fbpx

This post is also available in: Engels

Laatste update: 8 juli 2023

Wat als ik je zou vertellen dat je helemaal niet hutjemutje tussen honderden toeristen hoeft te staan om prachtige Maya-ruïnes te bewonderen in Mexico? Zou je me dan geloven? You’d better! De relatief onbekende Puuc Route is een verademing voor liefhebbers van Maya-steden. 

De Maya’s op de Puuc Route

Chichén Itzá, Ek’ Balam, Cobá en Tulum: stuk voor stuk prachtige Maya-steden die je ook echt moet zien als je in de Yucatán regio bent. Vroege vogels hebben geluk en vinden misschien nog een beetje rust en ruimte tijdens hun bezoek. Maar wil je écht het rijk voor jou alleen, dan is de Ruta Puuc wat je zoekt. De Puuc Route vind je op ongeveer 80 kilometer van Mérida

Puuc betekent heuvels. Eigenlijk zijn die er niet zo veel in Yucatán, maar in het Puuc-gebied vind je ze wel. De ruïnes liggen hier prachtig verstopt in de dichtbegroeide heuvels. Het woord Puuc gebruik je ook om de architectuur van de Maya-ruïnes te omschrijven. Het zijn veel geometrische vormen die steeds herhaald worden en de maskers met lange neuzen zijn typerend. De maskers staan voor de regengod van de Maya’s: Chac. De Maya-steden aan de Ruta Puuc zijn ergens tussen 600 en 1100 v.Chr. gebouwd. 

Wat is de Ruta Puuc?

Ruta Puuc (Puuc Route) is een route van zo’n 40 kilometer waarop je Maya-ruïnes en grotten treft. Uxmal, Kabáh, Sayil, Xlapak, Labna en de grotten van Loltun liggen op de Puuc Route. Soms worden de Ruinas de Mayapán er ook bij gerekend. Ik raad je aan om te beginnen bij Uxmal of de grotten van Loltun. De grotten kun je namelijk alleen met een tourtje bezoeken, dus je bent gebonden aan een tijdstip. Of begin bij Uxmal, want dat is de populairste Maya-stad en daar zul je dus wat meer toeristen treffen. Wat meer = tientallen, geen honderden. Don’t worry.

Ruta Puuc ruïne: Uxmal

De grootste Maya-stad van het stel is Uxmal, en ook meteen de duurste (413 pesos). In de hoogtijdagen woonden hier 25.000 mensen. Het is een groot complex waar je met gemak een paar uur kan doorbrengen. Er zijn drie verschillende routes die je kunt volgen. De rode route duurt een uur, de zwarte anderhalf uur en de groene route kost je twee tot drie uur. In de avond is er een licht- en geluidshow. Hiervoor moet je wel extra betalen. 

Uxmal betekent drie keer gebouwd. En dat is best gek, want Uxmal is in werkelijkheid vijf keer opnieuw gebouwd. De tempels en ruïnes zijn nog in best goede staat. Vroeger mocht je bijna overal op klimmen om van het uitzicht te genieten. Dat mag niet overal meer. Let dus goed op waar het wel en niet mag. 

Als je wilt, kun je een gids nemen bij Uxmal. Als dit je eerste Maya-ruïne is die je bezoekt, zou ik dat zeker doen. Ik heb Ek’Balam met een gids bezocht en daardoor snap ik beter waar ik eigenlijk ben en naar kijk. De gidsen bij de entree van Uxmal bieden zichzelf aan voor 800 pesos. Ik heb niet doorgevraagd, maar ik verwacht dat je kan afdingen. 

Google Maps locatie

Ruta Puuc ruïne: Kabáh

Na Uxmal volgt 23 kilometer verderop Kabáh op de Ruta Puuc. Het paleis van de maskers (Palacio de los Mascarones) mag je beklimmen. Die maskers representeren de regengod van de Maya’s: Chac. Op het paleis kun je tussen de 250 en 300 maskers vinden. Tel maar!

Google Maps locatie

Ruta Puuc ruïne: Sayil

Sayil betekent de plek van de mieren en het is vooral bekend vanwege het Gran Palacio. Het is prachtig gelegen in het oerwoud, je moet wel een stukje wandelen dus. Bij binnenkomst tref je bij de kassa, waar je 50 pesos betaalt, eerst een klein openluchtmuseum. Het is niet bijzonder indrukwekkend: ik voel me vooral verplicht ten opzichte van de kassamedewerker om toch even stil te blijven staan bij een paar objecten. 

Google Maps locatie

Ruta Puuc ruïne: Xlapak

Als je een paar Maya-steden hebt gezien, raak je een beetje verwend. Daarom is Xlapak een beetje een teleurstelling: het is zo klein! Ook is er duidelijk nog minder geld en moeite in de restauratie van de tempels gestoken. Xlapak is de enige stop op de route die gratis is. Ik ben blijkbaar zó niet onder de indruk, dat ik niet eens een foto maak.

Google Maps locatie

Ruta Puuc ruïne: Labná

Ooit woonden in Labná zo’n 1500 tot 2500 mensen. Hun vier gebouwen zijn gerestaureerd en prijken nu fier op de grote open vlakte (zonnebrand en water meenemen!). Ook hier betaal je 50 pesos entree. Ik heb Labná overgeslagen, omdat ik heel graag nog naar een cenote wilde.

Google Maps locatie

Ruta Puuc ruïne: Loltun grotten

De Loltun grotten kun je alleen maar onder begeleiding bezoeken. Ik heb begrepen dat de tours alleen ‘s ochtends plaatsvinden, maar check dat even bij je hotel of hostel. Een tour duurt ongeveer 1,5 uur. Het zijn vrij grote grotten waar je ook wandtekeningen van vroeger nog kunt zien. Neem je telefoon mee voor de zaklampfunctie!

Google Maps locatie

Zelf de Ruta Puuc doen?

Je kunt de Ruta Puuc doen met een tour vanuit Mérida of regel het gewoon zelf. Dat is echt heel eenvoudig. Huur in Mérida een auto (ik koos voor Sunny Cars), zorg dat je een kaart hebt gedownload op je telefoon, en rijd naar Uxmal of de grotten. Alleen in Mérida is het nog redelijk druk op de weg, maar de Puuc route zelf is echt heel rustig en de omgeving is zo mooi! 

Ruta Puuc rijden: autoweg vanuit de auto gezien

Verkoelende afsluiter: Santa Barbara

De afstanden tussen de verschillende Maya-ruines zijn maar klein. Dus in theorie kun je ze allemaal op een dag bezoeken. Ik wilde echter graag de dag eindigen met een beetje verkoeling, dus ik ben naar de cenotes van Santa Barbara gegaan. Zeker na zo’n rustig dagje met nauwelijks toeristen, is Santa Barbara wel even het tegenovergestelde. Hoewel het er geen gekkenhuis is hoor. 

Voor 150 pesos trek je met een paardenkar en een gids over het terrein. Wij wisten dat eigenlijk niet, en wellicht dat het achteraf gezien een reden was geweest om juist niet naar Santa Barbara te gaan. Toch een beetje zielig voor het paard.

Er zijn drie verschillende cenotes om in te zwemmen. Ik tref het met de gids want die spreekt een aardig woordje Engels. Hij is enorm behulpzaam en weet veel over de omgeving te vertellen. De cenotes waren stuk voor stuk indrukwekkend en steeds een beetje anders. De één was echt een grot en de ander leek weer meer op een krater.

Google Maps locatie

Meer Mexico inspiratie?

 • Accommodatie. Favoriet blijft toch Booking.com. Hostels boek je via Hostelworld.
 • Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide en Viator. Of probeer het bij WithLocals. En voor fietstours moet je bij Baja Bikes zijn. ‘Gratis’ tours boek je bij Freetours en GuruWalk – je geeft wel de gids fooi.
 • Attracties en musea. Met de kortingscode KIMOPREIS22 krijg je 5% korting bij Tiqets op musea en andere attracties.
 • Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Als je meer prijzen wilt vergelijken, doe dat dan bij Discover Cars.
 • Bus. Boek busreizen in Mexico via Busbud, Omio of 12Go.
 • Geld. Op sommige plekken wordt je Nederlandse bankpas misschien niet geaccepteerd, regel daarom een prepaid creditcard bij Revolut.
 • Reisgidsen. Ik houd van de praktische gidsen van Lonely Planet, te koop bij onder andere Bol.com en Amazon.
 • Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
 • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot Sawadee, Tui of liever D-reizen, Vakantie Discounter of Shoestring?
 • Visum. Controleer van tevoren goed welke papieren je nodig hebt om het land binnen te komen. Visums kun je eventueel bij iVisa regelen.
 • Vliegtickets. Vergelijk je opties! Check in ieder geval Momondo, Skyscanner en Kiwi.
 • Yoga retreat. Of, boek een fijn yoga retreat naar Mexico!

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Voor het eerst gepubliceerd: september 2020. Daarna geüpdatet!

Schrijf een reactie