fbpx

This post is also available in: Engels

Laatste update: 17 februari 2023

Shete Boka is het ruwe, ruige nationale park van Curaçao. De wilde zee slaat hier keihard op de kale rotsen. Het natuurgeweld is overdonderend en rustgevend tegelijk. Dit prachtige stukje Curaçao mag je niet missen!

De zeven+ inhammen van Shete Boka

Bij Shete Boka lijkt de tijd even stil te staan. Het is een bloedheet vulkaanlandschap waar je alleen de zee hoort, soms klinkt die onheilspellend, dan weer ontspannend. Shete betekent zeven in Papiamento en boka betekent inhammen, en die inhammen vormen de attractie. 

Eigenlijk klopt de naam Shete Boka niet helemaal, want in dit natuurgebied zijn meer dan zeven inhammen. Hier, aan de rand van het Christoffelpark, liggen minstens tien boka’s. Maar toen de eerste excursies naar Shete Boka werden georganiseerd, bezochten de mensen zeven boka’s, zodoende de naam. 

Shete Boka met de auto of te voet? 

Bij de ingang betaal je entree (fl 17,50 p/p) en krijg je een kaartje mee waarop de belangrijkste boka’s en de routes staan afgebeeld. Het is een optie om alles te wandelen. Optie ja.

Er zijn twee wandelroutes: het Boka Pistol Trail en het Boka Wandomi Trail. Over beide doe je ongeveer een uurtje. Het Boka Pistol Trail brengt je ook langs Boka Brown en dit is één van de plekken waar de schildpadden eieren leggen. Het Boka Wandomi trail gaat langs brokken lavasteen en de natuurlijke brug.

Ik heb net de beklimming van de Christoffelberg in de benen, dus mijn beste vriend en ik rijden door het Shete Boka park en parkeren steeds in de buurt van de boka’s. Ook vanaf de parkeerplaatsen in het park is het nog wel een stukje lopen naar de uitkijkpunten. Het nationale park is namelijk ongeveer 200 hectare groot en de kustlijn is ruim 10 km lang.

Nog geen huurauto geregeld? Doe dat bij Sunny Cars, al jaren mijn favoriete autoverhuurder omdat er geen verborgen kosten bijzitten.  

Wil je meer achtergrondinfo over het vulkanische verleden van Curaçao en de boka’s of heb je geen huurauto? Dan is een jeeptour misschien iets voor jou. Boek ‘m hier.

Goed smeren en hydrateren!

Het park kent nauwelijks schaduwplekken en de rotsige grond lijkt de warmte van de felle zon te weerkaatsen. Het is hier flink heet, dus goed insmeren met zonnebrand (lees hier waarom je voor een duurzame zonnebrand moet kiezen) en neem voldoende water mee. Eventueel kun je dat nog kopen bij de ingang, waar je ook een eettentje en een toiletgebouw vindt. 

Trek ook goede schoenen aan, want de wandelpaden liggen vol gemene stenen en rotsen. Ik haal mijn voeten er in ieder geval al binnen vijf minuten aan open. Learn from my mistake. 😉

Schildpadden van Shete Boka

Wie denkt een glimp op te kunnen vangen van de schildpadden bij Shete Boka, komt bedrogen uit. Hoewel zeeschildpadden graag hun eieren komen leggen in het gebied, is de kans dat je er eentje ziet vrijwel nihil. En dat is maar goed ook, zo blijven de broedplaatsen van de drie soorten schildpadden goed beschermd. Wil je een bijdrage doen aan het beschermen van de schildpadden? Je kunt een donatie doen op de site van Shete Boka

De populairste boka’s van Shete Boka

De bekendste boka’s zijn degenen die ook zijn aangegeven op de kaart die je bij de entree krijgt. Wil je de andere boka’s bezoeken, dan kan dat, maar dan moet je zelf op onderzoek uit. 

Boka Wandomi en de natuurlijke brug

Bij Boka Wandomi zijn twee uitkijkpunten. Eentje aan de kant van de parkeerplaats en voor de ander moet je even de trap af, oversteken en weer omhoog. Hier, op het lager gelegen gedeelte, kun je vanaf boven goed zien hoe mensen woorden vormen met stenen. 

De natuurlijke brug is simpelweg een enorme rots waar aan de onderkant het water delen van de rots heeft weggevaagd. Jaren geleden had Aruba ook zo’n natuurlijke brug. Dat was een echte trekpleister. Inmiddels is die ingestort. Laten we hopen dat deze op Curaçao niet hetzelfde lot wacht.

Boka Tabla en de grot

Bij Boka Tabla kun je bovenaan het woeste water bewonderen, maar je kunt ook de grot in. Dat is op eigen risico en op sommige dagen is de grot helaas niet toegankelijk. Dan is het simpelweg te gevaarlijk om een kijkje te nemen. Ook als het wel mag, is het nog best angstaanjagend in de donkere ruimte waarin je gebukt afdaalt. Het geluid van het water is oorverdovend, het kolkende water imponeert. 

Boka Kalki

Om Boka Kalki te zien, moet je even je best doen. Vanaf de parkeerplaats loop je hier door de mangrove naar het strand. Het is een korte wandeling en ik vind ‘m vooral heel leuk omdat ‘ie anders is dan de andere boka’s. 

Boka Pistol

Boka Pistol vind ik de indrukwekkendste boka van het stel. De één zegt dat de naam Boka Pistol komt van het geluid van het wilde water tegen de rotsen dat klinkt als een pistoolschot. De ander beweert juist dat de naam te danken is aan de manier waarop de rotsen het water wegschieten. Ik reken het allebei goed. 

De ene klapper van het water is indrukwekkender dan de ander. Als ik hier zo sta, probeer ik in te schatten of het ‘een goeie’ wordt door naar het borrelende, schuimende water te kijken. Wat een overdonderend natuurgeweld! 

Shete Boka bezoeken

Het Shete Boka National Park is elke dag geopend van 9.00 tot 16.30 uur. Vanaf 16.00 mag je niet meer naar binnen. Omdat Shete Boka ver weg in het westen ligt, is het slim om een bezoek te combineren met het Christoffelpark of een strandje in de buurt. 


Google Maps locatie Shete Boka

Meer Curaçao inspiratie?

Curaçao blog overzicht
  • Accommodatie. Favoriet blijft toch Booking.com. Hostels boek je via Hostelworld.
  • Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide, Caribbean Tours en Viator. En voor fietstours moet je bij Baja Bikes zijn.
  • Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Als je meer prijzen wilt vergelijken, kun je eens bij Discover Cars kijken.
  • Geld. Op sommige plekken wordt je Nederlandse bankpas misschien niet geaccepteerd, regel daarom een prepaid creditcard bij Revolut.
  • Reisgidsen. Ruime keuze bij Bol.com en Amazon
  • Reisuitrusting. Koop je gear bij Bever of Decathlon, of gewoon bij Bol.com.
  • Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
  • Vliegtickets. Vergelijk je opties! Check in ieder geval MomondoSkyscanner, en Kiwi.
  • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot CorendonTui of liever de Vakantie Discounter? Ook D-Reizen biedt vakanties naar Curaçao aan.

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Voor het eerst gepubliceerd: april 2021. Daarna geüpdatet!

1 Reactie

Schrijf een reactie