fbpx

Laatste update: 26 mei 2021

Op Isla Holbox in Mexico is het heerlijk tot rust komen. Je pakt een fruitsapje hier en een cocktail daar en leeft van maaltijd naar maaltijd. Tussendoor bekijk je wat streetart, rij je met een golfkar over het eiland, en (als je er in de goede periode bent) zwem je met walvishaaien. En verder is er strand, veel strand.

Mexicaans paradijs

Het Mexicaanse eiland Isla Holbox ontvangt toeristen met open armen, waardoor het wel een beetje de Mexicaanse vibe verliest. Maar who cares met straten van zacht, wit zand en stranden van nog witter en nog zachter zand? Isla Holbox wordt steevast omschreven als het paradijs van Mexico. Ik bezoek het eiland twee keer in anderhalf jaar en weet het zo te timen dat het beide keren vrij veel regent. Dan zit je wel een beetje vast op je hotelkamer. Toch weet ik me wel te vermaken hoor: ik kom gewoon in actie tussen de buien door.

Tip! Er is wel een pinautomaat op het eiland, maar die is onbetrouwbaar. Neem dus voldoende contant geld mee.

De stranden van Isla Holbox

Isla Holbox heeft prachtige hagelwitte stranden. Als de wind tenminste goed staat. Staat die verkeerd, dan spoelt overal zeewier aan. Dat zorgt voor een nare geur en de mooie stranden zijn er mee bezaaid. De stranden zijn dan een stuk minder uitnodigend.

De meeste stranden zijn gewoon vrij toegankelijk. Langs het strand bij het centrum vind je ontzettend veel beach bars. Hier kun je de prachtigste zonsondergang bekijken. Corona’tje erbij, niks meer aan doen. 

Het centrum van Isla Holbox

Op Isla Holbox (je zegt isla holbosj) zijn geen auto’s of verkeerslichten; iedereen beweegt zich voort met de fiets of een golfkarretje. Ook de taxi’s zijn golfwagentjes. De afstanden zijn hier immers maar kort: het eiland is 30 kilometer lang en op het smalste punt maar 500 meter breed en op het breedste punt 2 kilometer. De meeste hotels liggen eigenlijk ook gewoon op loopafstand van het strand en het ‘centrum’. Dat centrum is klein en bestaat vooral uit restaurants en souvenirwinkels. Heel veel pizzeria’s trouwens. Geen idee hoe dat ontstaan is.

Isla Holbox golfkarretjes: achter elkaar geparkeerde golfkarretjes met daarin chauffeurs die wachten op klanten

Isla Holbox is dan wel toeristisch, maar qua voorzieningen is het niet super ontwikkeld. De wegen zijn gewoon zandwegen vol gaten. Bij veel huizen twijfel ik of het in aanbouw is, of in verval. Het lijkt de bewoners in ieder geval niet zo uit te maken. 

Isla Holbox zandweg: zandweg met weinig verkeer en palmbomen

Zwemmen met walvishaaien

Helaas kun je niet het hele jaar door zwemmen met walvishaaien, dus plan je bezoek goed als dit op je bucketlist staat! Het is een onvergetelijke ervaring. Van half juni tot half september kun je zwemmen met walvishaaien. De beste maanden zijn juli en augustus. Deze dieren kunnen maar liefst 15 meter worden! Een beetje lef heb je dus wel nodig, maar wees gerust: ze zijn ongevaarlijk. Lees er alles over in mijn blog over zwemmen met walvishaaien

Isla Holbox walvishaai: close-up van walvishaai onder water

Huur een golfkarretje voor een dag (-deel)

Er zijn nauwelijks auto’s op Isla Holbox, en de auto’s die er zijn, zien er niet uit alsof die het nog doen. Het eiland wordt daarom nogal eens gepromoot als autovrij. Dat is grotendeels waar, maar vervolgens vliegen wel de golfkarretjes je om de oren. En die zijn leuk!!! Je huurt er eentje voor ongeveer € 70 per 24 uur (ongeveer 1200 pesos). Ik kies ervoor om vier uurtjes een golfkar te huren (700 pesos). In die tijd kun je prima het grootste deel van het eiland zien met een paar tussenstops. Als je van plan bent om uitgebreid te gaan zonnen en lang te gaan lunchen ergens, kun je het golfkarretje beter wat langer huren. 

Vergeet niet je rijbewijs of paspoort mee te nemen, anders krijg je het golfkarretje niet mee. Bij sommige verhuurders is een kopie van je paspoort ook oké, bijvoorbeeld bij de verhuurder op de hoek van het plein.

De golfkarretjes zijn eenvoudig te besturen en omdat het het enige gemotoriseerde vervoer is op het eiland, is het ook totaal niet eng qua drukte. Zodra je een beetje uit het centrum raakt, heb je het rijk veelal voor je alleen. Wat je zoal kunt bekijken? De lokale begraafplaats, veel natuur, street art, stranden en sla gewoon verschillende straatjes in om ook kennis te maken met het lokale leven op het eiland. 

Bewonder de street art

Als één van je Instagram-vrienden ooit op Isla Holbox is geweest, is de kans groot dat je veel street art herkent. Het meisje met de indringende ogen en de hoed is een favoriet stuk van velen. Heel tof dat het zo goed bewaard blijft! Mensen waarderen de kunstwerken echt en steeds meer kale muren worden dan ook opgeleukt.

Huur een fiets

Geen zin in een golfkar? Huur dan een fiets en ga op pad. Mijn fiets huur ik schuin tegenover het populaire Tribu hostel. Je kunt niet heel ver fietsen omdat het eiland zo klein is, maar het voelt wel lekker vrij. Ga bijvoorbeeld naar Punta Mosquitos waar je veel zeesterren ziet en ook flamingo’s. Je fietst vast ook langs de populaire Holbox letters en hangmatten in het water waar iedereen een foto wil maken. 

Of fiets richting Punta Cocos waar je kunt genieten van eindeloos blauw water, rust en de zonsondergang. Oh, en verse kokosnoten, yes! Op de foto zie je mij met de kokosnoot en de vinger van mijn moeder haha. 

Tours vanaf Isla Holbox

Het is een eiland, dus hoe kan het ook anders: een snorkeltour is een aanrader. Mits het weer het toelaat! Gelukkig heb ik tijdens mijn reis al flink wat gesnorkeld, dus ik overleef het wel zonder een snorkeltour. De drie eilanden tour moet ik ook aan me voorbij laten gaan. Dat is een boottocht van ongeveer drie uur waarbij je een cenote bezoekt, Isla Pájeros voor veel kleurrijke vogels en Isla de la Pasión voor flamingo’s.

Tip! Op zoek naar goed internet? Probeer het eens bij Le Jardin: snelle wi-fi en lekkere broodjes. Ze vinden het alleen niet leuk als je de hele dag achter je laptop blijft hangen hier. 

Isla Holbox Le Jardin: interieur van restaurant

Lekker eten en drinken op het eiland

Bij veel mensen staat Luuma hoog op het lijstje en mijn ervaring is dat je daar het beste samen naartoe kunt gaan. Ik kom ’s avonds in mijn eentje een hapje eten en wordt een beetje weggestopt in een hoekje en genegeerd. Ik heb het meer naar mijn zin bij Básico waar je fantastisch kunt ontbijten. Het avondeten is ook echt heerlijk. Het is alleen een stuk duurder dan de meeste restaurants, maar soms moet je jezelf verwennen, nietwaar?

Nog meer tips voor ontbijt en koffie zijn A Mar Café, Tierra Mia, Clandestino (waar ze eeuwig over je koffie doen en je nauwelijks aankijken, maar de koffie wel heerlijk is) en Painapol. Die laatste is mijn favoriet vanwege de beachy inrichting en de enorm grote, gezonde porties. 

Voor een stevige lunch of avondeten is Viva Zapata leuk voor eenvoudig Mexicaans eten. Bij NAAY kun je terecht voor salades. De kaart van Rosa Mexicana is ook goed en ze doen daar erg hun best op de presentatie van het eten. 

De leukste pizzatent vind ik ROOTS. Bij dit ruime buitenrestaurant zit je in een grote tuin aan houten tafels. Er is bijna iedere avond live muziek en de pizza’s zijn groot genoeg voor twee. 

Isla Holbox ROOTS live-optreden: optreden van een band met zangeres

Accommodatie op Isla Holbox

Ik bezoek Isla Holbox de eerste keer als solo-reiziger en wil daarom graag in een redelijk sociaal hostel verblijven. Tribu Hostel is al maanden van tevoren volgeboekt en dus kies ik voor Che Hostel. Een heel net hostel met voldoende activiteiten. Het publiek is tijdens mijn verblijf echter net even iets te jong en er zijn heel veel Argentijnen die nogal naar elkaar toetrekken. En het internet doet het niet, beetje jammer.

De tweede keer ben ik op Isla Holbox met mijn moeder en dan willen we graag een goede hotelkamer. We kiezen een middenklasse hotel uit: Hotel Margaritas. Gewoon een eenvoudig hotel met een simpel ontbijt en een klein zwembad. Ik vind het iets aan de dure kant voor wat je krijgt, maar alle accommodatie op Isla Holbox is aan de prijzige kant.

Achteraf hoor ik ook hele goede verhalen over de vibe van het Mapache hostel, en Casa Blatha schijnt ook goed te zijn. Dat is een milieuvriendelijk hotel met mooie lichte kamers en kleurrijke ruimtes met prachtig uitzicht.

Hoe kom je op Isla Holbox?

Vanuit de grotere steden zoals Mérida en Cancún pak je de bus naar Chiquila. Hier vertrekken de boten naar het eiland. Vanaf het busstation is het een klein stukje lopen naar de haven. Er staan zeer waarschijnlijk een paar jongens klaar om je bagage te dragen tegen een kleine vergoeding.

Chiquila Mexico naambord: gebouw met grote letters ervoor die Chiquila spellen

In principe hoef je niet van tevoren een boot te reserveren. Er zijn twee maatschappijen die beiden 140 pesos voor een enkele reis rekenen. Kijk gewoon bij aankomst welke het eerste vertrekt.

Voor je terugreis kun je even bij je hotel of hostel navragen hoe laat de bussen naar Tulum, Cancún et cetera gaan zodat je dat goed kunt timen met je boot. ADO bussen kun je alvast reserveren als je dat prettig vindt. Er gaan ook enkele bussen richting Mérida, vooral lokale bussen. De vroegste bus vertrekt om 5.30 uur in de ochtend. Als je de boot pakt van 5.00 uur is dat geen probleem. De bussen wachten op de eerste passagiers in Chiquila.

Zorg trouwens dat je een goede plek hebt op de boot en tuur over het water: dikke kans dat je dolfijnen spot!

Isla Holbox Express boot: aangemeerde boot van twee verdiepingen

In deze blog staan affiliate links. Mocht je via deze links iets kopen, dan ontvang ik mogelijk een kleine commissie, zonder extra kosten voor jou.

Write A Comment