fbpx

Laatste update: 8 juli 2023

Die kleuren! Die geuren! Ik ben volop aan het genieten op de markt van Kaş, Turkije. Het zijn niet alleen de groenten, kruiden en noten die me blij stemmen, het zijn vooral de mensen. Zo vriendelijk. Zoals overal in de stad trouwens.

Onbereikbaar hippiestadje

Kaş ligt aan de Turkse kust (de Lycische kust om precies te zijn), tussen Dalaman en Antalya. Het stadje ligt aan een baai met op de achtergrond het Taurus gebergte. Af en toe zie ik daar een paraglider voorbij zweven. Vroeger was het een vissersdorpje. Inmiddels is er meer te verdienen aan boottochtjes voor toeristen. Het stadje is nog niet overspoeld door toeristen en heeft haar charme behouden. Dat is deels te danken aan de ligging. Tot 1980 was het enkel bereikbaar via een smal paadje. In de jaren zeventig werd het al ontdekt door hippies. Inmiddels wonen er veel kunstenaars, schilders en schrijvers.

Schiereiland van Kaş

Ik verblijf op het schiereiland van Kaş. Dat is zo’n zes kilometer groot en is ‘s ochtends ideaal voor een wandeling of om hard te lopen. Er rijden regelmatig busjes van het schiereiland naar het stadje. Voor slechts 2,5 Turkse Lira bespaar je je de wandeling naar beneden, maar ik bespaar ‘m liever omhoog. Afdalen gaat me beter af en de wandeling is prachtig met het uitzicht op zee en de vele bloemen onderweg. Reken wel op zo’n drie kwartier wandelen.

schiereiland Kas ochtendwandeling

Openluchttheater met uitzicht

Op weg naar het centrum kom ik langs een openluchttheater. Het is een Hellenistisch theater. Voor de niet-geschiedkundigen onder ons: het hellenistische tijdperk was toen Griekenland op z’n grootst was. Het Antiphellos theater (genoemd naar de vroegere naam van het stadje) bood plaats aan zo’n 4.000 mensen. Ook nu worden er in de zomer nog optredens verzorgd. Dat lijkt me prachtig: achter het toneel is geen muur dus je ziet de blauwe zee op de achtergrond.

Centrum van Kaş

Het centrum zelf is klein maar fijn. Ook hier zie je nog Griekse invloeden, bijvoorbeeld de huizen met houten balkonnetjes. Op nog geen twintig minuten varen ligt dan ook het Griekse eilandje Meis. Kaş is een doolhof van smalle straatjes, de één nog steiler dan de ander, vol restaurants en winkeltjes. Ik zou willen dat ik je wat fijne eettips kan geven, maar ik ben in Kaş (je spreekt het uit als Kasj) op detoxreis. Geen eten dus! En dat terwijl de terrassen er zo uitnodigend uit zien. Het koffiehuisje Dedikodu en het barretje Café Barcelona: ik moet ze met pijn in mijn hart overslaan.

Koopjes en praatjes op de markt

Gelukkig is er geen verbod op winkelen. Want dat kun je goed in Kaş. Uiteraard zijn er de typisch Turkse schaaltjes, hammamdoeken en zeep. Verder zijn er boetiekjes met sieraden en kleding. Had ik maar meer ruimte in mijn koffer! Ik heb namelijk de markt al zo’n beetje leeg gekocht. Iedere vrijdag is er markt op Ugar Mumcu Caddesi, tussen het schiereiland en het stadje in. Ookal mag ik nu niet eten, thuis mag ik dat wel. Dus ik sla noten en gedroogd fruit in terwijl ik hier en daar een praatje maak met de marktkooplui. Soms in het Engels, soms met handen en voeten. De mensen uit Kaş nemen graag de tijd en voor ik het weet word ik uitgenodigd op de thee. Dat hele detoxgebeuren begrijpen ze niet echt, dus ze bieden me zoete appelthee. Precies wat ik nu niet mag, dus ik moet het helaas afslaan.

Ook de winkeliers maken graag een praatje of bieden je thee aan. Het voelt niet opdringerig, maar oprecht. Als je hier besluit een tijdje te gaan wonen, heb je volgens mij binnen de kortste tijd een vriendengroep om je heen verzameld.

Chillen in Turkije

Kaş is gelukkig geen plek voor massatoerisme. Geen dronken Engelsen die het stadje hebben overgenomen, maar juist een heel gemoedelijke sfeer. Het is een fijne plek om rond te dwalen en van de zon te genieten. Het is een ideale uitvalsbasis om uitstapjes te doen met de boot naar mooie strandjes, duikplekken of eilandjes. Of om te detoxen ;-).

Nog meer foto’s zien? Dat kan hier: Facebook album.

Schrijf een reactie