fbpx

Read in: Engels

Laatste update: 23 februari 2022

Tulum is één van beste strandplekken in Mexico. Het is dan ook niet de vraag óf je naar Tulum gaat als je in de regio bent, maar waar je verblijft. Tussen het centrum en het strand ligt namelijk zo’n 4 kilometer die je moet overbruggen. Ik help je een afweging maken en een hotel in Tulum te kiezen.

Tulum Beach

Bij het strand van Tulum liggen hippe hotels, toffe restaurants en hippie chique winkels. Stuk voor stuk prachtig ingericht. Het doet me een beetje denken aan Ibiza en Seminyak in Bali. Tulum Playa is eigenlijk een lange verharde straat waar helaas best veel auto’s rijden. Als je eenmaal een plekje hebt uitgezocht, bevind je je in het paradijs.

Er zijn maar een paar plekken waar je zomaar het strand op mag lopen. Bijna overal moet je via een restaurant of beach club het strand op, al dan niet tegen betaling. Als je in een strandhotel verblijft, mag je natuurlijk gratis van de strandfaciliteiten gebruikmaken. 

Tulum Playa Tulum Beach verblijven: Strand van Tulum

Het centrum van Tulum

Reken op zo’n twintig minuten fietsen tussen het centrum en het strand. Het is een leuk stuk fietsen over grotendeels een verhard fietspad. Ook de bezienswaardigheden zijn vanaf het centrum goed bereikbaar met de fiets of je pakt een colectivo (een klein busje) voor een paar pesos (15 pesos naar het strand, 40 pesos naar Playa del Carmen). Verblijven in het centrum van Tulum (Tulum Pueblo) is een goed idee als je budget wat kleiner is. Hier liggen de goedkopere eetplekken en accommodaties. Het is een lange straat met vooral souvenirwinkels en lokale restaurants. In een zijstraatje liggen een aantal bars (mezcalerias) waar het tot laat doorgaat.

Dus, waar moet je verblijven in Tulum?

Waar je slaapt, hangt van twee dingen af: je budget en de afstanden die je wilt afleggen naar bezienswaardigheden. Aan het strand betaal je de hoofdprijs, in Tulum Pueblo kun je voor een zacht prijsje terecht. Dat betekent een aardig fietstochtje naar het strand, maar daar zijn we Hollanders voor, nietwaar? Vanuit Tulum Pueblo zijn ook bezienswaardigheden in de omgeving  eenvoudiger te bereiken met de fiets of een colectivo. 

Heb je zin om jezelf eens even goed te verwennen? Dan zit je Tulum Playa op de goede plek. Fantastisch eten, prachtige beach hotels, maar wel een stuk duurder. 

Even ter vergelijking. Bij Camping Chavez aan het strand betaal je 60 euro om met z’n tweeën in een schmutzige tent te slapen. Dat bedrag betaal je voor een goede hotelkamer in Tulum Pueblo. 

Camping Chavez Tulum
Kaartje Tulum

Tip! Slaapplek geregeld? Check dan wat je kunt doen in Tulum: de leukste bezienswaardigheden, tips & dagtrips

Hotel tips in Tulum Pueblo

Bij La Selva krijg ik gratis fietshuur en een goed ontbijt. De kamers zijn schoon en sfeervol ingericht, vol leuke details. La Selva ligt ideaal op een kruising: rechtsaf ga je naar het strand, linksaf naar de cenote en rechtdoor naar de ruïnes. Aan de overkant ligt een grote supermarkt, handig als je zelf wat inkopen wilt doen. Het personeel van La Selva is onwijs aardig en helpt je ook graag bij het regelen van tours. Na mijn verblijf is er ook een zwembad aangelegd: ziet er mooi uit!

Boek bij La Selva. 

Ga je liever voor een hostel? Heb je zin in een feestje dan is Weary Traveler Hostel in het centrum een goed idee. Hier worden veel (alcoholische) activiteiten georganiseerd. In de ochtend staat er van alles klaar om je eigen ontbijtje in elkaar te draaien.

The Weary Traveller Tulum Hostel: Zwembad van Weary Traveller Hostel, een echt party hostel.

Maar mijn favoriete hostel in Tulum is zonder twijfel Mama’s Home. Iedere dag is er een heerlijk ontbijtje om je dag mee te starten. Omdat er een grote lange tafel in de vrolijk geschilderde binnenplaats staat, ontmoet je hier snel mensen met wie je de rest van de dag op pad kunt. Het hostel heeft een gemoedelijke sfeer. Er zijn niet al te veel kamers en er worden op kleine schaal activiteiten georganiseerd. Denk aan een cocktail of ceviche avond bijvoorbeeld. Vanaf 23 uur gaat alle muziek uit en wordt iedereen verzocht te gaan slapen of buiten de deur een drankje te doen. Voor de slaapzaal beneden is slechts één douche, maar voor de slaapzalen boven zijn er maar liefst drie. Mocht ik ooit weer in Tulum belanden, dan slaap ik sowieso in dit hostel.

Hotel tips in Tulum Playa

Ik ben nu een paar keer in Tulum geweest, maar mijn budget heeft het nog niet toegelaten daar te slapen. Behalve een keertje met het Volkswagen busje kamperen bij Camping Chavez. Ik raad je onderstaande hotels dus aan op basis van naar binnen gluren en er een drankje drinken.

Deze hotels in Tulum Playa zijn allemaal nogal pittig geprijsd. Er zijn slechts een paar hostels in Tulum Playa. Selina is er daar eentje van. Daar betaal je nog steeds 80 euro per nacht voor een bedje in een slaapzaal. Dan heb je wel een uitgebreid ontbijt erbij en prachtige gemeenschappelijke ruimtes.

Meer Mexico inspiratie?

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie. Hier betaal jij uiteraard niet extra voor. 

Voor het eerst gepubliceerd: februari 2018. Daarna geüpdatet!

Schrijf een reactie