fbpx

Laatste update: 30 juni 2022

De skyline van New York is legendarisch. Duizenden films en series laten shots van de wolkenkrabbers van Manhattan zien. Dat plaatje wil ik zelf ook fotograferen, dus ga ik op jacht naar de mooiste uitzichten van de stad. 

Uitzichten in Manhattan

Ik ben een weekje in New York en heb dus mooi de tijd om de wolkenkrabbers vanuit verschillende kanten te bewonderen. Als ik middenin Manhattan ben, is het lastig het hele plaatje te zien. Vanaf de grond kan ik enkel recht omhoog één of twee gebouwen bewonderen en concluderen dat ze hoog zijn. Om een beter beeld te krijgen van de concentratie van wolkenkrabbers, moet ik omhoog: richting de observatoriums.

Empire State Building

Het Empire State Building is waarschijnlijk de allerbekendste wolkenkrabber en heel lang was het ook de hoogste. In 2014 opende One World Trade Center (de Freedom Tower) en die versloeg met 546 meter (104 verdiepingen, waarvan 94 bovengronds) het Empire State Building met 443 meter en 102 verdiepingen.

Een bezoek aan het Empire State Building staat bij vrijwel iedere toerist op de to do-list. Het kan dan ook extreem druk worden. Ik bezoek het Empire State Building op een avond in oktober en het valt me ontzettend mee. Het is ook een goed geoliede machine: het personeel loodst je snel door het gebouw heen. Op de 80e verdieping is een kleine tentoonstelling die waarschijnlijk prima vermaak is terwijl je in de rij staat voor de volgende lift. Ik kan echter zo doorlopen en voor ik het weet zie ik de miljoenen lichtjes van Manhattan. M’n cameralens steek ik door het gaas zodat ik onbelemmerd foto’s kan maken.

Je kunt voor $38 naar de 86e verdieping (op ongeveer 320 meter hoogte). Wil je naar verdieping 102, dan kost het nog eens $20 extra. De beste bezoektijden qua drukte zijn direct om 8 uur ’s ochtends of na 8 uur ’s avonds. Eventueel kun je van te voren al een ticket kopen.

Top of the Rock

Het Rockefeller Center is een gebouwencomplex. Op één van die gebouwen ligt Top of the Rock, waar je tegen betaling van het uitzicht kan genieten. Helemaal onderin het gebouw, bij de winkels, kun je aan de ene kant tickets kopen en aan de andere kant is de entree. Rond het middaguur is het druk: ik sta een uur in de rij om tickets te halen. Je reserveert hier een tijdvak waarin je naar boven mag. Het eerst volgende tijdvak is twee uur later, daarom besluit ik voor de volgende ochtend vroeg te reserveren.

Beroemde foto bouwvakkers op grote hoogte Top of the Rock Rockefeller Center.

Het observatieplatform van het Rockefeller Center telt maar liefst drie verdiepingen. Met de lift ga ik naar de 68e verdieping en de hoogste van de drie observatieverdiepingen ligt op 259 meter hoogte. Lang niet zo hoog als het Empire State Building dus, maar… hier kan ik het Empire State Building zien. Dat vind ik een mooier uitzicht, het is immers nogal een iconisch gebouw.

Empire State Building gezien vanaf Top of the Rock

De foto’s moet ik hier tussen de glazen platen door schieten. Dat is prima, maar geeft wel wat minder vrijheid qua hoeken die ik kan kiezen.

Verrekijker op Top of the Rock

De entree voor Top of the Rock bedraagt $39,20. Voor $54 mag je twee keer in 24 uur omhoog. Dan kun je New York in het licht en in het donker bewonderen. Ook voor Top of the Rock geldt dat je het beste om 8 uur ’s ochtends of na 8 uur ’s avonds kunt komen om de drukte te vermijden. Of bestel gewoon je ticket online: dan kun je een tijdslot reserveren.

Tip! Alles in New York is duur. Met één van New York’s attractiepassen kun je flink besparen op entreeprijzen. Check bij NYCgo welke pas het beste bij je past.

Uitzicht vanaf Brooklyn

Om een mooi overzichtsbeeld te krijgen van de skyline, moet je niet in Manhattan zijn, maar in Brooklyn. Gewoon, op de grond en gratis.

Main Street Park in DUMBO

Vanuit het Main Street Park tussen de Manhattan Bridge en de Brooklyn Bridge aan de Brooklyn kant heb je een perfect uitzicht op Manhattan met de mooie Brooklyn Bridge ervoor. Dit stukje New York heet DUMBO (Down Under the Manhattan Bridge Overpass). Hoewel er veel mensen hier komen om een foto te maken, voelt het niet te druk.

Als je zin hebt, kun je ook de Brooklyn Bridge oversteken. Die is wel druk! Wat een mensenmassa. Voor mij is dat wandelingetje eens maar nooit weer.

Brooklyn Bridge Park & East River State Park

Direct naast de Brooklyn Bridge ligt langs de waterkant een groene zone. Er zijn zes pieren/parken van waaruit het uitzicht prachtig is. Hier is het relatief rustig en loop je tussen de New Yorkers die hun hond uitlaten of een potje voetbal spelen.In de buurt van de Williamsburg Bridge vind je het East River State Park. Ook een mooi plekje voor uitzicht over Manhattan.

New York vanuit de helikopter

Maar, de manier om New York te zien die alle andere uitzichten overtreft, is toch wel vanuit de helikopter. In een vlucht van een half uurtje zie ik alle highlights van New York: het vrijheidsbeeld, Central Park, de gehele skyline van Manhattan, het Empire State Building, noem maar op. Het is echt fantastisch. De piloot brengt ons zo dicht mogelijk bij de gebouwen zodat we de beste foto’s krijgen. Het is onwijs koud daarboven trouwens. Handschoenen zijn geen overbodige luxe.

Foto's maken met handschoenen aan vanuit een helikopter boven New York.

De helikopters vertrekken vanuit Newark. Je moet dus al snel op een uurtje reistijd rekenen. Daarnaast moet je 75 minuten voor je vlucht aanwezig zijn. Het personeel checkt je dan in en je krijgt uitleg over de vlucht en de materialen. Er passen zes mensen in de helikopter. Op basis van je gewicht krijg je een plekje toebedeeld in de helikopter. Daar is geen discussie over mogelijk vanwege veiligheidsredenen.

Ik heb een doors-off flight geboekt bij FlyNYON. Ik wil namelijk geen foto’s moeten maken door een raam heen. In de bochten vind ik het best eng om zo hoog met enkel een stoelriem te zitten. Op sommige punten mogen we onze voeten buiten de helikopter steken, dat is niet aan mij en mijn hoogtevrees besteed (maar hartstikke leuke voor andere mensen haha).

Wanneer een vlucht boeken?

Bij je boeking kun je kiezen uit verschillende opties: met of zonder deuren, een kwartier of een half uur en ook wanneer je wilt. Volgens de piloot is de vlucht bij zonsopgang het mooist. Ik vlieg rond het middaguur, dan heb ik minder last van schaduwen op de gebouwen is mijn redenering.

Betaal trouwens niet het volle pond bij FlyNYON, ze hebben heel vaak kortingsacties waarbij je wel 40 tot 50% korting op je vlucht krijgt. De aanbieding staat meestal bovenaan de website of check anders Facebook. Als je eenmaal op hun site bent geweest, wordt je sowieso gebombardeerd met online advertenties. Dikke kans dus dat je een goede aanbieding voorbij ziet komen. Het is nog steeds een duur grapje, maar wel eentje die je nooit meer vergeet. Doen dus!

Uitzicht op Manhattan in New York vanuit de helikopter.

Note: ik kreeg van NYCgo de Go City Pass en The New York Pass cadeau.

Schrijf een reactie