fbpx

Laatste update: 18 september 2019

Vakantie vieren op een lege maag. Ik doe het een week in Turkije, en nog vrijwillig ook. Ik ben namelijk op detoxreis en dat betekent veel sporten en sapjes drinken. Dat gaat met ups en downs.

Lichamelijk en geestelijk detoxen

Op uitnodiging van Health Holidays ben ik in Kaş om een sapkuur met sportprogramma te volgen. Dit doe ik onder begeleiding van mede-oprichter Henny en sportbegeleider Ilona. Henny vertelt dat haar inmiddels overleden man  Rob al in 1985 startte met de organisatie van detoxreizen om de lichamelijke en geestelijke gezondheid van gasten een boost te geven. Zoon Laurens is inmiddels in charge van Health Holidays. In Kaş is het team momenteel uitgebreid met de twee lachende stagiaires Maxime en Denise. Een fijn stel mensen die de achttien detoxers vol overgave motiveren en steunen.

Een standaard detoxdag

Een detoxdag heeft steeds dezelfde indeling qua sapjes en sporten:

programma health holidays

Dat is best een vol programma. Het ochtend- en avondsapje drinken we gezamenlijk. Dan leggen Henny en Ilona namelijk ook de werking van de ingrediënten uit. Bijvoorbeeld over vitamines of welke kwaaltjes een vrucht of groente verhelpt. Daarnaast krijgen we op die momenten een update over het programma en mogelijke activiteiten als de hammam, massages, een bezoek aan Kalkan of een boottocht. De turbosap komt in een thermosfles en mogen we drinken wanneer we willen. Ik ben dol op sapjes en vind ze eigenlijk allemaal best lekker. Sommige mensen hebben er wat moeite mee en nemen aan het eind van de week liever twee keer een turbosap in plaats van de groentesap ’s avonds.

turbosap Health Holiday
De turbosap staat klaar

Een enkele keer wijken we af van het programma. Zo onweert het een keer bij de ochtendwandeling. Dat is vervelend en niet ongevaarlijk. Daarom besluit Health Holidays (terecht) niet te gaan. Ik baal. Gelukkig zijn er wat koppige mensen die de route weten en toch gaan. Ik volg, want ik heb mijn wekker niet voor niks om zeven uur gezet. Poncho aan en gaan!

Een goed begin…?

Op zaterdag kwam ik aan en heb ik rustig kunnen wennen aan het programma en de mooie accommodatie. Club Barbarossa ligt aan zee waar regelmatig schildpadden ronddobberen. Het complex is omgeven door prachtige planten, heeft heerlijke zitkussens aan het water en iedere villa heeft een eigen zwembad. De hotelgasten bevinden zich vooral aan de andere kant waar ook het restaurant is. Zo kom ik zo min mogelijk met eten in aanraking. Maar toch start ik niet zo veelbelovend aan mijn detoxreis: de allereerste nacht droom ik dat ik serranoham uit een koelkast steel. Ik schrik wakker en voel me helemaal schuldig. Dat begint lekker zeg. De rest van de dag kom ik best lekker door. Het sporten gaat goed en hoewel ik best een crackertje bij mijn sapje zou lusten, heb ik geen honger. Best gek, want ik krijg maar 400 tot 500 kcal binnen op een dag. Mijn maag voelt wel leeg, maar ik merk niks aan mijn energieniveau.

Uitzicht hotelkamer Kas Turkije Club Barbarossa

Hammam-drama

Met drie mede-sappers ga ik ’s avonds naar de hammam. Via Health Holidays kost dit 45 euro. Het is een hypermoderne hammam en we beginnen in de sauna. In de volgende ruimte worden we ingezeept. Hier begint opeens de wereld te draaien en wordt het zwart voor mijn ogen. Ik weet nog naar de iets koelere gang te komen en daar te gaan zitten maar toch val ik flauw. Vol met mijn gezicht op een traptrede. Dat is schrikken, en niet alleen voor mij. Een hoog geblondeerde Turkse dame met gouden tanden die luistert naar een naam die klinkt als Sjaak masseert mijn onderarmen, geeft me water, koelt me met ijs en geeft me een kusje op mijn hoofd. Na wat rust kan ik toch de hele behandeling af maken. “Sjaak” houdt bij iedere beweging mijn hand vast. Inmiddels is het halve dorp op de hoogte: zelfs de taxichauffeur vraagt hoe het gaat. Ligt het flauwvallen aan het sappen? Ik durf het je niet te zeggen, flauwvallen is mij namelijk niet onbekend. Ik kan het hebben in benauwde ruimtes, tijdens massages en ook als iemand mijn make-up doet. Op zich situaties die gemakkelijk te vermijden zijn, maar soms te leuk om over te slaan. En zo heb ik tenminste weer een mooi blogverhaal!

Afhaakdag

De volgende dag voel ik me slap en trillerig. Ik kleed me wel om voor het wandelen, maar ga toch terug naar bed. Alle sappers zijn ontzettend lief voor me. Mijn buurvrouw brengt zelfs mijn ochtendsapje naar mijn kamer en Ilona komt nog even mijn bloeddruk meten. Die is in orde. Gewoon rustig aan doen dus. Ik slaap veel en zo rond het avondsapje voel ik me sterk genoeg om een uur met de groep mee te wandelen naar het centrum van Kaş. Kaş is een klein toeristisch dorpje. Toch is het niet druk nu. Het is nog laagseizoen is in Kaş, in de zomermaanden is het veel drukker. Misschien  laten mensen zich ook ontmoedigen door de berichten in het nieuws over Turkije. Er zijn een hoop winkeltjes die ik afstruin en veel restaurants. De kwelling van etensgeuren en het zien van etende mensen valt me mee. Ik heb namelijk geen honger. Als ik nu zou eten, is dat puur omdat ik zin heb in iets lekkers, niet in een substantiële maaltijd. Wel vind ik het jammer dat het niet mag. Ik zie namelijk een ijscoman vers fruit door ijs verpulveren, er een laagje chocoladesaus opdoen en daar rolletjes van maken. Die had ik op ieder ander moment graag geproefd. De meeste mensen in Kaş kennen het Health Holidays concept trouwens. Zodra je aangeeft dat je aan het sappen bent, houden ze op met eten aansmeren.

Op dinsdag ben ik een stuk energieker terwijl de meeste andere sappers nu een dipdag hebben. Ik heb er juist zin in vandaag. Het wandelen gaat niet snel, maar wel lekker. Ik denk zelfs aan hardlopen, misschien morgen wat stukjes? De sapjes smaken me goed en de bodyshape is vandaag yoga. Dat ligt me wel. Ik voel me zelfs zo goed dat ik opnieuw naar het dorp loop en wat foto’s maak. Ieder uur gaat het busje naar Yarimada Peninsula, het schiereiland van Kaş. Voor 2,5 Turkse Lira (omgerekend 0,75 eurocent) ben ik weer terug bij Club Barbarossa, op tijd voor de aquafitness. Woensdag voel ik me zelfs sterk. De wekker om half acht went nog steeds niet, maar ik heb er wel flink de pas in. Ik ren zelfs een klein stukje. De rest van de dag volg ik netjes het programma en geniet ik van de zon. Bij de aquafitness merk ik voor het eerst dat ik gewicht verlies. Ik moet continu mijn bikinibroekje ophijsen. Oeps! De volgende dagen doe ik er maar een sportbroek overheen. Supercharmant natuurlijk. Donderdag is de eerste dag dat ik serieuze spierpijn heb. Zou mijn sixpack dan toch nog komen?

bodyshape les Kas Turkije

aquafitness in zee Health Holidays

Eten, eten, eten

De gesprekken gaan veel over eten, roken, klysma’s en andere detoxdingen als tips en ervaringen van andere detoxreizen. Vooral dat eten is een terugkerend thema. Vreemd genoeg hunker ik niet naar vette dingen, maar naar een bak yoghurt met noten en honing. En chocolade. Op Instagram deel ik honderden hartjes uit aan foto’s van eten. Maar ik houd me in. Op vrijdag gaan we naar de markt van Kaş en ik koop allerlei noten en gedroogde vruchten, zonder te proeven. Best knap, al zeg ik het zelf. Ik geniet echt van de markt. Van de geuren en de bedrijvigheid.

Het resultaat

Zaterdagochtend is het zo ver: iedereen wordt gewogen en gemeten. Wat zijn de resultaten? Ik blijk maar liefst 4,5 kilo te zijn verloren en 9 centimeter. Daar schrik ik wel een beetje van. Ik vind het veel, maar voel me wel goed. De hele groep heeft vergelijkbare resultaten. Dat geeft een soort euforisch gevoel. Sommige mensen slaan de sportactiviteiten van vandaag over en gaan een soepje of een salade eten. Ik ga door met het programma. Ik ben er nu toch. Eén persoon besluit zelfs het verblijf met een week te verlengen! Respect hoor.

Ik mag kauwen!

We krijgen adviezen voor thuis mee om ons dieet op een gezonde manier weer op te bouwen. Bij het afscheid krijgen we niet alleen van het hele team een dikke knuffel, maar ook een tasje met een appel, banaan, noten, salade en gedroogde vruchten. Ik mag weer kauwen! Het is niet te beschrijven hoe dat is en wat ik proef. Die eerste hap banaan is heerlijk. Die gedroogde vijg: wow! En dan die olijven, wat een volle smaak. Het is een klein feestje. Ik ben ontzettend benieuwd naar het effect van het detoxen de komende tijd. Ik hoop vooral dat het een mooie start is voor nieuwe gewoontes. We gaan het zien!

Wil je meer weten over mijn detoxervaring? Stel gerust je vraag hieronder.

 

Check ook even deze blog over de voorbereiding op deze detoxtrip op uitnodiging van Health Holidays. Inmiddels staat ook de laatste blog over het leven na een detoxreis online. 

Reacties

  1. Enno Breggeman Antwoorden

    Hé die kim leuke blog je verwoord ook goed hoe het in werkelijkheid gaat en voelt.
    Leuk geschreven.
    Gr.Enno

Schrijf een reactie