fbpx

Laatste update: 1 juli 2021

The Great Glen Way in de Schotse Hooglanden is een prachtige wandel- en fietsroute. Maar je hoef niet per se zes dagen te wandelen of drie dagen te fietsen om er van te genieten. Met de auto kun je gewoon de highlights meepakken.

The Great Glen Way: hoe, wat, waar

The Great Glen Way werd in 2002 geopend. De wandelroute loopt volledig door de vallei Great Glen: van Fort William naar Inverness. Dat is in totaal zo’n 100 kilometer. De Great Glen is een haarscherpe rechte lijn. Best bijzonder, want het is een natuurlijk fenomeen ontstaan door aardverschuivingen. Het is een geologische breuk die de Atlantische Oceaan met de Noordzee verbindt. En het is er dus prachtig wandelen en fietsen.

Het begin- en het eindpunt (Fort William en Inverness) zijn natuurlijk stads. Verder is er vooral natuurschoon. De route passeert verschillende meren en rivieren en prachtige uitkijkpunten. Hoogtepunten zijn (hoe kan het ook anders) Loch Ness en het Urquhart Castle.

The Great Glen met de auto

Als je wat minder tijd hebt, of gewoon geen zin in zo veel fysieke inspanning, kun je de bezienswaardigheden van de route ook prima met de auto ontdekken. Dat is wat ik doe: ik bezoek een paar punten op The Great Glen Way met een auto die ik huur bij SunnyCars (mijn favo autoverhuurder omdat hier altijd alles all-inclusive is en je dus geen gezeur hebt aan de balie van overijverige medewerkers die je allerlei verzekeringen willen aansmeren). Als uitvalsbasis heb ik gekozen voor Dalchreichart. Een rustig dorp, waar de buren op vele meters afstand wonen en je kunt genieten van rust, prachtige zonsopgangen en weidse uitzichten.

Caledonian Canal & Locks in Fort Augustus

Fort Augustus is het aller zuidelijkste puntje van Loch Ness. Het Caledonian Canal loopt door Fort Augustus en hier bevinden zich ook de sluizen, de Caledonian Locks. De sluizen zijn een echte toeristische trekpleister. Boten die door het Caledonian Canal willen varen moeten hier door de vijf sluizen om ofwel via het getrapte systeem 13 meter te dalen, ofwel te stijgen.

Lucky me, als ik er ben, zijn de sluizen in onderhoud. Doei schouwspel! Gelukkig kan ik wel terecht bij het Caledonian Canal Centre (wat ook een hotel is, de Lock Chambers) voor wat informatie over de sluizen en het kanaal. Het is een klein informatiecentrum waar je ook terecht kunt voor een kopje koffie en souvenirs.

Het Caledonian Canal blijkt te zijn aangelegd om de Noordzee en de Atlantische oceaan met elkaar te verbinden. De vergelijking met het de sluizen van het Panama kanaal is al snel gemaakt. Omdat het zo’n waterrijk gebied is, hoefde er slechts 35 kilometer kanaal aangelegd te worden. De rest van de 100 kilometer lange route gaat door natuurlijk meren, zoals Loch Ness. Je kunt trouwens vanuit Fort Augustus ook een boottochtje over Loch Ness doen.

De straten grenzend aan de Caledonian Locks zijn volledig op toerisme ingespeeld: netjes aangelegd, maar de zaakjes kunnen wel een update gebruiken. Het maakt echter niet uit, want de mensen komen toch wel. Op een winterse dag is het hier gezellig druk, in de zomer zal dat wel anders zijn. 

Als je er in de zomer bent, kijk dan ook even of er een plekje is op het terras van het Loch Ness Boat House. Hier heb je prachtig uitzicht over het meer. In de winter is het een beetje een trieste bedoeling. Het grenst aan het terrein van het chique hotel The Highland Club en verschillende appartementen. Dit is wel even een kijkje waard. De gebouwen zijn imposant en hebben de typische bouwstijl van Schotland.

Het monstermeer: Loch Ness

De legende leeft nog in Schotland. En ook al geloof je er niks van, het is toch een mooi verhaal. Een monster dat zich bevindt in dit ruim 200 meter diepe meer en waar al veel tijd en geld verloren is gegaan aan vruchteloze zoekacties. Maar ook zonder het monster is Loch Ness indrukwekkend. Het is maar liefst 37 kilometer lang en dat leidt tot prachtige uitzichten over het donkere water.

Boottocht Loch Ness

Voor de liefhebbers zijn er boottochten over het meer, vanuit Drumnadrochit, Inverness of Fort Augustus. Ik ben er rond Oud & Nieuw en heb geen zin in een ijskoude rondvaart. Ik bewonder het meer vanaf wandelroutes en vanuit de auto. Op de autoweg langs het meer zijn verschillende mogelijkheden om even te parkeren en van het uitzicht te genieten.

Ontmoet Nessie bij het Loch Ness Centre & Exhibition

Het Loch Ness bezoekerscentrum krijgt wat vernietigende kritieken op Google reviews: oubollig, verouderd, saai. Zelf schrijft het bezoekerscentrum juist high-tech te zijn. De waarheid ligt, zoals wel vaker, in het midden. Ik bezoek het Loch Ness Centre met lage verwachtingen en vind het eigenlijk best leuk. Ja, het is een beetje knullig hier en daar, maar dat vind ik juist charmant.

Loch Ness Centre & Exhibition Entree

Het Loch Ness Centre & Exhibition is sinds 1980 open en in de winter van 2019 vernieuwd. Er zijn zeven verschillende ruimtes waarin je steeds vanuit een andere invalshoek uitleg krijgt over het monster van Loch Ness. In de eerste ruimte krijg je bijvoorbeeld informatie over de prehistorie en ijstijd waarin het meer Loch Ness gevormd is. De legende van het monster van Loch Ness, dat in de souvenirshops overigens liefkozend Nessie wordt genoemd, en de ooggetuigenverklaringen komen uitgebreid aan bod. Ook zie je dat het bewijs voor het bestaan van het monster maar zwak is en ontdek je hoe het hele meer op professionele wijze is uitgekamd op zoek naar een (niet bestaand?) monster.

Voor £8,45 vind ik dat je hier een goede deal te pakken hebt. Het is super informatief en voor de liefhebber kun je bij het Loch Ness Centre & Exhibition ook een boottocht over het beroemde meer boeken. Wie weet spot je Nessie wel?

Kasteel aan Loch Ness: Castle Urquhart

Castle Urquhart ligt in het plaatsje Drumnadrochtit, direct aan het Loch Ness meer. De autoroute langs het meer en The Great Glen Way er naartoe is prachtig. Het is een 13e eeuws kasteel, hoewel er door vele verwoestingen weinig 13e eeuws meer te aanschouwen is. De Engelsen tegen de Schotten en andersom, Schotten tegen Schotten… het kasteel heeft veel strijd gezien. Het bezoek start gelukkig met een filmpje van tien minuten waarin de geschiedenis wordt uitgelegd. Zeker de moeite waard om dat even te bekijken.

Daarna beland je op het platform van het bezoekerscentrum met mooi uitzicht op Castle Urquhart. Via een pad bereik je het kasteel en kun je het van dichtbij verwonderen. Er is regelmatig een gratis tour waar je gewoon bij kunt aansluiten. Mijn gids vertelt uitgebreid over Loch Ness en geeft meer bij de kasteelruimtes dan de introductievideo. Een bezoek kost £16 voor volwassenen.

Korte wandeling in Dundreggan

Dundreggan is een natuurgebied waar vrijwilligers van Trees for Life hard werken om het bos weer te laten verwilderen. Dat klinkt een beetje gek, maar het idee is dat er steeds meer natuurlijk bos verdwijnt. Daarmee verliezen we allerlei flora en fauna. Door nieuwe bomen te planten, moet er weer een ‘wild’ nieuw bos ontstaan.

Het Dundreggan gebied is met de jaren een somber landschap geworden dankzij grazende kuddes van schapen en geiten. Ook de edelherten vormen een echte plaag voor de natuur. Het project van Trees for Life probeert de natuur weer in ere te herstellen.

Langs de wandelpaden van Dundreggan staan veel bordjes met informatie over bomen, planten en dieren. Er zijn drie routes. Omdat ze allemaal vrij kort zijn, kun je ze eenvoudig aan elkaar plakken. Houd rekening met ongeveer 1,5 uur. Alleen de blauwe route vraagt om wat klimwerk. Dat wordt wel beloond met een mooi uitzicht én in de verte klinkt zelfs een doedelzak.

Heerlijke relax cottage in Dalchreichart

Ik beland met een vriend in een heel fijne cottage in Dalchreichart. Een dorp, of misschien wel gehucht, waar bijzonder weinig te beleven is. En laat dat nou precies de bedoeling zijn. De Faebuie Cottages grenzen direct aan het woonhuis van de eigenaar. Ze zijn lekker ruim en warm en staan middenin de natuur. ’s Avonds is het prachtig sterrenkijken, overdag is het fijn hier een stukje te wandelen.

Ik kan je dit fijne plekje om te overnachten in de buurt van Loch Ness heel, heel warm aanbevelen.

Meer Schotland inspiratie?

Koop een reisgids om nog meer inspiratie op te doen. Ik nam de Lonely Planet Scotland mee. Te koop bij Bol.com, Lonely Planet shop en Book Depository. Die laatste is meestal het goedkoopst maar heeft ook een iets langere levertijd.

Combineer je een bezoek aan de omgeving van The Great Glen Way met een stedentrip in Glasgow of Edinburgh? Dan vind je hier meer Glasgow inspiratie en in deze blog alle Edinburgh tips.

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Schrijf een reactie