fbpx

This post is also available in: Engels

Laatste update: 29 april 2024

Tussen de regendruppels door is het niet moeilijk om te zien dat Briançon in Frankrijk eigenlijk een heel leuke stad is. De gekleurde gevels, de vergezichten op de Serre Chevalier vallei en de imposante vestigingswerken verliezen in geen enkele weersomstandigheid hun aantrekkingskracht. Maar hopelijk pak jij wel een beetje zon tijdens jouw bezoek aan de hoogst gelegen stad van Frankrijk!

De (onbekende) charme van Briançon

Briançon ligt op maar liefst 1326 meter hoogte en is daarmee de hoogste stad van Frankrijk. Adem dus diep in en geniet van de frisse berglucht. De stad ligt aan de voet van het skigebied Serre Chevalier – bekend vanwege de sneeuwzekerheid, uitdagende pistes én duurzaamheid. 

Op deze hoogte kun je je vast voorstellen dat de uitzichten over de vallei bizar mooi zijn. Ik ben er in de herfst, als alle kleurschakeringen goed zichtbaar zijn. Maar dit moet ook prachtig zijn met een laag witte sneeuw, of juist als de jonge bladeren in de lente ontspruiten. 

De stad Briançon bestaat uit een oud en nieuw gedeelte. Het oude, ommuurde deel van de stad is het mooist om te bekijken. Hier vind je ook een aantal van de redenen waarom Briançon op de UNESCO Werelderfgoedlijst is beland: de vestingwerken van Vauban. 

Waar ligt Briançon in Frankrijk? 

Briançon ligt in het departement Hautes-Alpes, in de Serre Chevalier vallei. Deze vallei is ook een bekend skigebied en bestaat uit de stad Briançon en de drie dorpen Villeneuve, Chantemerle en Le Monêtier-les-Bains – en een paar kleinere dorpen (misschien is gehuchten een beter woord) daar tussenin. Als je op de kaart kijkt, zie je dat Briançon helemaal in het zuidelijke deel van de Franse Alpen ligt. Naast Savoie en Isère en vijftien kilometer verderop ligt Italië al. 

Kaart Briançon Frankrijk: waar ligt Briançon

Gek genoeg koppelen veel mensen Serre Chevalier en Briançon niet aan elkaar. Als je Serre Chevalier kent, ken je het waarschijnlijk als wintersportgebied en gaat het bestaan van Briançon een beetje aan je voorbij. Na deze blog niet meer! 

De beste tijd om Briançon te bezoeken

Wanneer kun je het beste Briançon bezoeken? Altijd! Briançon is geen stad om een stedentrip naartoe te doen, maar eentje die je goed kunt combineren met andere activiteiten. 

Kom je voor de sneeuw naar Serre Chevalier? Dan is een bezoek aan Briançon leuk als je even wat anders wilt dan de pistes. Er ligt zelfs een skilift in Briançon (Télécabine du Prorel, Google Maps locatie). 

Kom je naar de Franse Alpen in de zomer? Dan is Briançon een gezellige stad vol terrasjes die je absoluut moet opnemen in je rondreis. 

Ben je juist in het voorjaar of najaar in de regio om veel te wandelen of fietsen in de bergen? Dan is Briançon een welkome afwisseling om wat meer een stadsgevoel te krijgen. 

Tot voor kort adverteerde het toerismebureau ook altijd met ‘300 zonnige dagen’ per jaar. Dat lees je nog steeds hier en daar terug, maar met de klimaatverandering is die claim wat lastiger hard te maken. En natúúrlijk ben ik in Briançon als het regent. 

Wat te doen in Briançon

Briançon leent zicht het best voor een beetje dwalen door de straten, een hapje hier, een drankje daar, misschien wat winkeltjes bezoeken en natuurlijk de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad bezoeken. Dat zijn er maar een handjevol, dus dat heb je zo voor elkaar. Houdt er trouwens wel rekening mee dat veel winkels sluiten tijdens lunchtijd (meestal tussen 12 en 14.30 uur).  

Bekijk de stadspoort Pignerol 

Wandel het oude centrum van Briançon binnen via de imposante stadspoort La Porte de Pignerol. Deze poort staat op het hoogste deel van de stad. Eromheen zie je dikke vestingmuren: welkom in de Cité Vauban! 

Als je door de stadspoort heen bent, dan kom je in het autovrije stadscentrum. Je wandelt hier de Grande Rue naar beneden. 

Google Maps locatie

Winkels en gevels kijken in de Grande Rue

Als je via de stadspoort de hoofdstraat Grande Rue van Briançon inloopt, wordt je direct getrakteerd op een mooi doorkijkje de straat in. Alle gevels zijn voorzien van een ander kleurtje en dat maakt het direct heel sfeervol. Er zitten vooral boetiekwinkels en wat luxere souvenirwinkels in de Grande Rue, geen of nauwelijks winkelketens. En daartussen vind je wat leuke cafés en restaurants. Maar sla ook zeker af en toe een zijstraatje in! 

Misschien valt je de goot in het midden van de straat op. Die was bedoeld om voldoende water in de buurt te hebben in het geval van brand. Maar ja… in de winter bevroor dat water natuurlijk gewoon. In de 17e eeuw had Briançon dan ook zwaar te lijden onder twee grote branden. 

Google Maps locatie

Vestingwerken van Vauban

In totaal zijn er twaalf plekken in Frankrijk waar bouwmeester Sébastien Vauban geschiedenis heeft gebouwd. De vestingwerken bouwde en verbeterde hij in opdracht van koning Lodewijk XIV om Frankrijk op verschillende plekken goed te kunnen verdedigen. Zo ook in Briançon, dat een stadsmuur, vier forten, een toren en een brug te danken heeft aan Vauban. Briançon is daarom een Cité Vauban (een Vauban stad). 

Briançon Cité Vauban: stadsmuur

Briançon is uiteindelijk nooit echt aangevallen. Dus blijkbaar schrokken de verdedigingswerken en de strategische plaatsing van de kerk goed af. 

Buiten de stad liggen forten Trois Têtes, Randouillet en Dauphin en de brug Communication Y. In het stadscentrum kun je eenvoudig Le Pont d’Asfeld en de stadsmuren bezoeken. Vanuit hier kun je in 25 minuten ook naar boven klimmen naar het Salettes fort. Als je daar ook naar binnen wilt, moet je bij het toerismebureau (Google Maps locatie) een ticket kopen. Dat geldt ook voor andere rondleidingen en bezoeken aan Vauban vestingwerken. Check daarvoor ook de site van het toerismebureau. 

Mooiste uitzicht in de stad: Le Pont d’Asfeld

De brug van Asfeld was ook een ideetje van Vauban. Hij wilde het fort Trois Têtes verbinden met de stad, maar het werd pas na zijn dood werkelijkheid. Zijn opvolger, Markies d’Asfeld, zorgde dat de brug er kwam. Er werd heel wat gesteente opgeblazen om de brug een stevige fundering te geven. De boog is 56 meter hoog en overbrugt 40 meter van de ene naar de andere kant van de rivier Durance. 

Je kunt Le Pont d’Asfeld bewonderen vanaf het uitkijkplatform bij de oude stad. Of als je zin hebt in een wandeling, kun je ‘m ook van dichtbij bekijken. 

Google Maps locatie Le Pont d’Asfeld
Google Maps locatie uitkijkpunt

Kerkbezoek: de Notre Dame van Briançon

De kerk in het oude centrum van Briançon is eigenlijk veel te groot voor de locatie waar ‘ie ligt. Het pleintje is in verhouding tot de Notre Dame maar klein. De kerk is gebouwd op de overblijfselen van een middeleeuwse kerk. De twee leeuwen die binnen bij de ingang staan, zijn nog restanten uit die tijd. De huidige kerk werd in de 18e eeuw gebouwd en heeft twee oranjekleurige torens. 

Google Maps locatie

Notre Dame Briançon: kaarsjes branden in de kerk

Typisch Alpen-eten bij Restaurant L’Alpin

Op een frisse herfstdag word ik bij restaurant L’Alpin prettig ontvangen door een vriendelijke man en de geur van raclette. Een ontvangst als een warme deken – letterlijk en figuurlijk, want het is bloedheet in het drukke restaurant. Reserveren is hier geen overbodige luxe, want ook met de lunch zit het hartstikke vol. 

Bij L’Alpin kun je fonduën, steengrillen en raclette eten, maar ook gewoon à la carte bestellen. Maar met zo’n naam, vind ik dat je je aan de specialiteiten van het huis moet houden: stevig voedsel uit de bergen. Ik ga voor de ‘Croûte Briançonnaise’. Oftewel: een boterham gedrenkt in witte wijn, ham, raclette, en ei en dan gegratineerd in de oven. Machtig (en) lekker. Mijn tafelgenoot besteld de Tartiflette: een lokale ovenschotel met aardappelen, reblochonkaas, spekjes en uien.

Google Maps locatie

Tapas met een Franse twist bij 15/9

Restaurant 15/9, oftewel restaurant Le Quinze Neuf, ligt in het nieuwere deel van Briançon. Ik kom er voor de tapas, maar het restaurant wordt ook geroemd om z’n goede steak, gegaard op de Josper houtskooloven. Het restaurant is van dezelfde eigenaren als L’Alpin. 

Op het tapasmenu staan typisch Spaanse gerechten als pan con tomate en verschillende Iberische charcuterie. Dit wordt aangevuld met Franse blini’s, haricot verts en meer. Je kunt bij Le Quinze Neuf zowel lunchen als avondeten. 

Google Maps locatie

Parkeren in Briançon

Omdat het oude centrum van Briançon autovrij is, moet je buiten de stadsmuren een plekje voor je auto vinden. Dat kan bijvoorbeeld betaald bij Parking du Champs de Mars (Google Maps locatie) of gratis bij Parking La Schappe (Google Maps locatie).

Op veel plekken kun je ook langs de weg parkeren, maar let goed op of het betaald parkeren is. Op Chem. de Barry (Google Maps locatie) is het volgens mij gratis en ook op Av. dus 159E Ria (Google Maps locatie) vind ik een gratis plek. 

Mocht je nog op zoek zijn naar een huurauto, dan kun je je opties vergelijken bij Sunny Cars en EasyTerra. Dat vind ik fijne, betrouwbare verhuurders. Mocht je nóg meer opties willen bekijken, dan kun je terecht bij Discover Cars

Hoe kom je in Briançon?

Het is meer dan 1100 kilometer rijden vanuit Amsterdam, dus Briançon ligt niet bepaald om de hoek. Maar als je wat langer gaat, kun je je natuurlijk prima aan de autorit wagen. 

Anders kun je vliegen naar bijvoorbeeld Grenoble (158 km van Briançon) of Turijn (158 km van Briançon). Maar omdat dat nog steeds een eindje weg is, is de nachttrein eigenlijk je beste optie want Briançon heeft gewoon een station. 

Vanaf Parijs rijdt er dagelijks een nachttrein van de Franse spoorwegmaatschappij SNCF naar Briançon. Die doet er zo’n 12 uur over. Ergens rond negen uur ‘s avonds pak je de trein om de volgende ochtend wakker te worden met uitzicht op de bergen. Tickets koop je op de site van SNCF. Of, als je er niet helemaal uitkomt met het Frans, dan is Omio ook een handige site. 

Je moet natuurlijk ook nog in Parijs komen. Boek je treinticket bij NS International of ga met de Flixbus

Als je benieuwd bent naar de treinoptie, lees dan mijn blog over de nachttrein in Frankrijk.

Hotels in Briançon

Ik slaap niet in Briançon maar in Le Monêtier-les-Bains, bij het Le Monêtier hotel. Daarvandaan kan ik namelijk ook makkelijk allerlei outdoor activiteiten doen. Als je dat ook wat lijkt, kun je het hotel hier bij Booking bekijken

Le Monêtier-les-Bains Le Monêtier hotelkamer

Verblijf je liever in Briançon zelf, misschien gewoon voor de eerste of laatste nacht, dan kun je deze hotels en appartementen eens bekijken: 

Meer Frankrijk inspiratie?

Frankrijk blogoverzicht

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Ik was op uitnodiging van Serre Chevalier in Briançon. Ik heb volledige redactionele vrijheid gekregen.

Schrijf een reactie