fbpx

This post is also available in: Engels

Laatste update: 27 juni 2023

Je hebt wijntours en je hebt een wijntour van Antinori. Dit Italiaanse wijnhuis in de Chianti-streek in Toscane biedt een ontzettend professionele wijntour aan. Van ontvangst tot vertrek, alles is piekfijn in orde. Misschien zelfs iets té naar mijn smaak.

Een groots Antinori welkom

Aan de overkant van het wijnhuis van Antinori wacht een enorme parkeerplaats. Hier kunnen bezoekers van het Antinori wijnhuis gratis hun auto parkeren om vervolgens met een busje de heuvel opgereden te worden. Alleen dat korte ritje is al indrukwekkend: dit is geen simpel zandweggetje naar een gezellig wijnboertje in Toscane. Dit is een netwerk van tunnels naar een goed georganiseerd wijncomplex waar ik me bij een balie (die net zo goed een hotelbalie had kunnen zijn) meldt voor mijn tour. Voor de tour start, vergapen we ons aan de architectuur. De Antinori familie zit goed in de slappe was, durf ik wel te stellen.

De allure van het Antinori wijnhuis

De Antinori’s dompelen zich al meer dan 600 jaar onder in wijn. Van generatie op generatie wordt de kennis en de passie doorgegeven. Niet zo lang geleden opende de familie het huidige gebouw: een megagroot wijnhuis met een bijzondere architectuur. In het openingsfilmpje van de tour geeft meneer Antinori toe dat het klauwen met geld heeft gekost en dat het waarschijnlijk niet de meest commercieel verantwoorde keuze was, maar dat de familie nou eenmaal graag het wijnhuis en de wijngaard open wilde stellen voor publiek. En als je dat dan toch doet, dan ook maar goed!

Eco-vriendelijk wijnhuis in Chianti

Het idee is dat het wijnhuis opgaat in zijn omgeving, onzichtbaar is zelfs. Dat laatste is niet helemaal gelukt, daarvoor is het veel te groot en indrukwekkend. Het gebouw is ecovriendelijk, vandaar de keuze voor veel natuurlijk materiaal (terracotta, hout, glas) en ook onder de grond te bouwen. Dat is een slimme keuze, want zo is er geen airconditioning nodig om de ruimte waar de wijnen fermenteren en rusten te koelen.

Tip! Nog meer wijnhuizen ontdekken? Ontdek waar je ook fantastisch wijn kan proeven in Toscane.

Het Antinori wijn imperium

Het wijnhuis hier in Chianti, in San Casciano in Val di Pesa om precies te zijn, is slechts één van de locaties van het Antinori-concern. De familie is eigenaar van vele wijngaarden in Italië, dus ze maken niet alleen chianti wijnen. Op de heuvel hier in Toscane worden wel vooral de druiven voor Chianti verbouwd: de Sangiovese.

De wijntour: wat kun je verwachten?

De tour begint dus met een film in een gigantische bioscoopzaal. De film gaat over de familie en de bouw van het gebouw wat nu het Antinori wijnhuis is. Een gids neemt de groep daarna mee naar een aantal kunstwerken uit de privécollectie van de familie. Dat is geen schamele collectie, zo staat er onder andere een replica van Leonardo Da Vinci’s wijnmaalmachine.

Stilte vóór het oogstseizoen

De volgende stop van de tour is het wijnhuis zelf. De temperatuur neemt daar flink af omdat we 20 meter onder de grond zitten. We zien de enorme vaten, de perfect recht uitgelijnde wijnvaten… Het lijkt wel een museum! De gids verzekert ons dat het hier tijdens de oogst een heel ander tafereel is. Chaos en drukte. Mocht je in die periode het wijnhuis van Antinori willen bezoeken, dan moet je ruim van tevoren reserveren.

Op en top Italiaanse platteland

We bekijken kort de wijngaard en bewonderen het gebouw. Hier aan de rand van de wijngaard ligt ook een prachtig restaurant, ook van de Antinori familie uiteraard. Het is zo’n restaurant dat je niet anders kan omschrijven dan typisch Italiaans op het Toscaanse platteland, inclusief geruite tafelkleedjes en schaduwrijke plekjes. Restaurant Rinuccio 1190 is gevestigd op het dak van het wijnhuis. Maar omdat het wijnhuis een architectonisch hoogstandje is, loopt het dak gewoon over in de wijngaarden en voelt het dus helemaal niet als een dak.

Restaurant Rinuccio 1190

Wijnen proeven van Antinori

De wijntour bij Antinori wordt afgesloten met wijn. Wat anders?! We proeven drie verschillende wijnen van Antinori. Daarna is er de mogelijkheid om nog wijn in te slaan. Het voelt wel allemaal wat steriel aan moet ik zeggen. We staan aan een hoge U-vormige tafel met de gids in het midden en mensen spreken fluisterend met elkaar. Van mij mag het iets gezelliger.

Is de wijnproeverij van Antinori er dus eentje die je MOET bezoeken als je in Toscane bent? Ja, als je ook geïnteresseerd bent in de Antinori familie en het bijzondere gebouw. Nee, als je vooral voor de wijnen komt. Ik vond het wijn proeven bij deze tour geen bijzondere ervaring, een beetje steriel dus.

Je kunt trouwens gewoon bij Albert Heijn een Antinori wijntje bestellen. Om alvast voor te proeven of juist om na te genieten. 😉

Wijnhuis Antinori bezoeken?

Antinori biedt verschillende wijnproeverijen aan. Degene die ik heb gedaan kost €45. Kijk vooral even op de site om te kijken welke tour je leuk vindt en boek van tevoren. Mocht je ook in het restaurant willen lunchen of dineren, dan is reserveren ook slim. Zeker in het hoogseizoen.

Kun je geen genoeg krijgen van het wijn proeven in Toscane? Snap ik! Lees dan mijn andere tips voor wijnproeverijen in Chianti.

Meer Italië inspiratie

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Voor het eerst gepubliceerd: juli 2019. Daarna geüpdatet!

Reacties

Schrijf een reactie