fbpx

Read in: Engels

Laatste update: 22 maart 2022

“Jump!!! Go, go, go go!” Zo snel mogelijk spring ik in het water. Ik kom volledig gedesoriënteerd weer boven en ik word door de gids een kant op geduwd. Wie denkt dat zwemmen met walvishaaien bij Isla Holbox lekker ontspannend is, heeft het heel erg mis.

Het seizoen voor walvishaaien in Mexico

Van half juni tot half september kun je bij Isla Holbox in Mexico tours doen om met walvishaaien te zwemmen. Dat is het seizoen waarin je de grootste kans hebt er eentje te zien, en vooral in de maanden juli en augustus. De walvishaaien zijn dan in de regio om plankton te eten. Ze komen vooral in de ochtend naar boven om te eten en zakken dan weer tientallen kilometers af. Oftewel: je moet vroeg opstaan om deze gigantische vissen zien.

Wat is een walvishaai?

De naam walvishaai boezemt wel een beetje angst in. Dat is dus nergens voor nodig, want ze zijn totaal niet geïnteresseerd in mensen. Zwemmen met een walvishaai is dus hartstikke veilig. De bizar grote walvishaaien kunnen maar liefst 15 meter lang worden, en wel 70 tot 100 jaar oud. Ze hebben een plat hoofd met een enorme mond. Daar zitten maar liefst 3000 (!!) tanden in. Ik herhaal: ze eten geen mensen, geen stress!

Walvishaaien zoeken…

En daar zit ik dan vroeg in de ochtend op een bootje, met mijn moeder én met stress (tja… je eigen advies aannemen is moeilijk). Vandaag gaan we zwemmen met walvishaaien en we vinden het allebei nogal spannend. Mijn strategie is om daar vooral niet over te praten en het zo lang mogelijk te negeren, mijn moeder benoemt juist steeds hoe eng het is. Dat maakt het alleen maar erger! Mams moet dus even haar mond houden, en dat moet ze drie uur lang doen, want de walvishaaien houden zich vandaag verborgen. We zijn even na zevenen vertrokken met de boot en pas na tienen zijn de walvishaaien gespot. Onderweg zien we wel al dolfijnen en mantaroggen: genoeg entertainment dus!

In totaal dobberen en varen er een stuk of zeven bootjes rondom ‘onze’ walvishaaien. Per tweetal mogen we met de gids het water in. Daar zit een rap tempo in, want iedereen moet natuurlijk wel een keer aan de beurt komen en de walvishaaien wachten niet. Zodra we het seintje krijgen, springen we van het randje van de boot af, fatsoeneren ons snorkelmasker (jeetje, wat is dat EasyBreath snorkelmasker van Decathlon een uitvinding), zwemmen als idioten richting de gids en speuren de walvishaai op.

Zwemmen met walvishaaien bij Isla Holbox: wow!

Mijn eerste zwembeurt is er meer eentje van paniek dan van bewondering. Gelukkig krijg ik een tweede kans en omdat mijn moeder het wel mooi geweest vindt, heb ik de volle aandacht van de gids die zorgt dat ik op precies de goede plek langs de walvishaai terecht kom. Woooooowwwwwww….

Dit. Is. Zo. Vet.

De walvishaai is zo dichtbij en hij (of zij?) is zo rustig. De wit gelige stippen op het donkergrijs reflecteren prachtig in het helderblauwe water. Ik zie strepen op zijn lichaam, die blijken even uniek te zijn als een vingerafdruk voor ons. De walvishaai kan ik niet bijhouden dus hij zwemt verder terwijl ik me weer aan boord hijs. Zwaar onder de indruk, en trots op mezelf. Check dit filmpje dat ik maakte:

Zwemmen met walvishaaien: is dat wel verantwoord?

De walvishaai is een beschermde diersoort. Dat betekent vooral dat er niet op gevist mag worden, maar je kunt je natuurlijk ook afvragen of tours om te zwemmen met walvishaaien wel zo’n goed idee zijn. Ik heb me vooraf ingelezen en ben tot de conclusie gekomen dat zwemmen met walvishaaien niet zielig of onverantwoord is. Mits het goed georganiseerd is. Check altijd even welke maatregelen er worden getroffen op jouw tour. Het is niet oké als je de walvishaaien mag aanraken of als ze gevoerd worden voor jouw plezier.

Rondom Isla Holbox is het ook verboden om met meer dan drie mensen (inclusief gids) tegelijk in het water te liggen. Ongeacht hoeveel boten er zijn. De gidsen en kapiteins stemmen met elkaar de beurten af. Houd je hier aan en volg de instructies direct op. Zo krijgt iedereen de kans om van de prachtige walvishaaien te genieten. Daarnaast moet je verplicht een zwemvest om. Dit om te voorkomen dat mensen onder de walvishaaien door gaan zwemmen.

Nog een kleine moeite: zorg dat je geen zonnebrand op hebt, of gebruik rifvriendelijke zonnebrand. Dat is sowieso een goed idee als je de zee in gaat.

Walvishaai tours op Isla Holbox

In principe kun je een walvishaai tour gewoon boeken als je op het eiland aankomt. Je kan vrijwel altijd al direct de volgende dag mee. Ik heb een beetje rondgevraagd bij verschillende aanbieders, maar dat maakt qua prijs niets uit. In september 2019 was het overal 2000 pesos en bij eentje 2200. Dat is zo’n € 95. In 2022 vind ik online veel hogere prijzen (hier bij Viator bijvoorbeeld). Ik weet niet of dat inmiddels een reguliere prijs is. Het is belangrijk dat je checkt bij het reserveren wat je krijgt, of het een verantwoorde tour is en of de gids Engels spreekt (als dat laatste belangrijk voor je is).

Ik heb geboekt bij GamaExtreme Tours. Zij hebben een kantoortje direct aan het strand, waar ook de tours ’s ochtends vertrekken. Bij de tour zit een simpele sandwich inbegrepen, wat flesjes water en verse ceviche. Na het bezoek aan de walvishaaien gaan we nog naar een snorkelplek. Ik ben daar weer snel aan boord omdat de zichtbaarheid ontzettend slecht is. Daarna gaan we naar een strandje om daar ceviche te eten. Die heeft de gids aan boord klaar gemaakt. Op het strandje is ook een toilet en als je wilt, kun je er wat te eten of te drinken kopen. Op de terugweg varen we langs de kust, knalt de reggae muziek uit de boxen en zien we flamingo’s. Rond drie uur zijn we weer terug. Dit is erg laat, de meeste tours komen ergens tussen één en twee terug. Het is maar net of het meezit met de walvishaaien vinden.

Ik heb ook gehoord over tours waarbij je geld terug zou krijgen als je geen walvishaaien vindt, maar die heb ik niet gevonden op Isla Holbox. Je kunt de walvishaaien in Mexico ook opzoeken vanuit Cancún of Playa del Carmen. Of je dat wel van tevoren moet boeken, weet ik niet. Je kan dat in ieder geval doen bij GetYourGuide als je dat wilt, maar misschien is het ook prima ter plaatse te regelen. Houd opnieuw in gedachten dat je alleen tours moet doen die de walvishaaien met respect behandelen!

 

Meer Mexico inspiratie?

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie. Hier betaal jij uiteraard niet extra voor. 

Voor het eerst gepubliceerd: november 2019. Daarna geüpdatet!

Schrijf een reactie