fbpx

Laatste update: 13 augustus 2019

Kerken met roze marmer, croissants met groene vulling en ijsjes met jouw favoriete kleur. Florence is een kleurrijke stad. De stad heeft veel bezienswaardigheden om jouw stedentrip kleurrijk te maken. Ontdek wat je kunt doen in Florence.

Eerst even wat over Florence…

Florence en Renaissance in bloei

Florence, of Firenze zoals de Italianen zeggen, is de hoofdstad van de regio Toscane. De stad werd heel lang geleden gesticht door Julius Caesar. Hij noemde de stad Florentina, wat Latijn is voor bloei. In de 15e eeuw drukte de Medici familie hun stempel op de stad. Deze bankiersfamilie was supermachtig in die periode en investeerde geld in handel, industrie, defensie, én kunst en architectuur. Mede dankzij deze familie, waarvan het laatste familielid in 1737 kinderloos stierf, is Florence nu een kunststad waar ruim 375.000 mensen wonen.

Florence is de Renaissance stad van Italië. Hier begon de Renaissance zelfs. De Renaissance is de periode na de middeleeuwen waarin mensen opkeken naar de cultuur van de oude Grieken en Romeinen en die probeerden te overtreffen. Letterlijk betekent Renaissance wedergeboorte, de nieuwe bloei van kunst en cultuur. Rijke mensen in Florence vroegen kunstenaars hun stad en huizen mooier te maken. Het was de tijd van Leonardo da Vinci, Michelangelo en Rafaël. Die vierde Ninja Turtle Donatello was al wat eerder actief, maar zijn werk valt ook onder dezelfde stijl. 😉

Huizen aan de rivier Arno

Stedentrip Florence: 2 of 3 dagen

Florence is dus een stad vol kunst, maar heeft nog veel meer te bieden. Er is een indrukwekkend historisch centrum, je kunt je portemonnee legen in superchique winkels en er zijn veel tours en bezienswaardigheden. Ik bezoek Florence slechts één dag en dat is veel te kort. Je hebt eigenlijk twee dagen nodig om de belangrijkste bezienswaardigheden te zien, en liever nog drie als je wat meer de tijd wilt nemen en wat minder bekende dingen wilt doen in Florence. Tijdens een stedentrip in Florence hoef je je niet te vervelen.

Tip 1: Gratis wandeltour in Florence

Misschien heb je in andere steden ook al eens een gratis wandeltour gedaan, in Florence kan dat ook. Ik vind het een ideale manier om een spoedcursus Florence te krijgen en me te oriënteren in de stad. Goed voor mijn richtingsgevoel. Ik boek een ochtendtour bij Freetour.com en kies voor de Another Florence tour. De tour slaat de kathedraal van Florence en Ponte Vecchio over omdat je die prima zelf kunt bezoeken.

De tour duurt ongeveer 2 uur en daarin krijg je een bak informatie over je heen. Uiteraard hoor je alles over het ontstaan van Florence, de Medici familie en de Renaissance. Daarnaast bezoek je verschillende bezienswaardigheden, wijst de gids je op leuke eettentjes en krijg je grappige feitjes te horen. Weet je bijvoorbeeld waar het woord fiasco vandaan komt? Het is een wijnfles met stro eromheen. De wijn werd in de middeleeuwen namelijk op een kar vervoerd en om te voorkomen dat de flessen kapot gingen, werden ze omwikkeld met stro. Sommigen zeggen dat het breken van de wijnflessen een mislukking (fiasco) was, anderen zeggen dat er ooit een clown in Florence was die na een mislukt optreden zo’n wijnfles kapot gooide en dat zo de betekenis is ontstaan.

Boek je tour bij Freetour.com. De tour is gratis, maar het is wel de bedoeling dat je de gids een goede fooi geeft.

Een wagen vol fiasco's

Tip 2: Dan Brown’s Inferno tour

Ik heb jaren geleden in Rome de Davinci Code tour gedaan en vond dat zo tof! Ik vond ‘m toen wel een beetje duur, maar het was het geld meer dan waard. In Florence heb ik helaas geen tijd om de Inferno tour te doen, dus deze staat nog op mijn bucketlist. Maar misschien kun jij wel gaan?!

De Inferno tour is gebaseerd op het boek van Dan Brown. Het verhaal van Robert Langdon speelt zich in dit boek grotendeels af in Florence. Tijdens de tour bekijk je de Badia kerk, waar Zobrist zelfmoord pleegt. Ook bezoek je de Boboli tuinen waar Robert en Siena heen vluchten om via het Palazzo Pitti de stad te bereiken. In 2016 kwam trouwens de film uit. Handig om die nog even te kijken voordat je de tour doet (of lees gewoon het boek Inferno nog een keer).

Boek de tour via GetYourGuide

Tip 3: Bezoek Piazza Santa Maria Novella

Het Piazza Santa Maria Novella is één van de grootste pleinen van Florence. Het plein ligt vlak achter het treinstation. Er staat een prachtige kerk: de basiliek van Santa Maria Novella. De gevel is van marmer gemaakt. Dit zul je nog veel terug zien in de kerken van Florence. Als je wilt kun je de Basilica Santa Maria Novella ook bezoeken. Een entreeticket kun je alvast online bestellen voor € 7,50. Met deze ticket hoef je niet meer in de rij bij de kassa te staan. Volgens mij is het dus niet nodig om een ‘speciale’ skip-the-line ticket te kopen, tenzij je ook graag een audiotour wilt.

basiliek van Santa Maria Novella in Florence

Op het piazza staan twee grote obelisken met op ieder vier bronzen schildpadden (weer die Ninja Turtles??) en een lelie uit Florence. Deze obelisken waren de goals voor de paardenraces waarbij twee paarden voor een wagen werden gespannen.

Verder zijn er regelmatig evenementen op het Piazza Santa Maria Novella en vind je er verschillende cafe’s. Ik zou deze echter mijden: veel te duur! Als je op zoek ben naar je portie cafeïne en een croissantje, loop dan het plein af aan de overkant van de basiliek en volg de Via de Fossi een klein stukje. Op een straathoek rechts zie je daar Caffe dei Fossi (Google Maps). Hier scoor je voor € 2 een croissant met pistache-vulling en een cappuccino. Let op! Als je in Italië aan de bar een koffie drinkt betaal je minder dan wanneer je gaat zitten. Do like the Italians do en blijf dus lekker staan als je niet van plan was lang te blijven.

Cornetto met pistache vulling

Handig! Met de Florence City Pass of de Firenze Card krijg je op heel veel bezienswaardigheden korting, of mag je zelfs gratis naar binnen. De Florence City Pass kost € 93 en de Firenze Card kost € 85. Even goed uitrekenen welke voor jou het voordeligst uitpakt dus!

Tip 4: winkelen in Florence

In Florence kun je goed winkelen. Het modemerk Gucci komt er zelfs vandaan en heeft een winkel aan de Via de’Tornabuoni. Aan deze straat liggen alle bekende designerwinkels. Als je wat minder geld wilt uitgeven, ben je aan de Via Calimala en Via dei Calzaiuoli aan het goede adres.

Tip 5: aai Il Porcellino

Aan de zijkant van Mercato Nuovo (waar je souvenirs kunt kopen) vind je het beeld Il Porcellino. Een wild zwijn dat onbedoeld een toeristische attractie is geworden. In de 17e eeuw werd het bronzen beeld gemaakt voor de Boboli tuinen in Florence, maar het zwijntje vond een plek op de markt. Het huidige beeld is een replica en het origineel is te vinden in een museum. Toeristen stoppen al sinds de 18e eeuw een muntje tussen de kaken van Il Porcellino waarna het door het rooster moet vallen voor geluk. Het aaien van de neus verzekert je ervan dat je een keer terugkomt naar Florence. En dat willen veel mensen wel, dus de neus van Il Porcellino is flink gepolijst.

Il Porcellino in Florence

Tip 6: bewonder Palazzo Vecchio

Palazzo Vecchio is het voormalig stadhuis van Florence. Inmiddels is het een museum. Het ligt aan het drukke plein Piazza della Signoria. Zodra je één voet op het plein zet, vliegen de straatverkopers op je af. Zo jammer. Ik snap het wel hoor, die mensen willen ook wat verdienen, maar ik vind het verschrikkelijk irritant. Anyway, aan de buitenkant doet het Palazzo Vecchio mij aan een kasteel denken. In de 13e eeuw zijn de eerste stenen gelegd. Aan de buitengevel zie je veel wapenschilden. Het zijn 9 verschillende schilden van de Florentijnse republiek die zich steeds herhalen. De 94 meter hoge toren, Torre di Arnolfo, mag je in de zomermaanden tegen betaling beklimmen.

Voor het Palazzo Vecchio staat een replica van Michelangelo’s David. Als je meer kunst wil zien en dus het museum ook wilt bezoeken, kun je het best online al je kaartje bestellen. Het museum heeft interessante kunststukken (zoals het dodenmasker van Dali), maar is ook bijzonder vanwege de versieringen, meubilair en gouden panelen. Er zijn binnentuinen, grote zalen en een archeologische ruimte. Als je wilt kun je bij het boeken van je ticket ook een tour boeken.

Tip 7: gratis galerij Loggia dei Lanzi

David staat in z’n blootje voor het Palazzo Vecchio en kijkt uit op een aantal andere marmeren vrienden. Onder een grote overkapping tussen de bogen van de arcade staan meerdere mythologische en bijbelse beelden. Ik raad je aan om de beelden met een gids te bekijken zodat je tekst en uitleg krijg bij wat je bekijkt. De FreeTour van Tip 1 staat ook even stil bij de galerij. Het is overigens ook een goede plek om te schuilen voor de regen.

Loggia dei Lanzi in Florence

Tip 8: Italiaans streetfood aan de Via dei Neri

Als je toe bent aan een snelle hap, ga dan naar de Via dei Neri. Aan deze straat zitten veel kleinschalige speciaalzaken waar je zowel terecht kunt voor een traditionele pizza als voor een wat gewaagder hapje. Zo scoor je bij Budellino bijvoorbeeld een broodje met Lampredotto. Lampredotto is een typische Florentijnse delicatesse. Lekker, maar je moet wel durven. Het is namelijk runderpens gesudderd in bouillon op een wit broodje met een sausje van basilicum, knoflook en olijfolie. Ik vind het super smaakvol en echt een aanrader omdat het een lokale lekkernij is. Buiten Florence zul je het niet veel vinden.

Budellino in Florence

Een andere aanrader is All’antico Vinaio. Er zitten maar liefst vier vestigingen in dezelfde straat. Rond lunchtijd lijkt heel Florence uit te lopen om hier een broodje te halen. Bizar! Kom je aan het eind van de middag, dan is er niks aan de hand en heb je binnen no-time een broodje te pakken. Is de hype terecht? Jazeker! Voor een paar euro heb je een goed belegd broodje. Groot genoeg om te delen, of om het avondeten over te slaan. Maar dat zou zonde zijn, want je bent immers in Italië.

Tip 9: Basilica Santa Croce (de concurrent van Santa Maria Novella)

Welke is mooier? De Santa Maria Novella of de Santa Croce? De bedoeling was dat de Santa Croce deze strijd zou winnen. Toen de kerk werd gebouwd wilden de franciscanen de concurrerende Dominicanenorde graag overtreffen. Zo is de toren bijvoorbeeld 10 meter hoger. Het is best rustig bij de Santa Croce, en dat terwijl het de grootste franciscaner kerk ter wereld is. De basiliek ligt aan een mooi plein en op zich is alleen dat al de moeite waard. Je kunt eventueel tegen betaling ook naar binnen. Dan mag je ook andere ruimtes bekijken, zoals de kapel, het museum en de kloosters. In de Santa Croce zijn verschillende graftombes, onder meer die van Michelangelo en Galileo. Ook voor deze kerk kun je vooraf online je kaarten kopen.

Tip 10: de Ponte Vecchio brug

De Ponte Vecchio brug in Florence is één van de bekendste bruggen van Italië. Het is de enige brug die in de Tweede Wereldoorlog niet werd vernietigd door de Duitsers. En ik ben een beetje teleurgesteld. Het is namelijk stervensdruk op de brug zelf. Van de Ponte Vecchio geniet je dan ook niet als je erover heen loopt, maar van een afstandje. Dan zie je goed de schakering van gebouwen op de brug. Er zitten allemaal juwelierszaken. Vroeger zaten hier slagers en leerlooiers, zij gooiden hun (slacht-)afval vrolijk de rivier in. Dat stonk verschrikkelijk en dus werden ze vriendelijk verzocht te vertrekken. De juweliers namen hun plek in.

Op de 1e verdieping van de brug ligt een gang van ongeveer een kilometer die het Palazzo Vecchio en Palazzo Pitti met elkaar verbinden. Een ideetje van de Medici familie, zodat ze zich niet tussen het gewone volk hoefden te mengen als ze van hun ene naar hun andere paleis wilden. Je kunt deze gang pas in 2021 weer bezoeken. Het Uffizi museum knapt het helemaal op en voorziet het (opnieuw) van kunst.

Tip 11: bezoek een voetbalwedstrijd van Fiorentina

Check de agenda van voetbalclub Fiorentina om te zien of er tijdens jouw bezoek aan Florence toevallig een wedstrijd wordt gespeeld. ACF Fiorentina speelt in het Stadio Artemio Franchi. Ietwat vervallen en volledig van cement gemaakt, maar dat mag de voetbalpret niet drukken.

Tip 12: aan de andere kant van de Arno

Als je even aan de drukte van het historisch centrum wilt ontsnappen, steek dan de rivier over. Aan deze kant vind je de beroemde Boboli tuinen en een aantal andere bezienswaardigheden zoals Palazzo Pitti, maar het is hier net even iets gemoedelijker. Hier dwaal je door de straten zonder over andermans voeten te struikelen. Zoek eens een terrasje op bij Piazza Santo Spirito of ga lekker vegetarisch eten bij 5ecinque.

Piazza Santo Spirito in Florence

Tip 13: de kathedraal van Florence (Duomo)

De Cattedrale di Santa Maria del Fiore is het meest iconische gebouw van Florence. Immens, overweldigend en bizar drukbezocht. De rij om binnen te komen gaat tot ver om de hoek. Het is dan ook gratis om naar binnen te gaan. Het gaat relatief vlot hoor, want mensen besteden niet extreem veel tijd binnen. Dat snap ik wel, want het is een beetje kaal van binnen en behalve een mooie vloer en wat fresco’s is er niet veel te zien. Dus van mij mag je de binnenkant overslaan. Als je de koepel bezoekt, heb je het eigenlijk het allermooiste zicht op het enorme fresco van het Laatste Oordeel aan de binnenzijde van de koepel. Het is gemaakt door Giorgio Vasari en voltooid door zijn leerling Federico Zuccari in 1579.

Maar over de binnenkant van de Duomo, misschien ben je in de gelegenheid om heel vroeg te gaan? Dan kun je ‘m in ieder geval afvinken van je lijstje. Sowieso kun je vroeg in de ochtend de beste foto’s maken van de buitenkant van de kathedraal want dan valt het nog mee met de mensenmassa. Of probeer het aan het begin van de avond, voor de zon ondergaat. Check sowieso even de openingstijden op de site.

De Duomo van Florence is rondom versierd met wit, roze en groen marmer. Het is heel lang de grootste kerk geweest, totdat de kerk in Vaticaanstad werd gebouwd. De Duomo is gebouwd bovenop de Santa Reparata kerk. In de kelders van de kathedraal kun je dan ook de crypte bezoeken waar je archeologische vondsten ziet zoals mozaïeken. Dit is niet gratis, check tip 14.

Tip 14: de ‘bijgebouwen’ van de Duomo

De kathedraal, de klokkentoren, het baptisterium, de crypte, het museum en de koepel vormen samen Il Grande Museo del Duomo. De kathedraal is dus gratis te bezichtigen, maar voor de rest moet je een kaartje kopen. Dit kan vanaf een maand vóór je bezoek online. De Campanile di Giotto is de klokkentoren van 85 meter hoog. Die kun je beklimmen voor een prachtig uitzicht over de stad. Reken op 414 traptreden. En als je dan toch een ticket hebt gekocht, dan kun je ook de cupola op: 463 traptreden maarliefst. Voor de cupola kun je online ook een tijdslot uitkiezen. Als je dat tijdstip mist, dan heb je daarna helaas pech.

Tegenover de kathedraal staat het baptisterium. Dit achthoekige gebouw is bezaaid met mozaïek en heeft prachtige bronzen deuren. Dit zijn niet meer de originele deuren, die staan in het museum dat achter de Duomo ligt. Wie het ontwerp van die deuren mocht doen, werd bepaald via een wedstrijd in de 15e eeuw. Kunstenaars mochten een testpaneel maken en een jury koos de beste daaruit. Twee kunstenaars bleven over en de jury kon niet kiezen. Ze vroegen de twee heren samen te werken, maar één van hen weigerde. Hij wilde in z’n eentje de winnaar zijn. Dit was Brunelleschi, de man die later de koepel van de Duomo ontwierp.

Tip 14: bezoek een museum in Florence

Als je zoals ik maar een dagje de tijd hebt, dan kom je er absoluut niet aan toe. Maar doe je een stedentrip naar Florence, bezoek dan zeker een of meerdere musea in de stad. Dit zijn de belangrijkste musea in Florence:

Op de eerste zondag van de maand zijn de staatsmusea van Florence gratis te bezoeken. Op andere dagen is het slim om alvast online een ticket te reserveren.

Tip 15: chillen op een rooftopbar in Florence

In Florence zijn rooftopbars vooralsnog vooral te vinden bij hotels. Gelukkig hoef je er niet per se te verblijven om er ook gebruik van te mogen maken. Dit zijn drie goede opties:

Tip 16: gezellig borrelen met een hapje

Eigenlijk kun je op zo’n beetje iedere straathoek terecht voor een aperitivo, maar dit zijn wel hele fijne adresjes:

Parkeren in Florence

Parkeren in een grote stad is altijd een uitdaging. Je wilt niet te ver lopen naar het centrum maar je ook niet scheel betalen. Een goede optie in Florence is de Fortezza Fiera parkeergarage. Deze parkeergarage ligt bij het station, op ongeveer 10 minuten lopen van het centrum. Parkeren kost € 1,60 per uur of € 20 per dag. Goed te doen dus! Je kunt online al een kaartje kopen, zodat je niet meer in de rij hoeft te staan bij de betaalautomaat en je verzekerd bent van een plek.

Slapen in Florence

Omdat ik maar een dagje in Florence was, heb ik geen hotels voor je getest. Maar bij Booking.com of Airbnb vind je vast een mooie deal! Check nog even of je een kortingscode kunt gebruiken voor je reservering. 

Booking.com

In deze blog staan affiliate links. Mocht je via deze links iets kopen, dan ontvang ik mogelijk een kleine commissie, zonder extra kosten voor jou.

2 Comments

  1. Wat een goede lijst met tips zeg! Ik ben zelf een keer een half dagje in Florence geweest, dus ik weet er niet meer veel van. Ik weet alleen nog dat ik een eindeloze rij zag voor het standbeeld van David. Haha ik moet er echt nog een keertje heen 🙂

    • Kim Reply

      Zo veel te doen, zo weinig tijd! Ik moet ook een keertje terug en dan zeker wat langer.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.