fbpx

This post is also available in: Engels

Laatste update: 2 augustus 2023

Eigenlijk is het onbegrijpelijk dat Cádiz in Spanje nog zo onbekend is. En ach, misschien moet het ook maar zo blijven, want dan heb je de leukste havenstad van Andalusië lekker voor jezelf. Geniet van (de vaak gratis) bezienswaardigheden, de goede restaurants en vooral van de sfeer: Spaans met Moorse invloeden en een tikje Cubaans. Ontdek snel wat je kunt doen in Cádiz.

Verbonden eiland Cádiz

Cádiz is de hoofdstad van de provincie Cádiz. De stad is al ruim 3000 jaar geleden gesticht en dat maakt het de oudste stad van West-Europa. Toen heette het Gadir, wat ommuurde stad betekent. 

Het is altijd een belangrijke havenstad geweest. De Spaanse zilvervloot lag er en Columbus vertrok er voor één van zijn ontdekkingsreizen. Eigenlijk is de stad een soort landtong met aan alle kanten water: de Bahía de Cádiz. Het was ooit een eiland, maar nu is de stad aan het vasteland verbonden door bruggen en een lange strook strand met een weg. De bekendste brug zie je al van ver. Dit is de Puente de la Constitución, maar ik noem ‘m de Erasmusbrug van Cádiz.  

Cádiz: de onderschatte schat van Spanje

Het centrum van Cádiz ligt op het uiterste puntje. Het is knus en gezellig. Zo’n beetje ieder gebouw lijkt wel een foto waard. De hoge huizen met bollende balkons, overal pastelkleuren, pleintjes met palmbomen… Cádiz zou eigenlijk een fantastische stedentriplocatie zijn. Maar omdat je er niet direct op kunt vliegen, bezoeken veel mensen de stad tijdens een rondreis door Andalusië. Juist daarom is het hier nog zo lekker relaxed en hoor je vooral Spaans om je heen. Heel anders dan de populaire bestemmingen als Valencia en Sevilla. Misschien kun je het ‘t beste vergelijken met Haarlem versus Amsterdam.  

Wat te doen in Cádiz?

Ik vind Cádiz in ieder geval een heerlijke stad en het heeft genoeg bezienswaardigheden om je een paar dagen te vermaken. Dus, wat kun je doen in Cádiz? Hier mijn beste tips! 

Maak een stadswandeling of fietstocht in Cádiz

Wat mij betreft begint het ontdekken van een stad met een stadswandeling of fietstocht met een gids. Zo vang ik alvast een glimp op van alle highlights, krijg ik goede tips voor uitjes en restaurants, leer ik over de geschiedenis én over het leven nu in Cádiz. 

Ik ga mee met de gezellige gids Maria op deze wandeltour. In 1,5 uur lopen we door de stad Cádiz en vuurt Maria onophoudelijk feitjes en verhalen op me af. We wandelen langs de belangrijkste bezienswaardigheden en ze wijst op kleine details op gebouwen en pleinen. 

Dit is lang niet de enige wandeltour die je kunt doen in Cádiz. Er zijn bijvoorbeeld ook thematours en langere wandelingen. Of misschien doe je liever een fietstocht? Check deze aanbieders maar eens: 

 • GetYourGuide: voor wandelingen en fietstours
 • GuruWalk: voor ‘gratis’ wandeltours (waarbij je de gids een fooi geeft)
 • Freetour: ook voor ‘gratis’ wandeltours
 • BajaBikes: voor fietstours
 • WithLocals: voor thematours met lokale gidsen

Kathedraal van Cádiz

Het meest imposante gebouw en belangrijkste bezienswaardigheid van Cádiz is waarschijnlijk de kathedraal. Die is zó groot! En kijk die bling-bling koepel dan! Als je ervoor staat, valt het je misschien op dat er verschillende steensoorten zijn gebruikt. Je ziet het kleurverschil. Dat is omdat de bouw zo lang duurde, maar liefst 116 jaar. Daarom zie je zelfs ook verschillende bouwstijlen. 

Op de grond van het plein voor de kathedraal zie je de plattegrond van de kerk afgebeeld. Aan het begin van de avond is ‘ie misschien nog wel het mooist, als de zon ‘m goudgeel kleurt. En je kunt ‘m uiteraard ook van binnen bekijken. De afmetingen van de crypten zullen je verrassen: zo groot! Bij de entree zit ook toegang tot de kerktoren in, voor uitzicht over de stad. 

Google Maps locatie

Bezoek het Romeinse theater

Het Teatro Romano (Theatrum Balbi) vind ik een ontzettend leuke verrassing in Cádiz. Iets achter de kathedraal kun je gratis een kijkje nemen bij de ruïnes van het Romeinse theater. Er is een klein museum en je kunt de tribunes van dichtbij bewonderen. Er konden vroeger maar liefst 10.000 bezoekers in. Pas in 1980 werd het theater bij toeval ontdekt toen er brand uitbrak in een pakhuis. Nu is het deels uitgegraven zodat je het kunt bezoeken. 

Google Maps locatie

Stadhuis van Cádiz

Het Plaza de San Juan Dios is het grote plein in Cádiz vol terrassen, bankjes en met het stadhuis. Bekijk vooral ook even de bovenkant: je ziet wapenschilden en beelden. Ik kan me hier een prachtige balkonscène goed voorstellen. Als je onder de bogen doorloopt, zie je dat de onderkant van het gebouw is gemaakt van een bruinige steen. Dit noemen ze hier ‘oesterrots’. Het was destijds de goedkoopste soort steen, helemaal natuurlijk met gemaakt van schelpen en steen uit de zee. Tegenwoordig is dat verboden en maken de mensen de oesterrots na. 

Google Maps locatie

Uitkijktoren Torre Tavira mét Camera Obscura

Het topje van de 18e-eeuwse Torre Tavira is het hoogste punt in Cádiz: 45 meter hoog. Je hebt hier spectaculair uitzicht over de stad. De uitkijktoren is één van de 160 originele uitkijktorens in de stad Cádiz. Inmiddels schijnen er nog zo’n 130 te zijn en een handjevol kun je bekijken. De uitkijktorens zijn namelijk vaak onderdeel van huizen, oude koopmanshuizen. De mensen konden dan gemakkelijk de schepen in de gaten houden. Dan stond je op zo’n toren het water af te turen naar piraten en vloten of misschien naar je man of kind die na een lange reis thuiskomt. 

Je kunt de toren simpelweg beklimmen, maar je kunt ook een kaartje kopen inclusief Camera Obscura. Dat is een donkere ruimte waar een lensje in zit waardoor het natuurlijke licht van buiten zo geprojecteerd wordt dat je ziet wat er buiten gebeurd. Zo kun je bijvoorbeeld de kathedraal van Cádiz projecteren. 

Als je graag ook de Camera Obscura wilt bezoeken, kun je het beste online reserveren (hier). Er zijn namelijk tijdslots en verschillende talen waarin het mogelijk is. Als je alleen voor de Torre Tavira en het uitzicht komt, is een reservering niet noodzakelijk. 

Google Maps locatie

De twee forten van Cádiz

Er staan maar liefst twee kastelen in Cádiz. Vanaf het stadsstrand ligt er eentje aan je linker en eentje aan je rechterhand. Het Castillo de San Sebastián kun je niet bezoeken, maar je kunt wel de voetgangersweg over zee er naartoe volgen. Soms worden er concerten of andere evenementen georganiseerd. Dan is het uiteraard wel toegankelijk. 

Het andere fort is Castillo de Santa Catalina. Je mag er gratis rondlopen. Er is meestal een kleine tentoonstelling en je kunt het kapelletje bekijken. En uiteraard lekker over zee turen terwijl je langs de vestingsmuren wandelt. 

Google Maps locatie

Naar het strand in Cádiz

Eerlijk gezegd: ik zou niet zo snel naar het strand gaan in Cádiz. Er zijn veel mooiere stranden aan de Costa de la Luz. Maar het kan wél. Zeker als je gewoon even voor een snelle duik wilt gaan en in de stad verblijft. Je hebt twee opties: Playa Caleta (hier) en Playa de la Victoria. Playa de Caleta is het stadsstrand. Het ligt tussen de twee forten en er liggen heel wat vissersbootjes voor anker. 

Playa de la Victoria (hier) is het langgestrekte strand dat in het nieuwe gedeelte van Cádiz ligt. Hier vind je ook wat strandtenten zoals Tirabuzón (hier). Vanwege de ligging van de strandtenten betaal je meestal wel de hoofdprijs voor een hapje en een drankje. 

Tussen de twee stranden loopt de Campo del Sur: de wandelboulevard. Als je wel eens in Cuba bent geweest, snap je dat dit stukje Little Havana wordt genoemd. Het lijkt wel wat op de Cubaanse malecon in Havana. 

Cádiz en James Bond: shaken, not stirred

Nu we het toch over het strand en Cuba hebben… Het Playa Caleta strand en de boulevard gingen in de James Bond film Die Another Day door voor Havana. Pierce Brosnan loopt als James Bond over de Spaanse malecon en Halle Berry komt uit de zee van het Playa Caleta strand terwijl James aan zijn mojito sipt. Let maar eens op in het filmpje: op de achtergrond zie je het fort van Cádiz. 

Tip! Wil je graag in het Spaans je drankje bestellen? Neem dan Spaanse lessen bij Spanish in Cadiz. Dat is een kleine talenschool in de voorstad van Cádiz. Ik heb hier een week privélessen gevolgd en vond het én leuk én goed betaalbaar. Meer info. 

Het 3-in-1 museum van Cádiz

Het Museo de Cádiz heeft voor ieder wat wils: het is een archeologisch, etnografisch en kunstmuseum in één. EN! Het is gratis. Wip dus zeker even naar binnen. Het gebouw was vroeger een klooster. Het museum ziet er van buiten dus nogal groot uit, maar de tentoonstellingsruimte valt wel mee. En je kunt er natuurlijk altijd voor kiezen om slechts een deel te bezoeken. 

Google Maps locatie

De pleinen van Cádiz

Cádiz is een wirwar van straatjes die verschillende pleinen aan elkaar rijgen. Zo is er het Plaza Libertad met de markthal, het Plaza de las Flores met bloemenstalletjes en Plaza de Mina met het museum van Cádiz en veel bomen. Mijn advies? Gewoon lekker door de stad dwalen en je komt ze vanzelf tegen. De pleinen van Cádiz hebben vrijwel allemaal terrasjes waar je je benen even rust kunt geven en iets lekkers kunt bestellen. 

Barrio de la Viña in Cádiz

Het wijkje Barrio de la Viña was vroeger een wijngaard en werd daarna de visserwijk. El Faro is een begrip hier, dat is een zeer populair visrestaurant. Er zitten sowieso veel tapasbars en de Calle Virgen de la Palma is een plaatje. Het is een lange straat met palmbomen en gezellige terrassen. Kom er sowieso even een drankje doen zou ik zeggen! 

Google Maps locatie

Cádiz Barrio de la Viña

Botanische tuin Parque Genovés

Meneer Genovés was in de 19e eeuw burgemeester van Cádiz. Onder zijn bewind werd de botanische tuin Parque Genovés aangelegd. Het ligt aan de rand van het centrum, direct aan de baai van Cádiz. En het is een heerlijke, rustgevende plek. Er spelen kinderen, buurtbewoners maken een praatje op een bankje en er vinden heel wat fotoshoots van mooi uitgedoste kinderen plaats. Het staat vol bijzondere bomen en planten, dus laat de botanicus in je los!

Google Maps locatie

Cádiz Botanische tuin Parque Genovés: wandelpad met geknipte bomen

Carnaval vieren in Cádiz

Stel, je bent in de regio tijdens carnaval (februari of maart), dan MOET je naar Cádiz. Dit is het grootste carnaval van Spanje en ik lees online dat het zelfs het 3e grootste carnaval ter wereld is. Carnaval wordt groots en lang gevierd. In Nederland beperken we ons tot drie dagen, hier duurt het langer dan drie weken. Er is iedere dag wel wat te beleven: van optochten tot gratis eten (ja dat lees je goed, gratis!). Je kunt het beste deze site met Google Translate raadplegen voor wat er waar en wanneer te doen is. Hoogtepunten zijn de parade en de zangkoren in de stad. 

Zoek de natuur op in Cádiz

De Bahia de Cádiz is niet alleen de zee, maar bestrijkt een veel groter gebied. Het is een natuurreservaat waar veel vogels te zien zijn. Er zijn moerassen, stranden, zoutpannen en meer. Je kunt er verschillende wandelingen maken. Kijk hier voor een overzicht. 

Restaurants en bars in Cádiz

Ik heb het idee dat er meer restaurants en bars in Cádiz zitten, dan dat er huizen zijn. Heel veel tapasbars én heel veel internationale keukens.

La Bodeguita de Plocia

La Bodeguita de Plocia is zo’n tapasbar waar je midden tussen de Spanjaarden eet. De porties zijn groot en de bediening oplettend. De Calle Plocia waar deze tapasbar aan zit, is sowieso een goede gok als je op zoek bent naar eten. Het zit hier vol restaurants en terrassen. 

Google Maps locatie

Freiduria Marisquería Las Flores

Voor een snelle snack of eenvoudige lunch kun je bij Freiduria Marisquería Las Flores op het terras allerlei soorten gefrituurde vis eten. Of bestel het in een zak aan de balie als het echt te druk is. Want druk, dat wordt het. De Spanjaarden komen er graag, want het is goede vis voor een goede prijs. 

Google Maps locatie 

Empanadas Malvón

Nog een snack tip: de empanadas van Empanadas Malvón. Een empanada is deeg gevuld met bijvoorbeeld kaas of kip en dan gefrituurd. Bij Empanadas Malvón hebben ze veel verschillende en proberen ze leuke smaakcombinaties uit. 

Google Maps locatie

Empanadas Malvón Cádiz

Bokallena

Voor ontbijt in de buurt van het Playa de la Victoria strand, zit je bij Bokallena goed. Dat weten de mensen uit de buurt ook, want het is hier altijd druk. Dikke kans dat je even moet waten op een tafeltje. De inrichting is modern en de bediening is redelijk snel. Op één dame na, want die spreekt liever niet Engels met ons en doet haar best ons te ontwijken. 

Google Maps locatie

Código de Barra

Ga één avondje in Cádiz voor een luxe diner. En ga dan naar Código de Barra. Dit restaurant (van een Nederlander zowaar) is zo goed! Het Gadir menu is maar liefst 13 gangen (voor 70 euro) en dat is erg verrassend. De bediening weet iedere keer tot in detail uit te leggen wat er op ons bord ligt en staat binnen no-time aan tafel om water en wijn bij te schenken. Het is wel een beetje een chique restaurant waar het soms een beetje als een museum kan aanvoelen, maar het eten… jum! 

Google Maps locatie

Parkeren in Cádiz

Gratis parkeren in Cádiz is eigenlijk niet te doen. Het beste kun je een parkeergarage opzoeken aan de rand van de stad. Bijvoorbeeld deze of deze. Want je wilt ook helemaal niet door het stadscentrum rijden: de wegen zijn zo smal. Als je rondwandelt vallen je misschien op dat er op de hoeken van huizen omgesmolten kanonnen zijn bevestigd als bescherming tegen de auto’s. Je zult niet de eerste zijn die zijn/haar auto langs zo’n muurtje schraapt. Zorg dus ook dat je goed verzekerd bent als je een auto huurt. Probeer het bij Sunny Cars of EasyTerra.

Cádiz muur kanon

Hotels in Cádiz

Op zoek naar een leuk hotel of appartement in Cádiz? Er zijn er genoeg, vooral appartementen want er is simpelweg geen ruimte voor grote hotels of resorts in Cádiz. Neem sowieso deze opties mee in je zoektocht:

Meer Spanje inspiratie?

 • Accommodatie. Favorieten blijven Booking.com en Campspace. Ga je liever voor een hostel? Check HostelWorld.
 • Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide en Viator. Je kunt ook bij WithLocals kijken. Zowel GuruWalk als Freetour.com bieden ‘gratis’ wandeltours aan in Spanje en voor fietstours moet je bij Baja Bikes zijn.
 • Attracties en musea. Bij Tiqets krijg je trouwens 5% korting op musea en attracties met de kortingscode: KIMOPREIS22
 • Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Als je meer prijzen wilt vergelijken, kun je bij Discover Cars terecht.
 • Boot. Je kunt vanaf onder andere Barcelona met de boot naar Mallorca. Boek je ticket bij Balearia. Met Balearia kun je ook bij de andere eilanden komen. Maar check bij Direct Ferries zeker even of er betere opties zijn.
 • Bus en trein. Reis met NS International of Flixbus naar Spanje. Je kunt ook terecht bij Busbud, 12go, of Omio, ook voor bussen en treinen in Spanje.
 • Geld. Op sommige plekken wordt je Nederlandse bankpas misschien niet geaccepteerd, regel daarom een prepaid creditcard bij Revolut.
 • Reisuitrusting. Koop je gear bij Bever of Decathlon, of gewoon bij Bol.com.
 • Reisgidsen. Wil je volop voorpret? Bestel dan een reisgids om lekker doorheen te bladeren. Kijk bijvoorbeeld bij Bol.com of Amazon.
 • Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
 • Vliegtickets. Kijk sowieso bij Transavia en Vueling, maar vergelijk je opties! Check in ieder geval MomondoSkyscanner, en Kiwi.
 • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot Tui, Shoestring of Sawadee, of ga je liever via Sunweb, D-reizen, Corendon of Vakantie Discounter?
 • Yoga retreat. Of, trakteer jezelf op een fijn yoga retreat!

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Schrijf een reactie