fbpx

Je laten verrassen door Georgië is sowieso een goed idee. Toch wil ik graag een paar praktische tips en info met je delen voordat je naar Georgië afreist. Gewoon om goed voorbereid op reis te gaan. 

Internet op je telefoon

Als je naar het buitenland reist, moet je altijd even bij je telefoonprovider controleren wat bellen, sms’en en internetten in het buitenland kost. Voor een reis naar Georgië is dat niet anders. En helaas is de kans groot dat internetten in Georgië niet in je abonnement zit. 

Wil je toch graag online zijn, al is het maar om Google Maps te checken? Dan raad ik je een e-sim aan (kijk wel even of je telefoon dat ondersteunt). In Georgië probeer ik Airalo voor het eerst en dat bevalt goed. Thuis koop ik alvast de e-sim en installeer ik de app. Eenmaal in Georgië hoef ik ‘m alleen nog te activeren en met de instructies gaat dat heel soepel. 

In de app kan ik mijn verbruik zien en ik krijg een berichtje als mijn data dreigt op te raken. Ik kies voor 30 dagen en 5 GB en heb daar ruim voldoende aan tijdens twee weken Georgië. In hotels log ik wel in op de wifi, maar verder gebruik ik mijn telefoon veel. Bijvoorbeeld ook als navigatie tijdens het lopen en autorijden. 

En zoals je in de screenshots ziet: ik kan je een kortingscode voor je eerste e-sim geven. Gebruik de code THISIS8469. Koop je e-sim hier

Stekkers in Georgië

Je kunt gewoon je Nederlandse stekkers gebruiken!

Straathonden in Georgië

Ik heb nergens zulke lieve straathonden meegemaakt als in Georgië. En dat komt doordat de mensen goed voor ze zorgen. Zeker in een grote stad als Tbilisi hebben de honden eerder last van overgewicht dan ondergewicht. Buiten de stad is dat nog wel eens anders, daar zie ik ook zielige hondjes die duidelijk ondervoed zijn. Maar je hoeft dus niet bang te zijn voor de straathonden. Zij doen hun ding, jij doet jouw ding. 

Onofficiële statistieken spreken van 46.000 straathonden in 2015 in en om Tbilisi alleen al, waarvan meer dan de helft gecastreerd of gesteriliseerd is. Ze krijgen ook vaccinaties en een oormerk om aan te geven dat er voor deze hond gezorgd is. Maar echt, als je een beetje van honden houdt, dan krijg je in Georgië de behoefte om er minstens tien te adopteren. 

Hond oormerk Tbilisi: in het oor van een hond zit een geel oormerk

Auto’s in Georgië

Autorijden in Georgië is een uh… avontuur. Vooral in Tbilisi is het bizar druk op de weg. Richting aangeven, voorrang verlenen: nee hoor. Zoek het maar lekker uit. Gelukkig heb je in Tbilisi eigenlijk geen auto nodig. En als je eenmaal buiten de stad bent, is het allemaal een stuk overzichtelijker. Pas wel op voor de kamikaze-bestuurders: inhalen op autowegen met tegenliggers kan blijkbaar altijd. 

Overigens zijn de Bolt taxi’s in Tbilisi echt supergoedkoop. Dus als je je kuiten begint te voelen en je bestemming nog mijlenver weg is of lijkt, dan kun je je voor weinig laten oppikken en afzetten. De Bolt-chauffeurs weten wel raad met het verkeer in de stad – hoewel ze ook regelmatig een kruisje slaan. 

De weg oversteken in Tbilisi

Een gevolg van de drukke wegen in Tbilisi is natuurlijk dat het als voetganger spannend is om over te steken. Op de grote drukke straten moet je een ondergrondse oversteek vinden óf rennen voor je leven – ik zou voor de eerste optie gaan. 

Ik ben op een gegeven moment zo afgedwaald van m’n route dat ik niet meer weet hoe ik aan de overkant moet komen. Een oudere pompbediende gebaart dat ik gewoon moet oversteken. Maar het is een 6 of misschien wel 8-baans weg meneer! Hij ziet mijn twijfel en loopt rustig met me mee naar de overkant en sjokt net zo rustig weer terug. Mijn hart zit inmiddels ergens in mijn keel. Ik dacht dat ik wel wat gewend was in Amsterdam, maar Tbilisi is echt een heel nieuw level. 

Lees ook mijn artikel Wat kun je verwachten van Tbilisi, als je alvast wat meer inzicht in hoe de stad voelt. 

De Georgische taal

Het is onbegonnen werk om je de Georgische taal machtig te maken tijdens een korte vakantie. De woorden zijn haast onuitspreekbaar en het alfabet is voor ons niet te lezen. Daarnaast zijn er in het land ook nog eens verschillende taalvarianten. De ‘hoofdtaal’ is kartuli ena. Dat bestaat uit 38 letters en heeft maar vijf klinkers. Ik laat mij door een gids vertellen dat het Georgisch geen mannelijk of vrouwelijk onderscheid maakt in taal. “We zijn allemaal gelijkwaardig,” zegt ze. 

Georgisch schrift: handgeschreven brief

Dresscode in een Georgische kerk

Op vakantie stap ik regelmatig een kerk binnen. Ook in Georgië en daar gelden wel andere regels dan bij ons. Als je een Georgische orthodoxe kerk bezoekt, houdt je dan aan de dresscode. Vaak staat er bij de entree een mand met sjaals en doeken, maar ik draag altijd liever mijn eigen spullen. 

Voor vrouwen: bedek je hoofd met een sjaal, draag een rok over de knie (vaak krijg je ook met een lange broek aan toch nog een omslagrok toegestopt) en je schouders moeten bedekt zijn. 

Voor mannen: draag een lange broek, neem je pet of muts af en de schouders moeten bedekt zijn. 

Overigens mag je in de meeste kerken in Georgië geen foto’s maken. Sommige mensen denken dat die regels niet voor hen gelden, maar echt, ze gelden voor iedereen. Wees dus respectvol. 

Kashveti kerk Tbilisi

Leestip: Het achtste leven (voor Brilka)

Ter voorbereiding op een reis koop ik eigenlijk altijd een Lonely Planet, maar deze keer ben ik ook voor een roman gegaan. Het achtste leven (voor Brilka) vind ik echt een prachtig boek. Je volgt de verhalen van verschillende familieleden van ongeveer 1900 tot nu in chronologische volgorde. Zeven levens worden uitgebreid verteld en zo krijg je ook een stukje Georgische geschiedenis mee. Van de tsaar tot het communisme en van Stalin tot de val van de muur. Sommige dingen heb ik echt even gemist bij geschiedenisles, andere dingen herken ik wel. Het zevende leven is van de verteller, zij geeft het verhaal door aan Brilka. Zij mag het achtste leven leiden. 

Je moet trouwens wel van lezen houden, want het boek telt meer dan 1000 pagina’s en het is pittige kost. Maar ik hou wel van de mooie volzinnen en ik wordt het verhaal echt ingezogen. Als ik dan ook door Tbilisi loop, spelen de verhalen weer in mijn hoofd. Misschien moet ik het nog maar eens lezen…

Meer Georgië inspiratie?

Georgië blog overzicht
 • Accommodatie. Favoriet blijft Booking.com. Verblijf je het liefst in een hostel? Check Hostelworld.
 • Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide, Klook en Viator. ‘Gratis’ wandeltours boek je bij Freetour.com of GuruWalk.
 • Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Als je meer prijzen wilt vergelijken in Discover Cars een handige site.
  In Georgië is een privétransfer of tour met privéchauffeur vaak goed betaalbaar. Gebruik hiervoor GoTrip.
 • Geld. Op sommige plekken wordt je Nederlandse bankpas misschien niet geaccepteerd, regel daarom een prepaid creditcard bij Revolut.
 • Leestip. Als je van lezen houdt, raad ik je aan dit fantastische boek aan te schaffen: Het achtste leven (voor Brilka). Het gaat over generaties vrouwen die in Georgië hun leven leiden én lijden. Meer dan 1000 pagina’s, dus je moet er wel even voor gaan zitten.
 • Reisgidsen. Ik houd van papieren reisgidsen om doorheen te bladeren, te koop bij onder andere Bol.com en Amazon.
 • Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
 • Trein en bus. Reis met Busbud12Go of Omio met de trein of bus door Georgië.
 • Vliegtickets. Vergelijk je opties! Check sowieso Momondo, Transavia, Skyscanner en Kiwi.
 • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot de Vakantie Discounter. Of kies voor Shoestring of Sawadee.
 • Yoga retreat. Of trakteer jezelf op een yoga retreat in Georgië.

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Schrijf een reactie