fbpx

This post is also available in: Engels

Laatste update: 21 juli 2023

Arcos de la Frontera in Andalusië is een dorpje vol smalle steegjes, witte huisjes, kleine monumenten en veel geschiedenis. Dankzij de fantastische ligging van Arcos de la Frontera bovenop een enorme rots, ben je verzekerd van prachtige vergezichten. Het is daarom het favoriete witte dorpje in deze streek van vele bezoekers. Ontdek waarom. 

Arcos de la Frontera: dorp op de rots 

Arcos de la Frontera ligt in Andalusië, in de provincie Cádiz. De rivieren Guadalete en Majaceite stromen door het dorp. En de heuvel waar Arcos de la Frontera op rust, is een enorme rots met een diepe afgrond, La Peña genaamd. Het hoogste punt ligt zo’n 185 meter boven zeeniveau.

Arcos de la Frontera is één van de witte dorpjes in Andalusië en onderdeel van de Ruta de los Pueblos Blancos. De Ruta de los Pueblos Blancos is een autoroute langs verschillende witte dorpen in Andalusië. Arcos de la Frontera wordt beschouwd als de toegangspoort van route van de witte dorpjes. 

Hoeveel tijd heb je nodig in Arcos de la Frontera?

In principe is een halve dag genoeg voor een bezoek aan de bezienswaardigheden van Arcos de la Frontera. Tenzij je alle uitzichtpunten in en rondom het dorp wilt bekijken. En dat is best de moeite waard! Want vanuit het dorp kun je prachtig ver weg kijken over de rivier, het platteland en de witte huisjes. Maar Arcos de la Frontera is ook erg imposant vanaf een afstandje, vanwege die hoge ligging. Er zijn verschillende plekken waar je een wandeling kan maken, bijvoorbeeld: 

Maar het echte hoogtepunt is natuurlijk het dorpje zelf. Wat is daar te doen? Welke bezienswaardigheden zijn er?

Bezienswaardigheden Arcos de la Frontera

Nou, er zijn best wel wat bezienswaardigheden in Arcos de la Frontera, maar ze zijn allemaal vrij klein en snel te bezoeken. Het dorpje zelf is de voornaamste trekpleister. 

Het centrum van Arcos de la Frontera bestaat grofweg uit twee delen: het lager gelegen deel op de helling is het nieuwere stukje Arcos. Via de Cuesta Belénin beweeg je je dan langzaam de heuvel op naar het historische deel van Arcos de la Frontera. 

Wandel door de geschiedenis

Eigenlijk moet je gewoon beginnen te wandelen door het dorpje. Op verschillende plekken hangen informatiebordjes waar je meer kunt leren over de rijke geschiedenis van dit witte dorpje. In de 13e eeuw was Arcos de la Frontera onderdeel van een moslim taifa (koninkrijk), het heette toen Medina Ar-kosch en het was de geografische grens (frontera) tussen de moren en christenen. In 1250 werd het onderdeel van een voorloper van het Spaanse koninkrijk. De moslims bleven er nog een tijdje wonen, maar werden later uit Arcos de la Frontera gezet. Vanwege de ligging heeft Arcos de la Frontera altijd een belangrijke positie gehad bij verschillende machtstrijden. Ook de troepen van Napoleon hebben het dorpje nog eens bezet. 

Semana Santa monument in Arcos de la Frontera

Net voor je de dwaalsteegjes van het oude Arcos de la Frontera ingaat, vind je het monument voor Semana Santa. Semana Santa is de heilige week voor Pasen. Dat wordt uitgebreid gevierd in Spanje met processies en kerkmissen. Het monument bestaat uit drie mensen die meelopen in een processie en een gesmeden kruis meedragen. 

Google Maps locatie

Mirador Plaza del Cabildo / Balcón de Arcos

Aan het Plaza del Cabildo vind je de basiliek en het kasteel van Arcos de la Frontera en een mooi uitkijkpunt. Dit wordt ook wel het Balcón de Arcos genoemd. Je kijkt hier kilometers ver over het platteland rondom Arcos. Als je op het hoekje gaat staan en naar links kijkt, zie je ook de San Pedro kerk op de klif liggen. Tijdens mijn bezoek staat er in een hoekje van het uitkijkpunt een man met roofvogels die je op je arm mag zetten, tegen betaling uiteraard. Vanaf dit punt heb je ook mooi zicht op de basiliek, wel een beetje jammer van alle auto’s op het plein, maar ja… je kunt niet alles hebben hè? 

Google Maps locatie

De basiliek van Arcos de la Frontera: Santa María

De officiële naam van de gotische basiliek is Basílica Menor van Santa María de la Asunción. Op deze plek stond vroeger een moskee, in de 16e eeuw kwam de kerk. Je kunt de kerk bezoeken en dat combineren met het beklimmen van de toren. Dat kost je samen 4 euro.

Vanuit de klokkentoren heb je opnieuw fantastisch uitzicht, net zoals bij de Mirador Plaza del Cabildo, maar nu kun je 360 graden rondkijken, onder andere over het kasteel en het Arcos reservoir. 

Google Maps locatie

Het kasteel van Arcos de la Frontera

Helaas is het eeuwenoude kasteel van Arcos de la Frontera alleen van een afstandje te bewonderen. Het werd al in de 11e eeuw gebouwd door de moren. Het Castillo Ducal (ook wel Castillo de los Duques de Arcos) ligt aan het Plaza del Colbildo en je kan wel even de poort door, maar verder kom je helaas niet. Het kasteel is namelijk in particuliere handen en wordt maar heel af en toe opengesteld voor het publiek. Je ziet het wel goed liggen op de rand van de rots en vanuit de kerktoren van de basiliek. 

Google Maps locatie

Wisselende openluchtexpositie

In de Calle Escribanos vind je op de muren van de witte huizen altijd een kleine openluchtexpositie. Soms zijn het foto’s, soms schilderingen. Als ik er ben zijn het Spaanse gedichten. Loop er dus zeker even langs om te kijken of er iets hangt wat je aanspreekt. 

Google Maps locatie

Palacio del Mayorazgo in Arcos de la Frontera

In het Palacio del Mayorazgo zitten momenteel departementen van de gemeente gevestigd. Er zit dus kantoorruimte, maar het is toch even de moeite om naar binnen te lopen en de patio te bekijken. Die is erg mooi en soms is er een kleine expositie te zijn. Aan de achterkant van het gebouw kun je de Andalusische tuin bekijken. 

Google Maps locatie

De San Pedro kerk

Arcos de la Frontera staat vol religieuze gebouwen, het is aan jou of je ze allemaal bekijkt of er maar een paar meepakt. Ik bezoek de San Pedro kerk. Ook deze kerk is gebouwd op de plek van een moors fort. Voor twee euro mag je binnen een kijkje nemen. Het is nogal uh… veel. Overal waar je kijkt staan ornamenten, beelden, schilderijen en meer, meer, meer.  

Google Maps locatie

De boog waar je móét kussen

Bij één van de vele arcos (bogen) in Arcos de la Frontera staan de woorden Bésame en este Arco. Kus me bij deze boog. Het is uiteraard aan jou of je daar aan gehoorzaamd. Het is in ieder geval een leuk detail op weg naar één van de uitzichtpunten (Mirador de Abades) van het dorp. De boog wordt zo nu en dan van nieuwe versiering voorzien. 

Google Maps locatie

Een inspirerend bankje bij de Mirador de Abades

Qua bezienswaardigheid stelt het niet zo veel voor. Un banco que inspira is letterlijk een bankje, een vrolijk geschilderd bankje, dat wel. Het zit om de hoek bij de ‘kusboog’ en je belandt zo automatisch ook bij het uitkijkpunt Mirador de Abades. 

Google Maps locatie

Spaanser dan Spaans eten bij Taberna Jóvenes Flamencos

Ik heb niet echt research gedaan naar restaurants in Arcos de la Frontera, maar als ik langs Taberna Jóvenes Flamencos wandel, weet ik meteen dat ik daar wil eten. Het doet voor mij typisch Spaans aan: flamenco, stierenvechten, de kleur rood en tapas. Op de kaart vind je de ‘standaard’ tapas als croquetas, maar ook een paar specialiteiten. Probeer de ajo molinero: een lokale specialiteit met oud brood, sinaasappels, paprika en meer. Ook de geitenkaaspaté met Pedro Ximénez saus is erg goed – van Pedro Ximénez druiven maken ze in deze regio sherry. 

Google Maps locatie

Parkeren in Arcos de la Frontera

Je kunt in Arcos de la Frontera niet in het oude centrum parkeren. Dat wil je ook niet, want de straatjes zijn zo smal! Kies dus voor een betaalde parkeergarage vlak bij het centrum, of een gratis parkeerplek op een stukje lopen. Dit zijn een paar opties.

  • Parking El Paseo: betaald parkeren. Vanaf het plein loop je zo de heuvel op het oude centrum in. 
  • Parking Arcos: gratis parkeren op een open terrein. Het ligt iets onder de rots, dus je moet wat verder lopen naar het centrum. 
  • Mirador: onderaan de rots, vanaf hier kun je een wandelingetje langs de rots maken, je moet voor een bezoek aan het dorp een stuk omlopen. 

Mocht je nog geen huurauto hebben geregeld: EasyTerra en Sunny Cars zijn mijn favoriete verhuurders omdat je daar worry free / all-inclusive kunt huren.

Overnachten in Arcos de la Frontera

Ben je op doorreis en wil je graag in één van de witte dorpjes van Andalusië blijven slapen? Dat kan prima in Arcos de la Frontera. Bekijk sowieso deze hotels en pensions eens:

Meer Spanje inspiratie?

  • Accommodatie. Favorieten blijven Booking.com en Campspace. Ga je liever voor een hostel? Check HostelWorld.
  • Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide en Viator. Je kunt ook bij WithLocals kijken. Zowel GuruWalk als Freetour.com bieden ‘gratis’ wandeltours aan in Spanje en voor fietstours moet je bij Baja Bikes zijn.
  • Attracties en musea. Bij Tiqets krijg je trouwens 5% korting op musea en attracties met de kortingscode: KIMOPREIS22
  • Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Als je meer prijzen wilt vergelijken, kun je bij Discover Cars terecht.
  • Boot. Je kunt vanaf onder andere Barcelona met de boot naar Mallorca. Boek je ticket bij Balearia. Met Balearia kun je ook bij de andere eilanden komen. Maar check bij Direct Ferries zeker even of er betere opties zijn.
  • Bus en trein. Reis met NS International of Flixbus naar Spanje. Je kunt ook terecht bij Busbud, 12go, of Omio, ook voor bussen en treinen in Spanje.
  • Geld. Op sommige plekken wordt je Nederlandse bankpas misschien niet geaccepteerd, regel daarom een prepaid creditcard bij Revolut.
  • Reisuitrusting. Koop je gear bij Bever of Decathlon, of gewoon bij Bol.com.
  • Reisgidsen. Wil je volop voorpret? Bestel dan een reisgids om lekker doorheen te bladeren. Kijk bijvoorbeeld bij Bol.com of Amazon.
  • Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
  • Vliegtickets. Kijk sowieso bij Transavia en Vueling, maar vergelijk je opties! Check in ieder geval MomondoSkyscanner, en Kiwi.
  • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot Tui, Shoestring of Sawadee, of ga je liever via Sunweb, D-reizen, Corendon of Vakantie Discounter?
  • Yoga retreat. Of, trakteer jezelf op een fijn yoga retreat!

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Voor het eerst gepubliceerd: februari 2023. Daarna geüpdatet!

Reacties

    • Thanks! Ik heb goede dingen gehoord over Ronda, maar ben er helaas niet aan toegekomen. Aanrader wat jou betreft?

      • Ik vind het er prachtig, een heerlijke combinatie van historie en indrukwekkende natuur. Ben sowieso een beetje verliefd op de achterliggende natuur van de Sierra de las Nieves

Schrijf een reactie