fbpx

This post is also available in: Engels

Laatste update: 11 oktober 2023

Ik ruik sinaasappelbloesem in de straten en knoflook in de keukens. Ik zie vrolijke tegeltjes en metershoge palmbomen. Ik hoor trappelende paardenhoeven en flamenco. Rara, waar ben ik? Ik ben op citytrip in het mooie Sevilla. Ga jij binnenkort ook? Dan heb ik veel tips voor de leukste bezienswaardigheden, restaurants en hotels voor je. 

Bijna altijd zomers in Sevilla

In de hoofdstad van Andalusië is het bijna altijd mooi weer. In de zomer misschien zelfs iets té mooi als de temperaturen in Sevilla oplopen tot wel 40 graden of meer. Daarom is het beter om een citytrip naar Sevilla buiten de zomermaanden te plannen. Ik ben er in maart en dan loopt de temperatuur al op tot 25 graden overdag. De warmte blijft lang hangen in de smalle straatjes met hoge witte en gele huizen met schattige luiken en balkons. 

Hoe lang heb je nodig in Sevilla?

Voor een citytrip in Sevilla zou ik in ieder geval 3 dagen en 2 nachten uittrekken. En dan heb je nog niet alles gezien. In deze blog staan al heel wat tips voor bezienswaardigheden in Sevilla, maar er is nog veel meer te doen. Van een hamam-bezoekje tot boottochtjes en van musea tot kookworkshops. Je kan met gemak wat langer blijven hangen in Sevilla, want dan heb je ook meer tijd om lekker te chillen én nog meer van Andalusië te zien. 

Maak je Sevilla planning

Ik ben eerlijk gezegd verrast door hoeveel buitenlandse toeristen er in maart al op citytrip in Sevilla zijn. En dat op doordeweekse dagen. Fransen, Duitsers, Engelsen en uiteraard Nederlanders. Maar ik snap het wel hoor. De hoofdstad van Andalusië heeft zoveel te bieden. Paleizen, musea en een knus stadscentrum. 

Het is echt een perfecte stad voor een stedentrip. Maar als je alles wilt zien, vergt dat wel een beetje planning. Want de highlights van Sevilla, zoals de kathedraal en de Real Alcázar staan op ieders to do-lijstje en dus moet je vooraf tickets kopen en een tijdslot reserveren. 

Laat de voorpret dus vroeg beginnen! Ik help je graag op weg zodat jij precies weet welke bezienswaardigheden in Sevilla je niet wilt overslaan. Wat kun je allemaal doen in Sevilla?

Stadswandeling of fietstour door Sevilla

Leer Sevilla goed kennen door je citytrip te beginnen met een stadswandeling of fietstour. De gids brengt je langs alle highlights zodat jij precies weet wat waar zit én welke bezienswaardigheden in Sevilla je de moeite waard lijken. Er zijn veel aanbieders, dus vergelijk de prijzen en data. Probeer het bij:

 • GetYourGuide: wandeltours, fietstours én segway tours.
 • Freetour: ‘gratis’ wandeltours waarbij je de gids een fooi geeft. 
 • GuruWalk: zelfde concept als bij Freetour.
 • BajaBikes: fietstours, ook mogelijk met Nederlandse gidsen.
 • WithLocals: thematours met lokale gidsen. 

Must-see in Sevilla: Real Alcázar

De absoluut onmisbare nummer één bezienswaardigheid in Sevilla is het Real Alcázar. Dit is een groot paleis met een grote tuin en een grote hoeveelheid bezoekers. Eerlijk gezegd: ik vind het er veel te druk om ervan te genieten. Je móét het nou eenmaal gezien hebben, maar eigenlijk zijn de paleishuizen veel fijner om doorheen te lopen. Ik merk dat ik nauwelijks foto’s maak omdat ze simpelweg vol mensen staan.

Begrijp me niet verkeerd hè, dit koninklijke paleis is echt heel mooi, maar gewoon te druk. De Moorse details zijn indrukwekkend: al die tegeltjes, al die doorkijkjes. Echt prachtig. En voor de Game of Thrones fans: er werden scènes opgenomen in de Real Alcázar. Check het filmpje voor behind the scenes materiaal. 

Voor deze bezienswaardigheid in Sevilla moet je absoluut van te voren online een ticket kopen (hier bijvoorbeeld) en een tijdslot kiezen. Maar ondanks dat: ga uit van een rij. Bij de entreeprijs zit helaas geen audiotour in, die kun je bij binnenkomst alsnog kopen.  

Tip! Je kunt op specifieke tijdstippen gratis naar het Real Alcázar. Tussen april en september is het van 18 tot 19 uur gratis en tussen oktober en maart van 16u tot 17u. Er zijn maar een beperkt aantal gratis tickets beschikbaar. Die “koop” je hier.  

Google Maps locatie

Torre del Oro bezoeken

De Torre del Oro is een verdedigingstoren direct aan de rivier Guadalquivir. De toren staat er al sinds 1220 en voor een kleine bijdrage kun je de toren op en het museum in. Het museum is een maritiem museum en laat de geschiedenis van de Spaanse scheepvaart zien. Bovenop de toren is een klein trapje waar je op kan staan voor uitzicht over de rivier.

Google Maps locatie

Kathedraal en Giralda van Sevilla 

De andere niet te missen bezienswaardigheid van Sevilla is de kathedraal met de Giralda. De Giralda is de hoge klokkentoren die je mag helemaal op zodat je fantastisch uitzicht hebt over de stad. Je moet wel zelf omhoog, niet met de trap, maar via een soort hellend gangpad. 35 hellingen brengen je naar de top. Dat loopt een stuk fijner en is ooit zo gebouwd zodat ook paarden makkelijk naar boven konden. 

De kathedraal zelf is gigantisch, en helaas ook gigantisch druk. Officieel heet de kathedraal de Santa María de la Sede en het is één van de grootste kerken ter wereld. Er is een koninklijke kapel en ontdekkingsreiziger Columbus ligt er begraven. Het is een soort monument. Vier mannen dragen een kist en daarin zou hij liggen, hoewel dat ook in twijfel wordt getrokken. Maar er zijn DNA-tests gedaan en daaruit blijkt dat de botten in de kathedraal een match zijn met de botten van Columbus’ broer. 

Koop je tickets voor de kathedraal en Giralda in Sevilla hier. Maar voor je dat doet, check even deze site. Iedere week zijn er 100 gratis kaarten beschikbaar. Misschien heb je geluk! 

Google Maps locatie

Palacio de la Condesa de Lebrija in Sevilla

Ik geniet zo veel meer van dit 16e-eeuwse paleis dan van de Real Alcázar. Niet verder vertellen hè? Ik denk dat het komt doordat mijn verwachtingen van de Real Alcázar torenhoog zijn. Daarnaast kan ik in het Palacio de la Condesa de Lebrija gewoon vrij rondlopen zonder continu tegen mensen op te botsen of door foto’s te lopen. Het is hier een stuk rustiger. Dat zijn de betere bezienswaardigheden, als je het mij vraagt.

Het paleis heeft prachtige bogen in Arabische stijl en een kleine binnenplaats met duizenden mozaiektegeltjes. Bij de entreeprijs zit ook een rondleiding inbegrepen. Dan mag je naar de bovenverdieping met een gids die de privécollectie van de eigenaren laat zien. Er zijn een bibliotheek, een kapelletje en een paar andere privévertrekken. Je mag er helaas geen foto’s maken, maar het is echt de moeite waard! 

Google Maps locatie

Cultuurdingetje: Plaza de Toros

Het hoort bij de Spaanse cultuur: stierenvechten. Maar ik vind het verschrikkelijk. In de stierenvechtarena Plaza de Toros worden nog steeds stierengevechten georganiseerd. Het is ook een museum. Er hangen vooral foto’s, tekeningen en schilderijen van stierengevechten aan de muur. Maar ook stierenhoofden met de datum van hun dood en de naam van de stierenvechter. Ik heb een beetje dubbel gevoel bij dit bezoek: ik wíl hier eigenlijk helemaal niet aan bijdragen door entree te betalen. Maar de nieuwsgierigheid om toch eens zo’n arena van dichtbij te zien, wint. 

Je betaalt een tientje entree maar op woensdag is het van half zes ‘s avonds tot sluitingstijd gratis. Mits er geen gevecht op het programma staat natuurlijk. Ik vind het museum niet zo informatief, dus als je echt meer over de traditie wilt weten, kun je de arena van Sevilla beter met een gids bezoeken. Deze tour staat goed aangeschreven. 

Google Maps locatie

Tip! Als je tijdens je citytrip van plan bent meerdere bezienswaardigheden in Sevilla te bezoeken, check dan of je voordeliger uit bent met de Seville Pass

Plaza de España

Het Plaza de España is een echte verrassing in Sevilla. Of tenminste: als ik mensen over Sevilla hoor, hebben ze het altijd over de mooie kathedraal, het Real Alcázar paleis en het eten. Van dit mooie plein had ik nog nooit gehoord. Terwijl ik het toch echt één van de top bezienswaardigheden van Sevilla vindt.

In het grote Parque Maria Luisa ligt het Plaza de España aan een aangelegde vijver waar mensen met bootjes varen – een beetje als Venetië, maar dan anders. Straatmuzikanten doen hun best om aandacht te trekken en paardenkoetsen rijden toeristen rond. Het is een enorm gebouw met mooie bogen en daaronder banken met beschilderde tegels. Iedere Spaanse provincie heeft z’n eigen bankje – 52 in totaal. 

Google Maps locatie

Casa de Pilatos paleis in Sevilla

Ik vind het Casa de Pilatos het mooiste paleis van Sevilla. Zo veel tegeltjes! Zo veel bloeiende bloemen in de tuin! Er is marmer, er zijn statige beelden en er  zijn prachtige doorkijkjes. En het mooiste: er zijn nauwelijks andere bezoekers op de vroege ochtend. Koop een ticket voor een tientje en dan krijg je een audiogids mee om het paleis te ontdekken. Als je ook naar de bovenverdieping wilt, kost dit wat meer. Ik heb dat niet gedaan, dus ik weet niet wat ik gemist heb.  

Google Maps locatie

Setas de Sevilla, of de Metropol Parasol

De Metropol Parasol, ook wel Setas de Sevilla, wordt door de Sevillanen Las Setas genoemd: de paddenstoelen. Het moderne bouwwerk is nogal imposant. Het schijnt zelfs de grootste houten constructie van de wereld te zijn. Voordat in 2011 de Metropol Parasol opende, was dit een beetje een guur stukje Sevilla. Het was een parkeergarage en nu brengt het veel leven op het plein: volle terrassen en een levendige overdekte markt.  

Je kunt het bouwwerk vanaf de grond bewonderen, maar je kunt er ook in én op. Er loopt een soort wandelpad over de houten constructie. Uiteraard moet je dan wel een ticket kopen. Dat is inclusief een VR-ervaring. 

Google Maps locatie

Wijk in ontwikkeling: Triana

Aan de overkant van de rivier ligt de Triana wijk. Het is een volkswijk die volop in ontwikkeling is. Er ligt een lange winkelstraat, een uitgebreide overdekte markt (Mercado de Triana) en veel eenvoudige restaurants. Als je dus even uit het drukke centrum wilt en je echt onder de Spanjaarden wilt begeven, loop hier dan een rondje. 

Als je onder de indruk bent van alle tegeltjes in Sevilla, wip dan even langs bij het Centro Cerámica Triana. Dit was vroeger een tegeltjesfabriek en nu kun je het hele productieproces en de geschiedenis van de tegeltjes hier bekijken. 

Google Maps locatie

Palacio de las Dueñas

Het Palacio de las Dueñas is een indrukwekkend paleis in Sevilla dat je met een audiogids kunt bezoeken. De audiogids leidt je door de chique ingerichte kamers en de tuin, maar is wel een beetje langdradig. Er is veel kunst te zien en uiteraard de typische tegeltjes. Tijdens mijn bezoek is het lekker rustig. Dit stadspaleis staat nog niet op ieders Sevilla-programma. 

Vanaf maandag om 16 uur komen er ieder uit tot sluitingstijd gratis entreekaarten vrij. Die kun je alleen aan de kassa afhalen. Het is dus wel een gokje. Je kan natuurlijk altijd een gewone entreeticket kopen. Hier bijvoorbeeld

Google Maps locatie

Museo del Baile Flamenco

Als je benieuwd bent naar de geschiedenis van de Flamenco, dan moet je een bezoekje brengen aan het Flamenco museum. Daar worden ook optredens gegeven, dus dan kun je het meteen live aanschouwen. In het museum vind je veel foto’s, schilderijen en flamencokleding. Koop je ticket of probeer het bij één van de andere shows hieronder. 

Google Maps locatie

Restaurants en bars in Sevilla

In Sevilla eet ik me tonnetje-rond. Er zitten zoveel leuke tapasbarretjes, goede restaurants en gezellige cafés. Ik wou dat ik een grotere maag had én meer tijd. Maar ik heb heel wat restaurants en bars uitgeprobeerd tijdens mijn citytrip in Sevilla. En die heb ik in deze blog over eten en drinken in Sevilla voor je verzameld. 

Parkeren in Sevilla

Dikke kans dat je met het vliegtuig naar Sevilla bent gekomen en helemaal geen auto hebt. Maar als je op rondreis bent in Andalusië, kom je vast wel met de auto. Gratis parkeren is mij in Sevilla niet gelukt. Maar bij parkeergarage Insur El Mirador De Sevilla betaal ik maar 13 euro per dag. Daarvoor moet je wel online een parkeerplekje reserveren. Ik gebruikte daarvoor deze site

Google Maps locatie

Als je nog een huurauto nodig hebt, vergelijk dan je opties bij Sunny Cars en EasyTerra. Dat zijn betrouwbare autoverhuurders. 

Hotels in Sevilla

Er zijn ontzettend veel overnachtingsopties in Sevilla, maar goedkoop? Nah, niet echt. Neem in ieder geval deze opties mee in overweging: 

Meer Spanje inspiratie?

 • Accommodatie. Favorieten blijven Booking.com en Campspace. Ga je liever voor een hostel? Check HostelWorld.
 • Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide en Viator. Je kunt ook bij WithLocals kijken. Zowel GuruWalk als Freetour.com bieden ‘gratis’ wandeltours aan in Spanje en voor fietstours moet je bij Baja Bikes zijn.
 • Attracties en musea. Bij Tiqets krijg je trouwens 5% korting op musea en attracties met de kortingscode: KIMOPREIS22
 • Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Als je meer prijzen wilt vergelijken, kun je bij Discover Cars terecht.
 • Boot. Je kunt vanaf onder andere Barcelona met de boot naar Mallorca. Boek je ticket bij Balearia. Met Balearia kun je ook bij de andere eilanden komen. Maar check bij Direct Ferries zeker even of er betere opties zijn.
 • Bus en trein. Reis met NS International of Flixbus naar Spanje. Je kunt ook terecht bij Busbud, 12go, of Omio, ook voor bussen en treinen in Spanje.
 • Geld. Op sommige plekken wordt je Nederlandse bankpas misschien niet geaccepteerd, regel daarom een prepaid creditcard bij Revolut.
 • Reisuitrusting. Koop je gear bij Bever of Decathlon, of gewoon bij Bol.com.
 • Reisgidsen. Wil je volop voorpret? Bestel dan een reisgids om lekker doorheen te bladeren. Kijk bijvoorbeeld bij Bol.com of Amazon.
 • Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
 • Vliegtickets. Kijk sowieso bij Transavia en Vueling, maar vergelijk je opties! Check in ieder geval MomondoSkyscanner, en Kiwi.
 • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot Tui, Shoestring of Sawadee, of ga je liever via Sunweb, D-reizen, Corendon of Vakantie Discounter?
 • Yoga retreat. Of, trakteer jezelf op een fijn yoga retreat!

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Schrijf een reactie