomst heb je een drankje verdiend. Uiteraard zijn er terrasjes in Panzano. Enoteca Baldi ligt aan het pleintje en heeft een zonnig terras tot laat in de middag en vroeg in de avond. De kaas- en charcuterieplankjes zijn wat mager in vergelijking tot andere plekken. Op de kruising van het plein ligt Enoteca Il Cardo waar je voor €18 drie Chianti Classico wijnen proeft en zo’n grote borrelplank krijgt waardoor je het avondeten kunt overslaan. Volg de hoofdstraat naar het kerkje bovenaan de heuvel en ook daar vind je verschillende restaurants. Zoek bijvoorbeeld Il Vinaio di Panzano op voor een groot met wijnranken omgeven terras en fijn uitzicht.

Wijnproeverijen in Panzano in Chianti

In Chianti moet je natuurlijk ook Chianti wijnen drinken. Bij Enoteca Il Cardo kun je dus een proeverij doen, en meer plekken in Panzano bieden proeverijen aan. Bij de meeste kun je eigenlijk gewoon aankloppen voor een tour of proeverij. Soms zijn de openingstijden alleen niet helemaal duidelijk. Of, probeer één van de wijntours en wijnproeverijen in de Chianti-streek.

Wijn drinken in Panzano in Chianti

De Netflix slager: Dario Cecchini

Het hoogtepunt van Panzano in Chianti is de slager. Slager Dario Cecchini is zo’n bijzondere vent dat Netflix een Chef’s Table aflevering aan hem wijdde. In seizoen 6 is te zien hoe deze man vanwege de dood van zijn vader min of meer gedwongen is de slagerij over te nemen. De dierenliefhebber heeft het er maar moeilijk mee, maar weet uiteindelijk zijn liefde voor dieren te verenigen met het slagersvak. En dat gaat hem goed af. Hij heeft maar liefst drie restaurants in Panzano en alle drie zitten ze voller dan vol.

Slager Dario maakt er iedere dag een feestje van. In zijn slagerij draait hij keihard AC/DC terwijl de gasten van zijn restaurants zich alvast voorzien van meerdere glazen wijn. Ik loop toevallig langs de drukte voor de slagerij en krijg een glas wijn in mijn handen gedrukt. Geen idee of het de bedoeling is, maar gratis wijn sla ik niet af. De slagerij Antica Macelleria Cecchini is een echte ontmoetingsplaats. Ik vind het  een fantastisch sfeertje en wil sowieso naar de restaurants.

Dario Cecchini restaurants in Chianti in Panzano

Bij Dario DOC hoef je niet te reserveren. Hier kun je alleen lunchen aan de lange gemeenschappelijke tafels. Ook bij Solociccia eet je met vreemden aan tafel. Hier krijg je een vast menu geserveerd, inclusief een oneindige voorraad wijn. Bij Officina della Bistecca is het menu gebaseerd op biefstuk. Dario komt zelf ook even zijn gezicht laten zien onder luid gejoel en applaus. Dario DOC en Solociccia kan ik je in ieder geval warm aanbevelen. De volgende keer ga ik sowieso naar Officina della Bistecca. Vóór mijn bezoek aan Panzano had ik nog nooit van Dario gehoord. Nu zal ik ‘m nooit meer vergeten.

Kleine kunstwerkjes

Op de muur van de slagerij en op verschillende andere plekken in Panzano zie ik kleine schilderingen. Meestal simpele lijnen met rood en zwart. Dit blijkt werk van de lokale kunstenaar Luca Carfagna. Hij heeft een atelier in Panzano, maar dat heb ik helaas niet kunnen vinden. Ook langs de weg kun je regelmatig een kleine tekening van Luca spotten op verkeersborden en paaltjes.

Hotels in Panzano in Chianti

In Panzano in Chianti zijn eigenlijk niet echt hotels. Er zijn vooral agriturismo’s en appartementen, zoals La Pensione di Vignamaggio. Ik verblijf aan de hoofdstraat in een appartement van I Casaloni, een kleinschalig complex met zwembad. Het weer laat helaas geen duik toe. Het appartement is ruim en ligt mooi in de heuvels. De tuin staat vol bloemen en er zijn fijne plekken om te zitten. Parkeren moet een stukje verderop, maar is wel gratis. 

Meer Toscane inspiratie?

Koop een reisgids om nog meer inspiratie op te doen. Ik nam de Lonely Planet Tuscany Road Trips mee. Te koop bij Bol.com, Lonely Planet shop en Book Depository. Die laatste is meestal het goedkoopst maar heeft ook een iets langere levertijd. Of koop de uitgebreide Toscane en Florence Lonely Planet bij Bol.com, Lonely Planet of Book Depository.

En check ook even mijn blog over de leukste dorpjes in de Chianti-streek.

In deze blog staan affiliate links. Mocht je via deze links iets kopen, dan ontvang ik mogelijk een kleine commissie, zonder extra kosten voor jou.

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.