fbpx

Laatste update: 3 oktober 2018

Een weekje Turkije. Ik denk dan aan zon, zee, strand, lekker eten, lange avonden met een fles wijn, terrasjes pakken… Genieten! Maar wat als je eten schrapt én drie keer per dag moet sporten? Is dat nog vakantie?

Pardon? Een detoxreis?

Ik ga een week detoxen in Kaş op uitnodiging van Health Holidays. Tijdens een detoxvakantie ga je eens goed met je lichaam aan de slag. Vast voedsel is een no go, net als de meeste dranken. Op het menu staan een glas citroenwater en drie sapjes waar je alle benodigde voedingsstoffen en vitaminen mee binnen krijgt. Daarnaast mag ik zoveel water en kruidenthee als ik wil (nee, geen aardbeienthee of een ander fruitig smaakje). In combinatie met drie keer per dag sporten is dit een reset voor mijn lichaam; het wordt gereinigd en ik kom fysiek en mentaal tot rust. Jaja, denk ik, dat klinkt gewoon als afzien.

De eliminatieweek

Op advies van Health Holidays start ik een week van te voren de voorbereiding. Ik neem afscheid van mijn wijntje en drink mijn laatste cappuccino. Ik doe een poging vlees links te laten liggen, maar zonder er erg in te hebben eet ik een boterham met kaas en chorizo en heb ik een etentje bij een kiprestaurant. Oeps! Ook suiker mag van het menu, maar met drie eliminaties vind ik het wel mooi. Ik vind het goed te doen omdat ik al regelmatig vegetarisch eet en ik meestal slechts twee cappuccino’s per dag drink. Alcohol vind ik lastiger: ik sta bij een concert met alcoholvrij bier en bij Rollende Keukens en het etentje neem ik groene ijsthee. Dit zijn voor mij typische momenten voor een biertje of een wijntje.

 

Mijn vader is zo lief me middenin de nacht naar Schiphol te brengen en geeft me nog een paar happen appeltaart. Yum! Voorlopig zal ik niks kauwen. Dát is een gek besef. Kauwen brengt namelijk de spijsvertering op gang en die organen moeten juist op vakantie. Zelfs een kauwgumpje is er niet bij.

Detoxreis: strafkamp, vieze sapjes en dipdagen?

Op het vliegveld van Dalaman is de meneer met het bordje ‘Health Holidays’ opgegaan in een zee van mannetjes met bordjes. Gelukkig heb ik op de vlucht al twee mensen ontmoet die ook gaan detoxen (of sappen, voor intimi), dus ik vind alsnog de juiste bus. Onder begeleiding van stagiaire Denise rijden we in ruim twee uur naar Kaş. In het busje vinden de eerste kennismakingen plaats. We zijn met z’n veertienen, waarvan drie mannen. Voor drie van ons is dit onze detoxontgroening. De ervaringsdeskundigen vertellen verhalen over eerdere trips. Iemand noemt het (hopelijk) grappend strafkamp en bijna iedereen vindt de sapjes niet zo lekker, soms zelfs vies. Op dag drie moet ik een dipdag verwachten. Gelukkig overheerst het enthousiasme over de energie en het herboren gevoel dat detoxreis oplevert. Dat stemt gerust!

Laatste ‘snacks’

Kijk ik naar buiten vanuit het busje, dan zie ik een prachtig landschap aan me voorbij trekken én veel restaurants, snackbars en reclames voor eten. Vakantie en eten gaan voor mij hand in hand. Vreemde dingen proberen, de lokale keuken leren kennen. Heerlijk. Ik probeer het te negeren. Iemand eet nog een appeltje, er verschijnen gedroogde abrikozen. Nu mag het nog. Ik heb wat gebrande noten bij me, maar die mogen juist niet. Wat een streng regime! Ik ben benieuwd hoe ik me zal voelen. Trek ik dat wel, zo’n week zonder vast voedsel? En daarbij nog drie keer sporten per dag? In Nederland ben ik al trots als ik drie keer per week haal.

Thuiskomen op vakantie

In Club Barbarossa vangen Henny en Ilona ons op. Henny is medeoprichter van Health Holidays en Ilona is onze sportbegeleider. We krijgen ons eerste sapje van appel en sinaasappel. Lekker! Tijdens de korte uitleg en rondleiding lijkt de detoxreis een grote reünie te zijn. De ‘oudgedienden’ ontdekken in de vertrekkende groep bekenden van eerdere detoxvakanties. Dat gaat er hartelijk aan toe. Het is net een grote familie. Zo voelt op vakantie gaan ook een beetje als thuiskomen, zelfs al ben ik nieuw. Mijn bagage staat al bij mijn kamer die prachtig uitzicht op zee heeft. Hier kan ik prima een week vertoeven. Er liggen bloemetjes verspreid op mijn bed, ik heb een klein koelkastje, televisie met BVN, een waterkokertje en een mooie ruime badkamer met bad en douche.

Intakegesprek

Op de eerste dag gaat iedereen bij Ilona op audiëntie. In een kort gesprek bespreken we mijn doelen van deze week. Detoxen is voor mij vooral een wake up call met betrekking tot voeding. Ik let namelijk totaal niet op wat ik eet en ga uit van mijn eigen (zeer beperkte) kennis over wat gezond is. Daarnaast zie ik deze week ook als een mooie start voor nieuwe gewoonten en ik ben erg benieuwd naar de beloofde energieboost. Mocht er onderweg een sixpack verschijnen, dan heb ik daar natuurlijk ook geen problemen mee. Ilona meet mijn bloeddruk en buikomvang en ik ga op de weegschaal. Aan het eind van de detoxreis herhalen we dit om te zien wat het resultaat van het afzien is.

Direct aan de bak

We beginnen direct: aquafitness in zee. Dat klinkt zo veel fijner dan dat het is. Niemand, behalve Ilona, lijkt echt enthousiast, omdat het water ijskoud is. Vol grappen en dansjes vanaf de zijkant weet Ilona de  groep te motiveren. We doen dik drie kwartier oefeningen en ik ben blij met de warme douche erna. Om zes uur is het avondsapmoment. Omdat dit de eerste avond is en er ook mensen van de vorige groep nog een week blijven, doen we een voorstelrondje. Het is een gemêleerd gezelschap. Ik ben met mijn 32 jaar de jongste samen met één ander meisje (ja, met 32 mag je jezelf nog best een meisje noemen). De redenen om te detoxen variëren van heftige stressperiodes verwerken en uitrusten tot graag wat gewicht willen verliezen. Na het sapje (wortel, komkommer en bloemkool en peper gaan de meesten na een lange dag lekker vroeg naar bed.

De saplocatie van Health Holidays
De saplocatie van Health Holidays

Detoxen = horror?

De horrorverhalen uit het busje herken ik (nog) niet. Tot nu toe heb ik een heel warm, welkom gevoel. Ik ben trots dat ik dit doe voor mezelf en vooral nieuwsgierig naar de rest van de week. Kom maar op met de detox!

 

Benieuwd naar de rest van de week? Lees dan ook de tweede blog over de detoxreis op uitnodiging van Health Holidays. En als je dan toch bezig bent: er is ook een derde blog

Reacties

  1. Hey Kim, ik heb de “reis” nu een aantal keer mogen doen, en vind het echt heerlijk. Het hotel is helemaal super, mooie kamers van alle gemakken voorzien, en de meeste met een prachtig uitzicht over de baai.
    Het doel voor mij is telkens het ontspannen, het ‘ontstressen’ en weet telkens ook een paar kilo af te vallen, maar bij thuiskomst zitten die er vaak heel snel weer op (te weinig doorzettingsvermogen denk ik). Het aquajoggen in de koude zee was voor mij echt een cadeau, overal waar je kijkt is het prachtig, met een beetje geluk spot je zelfs nog een reuze schildpad.
    Behalve het ochtend-sap zijn de sapjes niet mijn ding, maar het past in mijn beleving helemaal in het weekje ‘gezond’ bezig zijn. Zelfs de zware ochtendwandelingen worden na een paar dagen plezierig om te lopen.
    Ik ga deze reis zeker nog vaker maken!

    • Hallo Lidy! Wat goed dat jij het al een paar keer hebt gedaan zeg. Dat is toch ook doorzettingsvermogen? 🙂 Ik ben gelukkig dol op sapjes, dus dat is mooi meegenomen. Ben je altijd naar Kas geweest, of ook één van de andere locaties?

Schrijf een reactie