fbpx

Laatste update: 17 maart 2024

Zeker in de winter is het de vraag of je Kazbegi haalt als je de Georgian Military Highway afrijdt. De weg wordt namelijk regelmatig én onaangekondigd afgesloten. Mijn tour van Tbilisi naar Kazbegi begint met een lekke band en eindigt… niet in Kazbegi. En tóch heb ik een hele toffe dag. 

Kazbegi = Stepantsminda

Officieel heet Kazbegi eigenlijk Stepantsminda, maar niemand die dat zegt. Iedereen heeft het over Kazbegi, een stadje in het noorden van Georgië omgeven door bergen. Sommige wel 4100 meter hoog. Veel mensen komen er wandelen en fietsen in de late lente of vroege herfst – in de zomer is het namelijk erg druk en kan het erg heet worden. 

In de winter zijn het vooral de Tsminda Sameba kerk (ook wel de Gergeti Trinity Church) en het vriendschapsmonument dat de mensen trekt. Die twee zijn ook precies de highlights van de dagtours naar Kazbegi. Maar, het is altijd de vraag of je daar ook aankomt…

Wegafsluiting in de winter

In de winter kán het laatste stukje van de route, tussen Gudauri en Kazbegi, namelijk zomaar afgesloten worden. Of nou ja, zomaar… Als er te veel sneeuw valt, is het simpelweg onveilig om verder te rijden. Soms duurt zo’n afsluiting maar een paar uur, maar het kan ook een hele dag duren. En helaas is dat een verrassing. Het kan dus zo zijn dat je al onderweg bent naar de bezienswaardigheden van Kazbegi en dat je dan noodgedwongen wat tijd op de skipistes van Gudauri doorbrengt. 

Dat gebeurt mij dus. Nu moet ik zeggen dat ik de besneeuwde bergen van Gudauri ook heel mooi vindt, maar een beetje teleurgesteld dat ik de kerk en het monument niet heb gezien, ben ik wel. Maar ach, het is een leuk plan B. 

Georgian Military Highway Zhinvali Reservoir sneeuw. Rechts een berg met een bergweg, de Military Highway. En links het Zhinvali Reservoir.

Een lekke band

Ik redt het trouwens niet alleen niet naar Kazbegi, ik begin de dag met een lekke band. Maar ik ben mee met een tour vanuit Tbilisi naar Kazbegi (deze), dus ik hoef dat gelukkig niet zelf te fixen. De chauffeur is er duidelijk niet blij mee. Maar, zegt de gids, “Georgische chauffeurs zijn nooit blij.” Gelukkig zijn we snel weer op weg in het busje met te smalle stoelen en hysterische verlichting.

De Georgian Military Highway

De chauffeur scheurt over de Georgian Military Highway. In de jaren 90 kreeg de weg deze naam, eerder was het bekend als de Silk Road. Het is een eeuwenoude route door de bergen richting Rusland. Langs de weg staan honderden vrachtwagens. Ze wachten tot ze de tunnels door en de grensovergang over mogen. Vanwege het slechte weer staan ze hier stil. Hoe lang het duurt voor ze weer verder mogen, weet niemand. 

Langs de weg zie ik ook overal honden. Het is mijn eerste dag in Georgië, dus ik ben er nog niet aan gewend. Georgië blijkt namelijk VOL honden te zitten. En deze straathonden zijn allemaal hartstikke lief en, zeker in de stad en bij toeristische trekpleisters, wordt er goed voor ze gezorgd. Zo langs deze Georgian Military Highway zie ik ook zeker zielige scharminkels in de sneeuw liggen. Ik snap dat dat ze het gewend zijn, maar ik wil ze allemaal mee naar huis nemen. 

Bezienswaardigheden langs de Georgian Military Highway

Aan de ene kant ben ik blij dat de ramen van het busje beslagen zijn. De chauffeur scheurt over de Georgian Military Highway richting Kazbegi, haalt in op doodenge plekken en schuwt daarbij bochten niet. Aan de andere kant had ik juist graag nog meer om me heen gekeken, want de route van Tbilisi naar Kazbegi wordt door velen bestempeld als de mooiste route door Georgië. 

En er zitten een aantal leuke bezienswaardigheden aan deze snelweg. Stop zeker even bij het Zhinvali reservoir, het Ananuri fort, de rivierkruising bij Pasananouri en Gudauri.

Zhinvali reservoir

De eerste stop vanuit Tbilisi is het Zhinvali reservoir. Dit is een enorm kunstmatig meer dat werd aangelegd in de Sovjettijd, zo rond de jaren 80. Zo kon heel Tbilisi voldoende schoon water krijgen en nog steeds is zo’n beetje de helft van de inwoners van Tbilisi afhankelijk van het Zhinvali reservoir. 

Het is een prachtig plaatje. Het grote meer met op de achtergrond de bergen. In het meer ligt een kerk uit de twaalfde eeuw. Ooit lag hier namelijk het stadje Zhinvali (Jinvali), maar dat hebben ze laten onderlopen om het reservoir te creëren. Als het water laag genoeg staat, kun je het dak zien. In de zomermaanden kun je ook zwemmen in het meer. 

https://youtu.be/m9l0L2ZapuA

Maar, als je langs de Georgian Militairy Highway stopt bij de uitkijkpunten over het Zhinvali reservoir, dan tref je vooral toeristische spots. Het staat vol kraampjes die (in januari) warme jassen en sjaals verkopen en souvenirs. Er lopen wat honden rond die tussen het sneeuw eten door uitgebreid gaan liggen om op hun buik geaaid te worden.

Google Maps locatie

Ananuri fort 

Een stukje verderop ligt het Ananuri fort dat uitkijkt over het Zhinvali reservoir. In het fortcomplex liggen twee kerkjes. In de ene is een mis bezig tijdens mijn bezoek. Je kunt er eventueel een kaarsje branden. 

Het fort is prachtig bedekt door de sneeuw, maar daarom is het wel heel glad. Ik kijk naar de mensen die voetje voor voetje over de fortmuren schuifelen. Ik sla even over: mij te glad. 

Op de parkeerplaats verzamelen de straathonden (de een iets brutaler dan de ander) en de mannen met papegaaien en paarden voor een foto. Daar wordt tot mijn verbazing veel gebruik van gemaakt. Als je vanaf de parkeerplaats een stukje terugloopt over de brug, heb je te voet het mooiste zicht op het fort, vind ik. De tweede foto hieronder is namelijk met een drone gemaakt.

Google Maps locatie

Pasanauri en de witte en zwarte Aragvi

Ik maak een heel korte stop voor een foto in Pasanauri. Bij dit dorpje aan de Georgian Military Highway komen de witte en zwarte Aragvi zijrivieren samen. Als het licht goed staat, kun je heel duidelijk het donkere en het lichte water van elkaar onderscheiden. 

Dit is het punt waar de Aragvi-rivier één wordt. Want het is nogal verwarrend eerlijk gezegd: hoe de rivier precies loopt is onduidelijk. Er zijn zelfs vier ‘hoofdbronnen’ van de rivier. Maar hier, in Pasanauri, kun je dus de witte en de zwarte Aragvi samen zien komen. 

In deze omgeving kun je in de zomermaanden ook raften. Anders is Pasanauri gewoon een snelle fotostop. 

Google Maps locatie

witte en zwarte Aragvi zijrivieren. Uitzicht op de rivier die in tweeen splitst waarbij het water links duidelijk lichter is dan het water rechts. Besneeuwde wal.

Tip! Met de tour beland ik in restaurant Gorda, maar je kunt natuurlijk ook ergens anders gaan eten langs de snelweg. Gorda heeft in ieder geval goed eten en prachtig uitzicht over de vallei. In de zomer kun je plaatsnemen op het terras.
Google Maps locatie

Gudauri

Na de lunch is het tijd voor de volgende stop: het ski-resort Gudauri. Het blijkt ook de laatste stop te zijn want er ligt veel te veel sneeuw. We rijden over glibberige bergwegen langs enorme bergtoppen. De chauffeur belt met de telefoon in de hand; hij kan deze weg wel dromen. Maar ik niet. Dus ik houd echt mijn hart vast langs sommige kloven en diepe dalen.

Plan B is een bezoek van ongeveer 1,5 uur aan de skipistes. Ik ben geen skiër en de tijd is daar eigenlijk ook te kort voor. Wel ga ik met de skilift omhoog (14 GEL in 2024) om van het uitzicht te genieten. Mocht je willen paragliden, dan kost dat 350 GEL (in 2024). 

Er zijn volop cafés waar je een drankje kan halen of een stukje apres ski mee kan pakken. Gudauri is namelijk echt een bekende wintersportlocatie. Sneeuwzeker en niet zo druk als de pistes in Frankrijk en Oostenrijk. Mocht je dus eens ergens anders én goedkoper een wintersportvakantie willen doen, check Gudauri! 

Google Maps locatie

Op de parkeerplaats bij de skipistes ontdek ik trouwens dat de opmerking van mijn gids over de Georgische chauffeurs niet helemaal waar is. Soms zijn ze wel blij. Een groepje chauffeurs heeft dikke lol met hun busjes op het gladde parkeerterrein waar ze omstebeurt rondjes rijden en het busje laten wegslippen. Een kwartiertje later is er eentje toch weer minder blij: zijn achterruit is gesprongen. Oeps.

Gemiste stops

Zoals ik al schreef: geen Rusland-Georgië Vriendschapsmonument en geen Gergeti Holy Trinity Church voor mij. Helaas. Maar misschien heb jij meer geluk en kun je ze wel bezoeken. In de zomer zit je eigenlijk sowieso goed. In de winter is het dus lastiger in verband met de sneeuwval. 

Hoe bezoek je Kazbegi vanuit Tbilisi?

Vanuit Tbilisi is Kazbegi een populaire dagtrip. Maar je hoeft natuurlijk niet op dezelde dag terug, je kunt ook een poosje in Kazbegi blijven. 

Het is in ieder geval ruim 150 kilometer rijden (enkele reis), waarschijnlijk iets meer omdat er leuke tussenstops op de route zijn. Als je dus ‘s avonds terug wilt zijn in Tbilisi, moet je er echt wel een dag voor uit trekken. Als je in één keer doorrijdt, reken dan op 3 tot 3,5 uur. Uiteraard afhankelijk van het weer en het soort auto dat je rijdt.

Ik reis alleen op het moment dat ik naar Kazbegi wil en daarom kies ik voor een tour. Maar er zijn meer opties. 

Met een huurauto

Eigenlijk doen alle tours precies dezelfde stops aan, dus je kan prima de stops op je navigatiesysteem invoeren en de route zelf rijden. Je kunt dan ook eenvoudig een stop bij het Chronicle of Georgia monument en Mtskheta toevoegen. De meeste tours stoppen daar niet en bieden dit aan als aparte tour. 

Check wel alsjeblieft het weer. In de winter kan het flink sneeuwen en glad zijn en als je dat niet gewend bent, is rijden over de Georgian Military Highway behoorlijk spannend. Sowieso is de rijstijl in Georgië… uhm… nogal roekeloos. 

Ik heb in Georgië bij Sunny Cars gehuurd omdat ik het fijn vindt een Nederlandse klantenservice te hebben en volledig verzekerd te zijn. Bekijk de opties van Sunny Cars hier, of vergelijk andere opties via Discover Cars

Met een privéchauffeur

Klinkt heel fancy hè? Een privéchauffeur. Maar als je met een paar mensen bent, is een privéchauffeur echt een goede optie. Vaak ben je dan goedkoper uit dan een tour betalen voor meerdere mensen en je kunt je eigen reistempo bepalen. Op de site van GoTrip kun je deze dagtrip perfect plannen. Je voert alle tussenstops in en je kunt zelfs kiezen voor een Engelstalige chauffeur. 

Met een tour

Er zijn ontzettend veel touraanbieders die je graag naar Kazbegi willen brengen. Ze vertrekken rond 9 uur in de ochtend en rond 19 uur ben je weer terug in Tbilisi. De tours zijn vrijwel identiek: allemaal hebben ze zo’n beetje dezelfde tussenstops. Het grootste verschil zit dan in de restaurants waar je luncht. Mijn advies: vergelijk een paar opties op GetYourGuide, lees de beschrijvingen en de reviews en kies er dan gewoon eentje. Ze lijken echt allemaal op elkaar. 

Als je helemaal geen zin hebt om het uit te zoeken: ik ben met deze tour mee geweest. Ik heb deze gekozen omdat er ook een honing, wijn- en chacha proeverij bij zit. De gids spreekt perfect Engels, probeerde het ons allemaal naar de zin te maken en het lunchrestaurant Gorda was top. Het eten was goed, het uitzicht fantastisch en de korte wijn- en chachaproeverij was perfect tijdverdrijf tussen het bestellen en het eten. 

Powered by GetYourGuide

Meer Georgië inspiratie?

Georgië blog overzicht
  • Accommodatie. Favoriet blijft Booking.com. Verblijf je het liefst in een hostel? Check Hostelworld.
  • Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide, Klook en Viator. ‘Gratis’ wandeltours boek je bij Freetour.com of GuruWalk.
  • Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Als je meer prijzen wilt vergelijken in Discover Cars een handige site.
    In Georgië is een privétransfer of tour met privéchauffeur vaak goed betaalbaar. Gebruik hiervoor GoTrip.
  • Geld. Op sommige plekken wordt je Nederlandse bankpas misschien niet geaccepteerd, regel daarom een prepaid creditcard bij Revolut.
  • Reisgidsen. Ik houd van papieren reisgidsen om doorheen te bladeren, te koop bij onder andere Bol.com en Amazon.
  • Reisuitrusting. Koop je gear bij Bever of Decathlon, of gewoon bij Bol.com.
  • Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
  • Bus en trein. Reis met Busbud12Go of Omio met de trein of bus door Georgië.
  • Vliegtickets. Vergelijk je opties! Check sowieso Momondo, Transavia, Skyscanner en Kiwi.
  • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot de Vakantie Discounter. Of kies voor Shoestring of Sawadee.
  • Yoga retreat. Of trakteer jezelf op een yoga retreat in Georgië.

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Schrijf een reactie