fbpx

Laatste update: 1 juli 2021

Ik dacht dat de bus ernaartoe warm was zo zonder airco. Zodra de deur opengaat raak ik pas echt bevangen door klamme hitte. De regen brengt geen enkele verkoeling. Welkom in jungle stad Puerto Maldonado in Peru!

Puerto Maldonado is dé jungle hoofdstad van het zuiden van Peru. Vanaf hier kun je eenvoudig de Amazone in. De stad zelf is een slaperige stad waar niet zo heel veel te beleven is. Mensen komen hier en gaan direct de jungle in, of misschien spenderen ze er een nachtje om een beetje te acclimatiseren. In het regenseizoen zijn er weinig toeristen te bekennen. Dat is ook meteen een voordeel als je een jungle trip wilt doen: kleine groepjes, meer kans op dieren spotten.

In de stad rijden veel motortaxi’s, te herkennen aan de gele hesjes. Niet zo handig als je je backpack op je rug hebt, maar wel leuk voor een kort ritje van A naar B in de stad. In de middag lijkt Puerto Maldonado wel uitgestorven. Alle Peruanen trekken zich terug om de heetste uren van de dag te vermijden. Rond een uurtje of zes trekt iedereen er weer op uit. Het grote Plaza des Armas is een echte ontmoetingsplek. Er rijdt zelfs een klein toeristentreintje rondjes om het plein.

Bezienswaardigheden in Puerto Maldonado

In Puerto Maldonado kun je naar de Mariposario Tambopata Butterfly Farm om vlinders te bewonderen. Op zich, als je ook een jungle trip doet, hoef je dat niet per se te doen want in de jungle zul je genoeg vlinders zien. Het voordeel van de Butterfly Farm is natuurlijk dat je eenvoudiger foto’s van de kleurrijke exemplaren kunt maken.

De Billinghurst brug is de iconische brug van Puerto Maldonado. Via deze brug kun je afreizen naar Brazilie. Vanaf de brug heb je mooi uitzicht over de rivier Madre de Dios. Mits je niet, zoals ik, net iets te klein bent om over de ballustrade te kijken. De Billinghurst brug is de langste brug van Peru, hij is 722 meter lang.

Bij het Cacao Center kun je een cacao of pisco sour workshop volgen. Loop even langs om te vragen naar de mogelijkheden. Het Cacao Center verkoopt ook lokale souvenirs. Hier kun je terecht voor uniekere cadeautjes voor thuis.

Tours vanuit Puerto Maldonado

Er zijn veel touraanbieders in Puerto Maldonado. Je kunt er terecht voor dagtrips en meerdaagse trips. Populaire tours gaan naar het Tambopata Reserve en Lake Sandoval. In het regenseizoen hoef je niet van te voren te reserveren, tenzij je echt aan specifieke data vast zit. Vraag de opties na bij de verschillende tour aanbieders rondom het Plaza des Armas. Afdingen werkt! Ik heb mijn jungle tour uiteindelijk bij het Tambopata hostel geboekt en dat was fantastisch. Ter indicatie een paar voorbeeldtours:

Typisch jungle eten in Puerto Maldonado

Iedere regio in Peru heeft z’n eigen lokale keuken. In Puerto Maldonado kun je terecht voor typisch jungle eten. Paco is een lokale vis, cecina is een gedroogde hamsoort (vaak geserveerd met twee bolletjes tacacho: compacte bolletjes gemaakt van plantaan). Pescado a la hoja wordt klaargemaakt in een bananenblad. En er is nog veel meer te ontdekken, als je durft. Eigenlijk kun je bij alle lokale restaurants wel terecht voor deze typische gerechten.

Restaurant tips

Naast de lokale eettentjes, vind je in Puerto Maldonado ook een aantal internationalere restaurants. Zo kun je bij het Cacao Center van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat terecht voor gezonde, vegetarische maaltijden. Je loopt in het Shamans restaurant de trap op om er te komen. Hier vind je een heerlijke chille ruimte met een lekker muziekje en behulpzame bediening. Het eten wordt met zorg klaargemaakt. Dat zie en proef je!

Cacao Center op Google Maps

La Semilla is een vegetarisch restaurant aan het Plaza de Armas. (De Google Maps locatie lijkt niet helemaal te kloppen.) Vanaf het terras heb je mooi uitzicht over het plein. Ook hier kun je lekker gezond eten met allerlei vegetarische en organische keuzes, of ga voor een lekker taartje. La Semilla is zo’n plek waar je heerlijk een paar uurtjes kan vertoeven met een boek en koffie.

Wil je juist even helemaal niet vegetarisch eten? Ga dan naar Will’s Burger, voor hamburgers uiteraard. Ook een geliefde plek onder de Peruanen. En bij het openlucht restaurant Compartir kun je eenvoudige belegde broodjes eten.

Bij ijszaak Copasu is er een enorme keuze uit lokale smaken ijs. Het ligt direct aan het Plaza de Armas.

Overnachten in Puerto Maldonado

Voor de solo reiziger heeft Puerto Maldonado niet zo veel opties te bieden. Het Wasai Hostel heeft naast reguliere kamers enkele slaapzalen. Bij aankomst wordt ik in de slaapzaal van de vrijwilligers gezet. En ik vind het vies. Als ik aan de receptie vraag of ze van plan zijn de ruimte nog schoon te maken, wordt ik direct naar een andere slaapzaal verplaatst. Een schone, in m’n eentje. Netjes opgelost dus. Ontbijt is helaas niet inclusief en er zijn geen kluisjes. Het terrein van Wasai Hostel is prachtig, alsof ik al in de jungle zit met veel planten, een luiaard (!!!) een zwembad en uitzicht op de rivier en de Billinghurst brug. Voor setjes een perfecte plek, voor soloreizigers wat minder.

Het Tambopata Hostel is een betere keuze als je alleen reist. Dit is echt een hostel. Afhankelijk van welke slaapzaal je krijgt toegewezen, zijn er wel of niet kluisjes. Vraag daar even naar als je dat belangrijk vindt. De bedden staan lekker ver van elkaar af. Ook in dit hostel is er een zwembad en er is een grote ruimte rondom de keuken. Bij het Tambopata Hostel krijg je wel een ontbijtje en je kunt er ook jungle tours boeken voor een goede prijs. De jongen die nachtdienst draait bij de receptie knoopt in de avond graag een praatje aan en is zelfs zo lief om me allerlei typisch eten uit de regio te laten proberen.

Hoe kom je in Puerto Maldonado?

Puerto Maldonado is te bereiken met de bus vanuit onder andere Puno en Cuzco. Check de mogelijkheden via BusBud. Ook kun je vliegen vanuit Cuzco of Lima. Bekijk de opties via Skyscanner.

Meer Peru inspiratie?

Benieuwd wat er nog meer is te beleven in Peru? Start alvast aan de voorpret met een reisgids. Zeker als ik ga rondreizen kies ik voor Lonely Planet vanwege de praktische informatie. Te koop bij onder andere Bol.com en Book Depository.

PERU - blogoverzicht

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie. Hier betaal jij uiteraard niet extra voor. 

Schrijf een reactie