fbpx

Laatste update: 29 november 2023

Serre Chevalier in de Franse Alpen staat misschien vooral bekend als skigebied, maar je kunt je het hele jaar rond allerlei outdoor activiteiten doen. Er is wat voor iedereen: van helden op sokken tot waaghalzen. 

Serre Chevalier: een echte outdoor-bestemming

De Serre Chevalier vallei ligt helemaal in het zuidelijkste deel van de Franse Alpen. Het varieert hier in hoogte van 1200 tot 2800 meter. Frisse berglucht gegarandeerd dus. En met deze hoogtes is eigenlijk in de winter de sneeuw ook gegarandeerd. 

Serre Chevalier is dus een bekend skigebied en hier liggen de stad Briançon en de dorpen Villeneuve, Chantemerle en Le Monêtier-les-Bains. Het gebied heeft bergen, meren, bossen, rivieren en ruimte, heel veel ruimte. Het is dus de perfecte setting voor allerlei outdoor activiteiten in alle seizoenen. 

En je hoeft echt niet je leven op het spel te zetten hangend aan een klif (kan wel, als je wilt), er zijn juist ook heel veel licht actieve outdoor opties in Serre Chevalier. Dat is meer mijn stijl. 😉

Hiken in Serre Chevalier

Wandelen door de bergen en bossen is altijd goed. Er is natuurlijk voor ieder seizoen wel iets te zeggen, maar ik ben er in de herfst en ik vind de kleurschakeringen van de bomen dan zo mooi. Je kunt allerlei verschillende wandelroutes doen: moeilijk, makkelijk, lang, kort. Wat jij wil. 

Er zijn een aantal routes uitgezet met paaltjes en anders kun je altijd een wandelapp gebruiken. Bij Komoot vind je bijvoorbeeld veel wandelroutes in het Serre Chevalier gebied. 

Ik maak vanuit Le Monêtier-les-Bains drie korte wandelingen. De eerste naar Chapelle Sainte Anne (Google Maps locatie), eentje door de vallei langs de Guisane rivier (Google Maps locatie) en ook een hike naar het mooie Lac de la Douche (Google Maps locatie). 

Klimmen en de via ferrata in Serre Chevalier

Geen idee wat een Via Ferrata is? Ik wist het ook niet, maar het blijkt een klettersteig te zijn. Oké, dat zegt me nog steeds niks. In Serre Chevalier kun je ook een via ferrata doen. Dat is eigenlijk een route langs een bergwand waar je jezelf steeds vastmaakt aan beugels. Het parcours bestaat uit trappen, kabels, bruggen en meer. Er zijn routes voor jong en oud – maar niet voor mensen met hoogtevrees zoals ik. Meer info vind je hier

Er zijn ook het hele jaar door opties om te klimmen in Serre Chevalier. Ook hiervoor zijn verschillende routes uitgezet zodat iedereen die dat wil, ongeacht je leeftijd of ervaring, kan (leren) klimmen. Meer weten. 

Fietsen: elektrisch mountainbiken of wielrennen

Het dal van Serre Chevalier leent zicht uitstekend voor mountainbiken. Hier en daar neem je een stuk berghelling mee, of misschien ga je zelfs nog hoger de bergen in. Als je met een gids op pad gaat, zoals ik met Serre Che VTT dan wordt je route aangepast aan je niveau. Wij Nederlanders kunnen behoorlijk fietsen, maar die hoogteverschillen zijn toch wel een dingetje. 

Dus ja: kom maar door met die elektrische mountainbike! Het is nog steeds hard werken, maar zo kom ik wel een stuk verder en hoger. De paden zijn niet alleen voor mountainbikers, dus je komt ook wandelaars en honden tegen. 

Serre Chevalier mountainbike

Wielrenners kennen de regio misschien van verschillende bergpassen in de Tour de France. Mij zegt dat helemaal niets, behalve dat als je van wielrennen houdt, dat hier wel een uitdaging te vinden is! 

Bij Komoot vind je zowel wielrenroutes als mtb-routes. En verschillende aanbieders van tours vind je op de website van Serre Chevalier.  

Rivierpret: kanoën, raften, canyoning 

In de herfst ziet het water van de rivier er ijzig koud uit, maar in de zomermaanden kun je prima kanoën, raften of canyoning beoefenen in Serre Chevalier. Bij canyoning volg je de rivier en moet je klimmen, springen, glijden en meer om de kloof te volgen. Als dit je wat lijkt, kun je op de site van Serre Chevalier aanbieders vinden: hier

Skiën en snowboarden in Serre Chevalier

In het skiseizoen van ‘22/’23 werden er maar liefst 1 miljoen (!!) skipassen verkocht in Serre Chevalier. Het is dus een populaire activiteit. Logisch, want het is een uitgestrekt skigebied met ruim 250 kilometer aan pistes. 80% van de pistes ligt zelfs boven de 2000 meter. 

Het skigebied wordt vaak aangeraden voor wat meer ervaren skiërs en snowboarders, maar er zijn ook zeker stukken waar je als beginner terecht kunt. Ieder dorp heeft een eigen skilift en alle pistes zijn aan elkaar verbonden. Zo kun je er een mooie dagtocht van maken. 

Hondensleeën in de Franse sneeuw

Ik dacht dus altijd dat je in Europa alleen kon hondensleeën in Scandinavië, maar het kan dus ook gewoon in Frankrijk. In Serre Chevalier kun je hondensleetochten maken van een uurtje of zelfs van meerdere dagen. Zo’n hondenteam kan maar liefst 40 kilometer per dag in de sneeuw afleggen. Je kunt ervoor kiezen om simpelweg plaats te nemen en te genieten van de ervaring, of je kunt ook zelf leren hoe je zo’n hondenslee bestuurd. Meer info. 

Nog meer outdoor ideeën in Serre Chevalier

Oké, dit was al een mooie lijst met outdoor activiteiten, maar er is meer. Denk bijvoorbeeld aan: 

Opties genoeg. Ieder seizoen dus maar terugkomen naar Serre Chevalier? Er zit niets anders op!

Meer Frankrijk inspiratie?

Frankrijk blogoverzicht

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Ik was in Serre Chevalier op uitnodiging van Serre Chevalier. Ik heb van hen volledige redactionele vrijheid gekregen.

Schrijf een reactie