fbpx

Read in: Engels

Laatste update: 5 juni 2022

Een okerkleurig straatbeeld met roodtinten en een vleugje oranje, het actieve buurtleven en de eeuwenoude paardenraces middenin het centrum: welkom in Siena! De prachtige ommuurde middeleeuwse stad is één van Italië’s mooiste steden. Ontdek waarom. Ik laat je graag zien wat je kunt doen in Siena en welke bezienswaardigheden je niet mag overslaan.

Wat te doen in (een dagje) Siena?

Siena ligt in Toscane en heeft, zoals iedere zichzelf respecterende stad in Italië, een waslijst aan kerken om te bezoeken. Tel daar een handjevol musea, tientallen bouwwerken en honderden winkels, cafés en restaurants bij op en je hebt genoeg vermaak voor een paar dagen Siena. Een goede locatie voor een stedentrip dus.

Ik bezoek Siena tijdens een rondreis door Italië en ben er slechts een dagje. Mijn advies? Doe mee aan een wandeltour en besluit daarna pas hoe je de rest van je dag invult. Dan weet je precies wat je wilt doen in Siena en pik je de leukste bezienswaardigheden eruit.

Tip 1 – Wandeltour in Siena

Via GetYourGuide boek ik een wandeltour in Siena. Ik twijfel even tussen de goedkope (€ 15)  en de ‘dure’ (€ 35) optie. De reviews van de ‘dure’ zijn zo goed dat ik hoe dan ook op tour wil met gids Claudia. Dit is echt één van de beste wandeltours die ik ooit heb gedaan. Claudia is leuk, enthousiast en weet ontzettend veel te vertellen op een prettige manier. We beginnen bij de basiliek San Domenico en wandelen met een paar tussenstops naar het Piazza del Campo. Claudia legt uitgebreid uit over de heilige Catherina, de paardenraces, de Duomo en de rivaliteit tussen de verschillenden buurten. Tussendoor geeft ze nog wat tips voor leuke restaurants. Ik krijg zo een goed idee van hoe de stad in elkaar zit en wat ik de rest van de dag wil doen. Een entreekaartje met voorrangstoegang voor de Duomo (€6) is inbegrepen in de prijs.

Boek deze wandeltour ook.

Tip 2 – De 17 buurten van Siena

In de bovengenoemde wandeltour zul je alles horen over de 17 buurten van Siena. Dat een stad is opgedeeld in verschillende buurten is niet zo vreemd, maar voor de mensen die er wonen, zijn de buurtgrenzen erg belangrijk. De 17 buurten (contradas) hebben ieder hun eigen sociale organisaties, zoals de vrouwenclub, en ook een eigen kerk. Iedere buurt heeft een eigen wapenschild. Zo is er een uil, een schildpad, een schelp, een ram en meer. De tekenen staan symbool voor ‘deugden’. De draak staat voor hartstocht, de eenhoorn voor kennis en de ram voor doorzettingsvermogen. Als je door de stad wandelt en goed om je heen kijkt, zal je overal de wapenschilden herkennen: op muren, op hekken en op deuren.

Als je bent geboren als gans, zal je altijd een gans blijven. Je trouwpartner vind je in principe ook binnen de buurtgrenzen. Ouders kiezen een partner voor hun kinderen uit op basis van de ouders van de wederpartij. Krijgt een stel uit verschillende buurten een jongetje, dan wordt dat jongetje ‘lid’ van dezelfde buurt als zijn vader. De regels zijn tegenwoordig een stuk minder streng, maar zeker onder de oudere generatie nog wel actief. Vooral tijdens Il Palio (de paardenraces) is er sprake van gezonde buurtrivaliteit.

Tip 3 – Ontbijten op z’n Italiaans

Begin je dag als echte Italiaan met een koffie en een cornetto (croissant). Als je vanuit het station richting de stad loopt, kom je zeer waarschijnlijk langs Bar Caracas. Hier scoor je goedkoop een croissant met pistachevulling. Mierzoet, dus wees voorbereid op een sugar rush. Let er op dat je bij veel Italiaanse koffiezaakjes extra moet betalen als je voor een zitplek kiest. Blijf je aan de bar hangen, dan scheelt dat in de prijs.

Bar Caracas op Google Maps

Tip 4 – Lokaal lunchen bij Osteria Trombicche

Lunchen doe je bij Osteria Trombicche. Een vriendelijk geprijsd restaurant met een paar tafeltjes buiten.  Je eet hier lokale specialiteiten. Als je een tafel wilt reserveren, is het slim om bij TripAdvisor te kijken of er toevallig een aanbieding is. In rustige periodes gelden er regelmatig kortingen.

Tip 5 – Bewonder het centrale plein Piazza del Campo

Het Piazza del Campo, of Il Campo, is het plein waar de jaarlijkse paardenrace Il Palio plaatsvindt. Op gewone dagen is het als ieder ander Italiaans plein: een ontmoetingsplek. Aan het plein ligt de 102 meter hoge Torre del Mangia. Voor tien euro mag je de toren betreden en heb je mooi uitzicht over Il Capo.

Piazza del Campo Siena

Tip 6 – Il Palio: de paardenraces van Siena

Il Palio vindt traditiegetrouw plaats in de zomermaanden. Al sinds 1287 is er een race op 2 juli (Palio die Provenzano), later is er eentje op 16 augustus (Palio dell’Assunta) bij gekomen. Sinds 1650 is het een paardenrace, voorheen werd er ook geraced met ezels en waren er stierengevechten. Het evenement trekt zo’n 30.000 bezoekers.

Bij Il Palio strijden de buurten van Siena om de palio (een vaandel), de eeuwige roem en het recht om lekker op te scheppen richting de andere buurten. Het is echt een lokale aangelegenheid waarbij de buurtrivaliteit tastbaar en zichtbaar wordt. Alles is geoorloofd in de strijd: van elkaar dwarsbomen tijdens de race tot ruiters omkopen. 

Ieder jaar racen er tien buurten. De zeven buurten die het jaar ervoor niet aan bod kwamen doen sowieso mee en de andere drie buurten worden ingeloot. De buurten huren een ruiter in en krijgen één van de tien racepaarden toegewezen.

Een paar dagen voor de race stalt iedere buurt hun paard in de buurtstal. Om te voorkomen dat andere buurten het paard saboteren, bewaken mensen vrijwel continu het paard. Ook de ruiters worden 24 uur per dag bewaakt. Het omkopen van ruiters gebeurt daarom gewoon openlijk aan de start. Heb je een goed paard en een goede startpositie, dan probeer je andere ruiters om te kopen. Schat je je kansen minder goed in, dan ben je om te kopen.  Ook de buurten die niet racen doen mee aan het omkopen om bijvoorbeeld te voorkomen dat hun aartsrivaal wint.

Op de dag van de race worden zowel het paard als de ruiter gezegend in de buurtkerk. Rond vijf uur is er een soort defilé met afgevaardigden van iedere buurt, volledig gekleed in historisch kostuum. Sowieso is de hele stad versierd met vaandels van de verschillende buurten en dragen de meeste mensen de kleuren van hun buurt.

Il Palio vindt plaats op het Piazza del Campo. Dit hellende, schelpgevormde plein wordt in de raceperiode voorzien van een flinke laag zand en rondom staan dan tribunes. Er zitten redelijk wat scherpe bochten in het parcours, waardoor er regelmatig valpartijen zijn. De ruiters rijden zonder zadel drie rondjes rondom het plein. Overigens is het ook oké als een paard zonder ruiter finisht. In totaal duurt het racen 70 tot 90 seconden. Het is dus vliegensvlug voorbij. Na de overwinning trekken mensen richting hun wijk om dagenlang feest te vieren.

Wil je er een keertje zelf bij zijn? Wees dan op tijd met het reserveren van een plekje en wees voorbereid op een pittig prijskaartje. En reserveren is ook niet makkelijk. Je kunt het direct bij de mensen die aan het plein wonen proberen of bij het toerismebureau van Siena. Als het je is gelukt, let me know!

Tip 7 – De Duomo van Siena

Ik ben ontzettende fan van de prachtige gevels van Italiaanse kerken. Wit, groen en roze marmer maken van de Duomo van Siena een prachtig plaatje. Binnen in de kathedraal is er nog meer marmer te vinden: kosten noch moeite gespaard. De 56 panelen met historische en bijbelse afbeeldingen op de vloer zijn allemaal van marmer. Ze zijn netjes afgezet zodat je ze goed kunt bewonderen. De kerk is al enorm, maar had nog veel groter moeten zijn. In 1348 brak de plaag uit waardoor zo’n tweederde van de bevolking stierf. Daarmee kwam de bouw van de kerk in het geding.

In de zomer betaal je €6 entree voor de kathedraal van Siena. In de winter is de toegang gratis.

Tip 8 – Complesso Museale Santa Maria della Scala

Tegenover de Duomo zit het Complesso Museale Santa Maria della Scala. Ik bezocht dit museum met de verkeerde verwachtingen: ik dacht dat het me een indruk zou geven van hoe het gebouw tot in de jaren 90 functioneerde als ziekenhuis. Slechts een heel klein stukje van het museum is hieraan geweid, verder is het vooral fresco’s en altaarstukken. Voor mij was dat een teleurstelling, ik had graag gezien hoe het dienst deed als hospice voor pelgrims die de Via Francigena pelgrimsroute liepen. Wat mij betreft dus €9 weggegooid, maar misschien dat jij het wel leuk vindt om een kijkje te nemen nu je weet wat je kunt verwachten?

Tip 9 – De San Domenico basiliek en de heilige Catharina

Aan het Piazza San Domenico ligt de San Domenico basiliek. Hoewel hier verschillende werken te vinden zijn, is het gemummificeerde hoofd van de heilige Catharina toch wel het meest bijzonder. Catharina wijdde haar leven al vanaf haar zevende aan het geloof. Ze had in deze basiliek in Siena visioenen en extases en deed veel liefdadigheidswerk. Met haar ijzeren wils- en overtuigingskracht wist ze de paus te overtuigen terug te keren naar Rome toen hij in Avignon gezeteld was. In haar korte leven (ze werd slechts 33) wist ze dus flink wat te bewerkstelligen.

Goedkoop parkeren in Siena

Kom je met de auto naar Siena? Bij het station kun je voor 2 euro de hele dag parkeren. De parkeergarage heet Parcheggio La Stazione (Google Maps locatie). Vanaf het station is het nog ongeveer 20 minuten lopen naar het stadscentrum. Bij Omio kun je alvast een treinticket kopen.

Overnachten in Siena

Blijf je liever een nachtje of langer slapen in Siena zodat je alle bezienswaardigheden kunt bekijken? Check dan de deals bij Booking.com.

Booking.com

Meer Italië inspiratie

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie. Hier betaal jij uiteraard niet extra voor. 

Voor het eerst gepubliceerd: december 2019. Daarna geüpdatet!

Schrijf een reactie