fbpx

Laatste update: 18 januari 2023

Het is altijd leuk om je een beetje onder te dompelen in lokale gebruiken. Zo ook in Lissabon. De stad die bekend staat om de gele trams, pastel de nata en fado. Maar er is meer! Zorg dat je deze typische gebruiken en tradities niet mist. 

De gele trams van Lissabon

De trams van Lissabon bestaan al heel lang. In 1873 begon het met een paardentramlijn waarna er in 1890 een kabeltram kwam. Toen in 1901 de elektrische trams kwamen, verdwenen de originele trams. De tram was hét vervoermiddel voor de inwoners van Lissabon. Dat veranderde met de komst van de metro en de bus, maar door de smalle straten past niet zomaar iedere bus. De trams zullen daarom voorlopig niet verdwijnen, zeker omdat ze eigenlijk ook een toeristische attractie zijn. 

Tramlijn 28 rijdt een populaire route door de stad, langs veel bezienswaardigheden in de wijken Graca, Alfama en Baixa. Je betaalt de conducteur 3 euro, ongeacht hoe lang je rit duurt. Met de Lisbon Card is een ritje zelfs gratis. 

Geniet van een Pastel de Nata

De Pastel de Nata is ook buiten Lissabon inmiddels beroemd. Het is een klein rond gebakje met gele room. Dat klinkt simpel, maar de bereiding is best ingewikkeld en er zit een heel verhaal achter de Pastel de Nata. Het origineel heet namelijk Pastéis de Belém en dat is een net iets ander recept dan de Pastel de Nata. De Pastéis de Belem werd gemaakt door de monniken in de kloosters van Lissabon. De naam en de bereiding zijn beschermd en nu is er dus maar één bakkerij (deze) in heel Portugal die dit specifieke bladerdeeg gebakje mag maken. Het is daarom ook eigenlijk altijd druk bij de bakkerij. Alle andere bakkers maken dus Pastel de Nata. Bemachtig er een paar en vergelijk!

Jaarlijks is er een wedstrijd wie de lekkerste Pastel de Nata maakt. De winnaar van 2022 is Casa do Padeira (Google Maps locatie). Die van de ketens Manteigaria en Fábrica de Nata zijn ook altijd goed. 

Tip! Lijkt het je leuk om zelf pastel de nata’s te maken? Volg een workshop in Lissabon.

Ontdek de Fado muziek

De Fado is de Portugese variant van het levenslied. De stijl is rond 1829 ontstaan en is met de jaren steeds verder geprofessionaliseerd. Zo zijn er inmiddels fadohuizen waar je de melancholische muziek kunt beluisteren. Het Fado museum (Google Maps locatie) is dan ook zeker een bezoekje waard, daar leer je meer over het ontstaan van de muziek en je kunt het ook beluisteren. 

Het is natuurlijk nog leuker om het live te beluisteren en zien. Je kunt daarvoor in de avond terecht bij verschillende Fadohuizen. Bijvoorbeeld: Clube de Fado, Fado in Chiado, of Fado ao Carmo. Als de keuze je te veel wordt, dan is het ook leuk om mee te gaan  met een rondleiding. Check de opties hieronder eens. 

Portugese tegeltjes: azulejos

Als je een beetje om je heen kijkt op straat zul je ze overal zien: de azulejos. Deze beschilderde tegeltjes sieren de huizen, tuinen en meer op. Er is zelfs een museum aan gewijd: Museu Nacional do Azulejo. Hier zie je hoe de tegeltjes gemaakt worden en hoe de schilderingen met de jaren veranderden. Het museum is gevestigd in een voormalig klooster, het gebouw zelf is dus ook indrukwekkend. Koop een ticket

Google Maps locatie

Sardientjes in blik

Misschien is dit wel waar de uitdrukking “Als sardientjes in blik” ontstaan is. Oftewel: met veel te mensen in een veel te kleine ruimte. In Lissabon, en heel Portugal trouwens, zijn ze dol op sardientjes. Mensen bestellen gegrilde sardientjes in restaurants, maar je kunt ze zelfs in een blikje geserveerd krijgen. Verspreid door Lissabon zitten veel winkels waar ze deze blikjes verkopen. Duizenden blikjes in allerlei designs en kleuren. Leuk om mee te nemen als souvenir. Maar pas wel op met de prijs: die kan behoorlijk oplopen. 

Kabeljauw fans

Portugezen houden van sardientjes maar nog meer van kabeljauw. Raad eens hoeveel kilo kabeljauw een Portugees gemiddeld per jaar eet…?

Bijna 60 kilo!

Hoe dan?!

Kabeljauw is niet eens een lokale vis. Alles wordt geïmporteerd. De mensen koken er net zo lief thuis mee als dat ze het bestellen in restaurants. Probeer zeker de kabeljauwkroketjes: pastel de bacalhau. Sommige makers stoppen er ook kaas in. Er zijn winkels die niks anders verkopen dan deze snack. Casa Portuguesa do Pastel de Bacalhau is een bekende keten. 

Ginjinha bars in Lissabon

Ginjinha (of Ginja)  is een Portugese likeur gemaakt van een zure kers en verschillende kruiden en specerijen. Mijn smaak is het niet helemaal, maar toch is het leuk om een ginjinha bar op te zoeken. A Ginjinha (Google Maps locatie) is zo’n klein zaakje waar je terecht kunt om het drankje uit te proberen. Andere ginjinha bars zijn Ginjinha bij Ginjinha sem Rival (Google Maps locatie) en of Ginginha do Carmo. Je krijgt een klein borrelglaasje, maar het is geen shotje. Je moet het echt sippen. Het alcoholpercentage is zo’n 18%. 

Meer Portugal inspiratie?

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie. Hier betaal jij uiteraard niet extra voor. 

Schrijf een reactie