This post is also available in:
Laatste update: 19 december 2024
Hoe veel tips? Bizar veel tips voor je vakantie of korte dagtrip naar Chiclana de la Frontera. Er is zo veel te doen en beleven! Ontdek snel alle tips voor bezienswaardigheden, activiteiten en korte wandelingen in Chiclana de la Frontera. Na het lezen van deze blog, boek je vast een dagje bij.
Dit is Chiclana de la Frontera
Chiclana de la Frontera was voor mij een gokje. Een gokje dat goed uitpakte. In de winter van 2023 heb ik maar liefst drie maanden in Chiclana de la Frontera mogen wonen met m’n beste vriend en hond. Ik had nog nooit van de stad gehoord. Maar het blijkt een perfecte uitvalsbasis om de Cádiz provincie in Andalusië te ontdekken. In de winter is er nauwelijks een toerist te bekennen, ook geen Spaanse toeristen. Maar naarmate het in maart beter weer wordt, laten de mensen zich zien en openen steeds meer restaurants en beach clubs. Ik kan me goed voorstellen dat de stranden hier vol liggen in de zomer.
Chiclana heeft net als veel andere plaatsen in de regio de toevoeging ‘de la Frontera’. Dat stamt uit de tijd dat de Moren en de christenen beide een deel van Spanje in handen hadden. Chiclana lag op het grensgebied, op de frontera.
Grofweg kun je Chiclana de la Frontera indelen in drie gebieden: het stadscentrum, het strand en alles daarbuiten. Ik deel mijn tips voor bezienswaardigheden, wandelingetjes en meer daarom ook in per gebied. Voor eten en drinken verwijs ik je graag naar mijn blog over restaurants in Chiclana de la Frontera. Kijk dus meteen bij:
Het stadscentrum van Chiclana de la Frontera
Door het centrum van Chiclana de la Frontera stroomt de rivier Iro. Dat klinkt helaas idylisscher dan het is. De rivier staat grotendeels droog en ziet er vies uit. Het is vooral een scheiding tussen het deel van de winkels en bezienswaardigheden en aan de overkant vind je vooral de sherry bodega’s. Want Chiclana de la Frontera ligt middenin de sherry driehoek. Je bent het dus aan jezelf verplicht om in ieder geval een glaasje op een terras te bestellen, maar nog leuker is een bezoek aan een bodega.
Wijn- en zoutmuseum Centro de Interpretación del Vino y la Sal
In hetzelfde gebouw als het toerismebureau vind je het wijn- en zoutmuseum van Chiclana de la Frontera. Vroeger zat hier Bodegas Primitivo Collantes. In het museum leer je meer over de zoutwinning en wijnproductie in Chiclana de la Frontera. De tentoonstelling is gratis te bezoeken. Alle informatieborden zijn in het Spaans, dus je krijgt een foldertje mee. Maar vraag zeker om de audiogids. Die is ook gratis en in het Engels beschikbaar. In totaal duurt het hele bezoek ongeveer drie kwartier, als je alle praatjes beluisterd. Maar het is ontzettend veel info, dus misschien dat je (net als ik) iets eerder afhaakt.
Markthal Mercado Municipal de Abastos
De Mercado Municipal de Abastos is een overdekte markthal in het centrum van Chiclana de la Frontera. Hier kun je boodschappen doen: veel kraampjes vlees, fruit en groenten. En vooral heel veel viskramen.
Ermita de Santa Ana
Een stukje buiten het stadscentrum van Chiclana de la Frontera ligt de Ermita de Santa Ana. Je kunt het best de auto pakken om het ronde gebouwtje te bezoeken. Het lijkt redelijk verlaten maar het uitzicht is weergaloos. Er ligt een enorm uitkijkplatform voor. Het uitzicht reikt tot de zee en de stad Cádiz.
Museum Chiclana
Het Museo de Chiclana is gratis te bezoeken. Het ligt aan het Plaza Mayor en heeft een aantal vaste en wisselende tentoonstellingen. Zo leer je over de geschiedenis van Chiclana de la Frontera (van de Feniciërs tot de Romeinen, Grieken en Napoleon). Helaas is vrijwel alles alleen in het Spaans maar bij de receptie krijg je een bult folders in je handen gestopt zodat je ‘t toch een beetje kan volgen. Tijdens mijn bezoek is er een tentoonstelling ‘de guardia civil in playmobil’ – je moet ‘t maar bedenken hè?
Plaza Mayor met klokkentoren en kerk
Op het Plaza Mayor vind je gek genoeg geen tientallen terrasjes. Het is zelfs een beetje een verlaten plein. Maak toch een korte stop bij het Plaza Mayor voor de klokkentoren (Arquillo del Reloj) en de kerk Iglesia de San Juan Bautista. Deze is nog volop in gebruik: er zijn missen, er wordt getrouwd en de kerk speelt een hoofdrol bij religieuze vieringen als carnaval en Semana Santa.
Evenementen in Chiclana de la Frontera: carnaval en Semana Santa
De Spanjaarden pakken flink uit met carnaval en Semana Santa (de week voor Pasen). Dagenlang zijn er allerlei activiteiten in de Chiclana de la Frontera. Er is eten, dans, zang. Er zijn parades en activiteiten voor kinderen. Met carnaval gaan er in de avond traktors met zangkoren de stad door om liedjes te zingen. Erg leuk.
En tijdens Semana Santa zijn er processies die starten bij de grote kerk. In Chiclana de la Frontera zijn er verschillende broederschappen en ieder organiseert dan een processie. De mensen dragen enorme religieuze ‘tronos’ (beelden) door de stad. Zo’n trono wordt door heel wat mensen gedragen. Er lopen muzikanten mee in de processie en volwassenen en kinderen in een gewaad met puntmuts. Dat roept meteen de associatie met de Ku-Klux-Klan op, maar het zijn ‘capirotes’. Die verhullen de identiteit van de ‘boetedoeners’. Het is dus al een eeuwenoude traditie en heeft niks met de Amerikaanse clan te maken.
Overigens valt mij het op dat het vooral een gezellig samenzijn lijkt. Ik heb Semana Santa ook eens mogen meemaken in Peru (Ayacucho) en daar was de sfeer veel ernstiger.
De praktische info (wat, waar, wanneer) over evenementen als carnaval en Semana Santa in Chiclana de la Frontera is vaak wat lastig te achterhalen. Ik ben er uiteindelijk uitgekomen met Google Translate en deze website.
Parkeren in het centrum van Chiclana de la Frontera
In het centrum van Chiclana de la Frontera kun je betaald parkeren onder het Plaza Mayor (Google Maps locatie). Maar gratis parkeren is altijd beter toch? Dat kan je bijvoorbeeld hier of hier doen. Allebei gewoon op loopafstand van het centrum én de bodegas.
Het strand van Chiclana de la Frontera
Chiclana de la Frontera heeft één van de mooiste stranden van de Costa de la Luz. Het is breed, langgerekt en stukken met leuke strandtentjes wisselen zich af met bijna verlaten stukken strand langs hoge rotsen. Het strand is opgedeeld in verschillende stukken die naadloos in elkaar overlopen, waarvan La Barrosa het populairst is. Je kunt (in de winter tenminste) vrijwel overal dicht bij het strand parkeren. Gewoon op de parkeerplaatsen in langs de straat. Hier vind je de Google Maps links naar belangrijkste plekken:
- Playa Sancti Petri + gratis parkeerplaats
- Playa La Barrosa + gratis parkeerplaats + nog een gratis parkeerplaats
- Playa Novo Sancti Petri + gratis parkeerplaats
- Playa La Loma + gratis parkeerplaats
Tip! Nog geen huurauto geregeld? Vergelijk je opties bij Sunny Cars en EasyTerra. Dat zijn mijn favoriete verhuurders omdat zij ook direct alle verzekeringen regelen. Geen gedoe met overenthousiaste verkopers bij het afhalen van je auto dus.
Tot halverwege maart mogen honden aangelijnd op het strand in Chiclana de la Frontera, maar ook daarna zie ik er eigenlijk nog genoeg op het strand. Blijkbaar is er in het voorseizoen (nog) geen controle).
Maak een boottocht
Je hoeft niet nat te worden om toch van het water te genieten. Je kunt namelijk mee met de catamaran van Al Barco. Die vaart (in de zomermaanden) naar de baai van Cádiz of je kiest voor een catamarancruise met lunch of juist eentje bij zonsondergang Dit zijn je opties:
Ga surfen in Chiclana de la Frontera
Op verschillende plekken liggen surfers in het water, van beginners tot gevorderden. Met al die dobberende, surfende én ploeterende mensen krijg je misschien zelf ook wel zin in een surfsessie. Je kunt aan het strand uiteraard surfplanken huren en ook les nemen. Neem daarvoor contact op met bijvoorbeeld Kite Surf Chiclana (Google Maps locatie) of La Barrosa Escuela de Surf (Google Maps locatie).
De god Melkart
Op verschillende plekken in Chiclana de la Frontera kom je een beeld van een blauwig mannetje tegen. Dit is de god Melkart, de stadsvorst van Tyre in Libanon en geassocieerd met de zee, commerciële handel maar soms ook de zon en vruchtbaarheid. Drukbezet mannetje dus. Melkart staat onder andere op het strand van La Barrosa en bovenaan in het wandelgebied van Playa la Loma.
Google Maps locatie La Barrosa en Google Maps locatie Playa la Loma
Wandelpad boven het strand: Sendero Novo Sancti-Petri
Boven het La Loma strand ligt een kort aangelegd wandelpad van ongeveer een half uurtje. Hier vind je de strandtoegang, maar het pad brengt je ook naar de Torre del Puerco, een middeleeuwse uitkijktoren. Op 5 maart 1811 vonden hier gevechten plaats tussen de geallieerde Spaanse, Engelse en Portugese troepen tegen de Fransen. En de god Melkart staat hier dus op je te wachten.
Het ‘buitengebied’ van Chiclana de la Frontera
Chiclana de la Frontera strekt zicht nog verder uit dan alleen het centrum en de kuststrook. Veel van het gebied bestaat natuurlijk gewoon uit woonwijken en een deel is ook het platteland. Er zijn een paar mooie wandelplekken én je kunt een leuke sherry rondleiding doen!
Fietstocht door Chiclana de la Frontera
Als je een beetje meters wilt maken en Chiclana de la Frontera wilt ontdekken, dan is een fietstocht een goede optie. Bij GetYourGuide bieden ze een elektrische fietstocht aan. Die fietstocht richt zich vooral op de natuur in Chiclana de la Frontera en duurt ongeveer een halve dag. Zo kom je op plekjes waar je anders nooit was gekomen.
Wandelen in het Parque National Bahía de Cádiz
Het nationale park ‘baai van Cádiz’ ligt aan de rivier Guadalete en is behoorlijk groot. En nogal afwisselend: het bestaat uit stranden, duinen en moerassen. Er zijn zoutmijnen en kleine lagunes. Ik besluit de wandelroute Salina de Carboneros te doen want hier mag mijn hond ook aangelijnd mee.
Het is een makkelijke route over verharde paden langs een pijnboombos, een zoutmijn, kanaaltjes en lagunes. Omdat het zo vlak is, waait de wind hier hard. Kleed je daar dus up. Tijdens de wandeling kom ik een paar vogelobservatiepunten tegen en slaan vissers hun slag. Het rondje duurt ongeveer 40 minuten, afhankelijk van welke afslagen je wel of niet neemt.
Ook leuk: een privérondvaart langs en door de moerassen. Boek ‘m hier.
Zoutspa in Chiclana de la Frontera
In het Bahía de Cádiz park liggen de zoutpannen van Chiclana de la Frontera. Deze kun je bezoeken. Sterker nog: je kunt er naar een zoutspa. In de oude zoutmijn in de Salinas de Chiclana kun je nu zien hoe zout geproduceerd wordt en dus naar de zoutspa. Wat dacht je van een massage, een zoutbad of modder wrap? Er is ook een restaurant waar je een lekkere lunch krijgt. Helaas was het niet mogelijk in de winter, maar misschien dat jij wel kan gaan? Het is niet goedkoop, maar wel uniek! Kijk hier voor meer info.
Sherry rondleiding bij Bodega Manuel Aragón
Het is mijn allereerste sherry rondleiding ooit. Ik doe nog een paar sherry proeverijen in de Cádiz regio en het blijkt ook de leukste rondleiding. Omdat onze gids geen Engels spreekt, maken we een combinatie van de audiogids en haar uitleg in het Spaans. Later sluit er nog een werknemer aan die wat tijd over heeft en wél Engels spreekt. Ik heb begrepen dat in de zomer de tours wel in het Duits en Engels mogelijk zijn.
Bodega Manuel Aragón is een kleine bodega in Chiclana de la Frontera waar ze verschillende soorten sherry maken. We leren over de landbewerking en het productieproces: een proces van jaren waarbij de sherry steeds wordt overgeheveld naar een volgend vat en waar een gistlaag (flor) op de sherry ontstaat. Heel leuk om te zien, want dat is echt anders dan hoe wijn wordt gemaakt. Manuel Aragón heeft in het centrum van Chiclana de la Frontera ook een gezellig proeflokaal.
We sluiten de rondleiding af met een proeverij van vijf sherry’s en wat hapjes. Ik had géén idee dat er zoveel keuze in was! Sherry is sherry toch? Nee hoor. Maar dat moet je maar ontdekken bij een rondleiding. Check de website om te reserveren.
Vlooienmarkt in het weekend
Ieder weekend is er een vlooienmarkt in Chiclana de la Frontera die ontzettend veel volk trekt. En dat terwijl ‘ie best afgelegen ligt eigenlijk. Op zaterdag en zondag kun je tussen ongeveer 8 uur en 14 uur terecht voor koopjes. Je kunt het best op zaterdag gaan, want dan zijn er de meeste kramen. Op zondag soms nog maar een handjevol. Het is vooral veel troep (als je het mij vraagt) wat er verkocht wordt, maar ik vind het altijd leuk om even een rondje te lopen. Als het druk is, ben je daar een half uurtje zoet mee.
Parque Forestal Pinar del hierro y la Espartosa
Het Pinar del hierro bosje in Chiclana de la Frontera is een aangelegd bos: lange brede paden omsluiten de bomen in rechte lijnen. Op de heuvel voelt het dan iets natuurlijker. Mensen komen hier graag mountainbiken of met de kinderen spelen. Op de heuvel (het is een kleine klim) ligt het Punto Mágico La Espartosa. Dat is een mooi uitkijkpunt. Je kijkt over de bossen en Chiclana de la Frontera heen.
Hotels in Chiclana de la Frontera
Ik heb zelf voor langere tijd een huis gehuurd in Chiclana de la Frontera, en die is ook beschikbaar voor kortere verblijven: kijk maar. De korte verhuurprijzen vind ik wel wat prijzig eerlijk gezegd. De verhuurder is wel heel relaxed. Maar er is nog veel meer in Chiclana de la Frontera Check deze hotels en appartementen maar eens:
- Hostal Boutique Casa La Laja: leuk, kleinschalig hotel in het centrum van Chiclana de la Frontera.
- Hotel Riu Chiclana: all-inclusive in mooie, ruime kamers aan zee.
- Riad Medina Mudéjar Cádiz: heel sfeervolle, warme kamers in een luxe hotel mét hamam.
- Glamping – La Casa del Piano: FANTASTISCHE glamping tenten. Hier wil je eeuwig blijven.
Meer Spanje inspiratie?
Handige links voor je Spanje trip
- Accommodatie. Favorieten blijven Booking.com en Campspace. Ga je liever voor een hostel? Check HostelWorld.
- Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide en Viator. Je kunt ook bij WithLocals kijken. Zowel GuruWalk als Freetour.com bieden ‘gratis’ wandeltours aan in Spanje en voor fietstours moet je bij Baja Bikes zijn.
- Attracties en musea. Bij Tiqets krijg je trouwens 5% korting op musea en attracties met de kortingscode: KIMOPREIS22
- Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Als je meer prijzen wilt vergelijken, kun je bij Discover Cars terecht.
- Boot. Je kunt vanaf onder andere Barcelona met de boot naar de Balearen, of pak een ferry tussen de eilanden. Bekijk op opties bij Direct Ferries.
- Bus en trein. Reis met NS International of Flixbus naar Spanje. Je kunt ook terecht bij Busbud, 12go, of Omio, ook voor bussen en treinen in Spanje.
- Geld. Op sommige plekken wordt je Nederlandse bankpas misschien niet geaccepteerd, regel daarom een prepaid creditcard bij Revolut.
- Reisgidsen. Wil je volop voorpret? Bestel dan een reisgids om lekker doorheen te bladeren. Kijk bijvoorbeeld bij Bol.com of Amazon.
- Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
- Vliegtickets. Kijk sowieso bij Transavia en Vueling, maar vergelijk je opties! Check in ieder geval Momondo, Skyscanner en Kiwi.
- Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot Tui, Shoestring of Sawadee, of ga je liever via Sunweb, D-reizen, Corendon of Vakantie Discounter?
- Yoga retreat. Of, trakteer jezelf op een fijn yoga retreat!
Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.
Voor het eerst gepubliceerd: juli 2023. Daarna geüpdatet!