fbpx

Laatste update: 30 juni 2022

Manhattan is een overweldigend stukje New York. Hier vind ik alles wat ik ken van film en tv: wolkenkrabbers, de reclamelichten van Times Square en natuurlijk Wall Street. Man (-hattan), wat is hier veel te beleven.

Voor mij liggen de accommodatieprijzen in Manhattan een beetje buiten budget (check booking.com), dus ik verblijf in Brooklyn. Met de metro ben ik snel in Manhattan. Een Metro Card waarmee je een week lang ongelimiteerd mag reizen kost slechts $32. Goede deal! Zo’n kaart koop je gewoon bij de automaat op het metrostation.

Tips voor New York

Omdat New York zo ontzettend bekend is, zijn er flink veel bezienswaardigheden die ik simpelweg een keer gezien of gedaan moet hebben. Misschien is het hier en daar een beetje te toeristisch naar mijn smaak, maar ik kan simpel weg niet naar New York gaan en Time Square of Central Park overslaan. Ik heb daarom een lijstje met 10 to do’s in New York waarvan je sommige vast al zelf had bedacht, maar ook een paar leuke tips die wat minder voor de hand liggen. Veel plezier!

Uitzicht vanaf de wolkenkrabbers

De wolkenkrabbers en het uitzicht over New York zijn een absolute must voor mijn eerste bezoek aan New York. Ik kies ervoor een keertje overdag en een keer in de avond van het uitzicht te genieten. Top of the Rock en het Empire State Building zijn de wolkenkrabbers van mijn keuze. Voor alle details daarover, lees mijn blog over de beste uitzichten van New York.

Verrekijker op Top of the Rock

De entree voor beide is best hoog, overweeg daarom één van New Yorks attractiepassen. Daarmee krijg je veel korting. Kijk bijvoorbeeld eens bij de Go New York Pass.

Central Park

Central Park is misschien wel het beroemdste park ter wereld. Maak hier zeker even een (korte) wandeling of huur een fiets. Je kunt trouwens ook een fietstocht doen in Central Park, bijvoorbeeld via Baja Bikes.  In het park zijn verschillende bezienswaardigheden. Bezoek bijvoorbeeld Strawberry Fields (het monument gewijd aan John Lennon), de draaimolen of de dierentuin. Hoe dieper je het park in gaat, hoe minder toeristen.

MAD Museum

Het Museum of Arts and Design is een wat minder bekend, kleiner museum. Het ligt aan de rand van Central Park en is gratis toegankelijk met verschillende New Yorkse attractiepassen. Het museum laat vooral ambacht, kunst en design van kleinere kunstenaar zien. De nadruk ligt op handwerk en hoe de stukken gemaakt zijn, om zo te laten zien dat kunst niet alleen het eindresultaat is. Er zijn meerdere verdiepingen met allen kleine collecties. Je begint bovenin en werkt je weg naar beneden.

Kunstwerk in het MAD museum New York

Time Square

Tja, wat moet ik er over zeggen? Time Square is precies zoals je het kent van film en tv. Heel veel lichtbakken met reclame en nog meer toeristen die even een kijkje komen nemen. Grappig feitje: alle gebouwen hier moeten van de wet een minimum aantal lichtbakken hebben. Loop er zeker even langs, streep Time Square van je to do-lijstje en ga op zoek naar leukere plekken in Manhattan.

Wall Street wandeltour

Wandelen over Wall Street kun je het best met een gids doen. Anders kijk je namelijk vooral tegen gebouwen aan, terwijl het verhaal Wall Street juist tot leven brengt. Ik boek een wandeltour bij Wall Street Walks en kan op dezelfde dag nog terecht. Ideaal. De tour duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur en in die tijd krijg ik veel over de geschiedenis van Wall Street te horen, over de New York Stock Exchange, over de invloed van de aanslagen en nog veel meer. Heel informatief! Ook deze tour is gratis met de New York Explorer Pass van Go City Pass (aff.).

Amerikaanse vlaggen Wall Street

Concert of wedstrijd in Madison Square Garden

Madison Square Garden is het thuisstadion van de New York Rangers (hockey) en de New York Knicks (basketbal). Ticketprijzen kunnen flink oplopen afhankelijk van de tegenstander. Verder zijn er regelmatig concerten. Ik bezoek Billy Joel. Je weet wel, die van Piano Man. Ik zit op de allerallerallerlaatste rij en Billy is maar net te onderscheiden op het podium. De schermen die in het stadion hangen, lopen net een paar seconden achter op het geluid. De catering is wat mager met alleen hotdogs en popcorn, maar ach… ik ben wel in Madison Square Garden ja! Mocht je ooit gaan, dan zou ik alle stoelen in de vakken 411 tot 417 zeker vermijden. Mijn zicht wordt namelijk behoorlijk geblokkeerd. De meezingers van Billy maken dat ruimschoots goed hoor.

Zoek Billy!

Concert van Billy Joel in Madison Square Garden In New York

9/11 Museum en Memorial

De beelden van de vliegtuigen die de Twin Towers in vlogen, zijn een soort collectief geheugen geworden. Op de plek van de twee gebouwen is nu het 9/11 Memorial te bewonderen. Dit is gratis toegankelijk. Het zijn twee enorme waterbakken ter grootte van de Twin Towers met daaromheen alle namen van de slachtoffers. Op de verjaardagen van de slachtoffers, wordt er een witte roos bij hun naam geplaatst.

Het 9/11 Museum grenst hier direct aan. De beveiliging in het museum is vrij streng, vergelijkbaar met de security op Schiphol. Eenmaal binnen merk ik pas hoe verschrikkelijk groot dit museum is. Het meeste is namelijk ondergronds. Er zijn twee vaste tentoonstellingen: een historische (over 11 september, de dagen ervoor en erna) en eentje gewijd aan het herdenken van de mensen. Vooral bij die laatste is het extreem druk tijdens mijn bezoek. Ik val in herhaling, maar met de al eerder genoemde attractiepassen voor New York, kun je in de kortere rij aansluiten en dus ‘gratis’ naar binnen.

Net achter het 9/11 Museum en Memorial ligt trouwens mooie station van het World Trade Center, genaamd The Oculus. Neem zeker even een kijkje binnen, want de lijnen van het gebouw zijn zo mooi! En doet mij stiekem ook een beetje aan Valencia denken, maar dat terzijde.

Station van het World Trade Center in New York, genaamd The Oculus.

International Center of Photography

Het International Center of Photography heeft een klein museum, waar meestal één enkele tentoonstelling te vinden is. Het is dus handig om even online te bekijken of het onderwerp of de fotograaf je aanspreekt. Meestal gaat het om documentairefotografie, foto’s met een educatief karakter. Ik bezoek de tentoonstelling van Eugene Richards die gepaard gaat met enkele audiofragmenten die online te beluisteren zijn. Zijn foto’s snijden allerlei onderwerpen aan: van zijn zieke vrouw tot drugsverslaafden en van de dood tot de eerste hulp.

Tentoonstelling in het International Center of Photography in New York

China Town

Ik waan me even in Azië als ik door China Town in Manhattan loop. Er zijn vrijwel alleen Aziaten op straat, die ook geen Engels spreken. Ik kan geen enkel uithangbord ontcijferen. Het is hier echt een andere wereld. Eentje waar je je dag en je maag kunt vullen met dumplings, noodles en dim sum.

China Town in Manhattan, New York

High Line

Een voormalige spoorlijn van New York is omgetoverd tot een wandelpad. De spoorlijn zou volledig gesloopt worden, maar de omwonenden hebben daar een stokje voor gestoken. Het werd een publiek park. Iets meer dan twee kilometer loop ik hier tussen de gebouwen door, niet gehinderd door het verkeer. Er zijn kunstwerken te bewonderen en het is vooral heel groen. Op drukke tijden moet je op The High Line wel een beetje een weg tussen de toeristen door worstelen.

The High Line, wandelpad over een voormalige spoorlijn in New York.

Schrijf een reactie