fbpx

Laatste update: 5 april 2017

Het is mooi om over andere culturen te leren, maar sommige dingen had ik liever niet willen weten. Op Bali kijk ik soms met afschuw toe hoe er met dieren wordt omgegaan. Apen, vleermuizen, vogels en andere dieren worden slecht behandeld, alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

Natuurbehoud en dierenwelzijn

Een prachtig stukje oerwoud… vol plastic flessen. Een uitgestrekt strand… met overal stukken glas. Een rustig landweggetje… met rondslingerende plastic zakken langs de kant. Helaas zijn de inwoners van Bali zich niet altijd bewust van het natuurschoon en het natuurbehoud. Ook op het gebied van dierenleed is er nog winst te behalen. En uiteraard spelen toeristen daar ook een rol in.

Aapjes kijken

Ik bezoek het Monkey Forest in de buurt van Ubud en ook die van Canggu. In de eerste wonen bijna 700 apen, in de tweede maar liefst duizend. Beide zijn drukbezocht en toeristen gaan ver voor de leukst mogelijke foto. Ze dagen de apen uit, pakken ze vast terwijl dat niet mag en de bewakers zeggen er niks van. In Ubud heb ik wel het gevoel dat het iets minder zielig is voor de apen dan in Canggu, waar het park vooral bebouwd is. In Ubud leven ze in een mooi jungle-achtig bos. Stiekem vind ik het bos leuker dan de apen.

Apen in het Monkey Forest van Ubud

Op de foto met vleermuizen

In het Monkey Forest in Canggu leven ook vleermuizen. Ze zijn enorm! Op een centraal punt hangen ze allemaal aan een paar takken. Mijn vermoeden is dat ze gedrogeerd zijn. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat ze vrijwillig komen op een rusten waar zoveel toeristen zich verzamelen en ermee op de foto gaan. De toeristen krijgen traditionele kleding aan en nemen plek op een stoeltje. Vervolgens trekt de begeleider nogal ruw een vleermuis van de takken af. Hij spreidt de vleugels van de vleermuis en de toerist houdt ‘m met een glimlach van oor tot oor vast. Aan de andere kant staan twee Balinese kinderen hetzelfde te doen. Tijd om door te lopen.

Balinese kinderen met een vleermuis.

Straathonden

Als straathond heb je het niet getroffen op Bali. Als je niet terecht kunt bij een fijn baasje, zul je hard moeten werken om aan je eten te komen. Veel honden zitten onder de schurft en krabben onophoudelijk. Gelukkig zijn er op het eiland verschillende organisaties actief om de honden de steriliseren en van de nodige hulp te voorzien, zoals BAWA.

Schildpad cadeau

Vrolijk gekleurde vissen in een flesje, schildpadjes in een klein zakje en bonte vogeltjes in een ieniemienie-kooitje. Ouders doen hun kinderen deze beestjes graag cadeau. Niet om lief te verzorgen, maar om een dag of twee, drie mee te spelen. Als het beestje het tenminste zolang volhoudt, want ze zijn eigenlijk gedoemd om snel dood te gaan. De vogeltjes waren vroeger een soort pest voor de rijstgewassen. Ouders hebben daarom weinig moeite met hun (toch wel) marteldood. De beestjes zijn te koop op de markt.

 

Heb jij op reis wel eens dieronvriendelijke praktijken gezien?

Schrijf een reactie