fbpx

Laatste update: 15 oktober 2024

Sherry. Flamenco. Paarden. Die drie woorden vatten Jerez de la Frontera eigenlijk wel mooi samen. De stad is misschien niet zo bekend als Sevilla of Granada, maar zou dat wel moeten zijn. Het is kleiner, gemoedelijker en ontzettend Andalusisch. Ga je mee Jerez de la Frontera ontdekken?

Jerez de la Frontera: op de grens van wat?

Jerez de la Frontera ligt dus in Andalusië, in de Cádiz provincie. Kortweg Jerez, maar zoals veel andere dorpen en steden in deze regio staat er ‘de la Frontera’ achter. Chiclana de la Frontera, Arcos de la Frontera, Vejer de la FronteraFrontera betekent grens. Van de 8e tot de 15e eeuw heersten de Moren in delen van Spanje. En Moren is eigenlijk weer een verzamelnaam voor verschillende volkeren, maar dat even terzijde. Jerez de la Frontera lag op de grens van het Moorse en het christelijke gebied. Vandaar de toevoeging. 

Jerez de la Frontera Tio Pepe beeld

Wat te doen in Jerez de la Frontera?

Jerez de la Frontera is niet zo groot in formaat en faam als Sevilla en Granada, maar het kan echt geen kwaad om hier wat meer tijd door te brengen. Tijdens een lang verblijf in Andalusië kom ik een paar keer terug naar Jerez de la Frontera om zoveel mogelijk van het stadje te zien. Er zijn voldoende activiteiten en bezienswaardigheden om je twee tot drie dagen te vermaken. Sommige activiteiten en bezienswaardigheden liggen iets buiten het stadscentrum, dus een huurauto is dan geen overbodige luxe.

Stadswandeling in Jerez de la Frontera

Ik vind het altijd prettig om een stad te ontdekken met een gids. Zo krijg ik een stukje geschiedenis mee terwijl ik de highlights van de stad bezoek. Daarnaast weten de gidsen vaak de leukste plekjes om te eten en drinken én ik kan me een beetje beter oriënteren in de stad. En mijn beste vriend en ik hebben mazzel: de andere deelnemers komen niet opdagen, dus we hebben een privétour. 

In ongeveer twee uur lopen we langs bezienswaardigheden als het Alcazar en de kathedraal. Gids Marta praat honderduit over sherry, de Moorse tijd en religieuze gebouwen. Zo legt ze uit hoe lang geleden moslims, christenen en joden samenleefden in Jerez de la Frontera. Dat kwam tot een einde omdat de Spaanse oorlogskas gespekt moest worden. De Paus schoot te hulp, maar in ruil moesten dan wel alle mensen in Spanje katholiek worden. Moslims en joden kregen de keuze: je neemt het nieuwe geloof aan of je gaat weg, maar je geld en je bezittingen laat je achter. Veel mensen ‘bekeerden’ dus, hoewel ze achter gesloten deuren hun eigen geloof bleven beoefenen. 

Deze geschiedenis van de Spaanse inquisitie is nog heel goed te zien in Jerez de la Frontera. Moskeeën werden gesloopt en vervangen door kerken, of ze werden zo aangepast dat ze door konden gaan voor een kerk. Grappig feitje: blijkbaar wezen de moskeeën niet helemaal richting Mekka, maar te ver naar het zuiden. Design foutje? Dat geven de mensen in Jerez de la Frontera in ieder geval liever niet toe. 

Boek de stadswandeling.
Mocht hier geen beschikbaarheid zijn, dan kun je het ook bij Freetour of GuruWalk proberen.

Jerez-wijn: sherry

Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda en El Puerto de Santa María vormen de punten van de sherry-driehoek in Spanje. De naam van Jerez de la Frontera ontwikkelde zich met de jaren: de Romeinen noemden de stad Ceret en de Moren noemden het Sherish. Dat werd uiteindelijk Jerez de la Frontera en je kunt goed zien en horen dat de naam sherry van de Moorse naam komt. De Moren gingen zelf de wijn maken, ze zagen er wel handel in. Zelf dronken ze weliswaar geen alcohol, maar voor hun eigen wijn moesten ze wel een uitzondering maken. Sherry mocht dus wel. 

Sherry rondleidingen en proeverijen

In Jerez de la Frontera zitten zo’n twintig sherryhuizen en in ieder restaurant, café en tabanco (een oude kroeg waar sherry uit het vat wordt geschonken) kun je meerdere soorten sherry krijgen. Sowieso zie je in de hele regio veel mensen op terrasjes een glaasje sherry drinken in plaats van een biertje of wijntje. 

Als je in Jerez de la Frontera bent, ben je het min of meer aan jezelf verplicht om tenminste één sherryhuis te bezoeken. Bijvoorbeeld Bodegas Tradición, Bodegas Lustau of Bodegas Gonzáles-Byass

Ik doe een rondleiding bij Bodegas Gonzáles-Byass. Zij maken de Tío Pepe sherry. Maar dat niet alleen, ze blijken ook whisky, gin en andere dranken te maken. Maar het gaat om de sherry natuurlijk. Dit sherryhuis is één van de grootste in Jerez en ook behoorlijk commercieel. Het is een strak geplande rondleiding met een treintje over het terrein. Er zijn een paar stops, onder andere bij een ‘feestlocatie’ die Gustav Eiffel (van de Eiffeltoren) heeft ontworpen en tussen de sherryvaten waar een video wordt afgespeeld. Het is mij allemaal iets te onpersoonlijk en massaal – de rondleiding bij Bodegas Manuel Aragon in Chiclana de la Frontera vond ik 10x zo leuk. 

Tip! Lees meer over sherry en wijnproeverijen in de Cádiz regio.

Maar goed, ik leer wel iets. Zo was Manual Maria González de oprichter van het sherryhuis en hij vond in de Engelsman Robert Byass een zakenpartner. Vandaar de naam. Maar wie is Tío Pepe dan? Nou, Manuel vernoemde zijn sherry naar zijn oom Pepe. Inmiddels is de Byass-familie geen mede-eigenaar van het bedrijf meer en is het in handen van de vijfde generatie González. 

In het hypermoderne proeflokaal probeer ik de fino sherry en de cream sherry. De fino is aan mij niet zo goed besteed, de cream vind ik wel lekker. Je kunt je proeverij uitbreiden met tapas en meer sherry. Wel vooraf online reserveren

Google Maps locatie

Wijnproeven bij Bodegas Luis Pérez in Jerez de la Frontera

Als je liever voor een wijnproeverij en rondleiding over een wijngaard gaat, dan kan ik je Bodegas Luis Pérez aanraden. Het ligt buiten het centrum van Jerez de la Frontera, dus je hebt wel een auto nodig om er te komen (ik raad de huurauto’s van Sunny Cars of EasyTerra aan). De rondleiding duurt zo’n 1,5 uur en je krijgt dan vier verschillende wijnen te proeven met hapjes. De wijngaarden zijn zo mooi hier. De omgeving is zó weids. Maar tijdens mijn bezoek waait de beruchte levante wind (een sterke oostenwind) behoorlijk, dus ik ben erg enthousiast over het warm ingerichte proeflokaal.

Misschien dat je de wijnen van Luis Pérez tegenkomt in de restaurants in de regio: Garum staat vaak op de wijnkaart. Je kunt via de website reserveren, let wel even op de gesproken taal. Wij hebben bij de Engelstalige tour toevallig een Nederlandse gids: Caroline. Zij is niet alleen heel gezellig, maar weet ook ontzettend veel over de wijnen en de Jerez regio te vertellen.

Google Maps locatie

De kerk van San Miguel

De gevels van de Iglesia de San Miguel verdienen even je aandacht.  De kerk werd in de 15e eeuw gebouwd met een lokale, niet zo tijdsbestendige steensoort. Daarom zie je, vooral aan de zijkant, dat de versiering op de gevels langzaam vergaat. Kijk maar eens naar de details, die zijn niet goed meer te zien omdat alles afbrokkelt. Zeker de onderdelen die niet goed overdekt zijn en dus onbeschermd tegen weer en wind, vallen er eigenlijk af. 

De entree aan de voorkant is maar af en toe open. Hier zie je aan de zijkanten enkele beelden. Onze gids van de stadswandeling wijst ons op de leeuw vooraan. Of nou ja, leeuw… Blijkbaar waren er niet echt vaardige beeldhouwers in Jerez de la Frontera, want het lijkt meer een hondje. Er klopt maar weinig van. En dat klopt dan weer wel, vertelt onze gids, want de mensen hadden ten eerste nog nooit een leeuw in het echt gezien, dus ze gingen af op de verhalen. Ten tweede zetten ze in die tijd lokale mensen in om te beeldhouwen, dus als je het een heel klein beetje kon, dan kreeg je direct een belangrijke opdracht. 

Voor de kerk ligt een klein pleintje met sinaasappelbomen. De Moren hebben die bomen meegenomen. Maar pas op, laat de sinaasappels maar gewoon hangen. De bomen op straat geven geen lekkere sinaasappels. Ze zijn erg zuur en bitter en worden voor marmelade of geitenvoer gebruikt. 

Google Maps locatie

De kathedraal van Jerez de la Frontera

De kathedraal van Jerez de la Frontera is de Catedral de San Salvador. Het is een enorme katholieke kerk die je voor 7 euro per persoon mag bewonderen. Je krijgt dan ook toegang tot het museum achter het altaar en een gratis audiogids. In het museum vind je verschillende religieuze relikwieën en schilderijen. 

Naar verluidt is de kathedraal op de plek van een vroeger moskee gebouwd. De kathedraal bestaat als het ware uit drie lagen en er zijn verschillende bouwstijlen (gotisch en barok). Het duurde namelijk lang om ‘m te bouwen en zo veranderde de stijl met de tijd mee. Dat kun je ook goed zien. De bovenste laag is er bij een aardbeving zelfs afgevallen. 

Je mag blijkbaar ook de minaret aan de overkant van de straat in, dat wist ik alleen niet, dus die heb ik gemist. Jammer, want vanaf de toren heb je heel mooi uitzicht op de kerk (zie ik op Google). Koop je entreeticket hier.

Google Maps locatie

Plaza del Arenal

Het Plaza del Arenal is het grote plein van Jerez de la Frontera. In het midden een groot beeld met fontein en eromheen bars en restaurants. Het beeld is van Miguel Primo de Rivera y Orbaneja. Het is nogal omstreden omdat hij een dictator was. Volgens onze gids verwarren sommige mensen hem met zijn zoon, die was wel een slechterik. Maar deze Miguel had het goed voor met de stad, vertelt ze. 

Bekijk ook de ‘dolfijnen’ even van dichterbij. In de verte lijken ze nog wel, maar als je goed kijkt zie je dat er niks van klopt. Sinds wanneer hebben dolfijnen schubben? De kunstenaar heeft duidelijk nog nooit een echte dolfijn gezien… 

Google Maps locatie

Jerez de la Frontera Plaza del Arenal

Loop vanaf het Plaza del Arenal het straatje Pescaderia Vieja in. Je komt er door onder de bogen van het gebouw waar ook het toeristeninformatiepunt in zit te lopen. Dit is een charmant straatje met leuke bars en restaurants. 

Google Maps locatie

Flamenco in Jerez de la Frontera

Jerez de la Frontera heeft de bijnaam ‘bakermat van flamenco’. De stad heeft namelijk nogal wat beroemde flamencodansers voortgebracht én zelfs een flamencostijl. Die heet buleria. Nu moet je deze niet-Flamenco-kenner niet vragen om flamencostijlen van elkaar te onderscheiden, maar wat ik lees, is dat het snel en ritmisch is. Ik geloof het meteen.

Het Centro Andaluz De Documentación del Flamenco kun je gratis bezoeken. Je kunt er foto’s en tekeningen van flamencoartiesten bekijken, video bekijken en audio beluisteren. Er is zelfs een hele studieruimte voor als je echt alles over flamenco wilt weten. Een lieve dame bij de receptie wijst je de weg – in het Spaans weliswaar.

Google Maps locatie

Naar een flamencoshow in Jerez de la Frontera

In Jerez de la Frontera zitten heel wat peñas flamencas: flamencohuizen. Je kunt daar de dans aanschouwen of in een tabenco (de oude sherrybars). Probeer het bijvoorbeeld bij Puro Arte (Google Maps locatie en tickets koop je hier) of Damajuana (Google Maps locatie). Ik ging zelf naar Tabanco El Pasaje waar je of binnenloopt en hoopt op goed zicht of reserveert inclusief een tapasmenu (Google Maps locatie).

Ben je in februari/maart in de buurt? Kijk dan een wanneer het Festival de Jerez precies is. Er zijn dan enorm veel flamenco-optredens in de stad. Je moet vooraf een kaartje kopen. Als niet-kenner is het een beetje lastig om te bepalen waar je heen moet. Ik ga af op datum en prijs en beland bij een optreden van Carmen Young en Ivan Orellana – en het is fantastisch. Wat een energie!

Alcázar de Jerez

Het Alcázar van Jerez de la Frontera is een Moors complex uit de 11e of 12e eeuw. Het bestaat uit meerdere gebouwen en een tuin. In de wintermaanden doet de tuin een beetje troosteloos aan, hopelijk is er in de zomer meer om van te genieten. Ik vind vooral het stukje waar de moskee staat mooi om te zien. Tijdens de Spaanse inquisitie (toen het hele land verplicht christelijk moest worden) werd de moskee licht omgebouwd tot een kerk, maar je ziet er zeker nog een moskee in.

Verder zijn er ruïnes van onder andere de Arabische baden en kun je het Villavicencio paleis in. Er is ook een audio obscura, maar die mag je alleen onder begeleiding van een gids bezoeken. Vraag daar even naar als je een ticket koopt. Via QR-codes kun je een audiogids krijgen, die is wel inbegrepen in de prijs. Soms wordt het een beetje langdradig, maar er zitten wel leuke feitjes tussen. 

Google Maps locatie

Stadspaleis Palacio de Domecq bezoeken

Midden in de stad Jerez de la Frontera ligt de paleisvilla van de Domecq-familie. Misschien zegt de naam je iets: deze familie maakt al eeuwen wijn in de regio. Hun chique stadspaleis kun je bezoeken. Reserveer hiervoor een tijdslot, want je mag niet in je eentje ronddwalen door het paleis. Een medewerker loopt met je mee. Als je Spaans spreekt, legt de gids zelf alles uit. Anders krijg je een audiotour en wijst de gids je precies op het juiste moment waar je moet kijken. Wij moeten hier tijdens ons bezoek wel een beetje om lachen. Helaas mag je binnen geen foto’s maken, maar geloof me maar dat het indrukwekkende ruimtes zijn.

Google Maps locatie

Jerez de la Frontera Palacio Domecq

Tip! Wil je ook de wijnen van de Domecq-familie proeven? In La Ina kun je de Bodegas Miguel Domecq bezoeken. Google Maps locatie

De dansende paarden van Jerez de la Frontera

Als je maar één ding doet in Jerez de la Frontera, laat het dan dit zijn. De Koninklijke Ruiterschool van Jerez (Fundación Real Escuela Andaluza Del Arte Ecuestre) voert regelmatig een prachtige show op met Andalusische paarden. Ook als je geen paardenmeisje bent, is dit echt de moeite waard. Er komen allerlei rijstijlen voorbij: van klassieke dressuur tot mennen. Het is echt indrukwekkend om te zien wat de paarden kunnen. Hoewel ik me ook wel ergens afvraag hoe diervriendelijk is om een paard op z’n achterbenen te laten rondhuppen.

Je kunt je bezoek aan de paarden van Jerez de la Frontera combineren met een bezoekje aan het museum. Als je er dan toch bent, waarom niet hè? Je krijgt toegang tot het rijtuigenmuseum, waar je allerlei koetsen kan bekijken en je mag nog een tweede museum in. Hier leer je meer over de ruiterschool, rijstijlen en paarden. Helaas mag je in beide musea geen foto’s maken. Als je twee uur vóór de show er bent, heb je ruim de tijd de musea te bekijken en een kop koffie te drinken.

Wel vooraf even reserveren. Bijvoorbeeld via GetYourGuide

Google Maps locatie

Palacio del Tiempo: klokkenmuseum

In het Palacio del Tiempo (Paleis van de tijd) kun je een collectie antieke klokken en zakhorloges bekijken. Het zijn vooral Franse en Engelse klokken. Best leuk eigenlijk, maar wel een kort bezoek als de tour niet beschikbaar is in het Engels. Bij je entreeticket hoort namelijk ook een rondleiding door het paleis van ongeveer 50 minuten. Wel kun je met een QR-code ook Nederlandse info downloaden.

Google Maps locatie

Bezoek het circuit van Jerez de la Frontera

Als paarden je niet zo trekken, misschien paardenkracht dan wel: de PK van motoren. In Jerez de la Frontera ligt namelijk een motorcircuit. Hier wordt de MotoGP gereden, het wereldkampioenschap motorracen. Daarnaast zijn er andere events, check even de kalender van de circuitwebsite. 

Google Maps locatie

Klooster van Cartuja

Als je op pad gaat met de auto, kun je in de buitenring van Jerez de la Frontera een korte stop maken bij het Monasterio de la Cartuja de Santa María de la Defensión, oftewel het Cartuja klooster. Het klooster is maar beperkt geopend, maar je kunt het wel van buiten bewonderen. Het heeft een mooie binnenplaats waar het in het voorjaar ruikt naar sinaasappelbloesem. De gevel van het klooster is rijkelijk versierd.

Google Maps locatie

Jerez de la Frontera Cartuja klooster

Evenementen in Jerez de la Frontera

Er zijn regelmatig grote evenementen in Jerez de la Frontera. De precieze data verschillen per jaar, even Googlen dus. Dit zijn de belangrijkste:

  • Februari/maart – Jerez Flamenco Festival, heel veel Flamenco optredens. Wel een kaartje kopen!
  • April – Moto GP, op het circuit van Jerez de la Frontera.
  • Mei – Jerez Feria del Caballero, grote paardenmarkt met muziek, dans, parades en paarden.
  • Augustus/september – Vendimia, oogstfestival met flamenco, paarden en druiven stampen met de voeten. 

Eten en drinken in Jerez de la Frontera

Als je écht lokaal en authentiek wilt doen in Jerez de la Frontera, ga dan naar een tabanco. Een tabanco is een eenvoudige Spaanse kroeg waar ze sherry direct uit het vat schenken. Vaak serveren ze er ook tapas. Er zitten er meerdere in Jerez de la Frontera, dus je vindt vast ergens een plekje. 

Ook leuk: een tapas tour. Zo kom je bij meerdere restaurants in Jerez de la Frontera.

La Carboná: een beetje chique en oh zo lekker

La Carboná is een prachtig restaurant in een oude bodega waar het haardvuur vrolijk danst. Op een koude dag worden mijn beste vriend en ik direct naast het haardvuur geplaatst als we komen lunchen. En we eten voortreffelijk. Kijk wel een beetje uit met wat je bestelt qua prijs als je het niet al te duur wilt maken. Maar met wijntjes voor drie euro zit je altijd goed in Spanje. Ik eet heerlijk zachte croquetas en een goed gekruide steak tartare. De bediening is vriendelijk en probeert waar mogelijk wat dingen toe te lichten in het Engels, met ons Spaans komen we er niet helemaal uit namelijk. Ik zie ook een heel mooi tasting menu op de kaart, dus als je de tijd hebt…

Google Maps locatie

Bar & Restaurant Albores

Dit restaurant in Jerez de la Frontera is door de gids van mijn wandeltour ontzettend opgehemeld: Michelinsterren-kwaliteit voor een niet-Michelin prijs. Klinkt top! Maar daardoor zijn mijn verwachtingen nét iets te hoog. Don’t get me wrong: het eten is heerlijk en de bediening is onberispelijk. Op de kaart staan veel verschillende soorten gerechten waarvan je de meeste in verschillende hoeveelheden kan bestellen: tapa (hapje), media racion (halve portie) en racion (hele portie). Zo kun je lekker veel verschillende dingen bestellen. Het restaurant is de hele dag open.

Google Maps locatie

Restaurante Mulai

Mulai ligt in het kleurrijke Pescaderia Vieja-straatje. Van alle kleuren word je instant vrolijk. En van de bediening ook. Onze serveerster is on-Spaans attent. Ze vraagt regelmatig of alles smaakt en merkt het op als onze glazen leeg zijn. Tijdens een zonnige dag op het terras komen net iets te vaak straatmuzikanten langs, dat is wel jammer. Het menu van Mulai is Spaans met een Aziatische twist, erg lekker! Ook hier is vooraf reserveren verstandig.

Google Maps locatie

Parkeren in Jerez de la Frontera

Wat een verademing is het dat je in Spanje gewoon nog gratis kan parkeren op veel plekken. Dat kan ook in Jerez de la Frontera, hoewel een parkeergarage ook niet duur is. Voor Amsterdamse begrippen dan hè?

Direct onder het Plaza de Arenal zit een parkeergarage (hier), dan sta je direct middenin de stad. Gratis parkeren kun je bijvoorbeeld aan de doorgaande weg Carretera de la Chaparra (hier) of probeer dit kleine parkeerplaatsje (hier).

Heb je nog geen huurauto geregeld? Kijk dan eens bij EasyTerra en Sunny Cars, daar huur ik het liefst omdat er geen extra kosten meer bijkomen.  

Hotels in Jerez de la Frontera

Ik verbleef in Chiclana de la Frontera en heb Jerez de la Frontera vanuit daar bezocht. Maar ik kan me goed voorstellen dat je er wel een nachtje of twee zou willen slapen. Ik heb wat leuke hotels in Jerez de la Frontera voor je opgezocht: 

Meer Spanje inspiratie?

  • Accommodatie. Favorieten blijven Booking.com en Campspace. Ga je liever voor een hostel? Check HostelWorld.
  • Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide en Viator. Je kunt ook bij WithLocals kijken. Zowel GuruWalk als Freetour.com bieden ‘gratis’ wandeltours aan in Spanje en voor fietstours moet je bij Baja Bikes zijn.
  • Attracties en musea. Bij Tiqets krijg je trouwens 5% korting op musea en attracties met de kortingscode: KIMOPREIS22
  • Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Als je meer prijzen wilt vergelijken, kun je bij Discover Cars terecht.
  • Boot. Je kunt vanaf onder andere Barcelona met de boot naar de Balearen, of pak een ferry tussen de eilanden. Bekijk op opties bij Direct Ferries.
  • Bus en trein. Reis met NS International of Flixbus naar Spanje. Je kunt ook terecht bij Busbud, 12go, of Omio, ook voor bussen en treinen in Spanje.
  • Geld. Op sommige plekken wordt je Nederlandse bankpas misschien niet geaccepteerd, regel daarom een prepaid creditcard bij Revolut.
  • Reisgidsen. Wil je volop voorpret? Bestel dan een reisgids om lekker doorheen te bladeren. Kijk bijvoorbeeld bij Bol.com of Amazon.
  • Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
  • Vliegtickets. Kijk sowieso bij Transavia en Vueling, maar vergelijk je opties! Check in ieder geval MomondoSkyscanner en Kiwi.
  • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot Tui, Shoestring of Sawadee, of ga je liever via Sunweb, D-reizen, Corendon of Vakantie Discounter?
  • Yoga retreat. Of, trakteer jezelf op een fijn yoga retreat!

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Schrijf een reactie