fbpx

This post is also available in: Engels

Laatste update: 14 februari 2023

Bezweet en bekaf bereik ik de top van de Christoffelberg. Op 372 meter hoogte weet ik al dat ik de komende dagen mijn benen nog flink ga voelen. De klim is pittig, maar een welkome sportieve afwisseling. En dat weidse uitzicht over het Christoffelpark en verder, doet me het afzien op weg naar boven vergeten. 

Christoffelpark: grootste nationale park van Curaçao

De Christoffelberg, ook wel Seru Christoffel, ligt in het grootste nationale park van Curaçao: het Christoffel Nationaal Park Savonet. 2300 hectare aan flora en fauna. Als leek moet ik toegeven dat ik het vooral heel groen vind en ik me in de jungle waan. Als je echt alle ins en outs van het park wilt weten, is het slim om met een ranger op pad te gaan. Je kunt bijvoorbeeld de Christoffelberg beklimmen met een gids, of vogels gaan spotten in het Christoffelpark. Zo’n tour moet je wel even vooraf boeken, dat doe je op de website van het park of via Guide and Go.

Autoroutes en jeep safari’s in het Christoffelpark

Een gids is zeker niet verplicht in het park. Er zijn acht wandelroutes uitgezet en ook een tweetal autoroutes. Er is een noordelijke autoroute van 9 km waarbij je grotten, vogels en het Boka Grandi strand ziet. En uiteraard is er de bergroute met als hoogtepunt de beklimming van de Christoffelberg, hoewel je daar natuurlijk ook gewoon lekker langs kan rijden als je geen zin hebt in de klim. Want met een hoogte van 372 meter, is het beklimmen van de berg best een uitdaging. De Christoffelberg autoroute is 7,5 of 12 km lang, want je kunt een stukje afsnijden. Dat is wel handig als je de berg wilt beklimmen, want zo start je de beklimming zo vroeg mogelijk. 

De wegen van het Christoffelpark zijn geasfalteerd dus je kunt het park gewoon met je huurauto bezoeken. Ik had het allerkleinste autootje gehuurd bij Sunny Cars en dat was helemaal prima. Heb je geen huurauto, of vind je het leuk om van een gids van alles te horen over het park, dan is een jeepsafari door het Christoffelpark een goede en betaalbare optie. Boek online een jeepsafari tour of een begeleide klim

Goede schoenen warm aanbevolen voor de klim

De entree van het Christoffelpark ligt in het westen van Curaçao, iets na Barber. De meeste mensen zullen aan de andere kant van het eiland verblijven, dus dan is het nog best een rit om er te komen. Slim dus om een bezoek aan het Christoffelpark te combineren met Shete Boka en chillen op de Grote Knip (dat heb je na de klim ook wel verdiend). Aan de ene kant van de weg vind je de parkeerplaats en het bezoekerscentrum. Daar betaal je entree en krijg je een routekaart mee. Vervolgens mag je met de auto de weg over om aan de route door het Christoffelpark te beginnen. Of, voor de die-hards, laat je auto staan en begin de wandeling hier.

Een ranger kijkt een beetje zorgelijk naar mijn slippers als ik aan kom wandelen. Ik verzeker hem dat ik mijn goede bergschoenen (van Salomon) achter in de auto heb liggen en hij lacht opgelucht. Ik vind het te warm om nu al die schoenen aan te doen, hij heeft het koud en dicht zijn vest. We hebben duidelijk een ander idee van warme en koude temperaturen.

De Christoffelberg beklimmen: wat kun je verwachten?

Samen met mijn beste vriend volg ik de groene autoroute en snijd een stuk af zodat we snel bij de parkeerplaats bij de berg zijn. Daar wacht een hongerige roofvogel ons op en wandelen we vrolijk en onbezorgd een paadje om de Christoffelberg te beklimmen. Ik ben nog enthousiast hier. Er liggen obstakels in de vorm van stenen en rotsen op het pad, maar daar kan ik vrij simpel omheen manoeuvreren. Als dit het is… denk ik nog. 

Maar dit is het niet. Al snel wordt het pad steil, heel steil. Ik wandel niet, maar klim en klauter. Af en toe sta ik stil om de beste route te bepalen. Ga ik via de steile, korte klauterroute of via de lange, maar minder steile kant? Dit is echt top voor iemand met hoogtevrees hoor – niet dus! De hitte is bedwelmend en ik ben blij met af en toe een klein regenbuitje en een koele bries. Extra bonus: een regenboog.

Onderweg komen we af en toe een tegenligger tegen, maar over het algemeen is het rustig op de route. Het valt me op dat veel mensen op hun weg naar beneden plastic afval oprapen en meenemen. Wat goed zeg! Ik heb even alleen oog voor mijn volgende stap omhoog. Hier en daar markeert een gele verfklodder de route en halverwege is er iemand zo vriendelijk geweest ‘half’ op een rots te schilderen. Zeker richting het eind vraag ik me af waar ik aan begonnen ben. Het laatste stukje lijkt wel bergbeklimmen en ik moet me door en langs de scheuren in de rotsen wurmen. Dit is ook de plek waar heel wat mensen het wel mooi geweest vinden en niet verdergaan: láát maar.  

Terwijl ik vooral heel hard niet probeer te denken aan de afdaling, neem ik het uitzicht in me op. Poeh, da’s wel mooi hoor mensen! Hier bovenop de Christoffelberg puft iedereen even uit, neemt een foto en bereidt zich mentaal voor op de terugweg. 

Hoe lang doe je over de beklimming?

Hoe lang de beklimming van de Christoffelberg duurt? Ik lees heel verschillende tijden online. Van 1,5 uur (extreem snel in mijn ogen) tot ruim drie uur. Wij doen zo’n 2,5 uur over de klim, heen en terug. We staan met zo’n 50 minuten bovenop de Christoffelberg en houden daar ruim een kwartier pauze voordat we glijdend en klauterend weer naar de auto gaan. Wat ben ik opgelucht als we voorbij de grootste rotsen zijn zeg. 

We rijden dan nog het laatste deel van de groene autoroute door het Christoffelpark en stoppen even bij de bezienswaardigheden, maar eigenlijk zijn we kapot en toe aan schone kleding en deodorant. We spreken dus direct met elkaar af dat we ooit nog eens terug moeten en dan de andere autoroute willen doen, zonder beklimming. 

De voorbereiding voor de klim

Ik vond het beklimmen van de Christoffelberg echt heel pittig. Ik heb niet de beste conditie, maar ook zeker niet de slechtste, en ik heb al heel wat mooie hikes mogen maken, zoals de Colca Canyon in Peru. De Christoffelberg is echt niet een wandelingetje om even op je slippers te doen, maar met een beetje goede wil, fatsoenlijke wandelschoenen, doorzettingsvermogen en je eigen tempo is het voor veel mensen goed te doen. Zorg dat je vroeg vertrekt, pak licht en denk aan: 

 • Goede wandelschoenen te koop bij bijvoorbeeld Decathlon of Bever, maar stevige sneakers zijn ook oké
 • Sportieve kleding die vies mag worden
 • Voldoende water, tenminste een liter per persoon
 • Een snack, bijvoorbeeld een mueslireep of een banaan
 • Wat pleisters en ontsmettingsmiddel – voor de zekerheid!
 • Zonnebrand – het liefst duurzame zonnebrand
 • Je camera 

Beste tijd voor het beklimmen van de Christoffelberg

Begin zo vroeg mogelijk aan je klim! Het is echt een pittige opgave en dat wil je niet in de volle zon doen. Sterker nog: dat mag niet eens. Je mag tot uiterlijk 10.00 in de ochtend aan de klim beginnen. 

Ik vind de beste tijd van het jaar om de Christoffelberg te beklimmen het regenseizoen, dat grofweg loopt van september tot en met december. Dankzij de regen is de Christoffelberg prachtig groen. Maar als het regent, kan het ook gevaarlijk zijn om de berg op te gaan. Het kan dan erg glad worden, dus doe goede wandelschoenen aan. Als het echt onverantwoord is, zullen de rangers je ook vragen om op een andere dag terug te komen. 

Openingstijden Christoffelpark

Het Christoffelpark en het Savonet Museum zijn dagelijks open van 6 uur ‘s ochtends tot 2 uur ‘s middags. Je kunt tot half 2 een entreekaartje kopen, daarna sluit de kaartverkoop.

Boek je trip naar Klein Curacao

Meer Curaçao inspiratie?

Curaçao blog overzicht
 • Accommodatie. Favoriet blijft toch Booking.com. Hostels boek je via Hostelworld.
 • Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide, Caribbean Tours en Viator. En voor fietstours moet je bij Baja Bikes zijn.
 • Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Als je meer prijzen wilt vergelijken, kun je eens bij Discover Cars kijken.
 • Geld. Op sommige plekken wordt je Nederlandse bankpas misschien niet geaccepteerd, regel daarom een prepaid creditcard bij Revolut.
 • Reisgidsen. Ruime keuze bij Bol.com en Amazon
 • Reisuitrusting. Koop je gear bij Bever of Decathlon, of gewoon bij Bol.com.
 • Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
 • Vliegtickets. Vergelijk je opties! Check in ieder geval MomondoSkyscanner, en Kiwi.
 • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot CorendonTui of liever de Vakantie Discounter? Ook D-Reizen biedt vakanties naar Curaçao aan.

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Voor het eerst gepubliceerd: april 2021. Daarna geüpdatet.

1 Reactie

Schrijf een reactie