fbpx

Laatste update: 1 juli 2021

Nog geen twee uur na vertrek uit Puerto Maldonado waan ik me Jungle Jane. Het is hier belachelijk warm, groen en mooi in Tambopata, gelegen in het Amazonegebied in het zuiden van Peru. Er staan vier dagen avontuur in het regenwoud op de planning. Ik kan niet wachten.

Amazone tour in het regenseizoen

Het is februari en ik zit middenin het regenseizoen (dat loopt van ongeveer november tot april). Dat verklaart het gebrek aan toeristen. Mijn reisgroepje bestaat uit vier Amerikanen en ik. In de lodge zijn nog een Peruaan uit Puno, een Duitser en twee Fransozen. Die laatste gaan een paar uur later alweer terug naar de stad. In het hoogseizoen verblijven er tot wel vijftig mensen in de lodge.

Het regenseizoen is misschien niet de beste tijd om naar de Amazone te gaan. Toch is er iets voor te zeggen. Want de grote regenkans weerhoudt veel mensen van een bezoekje in deze periode. En dat is ideaal voor de rust én voor het spotten van dieren. Die laten zich liever niet zien als er tientallen of soms honderden toeschouwers zijn. Maar ook van regen kun je genieten: in de verte hoor ik al de regen opkomen en steeds dichterbij bewegen. Heel langzaam trekt een bui richting Collpas Tambopata Inn. Eerst werkt de regen zich door het dichtbegroeide gebied, en dan klettert het neer op mijn bungalow. Dit voelt bijna magisch zo hier in de jungle.

Collpas Tambopata Inn

Ik blijk wel iets te vroeg te zijn om van alle faciliteiten van Collpas Tambopata Inn te genieten. Het zwembad en de uitkijktoren zijn nog in aanbouw. Ik ben echter helemaal in mijn nopjes met mijn privé bungalow middenin de jungle. Hij is veel te groot voor mij alleen. Als ik wil, kan ik iedere avond in een ander bed slapen. Voor een bungalow in de jungle vind ik het vrij chique. Nee, er is geen warm water en elektriciteit is er enkel tussen 5 en 10 ’s avonds, maar het is heerlijk ruim, er zijn klamboe’s en een hangmat.

Naast privé bungalows zijn er privékamers. Die zijn eigenlijk ook helemaal prima, alleen grenzen ze direct aan de buren. En omdat vrijwel alles open is, hoor je dus ook alles van je buren. Mijn maag raakt de tweede nacht totaal overstuur dus ik ben heel dankbaar dat ik geen buren heb die ik live op hoogte houd van mijn stoelgang. Alle accommodaties liggen aan een prachtige en goed onderhouden tuin. Collpas Tambopata Inn ligt aan de Tambopata rivier en heeft een prachtige goed onderhouden tuin. Het complex wordt omarmd door de jungle: planten, dieren en oerwoudgeluiden.   

Iedere middag is er een heerlijke verse lunch en ’s avonds een fijn diner. Eigenlijk altijd met een soepje, een hoofdgerecht en een gelatine pudding toe. Ik ben voor de vegetarische optie gegaan en er staat netjes iedere dag een apart bordje voor mij klaar. Er is eindeloos water en thee en aan de bar kun je een biertje en een pisco sour bestellen.

Voor iedereen zijn er rubberen laarzen zodat je onbezorgd door de blubber in de Amazone kunt stampen. Echt, gebruik ze. Zeker in het regenseizoen kan het ontzettend modderig en drassig worden en dan heb je echt geen zin in natte gympen of wandelschoenen. Ik trek ze aan bij iedere activiteit en doe ze alleen uit op de boot om te luchten, want warme voeten krijg je er wel van.

Activiteiten in het Tambopata gebied

Bij een jungle tour in het Tambopata gebied krijg je heel veel activiteiten voorgeschoteld. Ik heb toevallig ook nog eens een fantastische gids: Gerson. Maar alle gidsen van Tambopata Jungle tours hebben heel veel kennis over de omgeving. Het ligt een beetje aan het weer en de keuze van de groep welke activiteit je wanneer gaat doen, en natuurlijk hoeveel dagen je er bent. In principe heb je met een verblijf van drie nachten alle activiteiten gedaan. Blijf je langer, dan kun je dieper het Amazonegebied in.

Ik geniet enorm van ieder boottochtje. De wind in mijn gezicht en het verwachtingsvol turen over het water en in het regenwoud in de hoop dieren te spotten. De gidsen zijn er echt op getraind. Ze spotten al van ver capibara’s (enorme knaagdieren) die ik pas op een paar meter afstand weet te onderscheiden. Ik hoop op een jaguar, maar die blijft helaas verborgen in de jungle.

Jungle walk

Mijn groepje begint met een korte wandeling rondom de lodge. Onze eerste kennismaking met de jungle. En voor mij een ontmoeting met de complete muggenpopulatie van Tambopata. Mijn bloed is zo lekker, daar kan geen deet tegenop. Volgens Gerson trekt zwarte kleding de muggen ook extra aan. Top dit. Gelukkig heb ik al mijn inentingen en kom ik er vanaf met veel jeuk en krabben.

Op slechts een paar meter van de lodge vinden we al aapjes, vliegt er een papegaai over en spotten we een kikkersoort waarvan ik de naam alweer vergeten ben. Bizar hoe dichtbij dit is!

Krokodillenjacht

’s Avonds gaan we met de boot op krokodillenjacht. We vertrekken met de schemer en het wordt al snel steeds donkerder. Respect voor de kapitein hoe hij het bootje door het water manouvreert. Ik zie namelijk overal stukken boom drijven en uitsteken boven het water. Als ik hem later vraag hoe hij dat doet, zegt ‘ie dat het eigenlijk heel makkelijk varen is nu. In het regenseizoen staat het water namelijk hoog en vaar je eigenlijk ruim over alle obstakels heen. In het droge seizoen is het veel lastiger want dan staat het water laag. Klinkt logisch.

Voor vertrek werd er gegrapt dat we krokodillen zouden vangen. Dat blijkt geen grap. Zodra we er eentje spotten, proberen we zo dichtbij mogelijk te komen met de boot. En dan springt de gids er zo’n beetje bovenop. We vinden een witte kaaiman en een dwergalligator. Gids Gerson neemt de indrukwekkende beesten mee de boot in en we mogen ze aanraken. Uiteindelijk durf ik de staart van de witte kaaiman vast te houden en heb ik de dwerg alligator zelfs alleen vast. Dit voelt een beetje tegenstrijdig: is het zielig? Ik ben bang dat ik het beestje pijn doen en tegelijkertijd bang dat ik ‘m niet stevig genoeg vast heb, hij ontsnapt en hij ons pijn doet.

Papegaaien spotten

Om papegaaien te spotten in het Tambopata gebied moet je blijkbaar om 4.30 opstaan. En dan heb ik nog geluk, want Collpas Tambopata Inn ligt vrij diep in het Reserva Nacional de Tambopata. Veel andere lodges liggen een stuk verder weg en de mensen daar moeten al om twee uur in de nacht opstaan. En guess what… de papegaaien laten nogal op zich wachten. Pas om 9.15 zien we de eerste verschijnen bij de clay lick Collpa Chuncho. Een clay lick is een soort ontmoetingsplaats voor papegaaien en ara’s.  De klei trekt ze aan omdat daar mineralen inzitten die nodig zijn voor hun dieet.

We zitten in een hut tegenover de clay lick, die is pas drie maanden geleden neergezet. Voorheen zaten mensen op plastic krukjes in het drassige gebied onder en rondom de uitkijkhut. We nemen plaats en het lange wachten kan beginnen. De gids en de kapitein toveren ondertussen een ontbijtbuffetje tevoorschijn. In totaal zijn er acht toeristen en drie gidsen. Heerlijk rustig dus, in de maanden juli, augustus en september zitten hier tot wel 200 toeristen.

Als de eerste ara zich laat zien, begint een intrigerend schouwspel. De ara’s komen in paartjes aangevlogen en landen bovenin de bomen. Langzaam volgen er meer. Er wordt wat afgewisseld van boom. Steeds ietsje verder richting de klei. Ze willen duidelijk zeker weten dat het veilig is. Zodra er eentje een alarmkreet slaakt, vliegt de hele bende uit en begint het opnieuw. Uiteindelijk is er één ara super stoer en landt op de clay lick. Als dat goed gaat, volgen vrij snel z’n vrienden.

Boerderijbezoek

We brengen een paar uurtjes door bij een lokale boer. Een boerderij in de Amazone bestaat vooral uit fruitbomen. We mogen alles direct van de boom proeven. Lang niet alles is rijp, maar het gaat om het idee. Voor mij duurt dit bezoekje net even een half uurtje te lang. Het is me iets te eentonig, maar de gids heeft duidelijk plezier in het fruit proeven. Het is bijna aandoenlijk.

Night walk

Een night walk in de jungle is niet middenin de nacht. Het is al vroeg pikkedonker. Het wordt een kort wandelingetje, omdat wat mensen van de lodge een boa hebben gevangen. Dat willen we natuurlijk allemaal even van dichtbij bekijken. De avondwandeling is ook rondom de lodge en deze keer zijn we vooral op zoek naar spinnen. Ook spotten we nachtaapjes. En uiteraard zijn de muggen ook weer van de partij…

Piranha vissen

We varen vroeg in de ochtend richting een meer. Een kleine, maar zweterige jungle wandeling verder staan we naast een kano. Ik vind het een beetje een instabiel ding. Toch gaat het allemaal goed en leggen we aan op een plekje in de schaduw. We krijgen allemaal kleine stukjes rundvlees om aan onze hengel (een lange stok met een stuk touw en een haakje) te bevestigen. Ik ben vooral piranha’s aan het voeren: het vlees verdwijnt en ik heb geen enkele keer beet. Vooral de kapitein heeft het piranha vissen onder de knie. In de middag krijgen we op een bordje een paar gefrituurde piranha’s. Onverwacht smakelijk.

Kajakken

Ik ben de enige die in is voor kajakken op de Tambopata rivier. Ik word eerst nog even flink bang gemaakt door de gidsen dat ik zeer waarschijnlijk in het water ga vallen. Daar heb ik zo geen zin in. Het water is vies bruin en ik wil niet eens weten wat er allemaal in leeft. Na een minuut of twintig heb ik het wel gezien. De stroming is hier en daar wat onberekenbaar en zo in m’n eentje vind ik het ook niet heel gezellig. Ik ben met kapitein Adam op pad die met de motorboot op afstand blijft. Zodra ik aan boord ga, vraagt hij of ik niet liever de motorboot wil besturen. Ja, duh! Dat is zo veel stoerder. We varen dus een poosje de Tambopata rivier af terwijl ik stuur en mijn Spaans oefen. Ik kom erachter dat Adam overnacht in de hut aan het water zodat hij vanaf daar de boten in de gaten kan houden. Ook in het Amazonegebied wordt gewoon gestolen namelijk.

Mammal clay lick

Tot mijn grote spijt moet ik het bezoek aan de mammal clay lick Collpa Mamiferos overslaan. Het is een uur lopen naar de clay lick en daar zou ik tapirs kunnen zien. Maar mijn maag is zo overstuur dat ik het niet aandurf. Zonde! Netflixen in de jungle dus maar. Ook leuk.

Fooien in de jungle

Een Amazone tour is all-inclusive, afgezien van je alcoholische versnaperingen uiteraard. De gidsen, de bediening, de kapiteins, de tuinmannen en de schoonmakers krijgen allemaal een loon, maar een fooi is natuurlijk welkom. Bij Collpas Tambopata Inn staat er een fooienpot voor al het personeel behalve de gidsen. Die moet je apart fooi geven, en eventueel kun je de kapiteins ook nog wat geven. Dat zijn toch de mensen waar je het meest contact mee hebt.

Dan is er natuurlijk altijd nog de vraag hoeveel fooi je moet geven. In mijn groepje besluiten we dat we per persoon 50 sol in de fooienpot stoppen voor een verblijf van 3 nachten. De dienstdoende kapitein schuif ik 10 sol toe, dat is meer een gebaar, omdat hij ook in de algemene fooienpot meedoet. De gids geven we per persoon 100 sol. De bedoeling is dat de gidsen dat met elkaar eerlijk verdelen. Soms ga je namelijk op pad met een andere gids, maar er is steeds een soort hoofdgids. Bij mij gaat het hier helemaal mis. Ik verwacht namelijk dat de gids meegaat op het bootje terug naar Puerto Maldonado. Maar nee, hij zit niet in de boot. Oftewel, zorg dat je dat even goed checkt. Anders ben je net zo’n karige toerist als ik.

Tambopata jungle tour regelen

Ik regel mijn Amazone tour in Puerto Maldonado ter plekke. Dat blijkt in het regenseizoen in je eentje nog wel een uitdaging. Niet iedere tour operator is bereid om je in je eentje mee te nemen, tenzij je natuurlijk voor twee betaalt. Dat vind ik dan weer niet zo’n strak plan. Ik schiet raak bij het Tambopata hostel. Daar krijg ik uitleg over de tours en krijg ik ook een betere prijs dan ik via de website kan boeken. Als je aan een specifieke datum verbonden bent, kun je ook online reserveren.

Oh, en neem alleen je kleine rugtas mee als het kan. Ik (en de gids trouwens ook) sjouw me een ongeluk met mijn zware backpack waarvan ik 80% van de spullen niet gebruik.

Wil je liever kortere tours doen? Dat kan uiteraard ook. Bij GetYourGuide krijg je alvast een idee van wat er mogelijk is. Het beste kun je de tours ter plekke regelen, dan kun je ook nog onderhandelen over de prijs.

Meer Peru inspiratie?

PERU - blogoverzicht
  • Accommodatie. Favoriet blijft toch Booking.com. Verblijf je het liefst in een hostel? Check Hostelworld.
  • Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide en Viator. Je kunt het ook proberen bij WithLocals. Voor ‘gratis’ wandeltours: check Freetour.com en GuruWalk en voor fietstours moet je bij Baja Bikes zijn.
  • Attracties en musea. Neem ook een kijkje bij Tiqets voor tickets voor musea en attracties (je krijgt 5% korting met de code KIMOPREIS22)
  • Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Meer prijzen vergelijken? Dat doe je bij Discover Cars.
  • Bussen. Reserveer bussen en treinen in Peru met Busbud12Go of Omio.
  • Geld. Op sommige plekken wordt je Nederlandse bankpas misschien niet geaccepteerd, regel daarom een prepaid creditcard bij Revolut.
  • Reisgidsen. Noem me ouderwets, maar ik vind het nog altijd fijn om een papieren reisgids door te bladeren. Te koop bij onder andere Bol.com en Amazon.
  • Reisuitrusting. Koop je gear bij Bever of Decathlon, of gewoon bij Bol.com.
  • Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
  • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot Sawadee, of liever Tui of Shoestring?
  • Vliegtickets. Vergelijk je opties! Check in ieder geval MomondoSkyscanner en Kiwi.
  • Yoga retreat. Of ga voor een mooi yoga retreat in Peru!

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Schrijf een reactie