fbpx

This post is also available in: Engels

Laatste update: 22 januari 2023

Er zijn al honderden blogs geschreven over Ubud in Bali. Is deze blog dan nodig? Ik denk het wel. Niet om je enthousiasme over Ubud te temperen, maar wel om een iets realistischer beeld neer te zetten.

Ubud: het centrum van alles

Ubud is het creatieve centrum van Bali, Ubud is het spirituele centrum van Bali én Ubud is het culturele centrum van Bali. Best knap, dat één plek het centrum van alles is, nietwaar?. En misschien is het daarom ook wel het centrum van niks. Ik vind het een verademing om na een paar dagen van volledige rust en stilte bij een yoga retreat in het levendige Ubud aan te komen. Ik kies voor een hostel om daar andere reizigers te ontmoeten. Ik geniet van de mensenmassa, de geuren van eten en wierook en de vele bezienswaardigheden en activiteiten. Maar wacht eens even, was Ubud niet een feestje voor de ziel?

Overal in de stad staan boeddha beelden je toe te lachen.

Eat, Pray, Love, maar dan anders

Zelf heb ik het boek en de film Eat, Pray, Love niet meer helemaal scherp. Andere toeristen en de inwoners van Ubud zijn Eat, Pray, Love nog lang niet vergeten en herinneren me er regelmatig aan. Single vrouwen volgen de zetten van Elizabeth Gilbert en/of Julia Roberts op de voet: genezers, yoga, therapieën en fietsen door de rijstvelden.

Het echte Ubud is niet als in de film. Zo bezoekt Julia Roberts in de film de Ubud Market. Voor de opnames is de markt een paar dagen gesloten en er heerst daarom een heel serene sfeer. In werkelijkheid wemelt het er van de toeristen en kan ik alles wat mijn souvenirminnende hartje begeert kopen (lees: ik koop niks).

De Monkey Forest Road en de Hanoman straat omringen het hart van Ubud. Deze twee straten tellen honderden winkels. Van chique boetiekjes tot eenvoudige massagesalons. Al vroeg in de ochtend ga ik op pad. Het is dan nog relatief koel en lekker rustig. Als je inkopen wilt doen op Bali, is Ubud the place to be.

Aapjes kijken in het Monkey Forest

Aan de Monkey Forest Road ligt (hoe kan het ook anders) het Monkey Forest. Het bos is jungleachtig en er verblijven bijna 700 apen. Veel mensen raden een bezoek af: zielig voor de apen. Ik neem er in 2017 een beetje naïef toch een kijkje en concludeer dat dit Monkey Forest een stuk aapvriendelijker aandoet dan die in Canggu. Maar ja, er zijn altijd een paar idiote mensen die zo nodig de apen moeten pesten. Ik ben meer onder de indruk van de jungle dan van de apen. Het is hier zo mooi!

Google Maps locatie

Yogales bij YogaBarn

Ik besluit mijn eigen feestje voor de ziel te halen bij Yoga Barn. Een heel bekende yogastudio in Ubud. Heel bekend, én heel populair en massaal. Ik schrik een beetje als ik het terrein betreedt. Het voelt voor mij heel commercieel. Ik ben kleine yogaschooltjes met een heel persoonlijke sfeer gewend. Hier sta ik met wel zestig (of meer?) mensen een les te volgen. Hoewel er duidelijk aandacht is besteed aan de ruimte en ik op een groene tuin uitkijk, lukt het me niet om hier heel zen te worden.

Google Maps locatie

De lesruimte van YogaBarn

Oneindige rijstvelden

Ik word wél zen van de rijstvelden. Direct vanaf de drukke straat sla ik bij restaurant Paon een klein paadje ( Google Maps locatie) in om daar na een paar minuten midden in de rijstvelden te staan. Slechts een enkele toerist blijkt ook zo brutaal dit te doen, want ik ben bijna alleen. Toch staat het pad gewoon met een bordje aangegeven.

Maar misschien zijn de mensen rijstveld-moe? Want huur een scooter en je waant je in een groen rijstveldwalhalla rondom Ubud. Ik kies zelf voor een ochtendwandeling van officieel 3,5 uur en ik weet daar 4,5 uur van te maken. Iets met een verkeerde afslag. Maar wat boeit het als je hier volledig je hoofd leeg kan maken op het platteland? De wandeling heet Campuan Ridge en begint bij het Warwick hotel (Google Maps locatie). Neem veel, heel veel water mee en muggenspray is ook geen overbodige luxe. Het is geen moeilijke wandeling, het kan zelfs op slippers als je wilt.

Magisch Ubud?

Conclusie? Ubud is zeker een bezoek waard. Verwacht alleen geen openbaringen en levensveranderende gebeurtenissen. De hypnotiserende, magische werking van Ubud is aan mij voorbij gegaan. Misschien heb jij die wel ervaren?

Powered by 12Go Asia system

Meer Bali inspiratie

 • Accommodatie. Favorieten blijven toch Booking.com. Verblijf je het liefst in een hostel? Check Hostelworld.
 • Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide en Viator. Voor fietstours moet je bij Baja Bikes zijn.
 • Attracties en musea. Neem ook een kijkje bij Tiqets voor tickets voor musea en attracties (je krijgt 5% korting met de code KIMOPREIS22)
 • Autohuur. Ik huur in Bali het liefst bij EasyTerra vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Je kunt ook nog even kijken bij Discover Cars.
 • Geld. Op sommige plekken wordt je Nederlandse bankpas misschien niet geaccepteerd, regel daarom een prepaid creditcard bij Revolut.
 • Reisgidsen. Krijg je al helemaal zin in je Bali trip? Snap ik! Om je voorpret verder aan te wakkeren kun je alvast een reisgids bestellen, bijvoorbeeld bij Bol.com of Amazon.
 • Reisuitrusting. Koop je gear bij Bever of Decathlon, of gewoon bij Bol.com.
 • Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
 • Treinbus en boot. Reserveer bussen, treinen en boten in Bali met Busbud12Go of Omio.
 • Vliegtickets. Vergelijk je opties! Check in ieder geval MomondoSkyscanner, en Kiwi.
 • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot Sawadee, of liever Tui, Corendon, Shoestring, D-Reizen of de Vakantie Discounter?
 • Yoga retreat. Of, ga lekker op yoga retreat in Bali.

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Voor het eerst gepubliceerd: juli 2017. Daarna geüpdatet.

Schrijf een reactie