Laatste update: 2 februari 2022
De Highlands van Schotland staan synoniem aan eindeloze uitzichten, prachtig wandeldecor en onbeperkt natuurschoon. Wat wel beperkt is, is tijd. Het is simpelweg onmogelijk om in een paar dagen, laat staan in een paar uur, de Schotse Hooglanden te ontdekken. Daarom deze mini-kennismaking met de Schotse Highlands rondom Perthshire en Stirling. Oftewel: de toeristische route richting de Schotse Hooglanden!
Ligging van de Pertshire en Stirling regio’s
Stirling verbindt de Schotse Hooglanden met de laaglanden. De regio ligt net boven Edinburgh. Boven Stirling ligt dan weer Perthshire, waar de Highlands van Schotland écht beginnen. De A9 snelweg verbindt de stad Perth met Inverness, de hoofdstad van de Schotse Hooglanden.
Schotse Hooglanden vanuit Edinburgh of Glasgow
De Schotse Hooglanden zijn vanuit Edinburgh perfect te bereiken. Vanuit Glasgow eigenlijk ook hoor. Binnen enkele uren met de auto of trein verruil je het drukke stadsleven voor prachtige natuur. In theorie is het mogelijk om een dagtrip naar de Highlands te maken, maar eigenlijk is dat zonde. Ik raad je aan enkele dagen in de Highlands te verblijven. Zoek een mooie plek uit en maak vanuit daar uitstapjes. Kijk bijvoorbeeld eens bij Interhome voor vakantiewoningen.
Op weg ernaar toe kun je natuurlijk al de toeristische route nemen: maak verschillende stops als je met de auto vanuit Edinburgh of Glasgow naar het Noorden van Schotland rijdt. Ik heb mijn auto bij SunnyCars gehuurd, omdat ik daar altijd heel tevreden over ben: dit is all-inclusive autohuur, dus al die verzekeringen die ze je proberen aan te smeren bij de verhuurloketten hoef je je niet druk om te maken.
Tip! Ga je ook naar Glasgow? Hier is een blog boordevol Glasgow tips.
Autorit naar de Schotse Hooglanden, bezienswaardigheden onderweg
Je rijdt in drie à vier uur van Glasgow of Edinburgh naar Inverness. Als je geen haast hebt, kun je onderweg een paar leuke stops maken. Wel slim om van te voren je route en de bezienswaardigheden te bepalen. Soms moet je namelijk reserveren. Kies voor whisky distilleerderijen zoals Blair Athol, Dewar’s of Dalwhinnie voor tours en proeverijen (wel een BOB aanwijzen uiteraard), of bezoek kastelen, bijvoorbeeld het Stirling Castle of Menzies Castle. Bekijk de dam van Pitlochry of ga op safari. Heel veel keuze dus! Check mijn aanbevelingen voor bezienswaardigheden onderweg in de Highlands van Schotland.
Tip 1: Highland Safaris & Red Deer Centre
Op safari in Schotland? Waarom ook niet. Bij Highland Safaris & Red Deer Centre in Aberfeldy kun je helemaal opgaan in de natuur onder deskundige begeleiding. Ik begin met een Red Deer Encounter onder leiding van Ranger Andy en doe daarna een Winter Safari met Ranger Cameron. Bij aankomst ben ik al enthousiast: er hangt een heerlijk gemoedelijke sfeer in het Highland Safari Café & Shop. De mensen doen hun uiterste best om het je naar de zin te maken en zijn ontzettend warm en attent. Oók degenen die in hun Schotse kilt de kou moeten overwinnen.
Edelherten ontmoeten bij de Red Deer Encounter
Bij de Red Deer Encounter krijg je ongeveer een half uurtje uitleg over edelherten. Ranger Andy legt alles uit over het gewei, de leefomgeving en ook het overschot aan edelherten in Schotland. Ik vind het super informatief en ik heb geluk: met mijn reispartner ben ik de enige deelnemer. We kunnen dus alle vragen stellen die we willen en we krijgen uitgebreid de tijd om de edelherten te voeren. De Encounter wordt afgesloten met een ontmoeting met een uil die we van heel dichtbij mogen bewonderen. Dat smaakt naar meer!
Landrover Safari in de Highlands
Ik ga ook mee op Winter Safari. Met een Landrover trekken we de Highlands in. Omdat de ruimte in de Landrover beperkt is, gaan we met een klein groepje op safari. Lekker knus, en de filmische stem van Ranger Cameron maakt het helemaal af. Hij vertelt verhalen over de regio, hoe de edelhertpopulatie wordt beheerd en wijst ons verschillende soorten vegetatie. Af en toe stoppen we voor een fotomoment.
We stijgen tot 750 meter hoogte en zien nog hier en daar sneeuw liggen. Blijkbaar was het tot een week geleden volledig bedekt met sneeuw. Cameron installeert een verrekijker en wijst ons op wilde edelherten in de verte. De ijzige kou snijdt door m’n kleren en giert langs m’n gezicht. Gelukkig is er een kleine bothy op de berg. Dat is een wandelaarshut om te schuilen. Cameron trakteert ons onder een gammele heater op gas op koffie en thee met Schots shortbread en een glaasje whisky. Ik heb nog steeds niet geleerd om dat lekker te vinden, maar omdat het zo passend is hier hoog op de berg in de bothy, drink ik het met plezier op.
Ook op safari in de Schotse Hooglanden?
De Red Deer Encounter duurt een klein uurtje en kost £12. De Winter Safari duurt zo’n 2,5 uur en kost £45 per persoon. En het is iedere pond waard als je het mij vraagt. Er zijn verschillende safari’s beschikbaar, dus kijk vooral even welke je het leukste lijkt. Er zijn ook wandel- en fietsopties en combinaties beschikbaar. Wel vooraf online reserveren!
Tip 2: Stirling Castle
Stirling Castle is een middeleeuws kasteel waar het Schotse Koningshuis in de 14e tot 16e eeuw woonden. De geschiedenis van het kasteel is een lastige, met de ene James die de andere James opvolgde. Bezoek daarom eerst even de tentoonstelling aan de linkerkant na de entree: dan begrijp je iets beter hoe het in elkaar zit (hoewel ik het je helaas al niet meer kan navertellen, geheugen als een zeef blijkbaar).
In het kasteel kun je de onderkomens van de koning en koningin bezoeken, door de tuin wandelen en de kapel bekijken. De keuken is volledig ingericht zoals vroeger zodat je een goed beeld krijgt van hoe het was. Echt heel fijn, want soms is je voorstellingsvermogen misschien niet helemaal toereikend.
The Hunt of the Unicorn
Bewonder ook de replica’s van The Hunt of the Unicorn: een 7-delige serie van prachtige tapijten uit de 16e eeuw. De originelen hangen in New York. Stirling Castle liet de tapijten maken om het Middeleeuwse gevoel te benadrukken. In één van de ruimtes kun je ook zien hoe de tapijten gemaakt zijn.
Plan je bezoek aan Stirling Castle
Het is slim om wat later op de dag naar Stirling Castle te gaan. Dan zijn de meeste busladingen weer vertrokken. Rond vier uur is de drukte wel zo’n beetje voorbij. Je kunt vlak voor het kasteel parkeren voor £4. Als je aan het eind van de dag komt en het bordje geeft aan dat de parkeerplaats vol is, is het toch aan te raden even eigenwijs te zijn en te kijken of dat nog steeds het geval is. Veel mensen vertrekken dan juist.Je kunt tot 45 minuten voor sluitingstijd naar binnen, maar trek in ieder geval wel 1,5 uur voor je bezoek uit. Als je wilt, kun je een audiogids krijgen. Dat zit bij de toegangsprijs van £16 in. Ook zijn er gratis tours. Vraag bij de entree hoe laat die beginnen.
Wil je een pond besparen? Boek alvast je tickets online, dan is de entree £15. Ook te bestellen bij GetYourGuide.
Tip 3: Whisky tour en proeverij bij Blair Athol
Ik ben totaal geen whiskyliefhebber (sorry!), maar whisky hoort bij Schotland net zoals kilts en doedelzakken. Dus ik bezoek toch een whisky destilleerderij in de Schotse Hooglanden. Geheel ongehinderd door enige kennis kies ik voor een destilleerderij op de route; de merknamen zeggen mij toch niks.
Blair Athol met 1 L
Blair Athol in Pitlochry is één van Schotlands oudste distilleerderijen. Het werd al in 1798 opgericht onder de naam Aldour. De rivier die langs de destilleerderij stroomt heet namelijk de Allt Dour. Dour betekent otter, en die zie je nog steeds terug op het logo. Pas na een uitbreiding in 1825 kreeg het de naam Blair Athol. Vernoemd naar de Duke of Atholl, de eigenaar van Blair Castle in het dorp Blair Atholl. Maar zoals je ziet, er mist een l in de naam. Dit was om de Duke te pesten. Hij legde de toenmalige eigenaren namelijk een keuze voor: een boete betalen, gevangenisstraf of voortaan belasting betaling. Ze kozen voor belasting betalen, met tegenzin en vandaar de verdwenen l. Inmiddels betaalt Blair Athol 74% belasting over whisky. Geen wonder dat het zo’n duur drankje is! In 1932 lag de destilleerderij maar liefst 17 jaar stil onder de nieuwste eigenaar voor er weer whisky werd gemaakt. Nu valt Blair Athol onder het grotere drankconcern Diageo.
Een beetje als bier brouwen…
Ik vind het als niet-whisky liefhebber wel heel interessant om te zien hoe de whisky gemaakt wordt. Het lijkt eigenlijk op bier brouwen. Alleen, in tegenstelling tot bier, is de whisky niet klaar na één destillatieronde. Tijdens de rondleiding kunnen we het hele proces volgen en bezoeken we ook de ruimte waar de whisky ligt te rijpen voor consumptie. Blijkbaar verdampt ieder jaar 2% van de whisky in de vaten. Dat noemen ze het Angel’s Share. Heb je dus een hele oude whisky, dan is daar steeds minder van over. Ook dat stuwt de prijs natuurlijk. En sommige vaten zijn zo speciaal dat ze ook nog eens honderden en soms wel duizend ponden kosten.
Blends en single malts
De whisky van Blair Athol wordt door veel merken gebruikt om whisky blends van te maken, zoals Johnnie Walker. Slechts 0,3% van de productie is voor Blair Athol zelf. Hier maken ze dan een single malt whisky van. Ben je een whiskykenner, dan weet je dat een single malt beter is dan een blend. Nieuws voor mij dus. Ik durf ook bijna niet toe te geven aan de gids dat ik whisky niet lekker vind, maar ze is er gelukkig niet door beledigd. Blijven proberen, is haar advies.
Ook whisky proeven in de Highlands van Schotland?
Bij Blair Athol kun je een whisky tour met proeverij doen. De goedkoopste optie kost £9,50 per persoon. Daarvoor krijg je een tour en uitleg over het destilleerproces, mag je één whisky proeven en het whiskyglas mee naar huis nemen. Zo ben je in totaal ongeveer een uurtje zoet. De tour is uit te breiden met meer whiskies om te proeven. Je kunt gewoon aan komen kloppen en met de eerstvolgende tour mee. Online reserveren om teleurstellingen te voorkomen kan ook.
Tip 4: Chique chocolade smullen van Iain Burnett
Iain Burnett is de Highland Chocolatier. Dat klinkt net zo chique als dat het kost. Reken op een reep chocolade voor £8 of een bonbon van £3. Pijnlijk voor je portemonnaie, maar oh zo smaakvol voor je mond. De chocolade van Iain Burnett is dus niet bedoeld om gedachteloos weg te werken bij een Netflix serietje. Voor deze chocolade moet je echt even gaan zitten. Bijvoorbeeld aan tafel bij restaurants van topchefs zoals Albert Roux en Gordon Ramsey. Of gewoon in de chocoladewinkel van Iain Burnett zelf.
In Grandtully (tussen Aberfeldy en Pitlochry) kun je chocolade kopen in de winkel en ook een tasting doen. De proeverij kost £16 per persoon. Daarvoor krijg je een koptelefoon met een uitgebreide uitleg en vijf chocolaatjes om te proeven. De uitleg is wel erg langdradig. Zeker omdat de ruimte die ervoor is ingericht erg klein is. Echt gezellig is het ook niet, want de proeverij doe je ook met je koptelefoon op. Iain heeft het zelf ingesproken en vertelt bij iedere prijswinnende truffel en bonbon wat er bijzonder aan is. Dat is wel heel leuk om te doen. Gezien de chocolade zo duur is, is die £16 ook best een goede deal.
De chocolade is zo duur, omdat het onwijs veel handwerk is, alle ingredienten vers zijn (en daarom zijn de chocolaatjes ook maar beperkt houdbaar) en alle ingredienten worden bij specifieke leveranciers ingekocht vanwege de goede kwaliteit. Ter illustratie: het maken van een Velvet Truffle kost twee dagen.
Je ziet het: het loont de moeite om de toeristische route richting de Schotse Hooglanden te nemen. Er is zo veel leuks te doen en zien. Dit is slechts een kleine greep uit de bezienswaardigheden van de Scottish Highlands, want tijdgebrek hè… dat blijft toch een (luxe-) probleem.
Meer Schotland inspiratie?
Handige links voor je Schotland trip
- Accommodatie. Favoriet blijft toch Booking.com. Verblijf je het liefst in een hostel? Check Hostelworld.
- Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide en Viator. Je kunt het ook proberen bij WithLocals. Voor ‘gratis’ wandeltours , check Freetour.com of GuruWalk en voor fietstours moet je bij Baja Bikes zijn.
- Attracties en musea. Neem ook een kijkje bij Tiqets voor tickets voor musea en attracties (je krijgt 5% korting met de code KIMOPREIS22)
- Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Meer prijzen kun je vergelijken bij Discover Cars.
- Geld. Op sommige plekken wordt je Nederlandse bankpas misschien niet geaccepteerd, regel daarom een prepaid creditcard bij Revolut.
- Reisgidsen. Koop een reisgids om nog meer inspiratie op te doen. Ik nam de Lonely Planet Scotland mee. Maar er is nog veel meer keuze bij Bol.com en Amazon.
- Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
- Trein en bus. Reserveer bussen en treinen in Schotland met Busbud of Omio.
- Vliegtickets. Vergelijk je opties! Check in ieder geval Transavia, maar ook Momondo, Skyscanner en Kiwi.
- Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot Sawadee, of liever Tui, D-Reizen of de Vakantie Discounter?
- Yoga retreat. Of, wat dacht je van een yoga retreat in Schotland?
Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.
Dit blogartikel is een samenwerking met Interhome.