fbpx

Laatste update: 15 mei 2020

Eindeloze parades, vuurwerk, luid tromgeroffel en prachtige kostuums. Het Virgen de la Candelaria feest in Puno (Peru) is in volle gang. Ik was er in 2020 bij.

Een goede planning…

Ik besluit mijn Peru trip te beginnen in Puno zodat ik vanuit daar langzaam omhoog kan reizen. Ik boek dus nietsvermoedend een ticket van Lima naar Juliaca en ben een beetje gefrustreerd over de prijs. Waarom is die ticket zo duur? En een week later niet? En hoezo zitten vrijwel alle accommodaties vol? Omdat het dus Candelaria is. Een groots religieus en cultureel feest in Peru. Dus, tip: boek op tijd. Hier vind je accommodatie tips voor Puno.

Candelaria leeft in heel Peru

Het Virgen de la Candelaria feest wordt al sinds 1960 georganiseerd door de lokale folklore- en cultuurvereniging. Sinds 2014 is de viering zelfs benoemd door Unesco tot cultureel erfgoed. Vergis je niet in hoe belangrijk Candelaria is, het is niet zomaar een lokaal feestje. Uit het hele land reizen dansgroepen en fanfares af naar Puno om deel uit te maken van de festiviteiten. Reken op zo’n 50.000 dansers en 15.000 muzikanten. Peruanen die niet kunnen komen, volgen het op tv.

Wat wordt er eigenlijk gevierd?

De Virgen de la Candelaria viering is een mix tussen het katholieke geloof en lokale religie uit het Andes gebied. De maagd van Candelaria staat voor vruchtbaarheid en reinheid en ze is de beschermheilige van de stad. Om haar te eren en te vieren wordt alles uit de kast getrokken. Een hele dikke week lang.

Wanneer is Virgen de la Candelaria?

Een dagje uittrekken voor deze belangrijke beschermheilige is natuurlijk niet voldoende. Daarom viert Puno bijna twee weken lang feest begin februari. Check online (bijvoorbeeld bij PeruHop) even goed de data zodat je het niet per ongeluk mist. De festiviteiten beginnen met een religieus karakter, maar naarmate Candelaria vordert, wordt het steeds uitbundiger en feestelijker.

Dit staat je te wachten…

In 2020 begint Virgen de la Candelaria in Puno op zaterdag 2 februari. Dit is het onofficiële begin. Om 6 uur in de ochtend is er een mis en om 8 uur vuurwerk. Je kunt maar beter vroeg beginnen nietwaar? ’s Middags is er een kampvuur voor de maagd van Candelaria. Mensen van lokale gemeenschappen brengen kruiden naar dit kampvuur.  De zondagen zijn de belangrijkste dagen van de Virgen de la Candelaria festiviteiten. De eerste zondag is er een mis en een grote processie voor de maagd. Die begint in de middag. Verder is er een danswedstrijd met inheemse dansen met inheemse kostuums. Zodra die klaar is, dansen de mensen verder door de straten.

Op de vrijdag arriveren de meeste muzikanten en dansgroepen en vanaf een uurtje of zes spelen zij op straat. Op zaterdag is er opnieuw een mis, deze keer al om 5 uur in de ochtend. Iedereen gaat hier naartoe: muzikanten, dansers en toeschouwers. In de middag dansen alle groepen door de straten, niet per se in kostuum. Dat trekken ze ’s avonds wel aan in de aanloop naar het vuurwerk. Ook dit weer om de maagd te eren.

De grote danswedstrijd van Candelaria

Dan dient zich de volgende belangrijke dag aan, de zondag van het Gran Concurso de Trajes de Luces. Dit is een enorme danswedstrijd in het stadion van Puno en begint al om 7 uur in de ochtend. Ik koop een kaartje bij het stadion. Afhankelijk van op welke tribune je wilt zitten betaal je tussen de 50 en 80 soles. Ik ziet op de Oriente tribune, dat is de lange zijde waar de dansers binnenkomen. De Occidente tribune blijkt de beste keuze te zijn, want die kant dansen de dansers op. Hoewel ze uiteraard continu draaien.

Je hoeft er echt niet op 7 uur te staan, later in de ochtend kan ook zeker. En ik verwacht dat je in de middag ook nog gewoon naar binnen kan, want niet iedereen blijft voor de hele show. Rondom het stadion verkopen mensen plastic zakken, kussentjes en vierkante stukken piepschuim. Niet zo milieubewust, maar ik raad je zo’n stuk piepschuim van 1 sol wel aan. Dat zit net iets prettiger op de tribune.

Het Gran Concurso de Trajes de Luces

Het is een eindeloos komen en gaan van dansgroepen. Ze komen binnen en wachten dan aan de zijkant terwijl de vorige groep hun dans afrondt. Sommige groepen hebben een eigen band. Die staan in een hoek van het stadion te spelen. Andere groepen nemen zelf instrumenten mee als onderdeel van de dans. Een dans duurt ongeveer zes tot zeven minuten. Zo’n groep is trouwens niet een klein flauw groepje. Er staat wel honderd tot tweehonderd man tegelijk te dansen. Mannen, vrouwen, jong, oud. Helemaal synchroon gaat ’t meestal niet en soms snap ik helemaal niks van de outfits. Er zijn prachtige traditionele kostuums, en dan loopt daar opeens een aap of een tovenaar tussendoor. Voor de Peruanen zijn de dansen herkenbaar en vol betekenis. De ene dans beeld bijvoorbeeld een gevecht met de duivel uit en een andere dans is weer typisch voor een regio.

Een omroeper kondigt de groepen en de dansen aan. Soms vraagt hij een minuut stilte. Daar lijkt iedereen schijt aan te hebben. Ik vind het de eerste keer enorm asociaal, maar begin een beetje begrip op te brengen als het voor de derde keer in een uur wordt gevraagd. Tijdens dit gebeuren lopen er continu mensen voorbij die je iets proberen aan te smeren. Dat doen ze wel slim, als het droog is komen ze langs met ijsjes. Dreigt het te gaan regenen, dan hebben ze poncho’s. De prijs stijgt dan ook voor het gemak van 3 sol naar 5 sol.

Er doen 85 (!!) groepen mee aan de danswedstrijd in het stadion. Alles wordt live uitgezonden op de Peruaanse televisie. Na drie uurtjes in het stadion vind ik het wel mooi geweest. Ik ontdek dan ook dat Puno misschien wel een stad is, maar eigenlijk best klein. Twee rijen achter mij zit namelijk mijn gastfamilie van de Uros eilanden

Virgen de Candelaria festiviteiten houden nog niet op…

Op maandag en dinsdag zijn er dan nog de straatparades, beginnend om 8 uur in de ochtend. De route beslaat 4 kilometer. Langs de route zetten winkeliers stoeltjes neer die je kunt huren. Ik betwijfel of dit heel nuttig is, want er is en vrijwel continue stroom van mensen die voor het publiek langs lopen op web van A naar B.

Iedereen hijst zich weer in de kostuums en danst door de straten. Weer of geen weer. Mensen zijn zichtbaar vermoeid en ik heb zo’n medelijden met de dames op hoge hakken. Wie mooi wil zijn, moet pijn (en kou) lijden.

Meer Peru inspiratie

Peru blogoverzicht afsluiter

Op deze website staan affiliate links. Als jij via zo’n link een aankoop doet, ontvang ik daarvoor mogelijk een kleine commissie. Hier betaal jij uiteraard niets extra’s voor.

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.