fbpx

Laatste update: 15 mei 2020

Pasen en Pinksteren zijn fijne vrije dagen die eigenlijk een religieuze betekenis hebben. Nu is dat in Nederland vrij gemakkelijk te negeren als je wilt, maar in Zuid- en Centraal-Amerika ligt dat echt even anders. Bijna iedereen staat stil bij het religieuze aspect. Ook als je niet gelovig bent, is het heel bijzonder om mee te maken. Vooral de week voor Pasen (Semana Santa).

Semana Santa: mis het niet!

Een paar jaar geleden was ik in Centraal-Amerika aan het backpacken en vertrok ik nét voor Semana Santa (Goede Week of Heilige Week) weer naar Nederland. Ik had geen flauw idee wat het was en dat het iets was wat ik van dichtbij wilde meemaken. Mijn Lonely Planet uit 2010 liet me niet meer weten dan dat bedrijven de hele week dicht zijn en dat van donderdag tot zondag de barren gesloten zijn en er nergens alcohol te koop is. Klinkt niet echt als iets bijzonders toch? Eerder als iets heel onhandigs. Maar terwijl ik aan het rondreizen was en met lokale mensen sprak, begon ik me te beseffen dat ik iets bijzonders zou missen. Shit! Dat zou me geen tweede keer gebeuren, dus ik heb ervoor gezorgd dat ik in ieder geval een paar dagen Semana Santa mee maak deze keer.

Wat vieren we ook alweer?

Ik ben niet gelovig opgevoed; ieder jaar moet ik de feestdagen weer googlen. Een korte samenvatting:

  • Kerst: de geboorte van Jezus.
  • Carnaval: start van de Vasten op Aswoensdag om gedurende 40 dagen stil te staan bij het geloof.
  • Pasen: ter nagedachtenis aan de kruisiging en opstanding van Jezus.
  • Hemelvaart: de dag dat Jezus naar de hemel gaat en goddelijk wordt, altijd 40 dagen na Pasen.
  • Pinksteren: viering van de neerdaling van de Heilige Geest, altijd 50 dagen na Pasen.

Top vijf evenementen in Zuid-Amerika

Ook Lonely Planet beseft inmiddels dat Seman Santa een bijzonder evenement is: in de South America on a shoestring versie staat Semana Santa op nummer drie van de top vijf evenementen. Carnaval staat op nummer één. Die kan ik ook afvinken: in Quito (Ecuador) maakte ik de uitbundige carnavalsoptocht mee en op Aswoensdag zag ik veel Ecuadorianen met een askruisje de kerk verlaten. Dat was het startschot van de vastenperiode. De afsluiting daarvan is Semana Santa, dan worden alle gebeurtenissen die Jezus Christus meemaakte herdacht. Van lijden tot verrijzen. Het begint op Palmzondag en duurt tot en met Stille Zaterdag. In Peru is Goede Vrijdag het hoogtepunt. “Ayacucho hosts Peru’s most colourful Semana Santa, culminating in an all-night street party before Easter”, aldus Lonely Planet. Die moet ik missen vanwege mijn vlucht.

Vieringen in Ayacucho

Ik ben drie dagen in Ayacucho. Het is waar dat het dagelijks leven gedurende deze dagen stil staat. Maar alles wat de Semana Santa-toerist nodig heeft, is er gewoon. In overvloed. Eten, drinken, souvenirs vervoer… You name it. Ik beleef de feestelijkheden op dinsdag en woensdag. Donderdag ga ik ‘s avonds met de nachtbus naar Lima en daarnaast is dat de dag dat er weinig gebeurt qua festiviteiten. De Peruanen moeten op die dag zeven kerken bezoeken. Dat klinkt als belachelijk veel, maar als je je beseft dat er in Ayacucho maar liefst 33 kerken te vinden zijn (voor ieder jaar dat Jezus leefde eentje), is dat prima te doen.

Procesión del Encuentro

Op dinsdag is de processie voor de Señor de la Sentencia meegemaakt (check het filmpje). Op woensdag is er opnieuw een processie die flink veel man op de been brengt: de procesión del Encuentro. Het beeld van Christus en de Heilige Maagd worden over het plein gedragen waar de mensen overdag een soort tapijten van bloemen en gekleurd zand op hebben gemaakt. De avond begint met het bewonderen van deze kunstwerken. Iedereen loopt er netjes omheen, behalve een hond die snel wordt weggejaagd. Om negen uur ‘s avonds wordt het beeld van Jezus het plein opgedragen, onderweg ontmoet hij Veronica. Veronica boodt Jezus een doek om het zweet en bloed van zijn gezicht te vegen. Op miraculeuze wijze werd zijn gezicht daarbij ook ingeprent op die doek. Dit wordt uitgebeeld door de platforms waarop de beelden worden gedragen naar elkaar toe  te buigen en enkele minuten stil te staan waarbij er wordt gezongen en wierook gebrand.

Vervolgens scheiden ze weer en gaat Veronica op zoek naar Maria om het verhaal te vertellen. De mensen dragen Maria het plein op. Uiteindelijk treffen Jezus en Maria elkaar (de encuentro). Ook hier volgen weer diepe buigingen, wierook en gezang. De processie duurt in totaal dik twee uur. Jong en oud komt kijken naar de stoet van honderden gelovigen. Onwijs bijzonder, zelfs al zie je ze ook overdag. Vooral de schoolklasjes zijn schattig.

Als het je leuk lijkt om ook eens Semana Santa mee te maken in Ayacucho, zorg dan dat je op tijd je accommodatie boekt. Mensen boeken echt al maanden van te voren. Ik kon gelukkig nog terecht bij Via Via: een heel fijn hotel dat middenin de actie van Semana Santa zit.

Meer Peru inspiratie?

Benieuwd wat er nog meer is te beleven in Peru? Start alvast aan de voorpret met een reisgids. Zeker als ik ga rondreizen kies ik voor Lonely Planet vanwege de praktische informatie. Te koop bij onder andere Bol.com en Book Depository.

PERU - blogoverzicht

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie. Hier betaal jij uiteraard niet extra voor. 

Schrijf een reactie