Laatste update: 17 maart 2024
Welke gekkie gaat er nu in de herfst naar een wintersportgebied? Nou, ik dus. Ik ga eind oktober naar Serre Chevalier in Frankrijk. JUIST buiten het seizoen, want ik wil de herfstkleuren en de lariksbomen net voor ze hun naalden kwijtraken zien. En ik wil natuurlijk gewoon de omgeving ontdekken. Want ook in de herfst is er genoeg te doen in Serre Chevalier.
Serre Chevalier & Briançon
De bergen. De koeien met koebel. De houten chalets. De geur van gesmolten kaas. Welkom in de Alpen! Eigenlijk zijn het vooral de Fransen die de Serre Chevalier vallei in de Hautes-Alpes weten te waarderen. 80% van de bezoekers is Frans. De overige toeristen zijn Brits en Italiaans (Italië ligt op maar 15 kilometer van Briançon), gevolgd door Belgen en Nederlanders. Ik vind het juist wel lekker dat ik niet overal Nederlands om me heen hoor, maar me wel overal kan redden met Engels.
Briançon is de enige stad van Serre Chevalier, wel een kleine gemoedelijke hoor. Verder zijn er drie dorpen: Villeneuve, Chantemerle en Le Monêtier-les-Bains. Ik verblijf in de laatste, het dorp dat bekend staat als de meer welvarende van het stel. Je rijdt met de auto in ongeveer een kwartier van Briançon naar Le Monêtier-les-Bains, het verst gelegen dorp.
Herfst highlights in de Hautes-Alpes
De ene dag drink ik een Globe Trotteur wijntje (nog nooit van gehoord, maar als reisblogger móét je een wijn met die naam wel bestellen) uit de Haute-Alpes op een zonnig terras, de volgende dag kruip ik bij de haard met een warme chocolademelk. Het herfstseizoen geeft een glimp van zowel de zomer als de winter in Serre Chevalier.
In de winter verandert het gebied in een echte wintersportbestemming met ruim 250 kilometer aan pistes mét sneeuwzekerheid. In de zomer zijn het vooral wandelaars en fietsers die van de bergen komen genieten. Er zijn echt meer dan genoeg outdoor activiteiten in Serre Chevalier voor ieder seizoen.
Maar in de herfst is de Halloween versiering uit de kast getrokken en op de menukaarten verschijnen stevige gerechten met lam en pompoen. De geur van gesmolten kaas van de raclette en fondue maken me hongerig en overal is de verwarming een tandje (of twee) hoger gedraaid. Tijdens een stevige herfstwandeling rits ik m’n jas open omdat het toch nog best warm is. Kom ik een paar honderd meter hoger in de bergen, dan dwarrelen er opeens onverwacht sneeuwvlokjes om me heen.
Qua weer weet je niet wat je kunt verwachten in de herfst, maar juist daarom is het makkelijk om in dat vrije, tijdloze vakantiegevoel te komen. Plannen maken ja, maar ik gooi ze zo weer om en pas me aan aan het weer. Stevige hike op het programma, maar regent het? Dan duik ik toch een lokale distilleerderij in? Boekje aan het lezen in het hotel, maar begint de zon te schijnen? Hop het terras op of tóch nog even langs de rivier lopen en naar een kudde koeien kijken.
Wat kun je doen in Serre Chevalier in het laagseizoen?
Als je niet van suiker gemaakt bent, kun je prima in het laagseizoen naar Serre Chevalier komen. Natuurlijk, soms regent het. Maar in de vallei is er zowel binnen als buiten genoeg te doen. Dus als je gewoon een beetje flexibel bent met je planning, dan komt het goed! Houdt er wel rekening mee dat rond lunchtijd bijna alle winkels gesloten zijn. Dus zoek dan een lekker knus Frans restaurant op.
Maak een korte wandeling naar het Chapelle Sainte Anne
Bij Le Monêtier-les-Bains kun je vanuit het centrum eenvoudig aan de wandeling naar een kapelletje op de berg beginnen. Dit is de Chapelle Sainte Anne. Het kapelletje zelf is niet zo heel indrukwekkend, maar het uitzicht wel. Hoge besneeuwde bergtoppen, de bomen met herfstkleuren: wow! En je ziet ook de nu nog lege banen tussen de bomen die straks de skipistes zullen zijn.
Je begint je wandeling in het dorp (hier). In ongeveer drie kwartier loop je naar de kapel. Volg eerst de weg omhoog en als je een bordje tegenkomt met Chapelle Sainte Anne of Puy Chevalier weet je dat je goed zit. De straat wordt een pad met stenen en dan kom je op een splitsing waar een groter houten bord staat. Niet lang daarna kom je bij een riviertje dat je oversteekt. Het is hier nog weer iets steiler, maar je bent er al bijna. Dus neem lekker je tijd en vergeet niet om je heen te kijken.
Als het pad ophoudt, steek je het gras over naar het de Chapelle Sainte Anne (hier). Geniet van het uitzicht en vervolg je route vervolgens achter het kapelletje. Hier loopt een smal paadje dat je weer naar beneden brengt. Dit stukje is veel leuker dan de klim omhoog!
Ontdek de Serre Chevalier vallei met een mountainbike
Zin in een stukje fietsen? Pak een mountainbike en dan het liefst een elektrische, want fietsen door de bergen is pittig. Ik ga met Serre Che VTT op pad en fiets bijna drie uur door de Serre Chevalier vallei. We zouden eigenlijk twee uurtjes gaan, maar het is te mooi om er al een einde aan te breien.
We fietsen langs de rivier en de gids past de route aan naar ons niveau. We kunnen goed fietsen, maar we zijn een mountainbikefiets niet zo gewend. Dus we kunnen best een stukje offroad als het maar niet te glad en steil is.
Overal lopen smalle paden die we delen met wandelaars en honden. Het razende water in de rivier is ijsblauw van kleur en de bomen hebben alle mogelijke herfstkleuren. De trots van Serre Chevalier is de mélèze (die wij lariks noemen). Het is één van de weinige naaldbomen die in de winter haar naalden verliest. Je zult de mélèze ook op verschillende menukaarten en in lokale producten (drankjes, honing, zeep) terugvinden.
Op de terugweg fietsen we ook wat door de dorpjes en passeren een schaapherder met kudde. Af en toe stoppen we even zodat onze gids wat aan kan wijzen of uit kan leggen. Ik vind het in ieder geval een heerlijke manier om én sportief bezig te zijn én te genieten van de natuur.
Doe een proeverij bij Distillerie des 4 Frères
In een destilleerderij in La Salle Les Alpes maken vier broers likeuren, eau de vie en gins met lokale ingrediënten. Eén van de broers kocht eens met vrienden een destilleerapparaat uit 1921 en leerde van de vorige eigenaar alles over alcohol destilleren. Inmiddels zijn de vrienden uit de zaak, zijn de broers erbij gekomen en heeft het apparaat een grote brand overleefd. Daarom heet één van de gins ook Phoenix – uit de as herrezen. En de andere gin: Le 100, omdat de Franse woorden voor honderd en bloed op elkaar lijken. Een knipoog naar de bloedband van de broers dus.
Je kunt Distillerie des 4 Frères gratis bezoeken. Dan krijg je uitleg over het proces: over hoe suiker in fruit omgezet wordt in ethanol door bacteriën en hoe er gestoomd en gekoeld wordt om het product te perfectioneren. En nog veel meer, maar dat mag je zelf ontdekken.
De broers hebben inmiddels meer dan vijftien verschillende producten. En nu denk je misschien dat je er daar drie of vier van mag proeven. Nee hoor, je krijgt ze allemaal ingeschonken. Likeuren met framboos, munt en natuurlijk de mélèze vind ik allemaal smaakvol. Maar als we bij de eau de vie aankomen begin ik toch af te haken hoor. Zo. Veel. Alcohol. Vinden mensen dit echt lekker?
Als je ook benieuwd bent naar de dranken van de broers, dan je ze bezoeken op afspraak. De rondleiding en proeverij zijn gratis, dus dan heb je mooi wat geld over om nog een flesje mee te nemen als souvenir. Sante!
Hiken naar Lac de la Douche
Een populaire hike is die naar het Lac de la Douche. Een mooi bergmeer op 1900 meter hoogte. Het startpunt ligt op vijf autominuten van het centrum van Le Monêtier-les-Bains, bij een klein molenmuseum. Hier volg je eerst het bordje met een groen rondje en het cijfer vijf, verderop op de route staan er gele bordjes met de naam van het meer.
Het Lac de la Douche ligt trouwens in het Parc National des Écrins. Dit is een groot nationaal park met bergen van bijna 4000 meter. Die bewaar ik voor een andere keer. Het Lac de la Douche is nu mijn eindpunt.
Het is geen moeilijke hike, maar je stijgt wel flink. Je begint namelijk op 1500 meter en stijgt dus ongeveer 400 meter. Het eerste deel is de stijging goed te doen, maar naar het eind toe wordt het wel heftiger. Op deze hoogte merk je dat toch behoorlijk aan je ademhaling en hartslag. Sommige mensen nemen wandelstokken mee, maar dat is zeker geen must. Tijdens de wandeling naar Lac de la Douche komen we ook gezinnen met kinderen tegen. Wij zijn met een uur bij het meer en omdat de terugweg vooral dalen is, gaat dat iets sneller.
De route is prachtig. Je wandelt langs de rivier, door het bos en overal om je heen zijn hoge bergen met wit besneeuwde toppen. Het water van Lac de la Douche is zo flauw dat het lijkt alsof iemand het gephotoshopt heeft. Het mooiste uitzicht op het meer heb je als je het water oversteekt en nog een stukje omhoog wandelt. Als wij bij het meer aankomen, valt er zowaar sneeuw. Wat een cadeautje!
Google Maps locatie startpunt
Vanaf hier kun je meer wandelroutes starten, ook meerdaagse.
Spa with a view: Les Grands Bains du Monêtier
Heel veel mooier kan een spa niet liggen hoor. Het badencomplex Les Grands Bains du Monêtier ligt aan de voet van de bergen en zowel in de binnen- als buitenbaden heb je dus fantastisch uitzicht. Dit moet ook zo mooi zijn als het heeft gesneeuwd!.
Het water van Les Grands Bains du Monêtier komt uit een thermale warmwaterbron. Bij de bron is het water maar liefst 44°C. In de baden ligt dat wat lager om zo de heilzame krachten wel toegankelijk te maken. Maar ook als je niet zo geloofd in die krachten, is een bezoekje aan Les Grands Bains du Monêtier gewoon echt een goed idee. De baden zijn hartstikke populair, dus reserveren kan geen kwaad. Doe dat online of vraag het na bij de balie. Je kunt dan ook meteen extra spa-behandelingen boeken.
Er zijn hammam ruimtes, binnen- en buiten jacuzzi’s, sauna’s, baden van verschillende temperaturen én een muziekgrot. Daar lig je op je rug met je oren onder water lekker naar een rustgevend muziekje te luisteren. Er zijn twee verdiepingen waarvan de bovenste het rustigst is. Je betaalt ook wat extra als je hier toegang toe wilt.
Mocht je je zwempak of speedo (verplicht voor de mannen) vergeten zijn, dan is er een zwempak/speedo automaat! Een handdoek kun je voor 5 euro huren bij Les Grands Bains du Monêtier, maar je hebt ‘m eigenlijk alleen nodig om je af te drogen. Zo’n sneldrogende microvezelhanddoek van de Decathlon is ideaal. Ook handig om te weten: bij de kleedhokjes hangen föhns en spiegels én er is een soort snelle droogcentrifuge voor je badkleding.
Eettips in Serre Chevalier
In Briançon tip ik je graag restaurant L’Alpin en 15/9. Daarover lees je meer in mijn blog over Briançon. En omdat ik verbleef in Le Monêtier-les-Bains heb ik daar ook drie leuke restaurants voor je. De eerste is Le Montagn’Art (Google Maps locatie), maar het is me niet gelukt om hier te eten. Zonder reservering was er geen plek voor de lunch. Dus als Le Montagn’Art je wat lijkt: reserveren!
Restaurant Stabatio
Het restaurant van het Le Monêtier Hotel is ook als je geen hotelgast bent echt een aanrader. Het is sfeervol en het eten is goed. Bij restaurant Stabatio kun je alle dagen van de week dineren en van woensdag tot en met zondag ook lunchen. Je kunt ‘gewoon’ een (vega) burger bestellen of ga juist voor een lokaal gerecht. De carré d’agneau is een lokale specialiteit: een lamsrack met onder andere mélèze kruiden (van de lariksboom).
Restaurant Le Gout du Temps
Bij restaurant Le Gout du Temps heb je voor alle gangen twee keuzes. Heerlijk: geen keuzestress. Of misschien toch een beetje, want alles klinkt lekker. Alle ingrediënten komen uit de regio, dus zo eet ik op een herfstige dag eekhoorntjesbrood en een heerlijk stukje eend. De porties zijn perfect qua grootte, want ik heb precies genoeg ruimte voor een toetje! Bij ieder gerecht is een passende wijn uitgekozen. Leuk om uit te proberen.
Als ik er ben is het vrij rustig in het restaurant, maar niet ongemakkelijk. Omdat het een soort kelder is met verschillende hoekjes heb je niet het gevoel dat je op museum-niveau hoeft te praten. Er is ook een mooie aparte ruimte voor private dining, dus als je met een groepje bent en iets speciaals wilt, is dat misschien een leuke optie voor je.
Heerlijk hotel in Le Monêtier-les-Bains: Le Monêtier Hotel
Onderin de vallei in het dorpje Le Monêtier-les-Bains ligt het Le Monêtier Hotel. Vanuit mijn hotelkamer heb ik eersterangs uitzicht op de bergen en op wat in de winter de piste zal zijn. Het is een mooie kamer met donkere kleuren wat het een chique uitstraling geeft. Het plafond is van hout. Er hangt wat ingetogen kunst en een mooie kaart van de bergregio aan de muur.
Op de kamer kan ik zelf een koffie of thee zetten en die op het ruime balkon opdrinken. Genoeg kastruimte, een apart toilet, een goede douchestraal. Op de kamer heb ik niks aan te merken! Op het ontbijt, het diner en de rest eigenlijk ook niet. Het is allemaal echt perfect geregeld en de meiden achter de receptie laten je meteen welkom voelen. Als we vroeg in de ochtend arriveren met de nachttrein, mogen we nog niet de kamer op, maar wel al aanschuiven bij het ontbijt. Dat had ik niet verwacht. De restaurantruimte is sowieso ook erg uitnodigend, ook als je gewoon even een boekje wilt lezen op de bank zonder een drankje te bestellen.
Oftewel: dit is echt een heel fijn hotel als je in Serre Chevalier verblijft. Bekijk het hotel hier.
Hoe kom je in Serre Chevalier?
Het is een flinke autorit vanuit Amsterdam naar Serre Chevalier: 1100 kilometer! Als je wat langer gaat, is dat natuurlijk wel te overwegen. Anders kun je vliegen naar Grenoble of Turijn, maar dan heb je wel nog een huurauto nodig. Vergelijk de ticketprijzen bij Skyscanner.
Huurauto’s regel je bij Sunny Cars of EasyTerra.
Maar, de beste optie is eigenlijk de nachttrein vanuit Parijs. Die brengt je in minder dan 12 uur naar het station in Briançon. Je valt in slaap in Parijs en wordt wakker in Briançon. Ik vertel je er in dit artikel over de Franse nachttrein alles over. Voor tickets kun je terecht op de site van SNCF of anders kun je het bij Omio ook een handige site. En om in Parijs te komen, boek je een trein bij NS International of ga met de Flixbus.
Meer Frankrijk inspiratie?
Handige links voor je Frankrijk trip
- Accommodatie. Favorieten blijven toch Booking.com en Campspace. Verblijf je het liefst in een hostel? Check Hostelworld.
- Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide en Viator. Bij WithLocals heb je ook leuke opties. Voor ‘gratis’ wandeltours kun je bij Freetour en GuruWalk terecht, en voor fietstours moet je bij Baja Bikes zijn. En op de site van Rue des Vignerons vind je allerlei wijntours en proeverijen.
- Attracties en musea. Bij Tiqets krijg je met de kortingscode KIMOPREIS22 5% korting op musea en attracties.
- Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Liever wat meer opties vergelijken? Kijk bij Discover Cars.
- Geld. Op sommige plekken wordt je Nederlandse bankpas misschien niet geaccepteerd, regel daarom een prepaid creditcard bij Revolut.
- Reisgidsen. Ik houd van de praktische gidsen van Lonely Planet, te koop bij onder andere Bol en Amazon.
- Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
- Trein en bus. Reis met NS International of FlixBus naar Frankrijk. En reserveer bussen en treinen met Busbud, 12Go of Omio.
- Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties en TUI tot Sawadee, of liever de Vakantie Discounter, Sunweb of D-reizen?
- Vliegtickets. Kijk sowieso bij Transavia, maar vergelijk je opties! Check in ieder geval Momondo, Skyscanner en Kiwi.
- Yoga retreat. Of: ga op yoga retreat in Frankrijk!
Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.
Ik was op uitnodiging van Serre Chevalier in Briançon. Ik heb volledige redactionele vrijheid gekregen.