Laatste update: 19 december 2024
Vejer de la Frontera is één van de vele witte dorpjes in Andalusië, maar het is zeker geen twaalf in een dozijn dorpje. Het centrum is lekker compact en het voelt alsof de klok hier iets langzamer tikt. Vejer de la Frontera is absoluut een bezoekje waard dus.
Welkom in Vejer de la Frontera
Op nog geen tien kilometer van de stranden van de Costa de la Luz ligt Vejer de la Frontera bovenop een rotsachtige heuvel. Een korte, kronkelende bergweg brengt je omhoog. Aan de ene kant van het dorpje kun je uitkijken over zee en aan de andere kant over de bergen van het natuurpark Los Alcornocales.
Het historische centrum wordt gemarkeerd door de restanten van de Arabische stadsmuren. Er lopen smalle steegjes omhoog en omlaag langs de witte huizen. Iedere straathoek nodigt uit om even verder te kijken, wie weet vind je een mooi vergezicht of een met planten versierd huis. Er zijn wat kleine souvenirshops en galeries waar je iets (semi-) unieks kan kopen. En zo vergeet je dus de tijd… Heerlijk.
Pueblo blanco Vejer de la Frontera
Vejer de la Frontera is een pueblo blanco, een wit dorp. Vroeger werden de huizen met witte kalk ingesmeerd omdat het een desinfecterende werking heeft. Zo moest het de bewoners beschermen tegen epidemieën. Tegenwoordig gebruiken de mensen meestal gewoon verf. Het staat trouwens in de wet in Vejer de la Frontera dat je je huis wit moet schilderen én moet onderhouden. Doe je dat niet, dan komt de gemeente langs om je huis te schilderen. De rekening wordt je dan toegestuurd.
Het hart van Vejer de la Frontera: Plaza de España
Het Plaza de España is het hart van Vejer de la Frontera. Dit prachtige plein is omgeven door lange palmbomen, een bijzonder fotogenieke fontein, genoeg bankjes en wat leuke restaurants en cafés. Bekijk die fontein zeker even van dichtbij, dan ontdek je de mooie tegeltjes uit Sevilla en de grappige waterspuitende kikkers. Kun je je voorstellen dat hier eeuwen geleden stierengevechten werden gehouden?
Casa en Torre del Mayorazgo
De Toren van Mayorazgo is één van de drie uitkijktorens in Vejer de la Frontera. Je mag er naar boven via het Casa del Mayorazgo. Hier houdt señor Manuel de patio’s netjes op orde. Het staat er vol bloemen en planten. Je loopt via de binnenplaats van de huisjes naar de toren. Kijk niet gek op als de bewoners je dus even nieuwsgierig gedag komen zeggen, of als je de wapperende was moet ontwijken. Vanuit de toren heb je mooi uitzicht op het Plaza de España van Vejer de la Frontera. Een bezoek is in principe gratis, maar het is wel zo aardig om wat kleingeld achter te laten voor het onderhoud van de patio.
De kerk van Vejer de la Frontera
Zoals zoveel kerken in de regio, is ook de Iglesia Divino Salvador gebouwd op de plek waar eerst een moskee stond. De regio was namelijk van de 8e tot 15e eeuw grotendeels in handen van de Moren. Toen de christenen aan de macht kwamen, verdwenen veel moskeeën. Hier heeft ook de toevoeging ‘de la Frontera’ haar oorsprong: Vejer lag net als veel andere plaatsen in de regio op het grensgebied tussen de Moren en de christenen.
Deze kerk staat nogal tussen de huizen gepropt. Het is dus lastig om ‘m als geheel te zien, maar met de kleine doorgangen, binnenplaatsjes en palmbomen ziet het er prachtig uit.
Stadsmuren van Vejer de la Frontera
De stadmuren, of wat daarvan over is, zijn nog uit de Moorse tijd. Op sommige plekken mag je erop. Volg gewoon de muren en je komt vanzelf ook de mooie arcos tegen: stadspoorten. Er zijn er vier, eentje in elke windrichting. De ronde vorm van de bogen is ook te danken aan de Moorse tijd.
Sla zeker het smalle straatje Calle Judería niet over. Hier vind je direct naast de stadsmuur een huisje met een patio vol planten waar ze bij de Intratuin jaloers op zouden zijn. Gratis te bekijken, donatie wordt gewaardeerd. Er zijn meer van dit soort patio’s in Vejer de la Frontera want er is zowaar een patiowedstrijd. De mensen strijden dan om de mooiste patio van het jaar.
Sowieso is dit straatje een aanrader vanwege de prachtige Arcos de la Judería. Die zaten er origineel niet, maar werden aangebracht na de enorme aardbeving van Lissabon om de gebouwen te verstevigen.
Tip! Ontdek Vejer de la Frontera met een gids. Ik ging op pad met Juan José en dat was erg leuk. Hij biedt zowel wandeltours ’s avonds als overdag aan. Check de mogelijke data.
Castillo – het kasteel van Vejer de la Frontera
Het kasteel van Vejer de la Frontera is al meer dan 1000 jaar oud. Maar tussendoor is er heel wat herbouwd. Er worden tegenwoordig evenementen georganiseerd en er is een kleine expositieruimte. De buitenkant van het kasteel is bruin, maar eenmaal binnen is het grotendeels wit geschilderd. Een beetje meer onderhoud zou gaan kwaad kunnen. Je kunt over de buitenmuren lopen om van het uitzicht te genieten. Een bezoekje is gratis, maar de openingstijden zijn zeer beperkt en in mijn ervaring kloppen de tijden die op Google Maps staan niet. Ik ben er dus meerdere keren langsgelopen voordat eindelijk de deur een keertje openstond.
Winkelen in Vejer de la Frontera
Vejer de la Frontera is maar een klein stadje, dus je vindt hier geen grote winkelstraat. Je vindt er ook geen winkelketens als Zara en H&M. Maar wat dan wel? Leuke boetiekjes met Spaanse merken, kleine woonwinkels en souvenirwinkels met niet-standaard souvenirs.
Kerkmuseum Nuestra Señora de la Concepción
In deze oude kerk is tegenwoordig een museum(pje) gevestigd. Het kost bijna niks, maar je moet wel zin hebben in een hoop Spaanstalig leeswerk. Het museum gaat eigenlijk over de geschiedenis van Vejer de la Frontera, niet over de kerk dus. Je ziet er landbouwwerktuigen, oude gebruiksvoorwerpen en beneden is er een crypte.
Tip! Ben je benieuwd of je een beetje talent hebt voor de flamenco? Je kunt een masterclass flamenco dansen doen in Vejer de la Frontera. Bekijk alle details.
La Cobijada
Het zwarte beeld van een vrouw, net achter de stadsmuur, stelt een gesluierde vrouw voor die lokale klederdracht draagt. Vanaf deze plek heb je opnieuw een mooi uitzicht over Vejer de la Frontera en de omgeving.
Beeldentuin Fundacion NMAC
In het buitengebied van Vejer de la Frontera ligt een openluchtmuseum. Hedendaagse kunst gemixt met de natuur. In een bos en naast de golfbaan vind je zo’n twintig kunstwerken. Er is een route uitgezet zodat je ze allemaal kan bekijken. Reken op een uurtje rondlopen.
Zoals altijd met kunst is het een kwestie van smaak of je het mooi vindt. Sommige kunstinstallaties vind ik echt bijzonder, zoals de Skyspace van James Turrell. Die kun je ook nog met een lichtshow bezoeken (meer info). Maar een in tweeën gezaagd bankje kan ik persoonlijk moeilijk als kunst zien. Een bezoek kost tien euro en dan krijg je de wandelroute op je telefoon. Of betaal vijftig cent extra voor de papieren versie.
De molens van Vejer de la Frontera
Iets buiten het centrum ligt een klein windmolenparkje. Je hebt ze misschien al zien liggen toen je Vejer de la Frontera inreedt. Er staan drie oude witte molens die je gratis kan bezoeken. In eentje kun je ook binnen kijken en als de beheerder in de buurt is, kun je om uitleg vragen – in het Spaans, dat dan weer wel. De inwoners van Vejer de la Frontera maalden vroeger hun graan met deze molens. Je kunt hier ook aan een wandeling beginnen die je langs meer molens brengt: de Ruta Molinos de viento.
Leuke wandeling om de Cerro de Abejaruco
De Cerro de Abejaruco is een berg(je) in Vejer de la Frontera waar een leuke wandelroute omheen loopt. Volgens de Spaanse informatieborden doe je twee uur over het rondje, maar mijn ervaring is dat wij Nederlanders iedere keer bijna twee keer sneller zijn dan de Spaanse inschatting. Nu ligt dat natuurlijk ook aan het weer hoor. Ik wandel deze route in de winter, als het zonnetje schijnt, maar het wel flink waait. De steile afdalingen en stijgingen zijn in de zomer natuurlijk een stuk pittiger.
Het is echt een prachtige omgeving met fantastisch uitzicht. Je ziet het stadje Vejer de la Frontera liggen en de weilanden waar koeien grazen. Langs het pad staan olijfbomen en zelfs cactussen en metershoge bamboe. Een heerlijk rondje om te lopen en je hond mag mee.
Restaurants en bars in Vejer de la Frontera
Ik lees dus online dat Vejer de la Frontera meer dan 120 restaurants heeft. Hoe dan?! Zo groot is het toch ook weer niet? Ik heb ze dus zeker niet alle 120 voor je uitgeprobeerd, maar wel een paar. En oké vooruit, ook een paar bars.
Restaurant Corredera 55
Corredera 55 is een prima restaurant in Vejer de la Frontera. Corredera 55 is van dezelfde eigenaar als El Jardín del Califa. De menukaart gaat alle kanten op: van traditioneel Spaans naar een pannetje mosselen en een Ottolenghi-gerecht. Geen culinaire hoogstandjes, maar het smaakt allemaal lekker. Alleen wordt het zo ontzettend snel op tafel gezet. Dat is jammer, want wij keken uit naar een avondje lekker lang tafelen. De bediening zit er echt bovenop. In de drukke zomermaanden moet je zeker even reserveren!
Restaurant El Jardín del Califa
Dit is waarschijnlijk het populairste restaurant van Vejer de la Frontera. Zorg dus dat je reserveert! Vanaf het Plaza de España wordt je via verschillende donkere gangen en trappen naar de mooie tuin van het restaurant geleid. Je kan ook binnen eten in een soort gewelfde ruimte, als ik het goed heb begrepen, was dit vroeger een gevangenis. Als het weer het toelaat, zou ik zeker in de tuin gaan zitten. Het menu is Noord-Afrikaans, dus denk aan hummus, tajines, couscous en meer. Errug lekker, kan ik je verzekeren. De eigenaren hebben ook twee hotels: Hotel La Casa del Califa en Las Palmeras del Califa. Allebei heel mooi!
Restaurant Garimba Sur
Aan het Plaza de España is het bijna vechten om een plekje op het zonnige terras van Garimba Sur. Het is geen goedkoop terras, maar de service is vriendelijk en snel en er staat meer dan genoeg lekkers op het menu. Inclusief regionale gerechten uit de provincie Cádiz en tapas. Misschien dat je niet alles aandurft: duivendijen, hertengehaktballetjes? Op het menu worden netjes alle allergieën aangegeven. Een beetje prijzig als je gewoon ‘even’ komt lunchen, maar je betaalt ook voor de locatie hè?
Wijnbar La Casa del Vino
Op het pleintje met de fontein kun je bij La Casa Del Vino lekkere wijntjes en sherry drinken. Het is hier vaak erg druk, dus je kunt het best binnen bestellen. Probeer zeker een lokaal wijntje, bijvoorbeeld de Garum. Heerlijk plekje in Vejer de la Frontera!
Restaurant 4 Estaciones
Bij 4 Estaciones hebben ze op de trap en in het straatje een schattig plekje gemaakt om te lunchen of dineren. Ik ben erg enthousiast over de keuken. Er staan leuke, creatieve gerechten op de kaart. Wat denk je van mosselen met schuim van lemon curd bijvoorbeeld? Ik raad je aan om samen met je tafelgenoten verschillende gerechten te delen, dan kun je zoveel mogelijk proberen. Ik vind dit één van de beste restaurants in Vejer de la Frontera.
Restaurante Trafalgar
Nóg een leuk restaurantje op het Plaza de España: Restaurante Trafalgar. Het is een kleine tapasbar met een fijn zonnig terras onder de sinaasappelbomen. De tapaskaart is beperkt maar er staan voor iedereen genoeg lekkere dingen op. En ja, het is een beetje toeristisch, maar daar ontkom je bijna niet aan op dit pleintje.
Koffiebar Specialty Coffee
Koffietijd! Eindelijk heb ik een tentje gevonden waar ze koffie maken zoals ik ‘m lekker vindt. Want jeetje, ik snap echt niks van de koffie die de Spanjaarden drinken. Niet te doen, als je het mij vraagt. Maar bij Specialty Coffee weten ze wel hoe het moet. Dat kan ook niet anders met zo’n naam eigenlijk hè? Uiteraard bestel ik er dan ook een taartje bij – zeg maar Taart met een hoofdletter T hoor. Wat een grote stukken!
Restaurant Lamajara
Waar je bij Trafalgar en Garimba in een wat traditionelere tapasbar bent belandt, is Lamajara heel modern. Verwacht traditionele gerechten met een moderne twist. Of inmiddels zijn het misschien al klassieke moderne gerechten: tonijntartaartacos en miniburgers bijvoorbeeld. Het leukst is het als je buiten kan zitten, want je zit vlakbij het Plaza de España. Lekker mensen kijken in de zon onder het genot van een wijntje dus.
Restaurante Patría
In het buitengebied van Vejer de la Frontera kun je ook goed eten. Bijvoorbeeld bij Restaurante Patría. Een knus restaurant met Deense eigenaars. Op mooie dagen kun je in de kleine tuin eten of op het terras. De bediening is erg vriendelijk en er wordt lokaal gekookt. Er staan veel vegetarische gerechten op de kaart ook. Omdat het een stukje rijden is en er verder geen restaurants in de buurt zijn, moet je hier niet op de bonnefooi naartoe gaan. Echt even reserveren.
Restaurante la Castillería
Dit is HET vleesrestaurant van Vejer de la Frontera. La Castillería ligt op een stukje rijden van het centrum en het is het ritje waard.Als je hier wilt eten, moet je lang, lang van te voren reserveren. Je hebt het meeste kans op een doordeweekse dag voor de lunch. Je eet in een sfeervolle overdekte tuin met overal tierelantijntjes. Maar het gaat niet om het interieur, maar om het vlees. De solomillo de cerdo (varkensvlees) is heerlijk en je kunt biefstukken van verschillende maanden rijping bestellen. Wel een dikke portemonnaie meenemen!
Gratis parkeren in Vejer de la Frontera
Het centrum van Vejer de la Frontera is zo’n beetje helemaal autovrij. En je moet je ook afvragen of je daar überhaupt wel wilt komen met de auto, want de straatjes zijn zo smal. Ik kies daarom voor de grote parkeerplaats iets buiten het centrum. Dat is gratis parkeren en het is maar een klein stukje lopen naar het centrum van Vejer de la Frontera. Er zijn meer gratis parkeerplekken te vinden, maar bij deze parkeerplaats vind ik in ieder geval iedere keer een plekje.
Heb je nog geen huurauto geregeld? Dan raad ik je Sunny Cars of EasyTerra aan omdat je daar all-inclusive kunt huren. Geen gedoe aan de balie dus over extra verzekeringen.
Hotels in Vejer de la Frontera
Ik verbleef zelf in Chiclana de la Frontera en heb Vejer de la Frontera een paar keer bezocht, maar had dus geen hotelkamer nodig. Dat is bijna jammer, want er zijn hele mooie hotels in het dorp. Kijk maar eens naar:
- Hotel La Casa del Califa: mooi ingerichte kamers en fantastisch ontbijt.
- Las Palmeras del Califa: luxe kamers in Noord-Afrikaanse stijl en goed ontbijt.
- Tugasa Hotel Convento San Francisco: verblijf in een oud klooster, wat kleinere kamers, maar vol historie.
- Casa Aura Hotel: oud gebouw omgebouwd tot een modern hotel met veel houten details.
Meer Spanje inspiratie?
Handige links voor je Spanje trip
- Accommodatie. Favorieten blijven Booking.com en Campspace. Ga je liever voor een hostel? Check HostelWorld.
- Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide en Viator. Je kunt ook bij WithLocals kijken. Zowel GuruWalk als Freetour.com bieden ‘gratis’ wandeltours aan in Spanje en voor fietstours moet je bij Baja Bikes zijn.
- Attracties en musea. Bij Tiqets krijg je trouwens 5% korting op musea en attracties met de kortingscode: KIMOPREIS22
- Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Als je meer prijzen wilt vergelijken, kun je bij Discover Cars terecht.
- Boot. Je kunt vanaf onder andere Barcelona met de boot naar de Balearen, of pak een ferry tussen de eilanden. Bekijk op opties bij Direct Ferries.
- Bus en trein. Reis met NS International of Flixbus naar Spanje. Je kunt ook terecht bij Busbud, 12go, of Omio, ook voor bussen en treinen in Spanje.
- Geld. Op sommige plekken wordt je Nederlandse bankpas misschien niet geaccepteerd, regel daarom een prepaid creditcard bij Revolut.
- Reisgidsen. Wil je volop voorpret? Bestel dan een reisgids om lekker doorheen te bladeren. Kijk bijvoorbeeld bij Bol.com of Amazon.
- Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
- Vliegtickets. Kijk sowieso bij Transavia en Vueling, maar vergelijk je opties! Check in ieder geval Momondo, Skyscanner en Kiwi.
- Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot Tui, Shoestring of Sawadee, of ga je liever via Sunweb, D-reizen, Corendon of Vakantie Discounter?
- Yoga retreat. Of, trakteer jezelf op een fijn yoga retreat!
Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.