fbpx

Laatste update: 5 juli 2021

In New York moet ik simpelweg wel een paar mega-toeristische dingen doen, maar ik combineer ze met dingen die ik typisch Amerikaans vind. Brooklyn is daar het uitgelezen stadsdeel voor.

Staat. Stad. Stadsdeel. Wijk. Buurt.

New York is de staat. New York City is de stad (maar niet de hoofdstad van de staat). Brooklyn is één van de vijf stadsdelen van New York City. En binnen Brooklyn heb je dan weer verschillende wijken (meer dan 20!). Met een beetje mazzel, bestaan die wijken dan ook weer uit meerdere buurten. Snap je het nog?

Ik verblijf in de wijk Bedford-Stuyvesant en zoek m’n vermaak vooral in de wijken Williamsburg , DUMBO en Prospect Heights (en Manhattan natuurlijk).

Standplaats: Bedford-Stuyvesant

Ik kies voor een verblijf in Bedford-Stuyvesant omdat de Airbnb’s hier een stuk betaalbaarder zijn dan in Manhattan. Het appartement van Casey is perfect voor een weekje New York: het is betaalbaar, schoon, dichtbij de metro en Casey is heel behulpzaam. Het is er wel bloedheet: de verwarmingsbuizen komen op stoom eind oktober.

Airbnb van Casey in New York.

De wijk Bedford-Stuyvesant bestaat uit vier buurten: Bedford, Stuyvesant Heights, Ocean Hill en Weeksville. Bedford-Stuyvesant is voor Brooklyn, wat Harlem is voor Manhattan: het thuis voor de zwarte cultuur. Dwars door de wijk loopt de Bedford Avenue, een straat vol winkels, restaurants en woonhuizen. Als je de Bedford Avenue helemaal naar Williamsburg volgt, ontdek je dat iedere wijk en buurt echt z’n eigen karakter heeft. Afro-Amerikaans, Joods, Thais, Porto Ricaans. Heel tof om die aaneenschakeling en overgang te zien.

Fun fact: Op Wikipedia leer ik dat Billy Joel over de wijk zingt in zijn liedje You may be right, en toevallig ga ik naar zijn concert in New York. Hij noemt de wijk in een opsomming van gevaarlijke dingen die hij heeft gedaan. Billy is blijkbaar een held op sokken.

Brooklyn Museum (Prospect Heights)

Het Brooklyn Museum heeft een enorme collectie kunst en cultuur. Waar veel musea hun ruimtes indelen naar soort kunst of periode, is het Brooklyn Museum ingedeeld naar cultuur: Aziatisch, Amerikaans… Dat betekent dat je in dit museum echt alles vindt qua stijlen. Ik ben vooral fan van kleurrijke en moderne kunst en kan daar ruim voldoende van vinden. Wat ik ook tof vind, is dat je een kijkje kan nemen in de opslagruimte van het museum. De entreeprijs is een suggestie. Je mag dus ook een ander bedrag betalen, maar wees wel een beetje realistisch oké? Op maandag en dinsdag is het museum gesloten.

Voor Instagram: DUMBO

DUMBO staat voor Down Under the Manhattan Bridge Overpass. Het is een hip industrieel gebied. Vroeger was hier enkel industrie te vinden, maar al die gebouwen zijn omgetoverd tot upscale woningen, winkels, restaurants en galerieën. Daarnaast zitten er superveel tech startups, en dat staat min of meer gelijk aan een jong, trendy publiek. Toeristen vind je op Washington Street. Hier proberen non-stop een handvol mensen de perfecte Instagram foto van de Manhattan Bridge met de skyline op de achtergrond en de industriële gebouwen van DUMBO te maken. Dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan als je een beetje de poserende mensen en auto’s uit je foto wilt houden.

DE plek voor je DUMBO Insta foto.

Brooklyn Flea (DUMBO)

Iedere zondag van april tot oktober is er onder de Manhattan Bridge een vlooienmarkt. Je kunt er vintage kleding kopen, nummerborden van vrijwel iedere staat, oude covers van The New Yorker, maar ook delicatessen en lekkere hapjes. De markt vind ik voor Amerikaanse begrippen klein en knus.

Uitzicht op Manhattan en de bruggen (DUMBO)

Vanaf de waterkant is het uitzicht op de Manhattan Bridge en de Brooklyn Bridge perfect. Op de achtergrond zie je de bekende skyline van New York. De Brooklyn Bridge was toen ‘ie klaar was in 1983 met z’n 1,8 km de langste brug ter wereld én de eerste van staal. De bouw duurde maar liefst 16 jaar en daar kwamen helaas 20 mensen bij om.

Manhattan vanaf DUMBO gezien.

Voor de hipsters: Williamsburg

Vroeger woonden er vooral veel Joden, Portoricanen en Italianen in Williamsburg. Sinds de jaren 90 vestigden zich ook veel kunstenaars hier. Het was (en is) er stukken betaalbaarder dan in Manhattan. Door die leuke mix aan verschillende mensen wordt Williamsburg alsmaar populairder. Voor een tweekamerappartement betaal je zomaar $4000 per maand.

Volop kunst en cultuur in Williamsburg, Brooklyn.

Nitehawk bioscoop (Williamsburg)

Ik heb een avondje rust nodig, maar wil toch iets doen. Een avondje bioscoop is dus ideaal. Na een beetje research beland ik bij de Nitehawk bioscoop. Door mijn filmkeuze denk ik eerst nog dat het een arthouse bioscoop is, maar ze draaien hier gewoon de allernieuwste films. In de Verenigde Staten serveren ze in veel bioscopen eten. En dan niet alleen snacks, maar hele maaltijden. De Nitehawk bioscoop heeft altijd specials geïnspireerd op het actuele filmaanbod en een hele rits aan standaardgerechten. Ik probeer ook hun snackspecialiteit: popcorn met truffelboter en citruszout. Blegh! Het lijkt alsof er drie limoenen over uitgeperst zijn. Maar los daarvan: dit is een lekker avondje film kijken op z’n Amerikaans. Je kunt trouwens online kaartjes bestellen als je wilt.

Nitehawk bioscoop in Williamsburg.

Kellogg’s Diner (Williamsburg)

Kellog’s diner is een échte Amerikaanse diner zoals ik die ken van tv. De inrichting is in mijn ogen extreem Amerikaans met de leren zitjes, het stilleven van sauzen en bestek op tafel en het continu bijgieten van zwarte koffie. Ik ben hier niet omdat het eten nou zo fantastisch is. Ik ben hier omdat het me doet denken aan scenes in Grease, When Harry Met Sally en nog veel meer. Op het menu staan wraps, milkshakes, mac ’n cheese, burgers, taco’s, pannenkoeken en alles immens groot. Kellogg’s Diner is 24/7 open en ook een favoriete stop nadat de bars dichtgaan.

Kellogg's Diner in Brooklyn.

Wandeltour (Williamsburg)

Omdat ik Williamsburg een erg leuke wijk vind, volg ik een wandeltour met gids. De gids stipt in ongeveer twee uur tijd verschillende onderwerpen aan: architectuur, graffitikunst, culturele ontwikkeling en hotspots. Ik ben er rond Halloween, dus ik geniet ook van alle versierde huizen. De gids vertelt onder meer hoe Williamsburg bekend is van de films, waarin vooral de criminaliteit en armoede worden belicht. De andere kant van de medaille is dat sinds 2000, het juist steeds veiliger en up & coming is geworden hier. We leggen redelijk wat kilometers af en aan het eind van de tour heb ik ook echt het idee een beetje de weg te kennen.

De tour kost $32. Als je één van de stadspassen hebt, is het gratis.

Tip! Doe je liever een fietstour? Check dan eens de opties bij Baja Bikes, dan heb je ook een Nederlandstalige gids.

Milk Bar (Williamsburg)

Eén ding is zeker na een bezoekje aan de Milk Bar: het glazuur valt van je tanden. Alles is hier mierzoet, precies zoals de Amerikanen het lekker vinden. Neem een enorm stuk taart of een gigantische milkshake. Of, doe een workshop. Die is echt de moeite waard en qua prijs ook een goede deal. Een taart bij de Milk Bar kost namelijk al snel $55, terwijl je voor $99 een workshop van 2 uur volgt én de taart mee naar huis krijgt. Milk Bar was trouwens ook te zien in seizoen 4 van de Netflix serie Chef’s Table.

Tip! Lees mijn blog over 3 Chef’s Table ervaringen in New York.

In deze blog staan affiliate links. Mocht je via deze links iets kopen, dan ontvang ik mogelijk een kleine commissie, zonder extra kosten voor jou.

Schrijf een reactie