fbpx

Laatste update: 1 juli 2021

Glasgow is niet de hoofdstad van Schotland, maar is wel DE upcoming stad van het land. De stad ontwikkelt zich in een rap tempo van achtergesteld gebied naar een hippe en culturele plek. Dat betekent dat je een druk schema hebt tijdens je stedentrip in Glasgow. Een goede planning om je favoriete bezienswaardigheden en restaurants te bezoeken is dus een must!

Hoe voelt Glasgow?

Glasgow is een goed beloopbare stad en voelt veilig. Ook ’s avonds zijn er in het centrum op de grotere straten redelijk wat mensen op de been. Het valt me wel op dat er vrij veel zwervers zijn. Het is december, dus de meesten bedelen ingepakt in een slaapzak. Het is helaas een tekenend beeld voor Glasgow, waar ondanks alle vernieuwingen toch veel mensen moeite hebben rond te komen. In de jaren 70 verdwenen er veel banen in de haven en industrie waardoor het economisch gezien een stuk minder ging met de stad. Criminaliteit en geweld namen toe. De stad heeft dat inmiddels in de hand en wordt zelfs geprezen voor de aanpak van mescriminaliteit. Glasgow voelt daardoor wel een beetje in tweestrijd, of eigenlijk liever in een overgangsfase. Want er zijn veel culturele en muzikale initiatieven, nieuwe restaurants en mooie hotels waardoor Glasgow steeds populairder wordt voor een stedentrip. 

Streetart Glasgow

Bezienswaardigheden in Glasgow

De typische Victoriaanse bouw zie je overal in en om het centrum van de stad. Victoriaans? De naam is te danken aan de tijd dat koningin Victoria aan de macht was in het Verenigd Koninkrijk (tussen 1837 en 1901). Het was een tijd dat de economie floreerde en de mensen graag hun rijkdom lieten zien. De machtig grote huizen uit die tijd hebben torens en dakkapellen, enorme stenen en versieringen. Als je door Glasgow wandelt, vergeet dan zeker de gebouwen niet te bewonderen.

De bezienswaardigheden liggen redelijk verspreid over de stad. Als je een beetje een logische planning aanhoudt, kun je gewoon te voet van de één naar de ander.  Een groot voordeel is dat veel musea en historische gebouwen gratis toegankelijk zijn.

Het doedelzakkenmuseum: The National Piping Centre

Veel Schotser dan een doedelzak wordt het niet toch? Ik moest daarom hoe dan ook naar The National Piping Centre. Eerlijk gezegd… stelt het niet zo veel voor. Het museum bestaat uit één kamer met een aantal displays en een ietwat oubollig filmpje over de geschiedenis van de doedelzak. Omdat de entree maar £4.50 is, is het toch een leuk bezoek. The National Piping Centre is ook een muziekschool voor wie wil leren doedelzak spelen en direct ernaast ligt het hotel met restaurant. Op Booking.com kun je één van de kamers boeken. Verwacht een typisch Schotse inrichting en een uitgebreid Schots ontbijt.

The National Piping Centre op Google Maps
Website van The National Piping Centre

George Square en de City Chambers

De City Chambers is het gemeentehuis van Glasgow. Op doordeweekse dagen mag je hier gratis naar binnen. Je kunt dan enkel op de begane grond terecht. Wil je meer zien, dan kun je meedoen aan de gratis tours. De tours duren ongeveer een uurtje en een half uur voor aanvang kun je een plekje reserveren bij de receptie. De tours zijn van maandag tot en met vrijdag om 10.30 uur en 14.30 uur (controleer dit even voor de zekerheid op de site).

City Chambers ligt aan het George Square. Een enorm plein waar in december ook de kerstmarkt plaatsvindt, vergelijkbaar met de kerstmarkten in Duitsland. Leuk om de vele lichtjes te bewonderen.

George Square op Google Maps
Website City Chamber tours

Kathedraal van Glasgow

De kathedraal van Glasgow is een vrij donker gebouw. Het zware donkere materiaal doet me klein en nietig voelen. Het is vrij toegankelijk, maar vanwege een bruiloft kan ik vandaag slechts een klein deel van de kathedraal bewonderen. Volg het tuinpad naar de brug richting de begraafplaats. Dit is de Glasgow Necropolis en het is duidelijk geen gewone begraafplaats: het is prachtig gelegen op de heuvel en de grafstenen en tombes zijn groot, groter en grootst. Hier rusten hooggeplaatste heren en dames met geld. Als je daar meer over wilt weten, kun je een tour op de begraafplaats volgen. Ik ben er nog niet over uit of ik dit een wrang idee vind…

Kathedraal van Glasgow op Google Maps
Tour voor Glasgow Necropolis reserveren

Provand’s Lordship

Het oudste huis van Glasgow ligt vlakbij de kathedraal en is gratis te bezoeken. Provand’s Lordship dateert uit de middeleeuwen. Het is binnen wat donker en bedompt en wat opvalt zijn de lage plafonds. Er staat meubilair uit die tijd en er is meer informatie te vinden over de geschiedenis van het huis. Leuk voor een kort bezoek. De buitenkant van het huis kun je eigenlijk het beste bewonderen vanuit de tuin aan de achterkant.

Provand’s Lordship op Google Maps
Website Provand’s Lordship

Provand Lordship's

Tennent’s tour: proef Schotland’s bier

De ene Schot zweert bij Tennent’s bier en de ander vindt het de onderkant van de markt. De meningen zijn verdeeld. Ik zie een bezoekje aan de Tennent’s brouwerij als een bezoekje van toeristen in Amsterdam aan de Heineken Experience: het hoort er toch een beetje bij. Ik doe de Tennent’s Brewery tour waarbij de gids ons meeneemt door de brouwerij en verschillende machines laat zien. Helaas draait de productie nu niet: het is kerstvakantie. De afgelopen maand is er meer bier gebrouwen en verkocht dan in de drie maanden ervoor. Opvallend is ook dat Tennent’s veel bier bottelt voor andere merken. Ze blijken zulke goede machines te hebben, dat andere brouwerijen die graag gebruiken. Aan het eind van de tour is er uiteraard de gelegenheid om een pint Tennent’s te drinken, die zit bij de prijs in.

Tennent’s Brewery op Google Maps
Tour boeken bij Tennent’s

Gallery of Modern Art (GoMA)

In de Gallery of Modern Art in Glasgow vind je een wisselende collectie moderne kunst. Er zijn vier expositieruimtes. Ik ben onder de indruk van een eenvoudig fotoproject waarbij de fotograaf 24 uur lang ieder uur een foto heeft gemaakt van een bankje en degenen die er op dat moment op zaten of omheen hingen. Het is niet zo zeer de kwaliteit van de fotografie als de teksten eronder waarin de problematiek van de wijk duidelijk naar voren komt. Storytelling op z’n best. Oh ja, het is gratis!

Gallery of Modern Art op Google Maps
Website GoMA

Kelvingrove Art Gallery and Museum

Weer een gratis museum! En wat voor eentje. Hier vind je echt alles: van fotografie tot opgezette dieren en van religieuze schilderijen en Rembrandt tot kunst uit Egypte. Het museum beslaat twee verdiepingen aan exposities. Bij binnenkomst krijg je een plattegrond zodat je weet wat waar te vinden is en check ook even of er nog rondleidingen of orgelconcerten (officieel om 13 uur, maar om 13.20 was er tijdens mijn bezoek nog geen noot te horen) zijn tijdens je bezoek. Leuk om even mee te pikken. Op de benedenverdieping ligt het museumcafé. Loop zodra je klaar bent met je museumbezoek ook nog een rondje om het gebouw heen: erg imposant met het roodgekleurde steen.

Kelvingrove Art Gallery and Museum op Google Maps
Website Kelvingrove

Celtic of Glasgow Rangers: wedstrijd of stadion tour

Glasgow heeft maar liefst twee voetbalteams van niveau. Als één van de teams thuis speelt tijdens jouw citytrip Glasgow, probeer dan tickets te bemachtigen. Als de twee teams tegen elkaar moeten, gaat het helemaal los. Deze wedstrijd heet de Old Firm. Tickets worden verkocht voor woekerprijzen en iedereen kiest een kant. Als je geen tickets hebt weten te bemachtigen, zoek dan een gezellige pub op.  Wij belanden in Celtic bar The Admiral waar het gezellig druk is. Totdat Celtic voor het eerst in jaren van Glasgow verliest…

Ook leuk voor de voetballiefhebbers: doe een stadiontour. Deze moet je wel vooraf reserveren. Bij de Glasgow Rangers kost een stadiontour £15. Je kunt op vrijdag, zaterdag en zondag terecht. Een tour bij Celtic kost £13,50 en is dagelijks mogelijk. Boek de tour op de site van Celtic of bij GetYourGuide.

Gezellige pubs en bars in Glasgow

Wij hebben het bruine café en in Glasgow hebben ze de pub. Nog altijd hebben ze een klassieke uitstraling met overal donker hout, een hele rij biertaps, ouderwetse lampen, oude reclame-uitingen aan de muur en regelmatig live muziek. In Glasgow is The Admiral een rustige pub en ook The Drum & Monkey is een gezellige optie waar je ook een goede Sunday roast kunt krijgen (een forse lunch op zondagmiddag).

Bij het centraal station ligt Champagne Central. Het klinkt chiquer dan je denkt. Champagne Central is gelukkig een heel toegankelijke bar met een leuk uitzicht over de treinperrons. Ze maken er prachtige cocktails en in de weekenden komt hier een wat ouder publiek om lekker te kletsen onder het genot van hits uit de jaren 80. Om er te komen moet je naar binnen bij het Grand Central Hotel en daar wijzen ze je de weg.

Of bezoek wijnbar Vroni’s. De wijn is niet goedkoop, dus laat je zeker adviseren.  

Wil je iets moderners en hippers, begeef je dan naar Ashton Lane. Dit stukje Glasgow is volop in ontwikkeling en hier zitten leuke bars als The Gardener en Brel. Ook Drygate (vlakbij Tennent’s) is een aanrader. Dit is een ruime bar waar je ook wat kan eten en veel biertjes kunt uitproberen. Glasgow telt ook meerdere goede clubs, dus check bij Resident Advisor of er nog ergens een leuk feestje is.

King Tut’s Wah Wah Hut is een kleine poptempel even buiten het centrum. Achterin het gebouw is een lage, donkere zaal met keihard geluid. Hier hebben grote namen opgetreden toen ze nog klein waren. Dus misschien ontdek je wel een nieuwe wereldster. Ik geniet van een optreden van de Rising Souls, een Schotse band met potentie!

Leuke restaurants in Glasgow

Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet met geld heb gesmeten in Glasgow, dus ik ben vooral in leuke, gezellige en vooral betaalbare restaurants geweest. Niet per se eten op stand dus, maar gewoon simpel en lekker.

Ik at twee keer tapas. Eén keer in het centrum bij Ibérica waar ze heel correcte bediening hebben en de iberico hammen in het zicht hebben staan om je te verleiden. Ook bij Rioja (in West End) at ik heerlijke tapas maar in een wat meer laid back setting. Ik was dan ook verrast door de mooie opmaak van de borden.

Stack & Still is een pannenkoekenrestaurant. Nou is in Nederland een pannenkoekenrestaurant meestal niet echt iets om over naar huis te schrijven, maar Stack & Still… wow! Hier maken ze er iets bijzonders van. Je kunt kiezen zelf kiezen wat voor een pannenkoek je wilt en wat je daar op wilt, of je kiest iets van het menu. Zowel zoet als hartig. De porties zijn enorm dus vergeet dat toetje maar.

Vergeet ook zeker niet een pub in te duiken voor traditioneel Schots eten. Fish en chips? Meat pies? Of haggis als je durft? Bij The Drum & Monkey kun je bijvoorbeeld voor weinig geld genieten van een Sunday Roast.  

Fish & Chips Glasgow

Hotels in Glasgow

Hotels in Glasgow zijn aan de prijzige kant. Uiteraard kun je helemaal lowbudget gaan, maar er is maar een handjevol accommodaties waar je maximaal 50 euro per nacht betaalt. Motel One en Ibis Styles zijn mooie, relatief betaalbare hotels.

Ik verblijf bij Ibis Styles Glasgow Centre West en ben heel blij met die keuze. Het ontbijt is vrij uitgebreid en ik vind de kamer schoon en redelijk ruim. Maar vooral de hotellobby vind ik fantastisch. Eigenlijk is het meer een lekkere chillruimte van een cafe. Er staat een mooie bar en er zijn heerlijke zitjes en ruime stoelen en banken. Doordeweeks zijn er goede aanbiedingen voor het eten, bijvoorbeeld op vrijdag twee pizza’s en een portie dirty fries naar keuze (frietjes met heel veel toppings) voor £ 20. Dit is echt een hotellobby waar je even kan relaxen na een dagje sightseeing.

Vervoer in en naar Glasgow

Met lowbudget vliegmaatschappijen kun je regelmatig  vrij goedkoop naar Glasgow vliegen. Check Skyscanner of er een goede deal is. Eenmaal geland kun je op het vliegveld de vliegveldbus naar de stad pakken. Die is £ 9 per persoon. Afhankelijk van met hoeveel personen je bent en waar je in Glasgow moet zijn, is een Uber te overwegen. Uber is namelijk goed betaalbaar in Glasgow. Ik gebruik het ook in de stad af en toe als ik mijn benen wat rust wil geven.

Er zijn twee treinstations in Glasgow. In minder dan een uur ben je in Edinburgh met de trein. Check de website van Scotrail.

Meer Glasgow inspiratie?

Koop een reisgids om nog meer inspiratie op te doen. Ik had de Lonely Planet Scotland bij me. Te koop bij Bol.com, Lonely Planet shop en Bookdepository. Die laatste is meestal het goedkoopst maar heeft ook een iets langere levertijd.

Een andere optie is de Pocketguide van alleen Glasgow, ook bij Bol.com, Lonely Planet en Bookdepository te koop.

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Schrijf een reactie